Mitä liittymävertailu tarkoittaa?

Halvin puhelinliittymä kannattaa aina löytää, koska turha maksaa yhtään ylimääräistä samasta asiasta. Liittymävertailulla tarkoitetaan eri puhelinliittymän operaattorien tarjoamien liittymien vertailemista sivustomme tarjoaman vertailulaskurin avulla ja näin löytyy halvin puhelinliittymä. Syöttäessäsi vertailuun puhelinliittymän halutut, sekä tarvitut kriteerit, esittää laskurimme sinulle omien tarpeidesi mukaan räätälöidyt tarjolla olevien puhelinliittymien hinnat, niiden sisältämät palvelut, sekä kyseisen puhelinliittymän hinnan. Määrittelemiesi kriteerien mukaan kootulta listalta löytyy itsellesi halvin puhelinliittymä. Sivustollamme onnistuu yhtä helposti myös sähkön kilpailutus.

Valitse halvin puhelinliittymä klikkaamalla:

Kuinka teen liittymävertailun ja miten löytyy halvin puhelinliittymä?

Halvin puhelinliittymä mukana arjessaKun aloitat liittymävertailun, kannattaa sinun kaivaa sähköpostistasi tai lipaston laatikosta viimeisin, tai pari viimeisintä puhelinlaskua, ja tutkia, mitä ominaisuuksi puhelinliittymältä kaipaat. Käytätkö jotain ominaisuutta, esimerkiksi dataa, enemmän, kun liittymäsi kiinteään hintaan kuuluu? Sisältyykö liittymäsi hintaan jotain, jota et välttämättä paljoa tarvitsekaan? Mikäli soitat vain muutamia kymmeniä puheluja kuukaudessa, oletka varma, että tarvitset rajattoman puhepaketin, vai riittäisikö sekin, että maksat vain niistä puheluista, jotka soitat, kiinteän minuuttihinnan? Onko sinulla liittymässäsi datapaketti, joka ei kokonaisuudessaan kata mobiilidatan (eli siis käytännössä kaiken internetin, pikaviestin-, sekä muiden samanlaisten palveluiden käyton) kokonaiskulutusta? Näiden asioiden miettimisen jälkeen sinun on helppo tehdä liittymävertailu asettamalla tarvitsemasi kriteerit laskuriin(?) omien tarpeidesi mukaisesti, jonka jälkeen voit valita esitetyistä liittymävaihtoehdoista sinua itseäsi parhaiten palvelevan vaihtoehdon halvimpaan hintaan. Mikäli käytössäsi oleva liittymä on tällä hetkellä tarpeitasi vastaava, kannattaa liittymävertailu tehdä silti, koska on hyvin mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että pystyt vertailun avulla löytämään itsellesi samat ominaisuudet omaava halvin puhelinliittymä. Muutaman minuutin työllä saatat vuositasolla säästää hyvinkin paljon rahaa. Hyvänä nyrkkisääntönä vanhan puhelinliittymän puhelinlaskusta, tai -laskuista, kannattaa ensin tarkistaa:

 • Kuinka paljon soitat normaaleja puheluja kuukaudessa?
 • Soitatko ulkomaan puheluja (EU– / ei-EU alueen)?
 • Kuinka monta tekstiviestiä lähetät kuukaudessa, vai käytätkö niitä lainkaan?
 • Voisitko käyttää pikaviestimiä tekstiviestien sijaan?
 • Kuinka paljon mobiilidataa käytät kuukauden aikana?
 • Onko puhelinliittymäsi internetyhteys tarpeeksi nopea vastaamaan tarpeitasi? Pärjäisitkö mahdollisesti hieman hitaammallakin yhteydellä?
 • Edellisten kohtien perusteella mieti, sisältääkö puhelinliittymäsi joitain ominaisuuksia, joita et enää tarvitse? Käytätkö joitain ominaisuuksia joita vanha liittymäsi ei mahdollisesti edes sisällä, tai tarvitsetko näitä ominaisuuksia mahdollisesti enemmän?

