Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Mobiililaajakaistat – Kaikki tarjoukset operaattoreilta

Kilpailuta edullisin mobiililaajakaista tarjous

Mobiililaajakaistan tarjous luonnollisesti parhaat tarjoukset  juuri sinun tarpeisiisi, tietysti halvimpaan hintaan. Mobiililaajakaista on tavallinen puhelinliittymä, joka on tarkoitettu tiedonsiirtoa varten. Se kuitenkin toimii kodissasi kuten kiinteä laajakaista, mutta langattomasti.

Elisa Saunalahti Mobiililaajakaista tarjoukset:

Kaikki Elisa Saunalahti mobiililaajakaistan tarjoukset listattuna. Valitse sinulle sopivin mobiililaajakaistan tarjous.

[ARPrice id=100]

 

DNA Mobiililaajakaista tarjoukset:

Kaikki DNA mobiililaajakaistan tarjoukset listattuna. Valitse sinulle sopivin mobiililaajakaistan tarjous.

[ARPrice id=101]

 

Telia Mobiililaajakaista tarjoukset:

Kaikki Telia mobiililaajakaistan tarjoukset listattuna. Valitse sinulle sopivin mobiililaajakaistan tarjous.

[ARPrice id=102]

 

Moi Mobiili Mobiililaajakaista tarjoukset:

Kaikki Moi Mobiili mobiililaajakaistan tarjoukset listattuna. Valitse sinulle sopivin mobiililaajakaistan tarjous.

[ARPrice id=103]

 

Laitenetti – riistakameraan, valvontakameraan, älylaitteisiin

Laitenetti on edullinen mobiililaajakaista ja puhelinliittymä, joka soveltuu ohjattaviin älylaitteisiin. Tämä puhelinliittymä soveltuu esimerkiksi riistakameraan tai valvontakameraan liittymäksi.

[ARPrice id=106]

 

Tarvitsetpa mobiililaajakaistaa sitten kotiin, matkalle, edeltävien yhdistettyyn käyttöön kokonaisvaltaiseksi nettiliittymäksi, tai vaikkapa riistakameraan, löytää liittymävertailumme sinulle sopivan, halvimman mobiililaajakaistan.

Syötä liittymävertailuun kriteerit, joita mobiililaajakaistalta tarvitset. Tämän perusteella littymävertailu etsii sinulle halvimmat hinnat juuri sinun tarpeitasi vastaavalle mobiililaajakaistealle kattavasta liittymävalikosta.

Mikä on mobiililaajakaista?

Mobiililaajakaista auttaa kytkemään monia laitteita

Mobiililaajakaistaksi, toiselta yleiseltä nimeltään myös liikkuvaksi laajakaistaksi, kutsutaan yksinkertaisesti nettiliittymää, joka toimii sim-kortilla tai eSIM liittymä, joka toimii ilman SIM-korttia. Mobiililaajakaistaa voidaankin näinollen hyödyntää kaikissa mobiililaitteissa, joista sim-korttipaikka löytyy. Tämä luo käytölle hyvinkin rajattomat mahdollisuudet aina esimerkiksi riistakameroista, kodin valvonta- ja älylaitteista aina kannettaviin tietokoneisiin. Kodin mobiililaajakaista voidaan myös helposti jakaa pöytätietokoneelle ja kodin muille tietokoneille esimerkiksi reitittimen tai mokkulan kautta, sekä langatonta verkkoa hyväksi käyttäen.

 

Kuten puhelinliittymät, mobiililaajakaistatkin käyttävät puhelinoperaattoreiden matkapuhelinverkkoja. Mikäli käytössäsi on nettitikku, niin sanottu mokkula, tulee sinun myös asentaa yhteysohjelmisto niihin laitteisiin joissa mobiililaajakaistaa mokkulalla käytät. Yhteysohjelmisto tulee normaalisti nettitikun mukana, tai sen voi itse myös ladata internetistä, mobiililaajakaistan puhelinoperaattorin kotivsivuilta.

 

Millainen mobiililaajakaista tarjous kannattaa etsiä?

Mobiililaajakaista tarjous löytyy nykyään todella pieneen hintaan. Tällä hetkellä mobiililaajakaistojen kuukausihinnat lähtevät aina alle neljästä eurosta aina yli 40 euroon. Luonnollisesti lisää hintaa tarkoittaa lähes poikkeuksetta lisää nopeutta. Täten kannattaa tietysti muistaa, ettei halvin mobiililaajakaista ole välttämättä paras, vaan liittymä kannattaakin aina sovittaa omiin käyttötarpeisiin.

Tällä hetkellä halvin mobiililaajakaista tarjous esimerkiksi Saunalahti mini liitymällään, sekä DNA laitenetti liittymällä. Alla on esitetty muutamia esimerkkejä mobiililaajakaistosita erityylisiin tarpeisiin:

 • Mobiililaajakaista kotiin, pelaamiseen ja matkoille; esim. DNA Supernetti 4G, nopeus 150 Mbit/s, hinta 24,90 €/kk
 • Mobiililaajakaista kotiin ja matkoille, erityisesti usean laitteen – ja kovaan käyttöön; Elisa Saunalahti Ultra, nopeus jopa 600 Mbit/s, hinta 44,90 €/kk
 • Mobiililaajakaista satunnaiseen käyttöön ja äänikirjan kuunteluun; DNA Tablettinetti 4G, nopeus 50 Mbit/s, hinta 2,90 €/kk + käyttö
 • Mobiililaajakaista riistakameralle; Elisa laitenetti S-L, nopeus 0,128 Mbit/s-0,5 Mbit/s (lataus), 0,128 Mbit/s – 5 Mbit/s (lähetys), hinta 3,90 €/kk – 8,90 €/kk
 • Mobiililaajakaista valvontalaitteille tai vaikkapa kodin älylaitteiden etäohjaukseen; Dna Laitenetti, nopeus 0,128 Mbit/s, hinta 3,90 €/kk

Alla olevista artikkeleista löydät myös lisätietoa siitä, mikä on paras tiettyyn käyttötarpeeseen sopiva mobiililaajakaista juuri sinulle.

Mokkula – mikä se on?

Mokkula saa nettisi mukaasiMokkula, eli reititin on USB-modeemi, jonka kautta käyttäjä kytkeytyy matkapuhelinverkkoon samalla tavoin, kuin esimerkiksi puhelimella.

Mokkula sisältää SIM-korttipaikan, johon laitetaan mobiililaajakaistaliittymän SIM-kortti aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi matkapuhelimeenkin. Tämän jälkeen mokkulan voi kytkeä USB-liittimen kautta esimerkiksi pöytätietokoneeseen. Mokkula yhdistyy matkapuhelinverkkoon ja USB:n kautta jakaa nettiyhteyden siihen yhdistetylle laitteelle. Mikäli kyseisessä laitteessa on käytössä WiFi, voit sitä kautta jakaa mobiililaajakaistasi yhteyden myös muihin kodin laitteisiin, jotka internetiä käyttävät. Mokkulan saat helposti ostettua esimerkiksi puhelinoperaattoreiden kivijalkamyymälästä tai nettikaupasta. Myös monet elektroniikkalaitemyymälät myyvät mokkuloita. Yhteyden kuuluvuutta voidaan parantaa myös erikseen myytävillä erityisillä lisäantenneilla, joka saattaa hyvinkin tulla kyseeseen esimerkiksi haja-asutusalueilla, tai muuten sellaisissa paikoissa tai tiloissa jossa kuuluvuus on jostain syystä normaalia huonompi. Normaalilla kuuluvuusalueella, vaikkapa kaupungin keskustassa tai edes lähellä suurempaa asutuskeskittymää, kuuluvuuden pitäisi olla aina suhteellisen hyvä. Luonnollisesti näihin lisälaitteisiin, mikäli sellaisia tarvitset, kannattaa perehtyä tarkemmin ennen niiden hankkimista, sillä esimerkiksi lisäantenneita löytyy valmistajien valikoimista laaja kirjo. Tässäkin tapauksessa on turha maksaa sellaisista ominaisuuksista joilla et itse tee mitään.

USB-mokkula vai Kotimokkula?