Kun olet tehnyt edeltävän listan mukaiset toimenpiteet, mieti seuraavaa;

 • Mikäli nykyinen puhelinliittymä on sinun kulutukseesi sopiva ja tarkoituksesi on löytää halvin, suorita liittymävertailu syöttämällä nykyisen puhelinliittymäsi puhe-, teksiviesti-, mobiilidata- ja internet nopeuden arvot liittymävertailuun.
 • Mikäli mielestäsi puhelinliittymäsi tarvitsee päivitystä edeltävien perusteella, ota ne huomioon kun tarve on löytää halvin puhelinliittymä.

Kuinka usein liittymävertailu kannattaa tehdä?

Suosittelemme liittymävertailua tehtäväksi vähintään kerran vuodessa. Puhelinliittymiä tarjoavien operaattoreiden kilpailu on tällä hetkellä Suomessa varsin kovaa ja tasaisesti kilpailuttamalla ja eri liittymiä vartailemalla voit varmistua siitä, ettet tule missään vaiheessa maksamaan liittymästäsi ylihintaa verrattuna siihen, millä hinnalla voisit kyseisen puhelinliittymäsi saada. Lisäksi liittymävertailun tehdessäsi voit aina tarkistaa nykyiseen tilanteesi sopivat kriteerit ja tarvittaessa muokata niitä tarpeidesi mukaan. Kilpailutilanteen ollessa varsin kovaa, saattavat operaattorit tarjota normaalia enemmän määräaikaisia liittymiä, joissa kuukausimaksu saattaa olla halvempi kuin samassa, toistaiseksi voimassa olevassa puhelinliittymässä. Muista, että tämäntyylisten liittymien hinta yleensä nousee määräaikaisuuden loputtua (yleensä 12kk tai 24kk), jonka jälkeen puhelinliittymän hinta nousee yleensä ilman eri ilmoitusta operaattorilta. Tästäkin syystä liittymävertailu kannattaa suorittaa tietyin väliajoin, ihmisillä yleensä saattaa olla hieman paha tapa unohtaa kyseisen kaltaiset asiat vuoden tai kahden aikana. Mikäli olet valitsemassa määräaikaisen puhelinliittymän, voit myös liittymävertailussa, sen tehdessäsi, valita saavasi muistutuksen meiltä siitä, milloin määräaikainen sopimuksesi on loppumassa, ja muistutamme sinua sähköpostitse siitä, milloin uusi vertailu kannattaa viimeistään tehdä.

Suosituimmat puhelinliittymät

Suomessa toimivat tällä hetkellä seuraavat puhelinliittymien tarjoajat:

 • DNA
 • Telia
 • Elisa (jonka GSM- ja internetliittymiä myydään myös Elisa Saunalahti-bärndillä)
 • Moi Mobiili

Tilaa Elisan halvin puhelinliittymä tarjousTänä päivänä ehdottomasti suosituimpia liittymiä ovat niin sanotut pakettiliittymät, joissa liittymätarjoaja sisällyttää pakettiin joko rajattomasti, tai tietyn määrän puheaikaa, tekstiviestejä, sekä mobiilidataa. Kännykkäliittymän hinta muodostuu luonnollisesti siitä, kuinka paljon kyseisiä ominaisuuksia saat ilman lisämaksua kuukaudessa käyttää. Toinen, ja erittäin tärkeä, kännykkäliittymän hintaan vaikuttava asia on datan nopeus. Lisää vauhtia mobiilidataan tarkoittaa tietenkin automaattisesti lisää hintaa.

Mutta onko sitten datapaketin valinta aina halvin vaihtoehto? Tietenkään näin ei ole. Siksi liittymävertailua tehdessäsi onkin myös hyvä huomioida seuraava asia. Halvin puhelinliittymä ei aina välttämättä ole pakettiratkaisu, joka sisältää tietyt määrät puhetta, tekstiviestejä ja mobiilidataa kiinteään kuukausihintaan. Joissain tapauksissa saatat maksaa vähemmän kuukaudessa mikäli pystyt tinkikään esimerkiksi internetin nopeudesta (mikä on sinulle sopiva nopeus — ja kuinka sen määrität?), tai pyrkimällä vaikkapa soittamaan normaaleja puheluja vähemmän ja niin sanotusti siirtämään puhelut pikaviestinpalveluihin. Oikeastaan kaikki pikaviestinpalvelut tarjoavat nykyisin ilmaiset ääni- ja videopuhelut internetin välityksellä maailmanlaajuisesti. Jos siis keskustelet puhelimitse esimerkiksi Euroopan, tai EU-alueen ulkopuolelle, kannattaa liittymävertailua tehdessä miettiä, miten haluat kyseiset puhelut soittaa. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että datapakettien ollessa Suomessa lähes – jos ei aivan – maailman halvimpia, ja kaikkien operaattorien tarjotessa rajattomia datapaketteja liittymiin, pikaviestimillä soittaminen ja videopuhelut ovat aina halvempia kuin normaalit puhelinsoitot ulkomaille (mikäli alue johon soitat ei kuulu puhelinliittymäsi pakettiin samaan hintaan kuin soittaminen Suomeen).