Liittymien tarjoajat ovat lisäksi tuoneet markkinoille myös erityisesti kotiin sopivia niin sanottuja ”kotimokkuloita” ja niissä tarjous on hyvin houkutteleva. Nämä kotimokkulat vastaavat periaatteessa jo kiinteään verkkoon liitettävää reititintä. Erona on tietenkin se, että tässä tapauksessa internetyhteytesi toimii edelleen matkapuhelinverkon kautta, mutta mukana on mobiililaajakaista reititin. Täten voit tietysti myös ottaa kotimokkulasi mukaan mökille tai muuten matkoille. Mokkulaa hankkiessasi kannattaa ottaa huomioon sen tarjoamat ominaisuudet. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi WiFin välityksellä liitettävien laitteiden määrä, sisäisen WiFi-verkon maksiminopeus, antennin tehokkuus, eli kuuluvuus yleensä, tai Ethernet-liittimien määrä.

USB-mokkuloiden hinnoissa puhutaan muutamista kymmenistä euroista, teleoperaattori usein huolehtii että reititin sisältyy pakettiin kun ostat liittymän. Kotimokkulat sen sijaan ovatkin sitten arvokkaampaa tavaraa ja hintojen lähtiessä yleensä sadan euron yläpuolelta, kaikkein parhaimmat ominaisuudet tarjoavien laitteiden hinnat saattavat kivuta jopa lähelle tuhatta euroa. Kovaan käyttöön tarkoitetut ja monelle laitteelle mobiililaajakaistaa jakavat laitteet eivät luonnollisestikaan ole paras ratkaisu peruskäyttäjälle, tai päinvastoin. Muistathan mokkulaa hankkiessasi aivan ensimmäiseksi siis selvittää ja tarkastella sen, kuinka tehokkaan laitteen loppujen lopuksi tarvitset. Tällöin pääset vertailemaan juuri sinun käyttötarkoitukseesi sopivia vaihtoehtoja ja valitsemaan niinstä parhaimman halvimpaan hintaan.

Mobiililaajakaistan käyttö – mihin se soveltuu?

Mobiililaajakaista soveltuu käytettävyydeltään nykyisin kaikkeen mihin nettiä tarvitset. Olipa kyseessä sitten mukana likkuva internet kodin lisäksi mökille, riistakamera, kodin valvonta- ja muut älylaitteet, tai jopa nopeimpiakin saatavilla olevia yhteyksiä ja verkkoa vaativa internetyhteys, löydät varmasti vertailustamme sinulle sopivan vaihtoehdon. Käytännössä mobiililaajakaista käyttää matkapuhelinpuhelinverkkoa, joten vanhemmat liittymätyypit ovatkin yleistyneet vain pienempiä nopeuksia tarvitseviin tarkoituksiin. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi vanhempaa 2G tai 3G teknologiaa käyttäviä matkapuhelinliittymiä. Alla on esitetty käyttötarkoituksiinsa vastaavia mobiililaajakaistoja ja annamme sinulle lisäksi vinkeejä, kuinka valitset parhaimman liittymän joka vastaa tarkoituksiasi.

Mobiililaajakaista kotiin

Nykyisin Suomessa mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien ollessa maailman kärkipäätä, mobiililaajakaistat kilpailevat nopeudessa kiinteiden laajakaistojen kanssa. Hinnatkaan eivät päätä huimaa ja tarjoukset ovat hyvin kilpailukykyisiä. Mobiililaajakaistaa voit käyttää myös samoin kuten kiinteääkin laajakaistaa, esimerkiksi pöytäkoneella. Tästä syystä mobiililaajakaista tarjous onkin monella kotitaloudella jo kodin ainoa nettiliittymä. Kiinteään laajakaistaan verrattuna etuna mobiililaajakaistassa on tottakai se, että mikäli kotonasi pääsääntöisen nettiyhteyden tarjoaa mobiililaajakaista, säästät rahaa, mikäli matkustat paljon. Mobiililaajakaista kulkee mukavasti mukanasi matkoilla, eikä matkustamista varten – esimerkiksi mökille – tarvitse hankkia erityistä internetliittymää, varsinkin jos käytössäsi on mobiililaajakaistan mukana myös mokkula. Muistathan vain tarkistaa puhelinoperaattorisi matkapuhelinverkon kuuluvuusalueet ennen liittymän valitsemista. Varsinkin, mikäli tarkoituksenasi on käyttää mobiililaajakaistaasi runsaasti haja-asutusalueilla ja muuten kaukana suuremmista asutuskeskuksista. Yleensä tälläisiin mobiililaajakaistoihin liitetään käytön mahdollistava mokkula. Mobiililaajakaista riittää nopeudeltaan myös esimerkiksi Elisa Viihteen katselemiseen.

Palveluntarjoajat tarjoavat useita erilaisia kotikäyttöön soveltuvia mobiililaajakaistoja. Niitä vertailemalla löydät itsellesi varmasti parhaimman vaihtoehdon, mikäli aikeissasi on hoitaa kodin internet yhteystarve langattomasti. Lisäksi tietenkin mobiililaajakaistan etuna on se sen mukana kulkevuus. Tarvitsetpa sitten liittymää peruskäyttöön tai rankempaankin käyttöön, kuten useaan yhtäaikaiseen leffon katsomisseen tai pelailuun, löydät varmasti itsellesi sopivan mobiililaajakaistan palveluntarjoajien valikoimasta. Ja mikä parasta, pystyt vertailemaan kaiken helposti yhdessä paikassa käyttämällä vertailusovellustamme.

Mobiililaajakaista uuteen kotiin muuton yhteydessä

Mobiililaajakaista soveltuu hyvin henkilölle, joka muuttaa usein. Mobiililaajakaista kulkee mukanasi ja se ei katso asuinpaikkaa. Toki mobiiliverkon sekin vaatii. Jos olet muuttamassa, niin suosittelemme mobiililaajakaistan lisäksi lukemaan Muuttajan muistilista. Siellä kerrotaan paljon muuttoon liittyvistä asioista ja neuvotaan järjestelyissä.

Mobiililaajakaista riistakameraan

Kuten tavallinen tallaajakin, niin myös metsästäjät käyttävät nykyisin teknologiaa apunaan. Riistakameran kuvien, videoiden ja jopa live-kuvan lähettämiseen mobiililaajakaista soveltuukin erinomaisesti. Luonnollisesti helppokäyttöiset laitteet ja varma nettiyhteys merkitsee huomattavasti. Riippuen siitä, tarvitsetko kuvien, vai vidoen  lähetystä, kannattaa sinun valita tietyn nopeuden, datamäärän ja kuukausihinnan liittymä. Saatat siis säästää rahaa sopivan liittymän valinnassa kun tarjous on hyvä.

Sopivia mobiililaajakaistoja riistakameraan tarjoavat kaikki palveluntarjoajat. Tarjolla on muutamiakin erilaisia vaihtoehtoja palveluntarjoajasta riippuen. Eroksi muodostuu tässä tapauksessa yhteyden nopeus sekä luonnollisesti myös hinta.

Elisa tarjoaa liitymät kolmea erityisesti riistakameroiden käyttöön soveltuvaa Laitenetti liittymää. Näitä on tarkemmin eroteltu Laitenetti S, M ja L tunnuksin. Halvin Laitenetti S soveltuu  kuvan lähetykseen, tai vaikkapa koiran tutkapantaan tai GPS-seurantalaitteisiin. Laitenetti M:n lähetysnopeus riittää jo videokuvankin lähettämiseen. Parhaimman nopeuden, eli Laitenetti L:n avulla live-videonkin katsominen onnistuu. Hinnat lähtevät niinkin alhaalta, kuin 3,90€/kk. Kokeneimmallekin käyttäjälle suunnattu Laitenetti L tarjous ei ole järisyttävän hintava, 8,90 €/kk.

Telian riistakameroihin soveltuvalla mobiililaajakaistalla lähetät myös sujuvasti videokuvaa vaikkapa kamerasta älypuhelimeesi. Netin käytön määrä on rajaton. Erona vastaaviin Elisan tarjoamiin erityisesti riistakameroille suunnattuihin liittymiin on se, että Telia tarjoaa niinkutsuttua keskittäjän etua. Mikäli sinulla on useampiakin Telian liittymiä, saat kyseisen mobiililaajakaistan tarjoukset niinkin halvalla, kuin hintaan 2,90 €/kk. Normaalihinta muille kuin Telian asiakkaille on 6,90 €/kk.