Turhat ominaisuudet, jotka eivät palvele sinun käyttöäsi, on hyvä karsia pois uutta puhelinliittymää hankkiessa. Tällöin et koskaan maksa palveluista, joita et käytä, ja puhelinlaskusi luonnollisesti pienenee.

Mikäli päätät, että niin sanotut rajattomat paketit eivät palvele tarkoitusta sinun kohdallasi, lue kuinka liittymävertailu kannattaa sinun kohdallasi tehdä [linkki], ota huomioon mainitut asiat, ja suorita vertailu sen pohjalta. Operaattoreiden erot puheminuuttien ja tekstiviestien kappalehintojen osalta ovat tällä hetkellä seuraavat:

 • Elisa tarjoaa puhetta ja viestejä hintaan 0,069€/min/kpl
 • Telia tarjoaa tällä hetkellä kaikkiin normaaleihin liittymiinsä (ei prepaid) rajatonta puhepakettia ja viestejä
 • DNA tarjoaa puhetta ja viestejä hintaan 0,070€/min/kpl
 • Moi Mobiili tarjoaa puhetta ja viestejä hintaan 0,055€/min/kpl

Suosiotaan on erityisesti kasvattanut perinteisten operaattorien rinnalle noussut Moi Mobiili, joka tarjoaa mielenkiintoista “Kuuden euron simmi” puhelinliittymää. Erikoisuutena tässä vaihtoehdossa on se, että voit lisätä liittymäpakettiin niin monta liittymää kuin haluat ja mobiilidata näiden liittymien kesken on jaettua. Mikäli sinulla on esimerkiksi kuusi liittymää kyseisessä paketissa, on liittymien kesken jaettu 24Gt mobiilidataa (4GT/liittymä). Sillä ei ole väliä mikä liittymä dataa käyttää. Tästä syystä Kuuden euron simmi saattaa ehdottomasti nousta halvimmaksi vaihtoehdoksi liittymää valitessa esimerkiksi perheille, joissa perheenjäsenille tarvitaan monta liittymää, mutta liittymiltä odotetut tarpeet saattavat olla hyvinkin erilaiset. Liittymävertailua tehdessäsi kannattaa myös ottaa huomioon, että Moi Mobiili on ainoa GMS-liittymäntarjoaja jonka puhelinliittymissä on hintakatto puheluille ja tekstiviesteille.

Telia tarjoaa toista mielenkiintoista puhelinliittymän tyyppiä. Telian Dot -liittymällä maksat puheluista, viesteistä, sekä mobiilidatan (100Mbit/s) käytöstä käytön mukaan. Erikoisuutena tässä liittymässä on kuitenkin se, että kokonaisuudessaan makuskatto kuukautta kohden on 25 euroa. Lisäksi voit lisätä liittymäsi datan nopeutta 300:n Mbit/s kolmella eurolla kuukaudessa. Telia Dot:n ohella näyttäisi siltä, että heidän valikoimastaan puuttuu roima tukku sellaisia välimallin liittymiä, joissa puhelu- ja datakatot ovat jotain väliltä 0-rajaton, joita muut liittymäntarjoajat asiakkailleen tarjoavat. Tämä on tietenkin hyvin luonnollista, sillä Telia Dot kattaa kaiken tuolta väliltä.

Elisan ja DNA:n liittymät ja liittymähinnat näyttävät hyvin samankaltaisilta, myös Telian (muiden kuin Dot) liittymien kanssa. Hetkittäin voimassa olevia tarjouksia seuraamalla, ja liittymävertailua säännöllisesti tekemällä saatat kuitenkin löytää saman liittymän jopa huomattavasti kilpailijoita halvemmalla.