Myös DNA tarjoaa samankaltaista keskittäjän etua riistakameroihin soveltuviin mobiililaajakaistoihinsa. DNA:n valikoimista löytyvät Laitenetti, ja Laitenetti Plus liittymät. Halvemmalla Laitenetillä lähetätä kuvat kätevästi kamerasta älylaitteeseen, Plussalla myös videotkin tulevat sujuvasti perille. Hintaa halvemmalle Laitenetille kertyy keskitettynä 1,90 €/kk, ja paremmalle Laitenetti Plussalle 4,90 €/kk. Normaalihinnat uusille asiakkaille ovat 4,90 €/kk ja 9,90 €/kk.

Moi Mobiilin kuuden gigan simmi on todella oiva valinta riistakameran liittymäksi. Nimensä mukaisesti Kuuden gigan simmi -liittymä tarjoaa kuudella gigalla 9 € kuukausihintaan todella nopean yhteyden, joka riittää riistakamerasta riippumatta minkälaisen tahansa live-feedin lähettämiseen. Kuuden gigatavun data kuukaudessa riittää varsin hyvin lähettämään suuriakin määriä laadukkainta tarjolla olevaa kuvaa riistakamerasta älylaitteeseesi. Ja mikä parasta, mikäli sinulla on muitakin Moi mobiilin Kuuden gigan simmi -liittymiä, voit ylijäävää dataa käyttää vapaasti muissa liittymissä, sillä data jakautuu kaikkien liittymien kesken.

Mobiililaajakaista valvontakamerassa ja kodin älylaitteissa

Turvakamera eli valvontakamera on helppo kytkeä mobiililaajakaistan avullaNykyisin olemme jo siinä tilanteessa, että älylaitteiden määrä kasvaa voimakkaasti. Kyseiset laitteet, kuten vaikkapa erilaiset kodin hälytysjärjestelmät tuovat arkeemme monenlaista helpotusta. Teknologian kehitys lisää kiihtyvällä tahdilla mahdollisuuksia älylaitteiden hyödyntämiseen. Tämän myötä myös laitteiden etäohjaus verkon ja/tai älylaitteen kautta mahdollistavat monia arkea helpottavia ja erityisesti kodin turvallisuutta parantavia asioita.

Lähes kaikenlainen mobiililaajakaistan käyttö valvontakameroissa ja muissa kodin älylaitteissa ei vaadi huomattavia tiedonsiirtonopeuksia ja paljoakaan dataa nettiyhteydeltä. Juurikin tästä syystä älylaitteiden käyttö kotona onkin yleistynyt viime aikoina huomattavasti. Laitteiden hankinnan jälkeen niiden kuukausittaiset kustannukset jäävät halpojen mobiililaajakaistojen ansiosta hyvin pieniksi. Monissa tapauksissa säästät jopa rahaa, varsinkin mikäli käytät tähän tarkoitukseen hankittua mobiililaajakaistaa esimerkiksi sähköjen päälle-, tai poislaittamiseen asunnossasi. Sähkösopimus ei ole siis ainoa tarkoitus pistorasioille!

Kuten sanottu, hitaammatkin tarjolla olevat mobillilaajakaistat riittävät varsin hyvin kodin älylaitteiden etäohjaukseen. Kaikki palveluntarjoajat tarjoavat kyseiseen tarkoitukseen soveltuvia mobiililaajakaistaliittymiä edulliseen hintaan.

 • Elisan Laitenetti S on erityisesti suunniteltu riistakameroiden ohella käytettäväksi myös kodin älylaitteiden etäohjaukseen. 0,128 Mbit/s nopeus riittää varsin hyvin kaikkeen, mikäli et halua live-videokuvaa laitteistasi saada. Hinta kyseiselle  elisa mobiililaajakaistalle on 3,90 €/kk.
 • DNA:n laitenetti on myös edullinen netti valvontalaitteisiin ja älylaitteiden etäohjaukseen. Nopeus on 0,128 Mbit/s ja kuukausimaksu 4,90 €/kk. DNA tarjoaa myös uuden liittymän avaajalle edun, jolla hinta laskee ensimmäisen vuoden ajan eurolla kuukaudessa, 3,90 €/kk:n. Lisäksi DNA:lla on keskittämismahdollisuus, mikäli sinulla on muitakin DNA:n liittymiä, voit saada Laitenetin jopa hintaan 1,90 €/kk, käytännössä siis melkein ilmaiseksi!
 • Telia mobiililaajakaista tarjous tarjoaa edeltäviin verrattuna tuplanopeutta, 0,256 Mbit/s. Hintaa liittymälle kertyy 6,90 €/kk, mutta keskittämällä hinta tippuu niinkin matalaksi kuin 2,90 €/kk. Etuna yllä oleviin liittymiin on myös se, että Telia tarjoaa myös EU/ETA maissa 4 Gt/kk mobiilidataa, kun taas esimerkiksi DNA:n ja Elisan kyseiset littymät eivät ulkomailla toimi.
 • Moi Mobiilin Kuuden gigan simmi on oiva valinta, mikäli sinulla on käytössä muitakin saman palveluntajoajan kyseisiä littymiä. Datakatto ei tule kuukaudessa valvontakameran ja kodin älylaitteiden osalta koskaan vastaan, ja nopeutta riittää varmasti melkeinpä jokaiseen tarjolla olevaan laitteeseen. Kuten nimikin sanoo, kyseisen liittymän kapasiteetti on 6 gigaa ja hinta on 9 €/kk.

Mikäli et muuten mobiililaajakaistaa tarvitsisikaan, on se erityisesti tähän erittäin hyvä ja kustannustehokas ratkaisu. Mobiililaajakaistan avulla saat parhaan hyödyn irti esimerkiksi kodin hälyytysjärjestelmistä. Järjestelmään yhdistettynä mobiililaajakaistaa voi käyttää esimerkiksi seuraavalla tavalla:

 • Kodista poissa ollessasi kytket kameraliiketunnistimen päälle. Liikettä havaitessaan järjestelmä ottaa kuvasarjan, joka toimittuu langattoman yhteyden avulla automaattisesti hälyytyskeskukseen.
 • Järjestelmään kuuluva palovaroitin havaitsee savua. Myös tässä tapauksessa palohälyytykseen reagoidaan automaattisesti, vaikka et olisi edes itse kotona.
 • Kosteusilmaisin ilmoittaa sinulle, mikäli kotisi ilmankosteus muuttuu yli tai alle määriteltyjen rajojen. Voit saada jopa tiedon suoraan älypuhelimeesi mobiililaajakaistan kautta, sekä muutenkin seurata kotisi kosteusarvoja.

Myös erilaiset säätimet ja katkaisijat voidaan nykyisn hoitaa etänä vaikkapa matkapuhelimella. Hankkimalla mobiililaajakaistan kodin älylaitteiden ohjaukseen on sinun mahdollista ohjata monia asioita. Saatat säästää tässäkin tapauksessa huomattavan määrän rahaa. Miltä kuulostaisi vaikkapa älypistorasiat? Sähköjen pois kytkeminen järjestelmään liitetyistä pistorasioistapuhelimen kautta? Riippumatta siitä unohditko jonkun laitteen päälle kotonasi lähtiessäsi matkalle, pystyt ne sulkemaan. Energiankulutuksen säästön lisäksi myös tälläkin tavoin voit parantaa kotisi turvallisuutta. Mikäli suunnittelet tälläisen järjestelmän hankkimista, perehdythän tietoturva-asetuksiin huolellisesti ennen järjestelmän käyttöönottoa. Elisa ja F-Secure ovat myös tehneet yhteistyössä Elisa Turvapaketti – tuotteen, jonka hinta on edullinen ja siitä on hyviä kokemuksia Elisan asiakkailla.

Mobiililaajakaista ja sen kuuluvuus

Elisa kuuluvuus karttaMobiililaajakaistat käyttäväty puhelinoperaattoreiden käytössä olevia matkapuhelinverkkoja. Kaikki mobiililaajakaistat käyttävät puhelinoperaattoreiden matkapuhelinverkkoja. Kaupungeissa käytetään yleisesti niin kutsuttuja makrosolutukiasemia, jotka on sijoitettu esimerkiksi rakennusten katoille. Samaa tekniikkaa käytetään myös taajamissa, jossa asutusta on tarpeeksi. Haja-asutusalueilla käytettän taas enemmän tunnetumpia tukiasemamastoja. Nykyisin lähes kaikissa mobiililaajakaistoissa käytössä oleva 4G verkko kattaa jo melkeinpä jokaisen Suomen kolkan. Esimerkiksi DNA mainostaa kuuluvuusalueensa kattavan 99% Suomen väestöstä.

Puhelinoperaattoreista DNA ja Moi Mobiili käyttävät DNA:n 4G-verkkoa. Telialla on oma 4G-verkkonsa, jota heidän mukaansa rakennetaan ja parannetaan jatkuvasti. Elisalla on myös oma verkkonsa. Lisäksi kaikki kolme edellämainittua Moi Mobiilia lukuunottamatta kehittävät ja rakentavat uuden sukupolven 5G verkkoa, joka mahdollistaa entistä nopeammatkin yhteydet. Suurimmissa kaupungeissa 5G mobiililaajakaistojen hankkiminen onkin jo mahdollista.

Voit tarkistaa kuuluvuuden eri operaattorien kuuluvuuskartoista seuraavista linkeistä:

https://elisa.fi/kuuluvuus/

https://kauppa4.dna.fi/laajakaista

https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta

https://www.moi.fi/kuuluvuusalue

 

Mobiililaajakaista pelaamiseen – Mobiililaajakaista vs. kiinteä laajakaista

Mobiililaajakaista soveltuu myös mainiosti pelaamiseen. Tämä kannattaa ottaa myös huomioon, kun tarkoitus on hankkia ensimmäinen puhelinliittymä lapselle.  Lähtökohtaisesti älypuhelimilla pelattaviin kevyimpiin mobiilipeleihin saattaa jopa vanhempi 3G-yhteyskin riittää. 4G-yhteys vaikkapa 50 Mbit/s maksimi siirtonopeudella riittää hyvin jo melkeinpä kaikkeen pelaamiseen. Ainoastaan peleissä, joissa vasteajan pienuudella on suuri merkitys, saattaa mobiililaajakaistan kanssa tulla ongelmia. Tällöin kiinteä laajakaista on parempi vaihtoehto 5G-liittymää odotellessa.

Mobiililaajakaistan todellinen yhteysnopeus riippuu aina siitä, kuinka paljon käyttäjiä samalla tukiasemalla kaistaa jakaa, sen pienempi nopeus on. Lisäksi esimerkiksi suuret rakennukset ja erityisesti haja-asutusalueilla maaston muodot, sekä mahdollien epäsuotusisa sijainti tukiaseman lähetyskeiloihin nähden saattaa hidastaa mobililaajakaistan nopeutta huomattavastikin teoreettiseen maksimiin nähden.

Sen vuoksi niin sanotuille ”hard core” pelaajille suosituksena mobiililaajakaistan osalta olisikin varmasti esimerkiksi kotimokkulan käyttö USB-mokkulan sijaan ja/tai lisäantenni. Huomioitavaa on myös se, että joissain tapauksissa yhteyden nopeus saattaa olla pienistäkin asioista kiinni. Vaikkapa vain mobiilireitittimen tai mokkulan siirto huoneesta toiseen saattaa auttaa.

Kiinteät, erityisesti kaapeliyhteydet, soveltuvat ainakin vielä tässä vaiheessa erityisen kovaan pelaamiseen mobiililaajakaistoja paremmin, mutta eroa saattaa sitten tulla hinnassa. Varsinkin siinä vaiheessa, mikäli kodin nettiä haluttaisiin käyttää toista liittymää ottamatta myös kodin ulkopuolella. Lisäksi kehitteillä olevan ja jo joisain paikoissa käytössä olevan 5G-verkon myötä mobiililaajakaistan ja kiinteän laajakaistan hyötyjen ja haittojen voimasuhteet voivat hyvinkin kääntyä.