Halvin puhelinliittymä – säästä jopa 200€ vuodessa

Liittymävertailu halvin tarjousHalvin puhelinliittymä löytyy helposti. Kilpailun ollessa puhelinliittymien osalta kovaa, matkapuhelinoperaattorit houkuttelevat asiakkaita puhelinliittymän avauksen yhteydessä saatavien tarjousten osalta. Joissain tapauksessa puhelinliittymien tarjoukset koskevat vain uusia asiakkaita, mutta halvin puhelinliittymän tarjous saattaa löytyä oikeaan aikaan asialla ollessaan myös vaihtamalla ainoastaan liittymätyyppiä. Liittymävertailu sisältää luonnollisesti myös Suomessa toimivien operattorien ajankohtaiset tarjoukset puhelinliittymistä.

Liittymävertailua säännöllisesti suorittaessasi saatat siis säästää huomattavan määrän rahaa. Erityisesti, mikäli perheelläsi on useita puhelinliittymiä, tarjous nousee vieläkin suurempaan arvoon.

Eräs huomioon otettava seikka puhelinliittymän tarjouksia arvioidessasi on myös se, että monet operaattorit tarjoavat asiakkailleen uusimpia puhelinmalleja niinsanotusti kytkykauppana. Tällä tarkoitetaan sitä, että kahden tuotteen, tässä tapauksessa puhelinliittymän ja puhelimen samalla kertaa ostaessasi, saatat saada huomattavankin alennuksen kyseisestä paketista. Tämän palvelun tarjoaminen on hieman vähentynyt viime vuosina ja matkapuhelinoperaattorit ovatkin siirtyneet jonkin verran erilaiseen markkinointiin puhelimien ja puhelinliittymien osalta. Mikäli olet kyseisen operaattorin asiakas, eli sinulla on vaikkapa DNA:n puhelinliittymä, saatat jo asiakkuuden perusteella saada tietyistä puhelimista alennusta ostaessasi ne DNA:n liikeestä.

Halvin puhelinliittymä riippuu tietysti aina käyttötarpeistasi. Esimerkiksi niin sanotulle keskivertokuluttajalle halvimmaksi ratkaisuksi muodostuu usein Moi Mobiilin Kuuden euron simmi liittymä. Neljän gigatavun datakatto riittää mainiosti normaaliin nettisurffailuun, ja hieman sen ylikin. Tämä ratkaisu on hyvä erityisesti, mikäli et käytä puheluita ja tekstiviestejä erityisen paljoa. Ne laskutetaan liittymässä käytön mukaan.

Mikäli tarvitset mobiilidataa enemmänkin, kannattaa liittymään ehdottomasti valita rajaton mobiilidatan käyttö. Tällöin lisäkustannuksia ei synny ja tiedät aina puhelinlaskusi määrän riippumatta siitä, kuinka paljon dataa kuukauden aikan käytät. Esimerkiksi tällä hetkellä Telia tarjoaa puhelinliittymä rajattomalla 100Mb:n netillä ja 1200 minuutin puhepaketilla hintaan 22,90€. Kyseinen liittymä ei vaadi määräaikaista sitoutumista. Liittymän määräaikaisuudella ei tosin ole paljoakaan merkitystä kunhan vain muistat vertailla parhaat ja halvimmat hinnat liittymävertailulla tasaisin väliajoin.

​Hyvin suurella todennäköisyydellä säästät siis selviä seteleitä vertailemalla tarjouksia ja hyödyntämällä niitä. Usein tarjoukset ovat myös saatavissa ilman määräaikaisuutta. Tällöin tosin halvin tarjous on voimassa vain tietyn ajan, jonka jälkeen puhelinliittymä ilman eri ilmoitusta siirtyy sen normaalihintaan. Halvin tarjous ja sen voimassaolo vaihtelee yleensä aikavälillä 6-24kk. Tarjous on voimassa vain hetken kannattaa sinun tietysti suorittaa uusi liittymävertailu ja etsiä uusi halpa tarjous.

Vaikka uusi puhelinliittymäsi sisältäisi samat ominaisuudet kuin vanhakin, saatat säästää parhaassa tapauksessa jopa 100 euroa vuodessa. Puhelinliittymätarjoukset saattavat olla jopa 20% verran halvin ei-tarjoushintoihin verrattuna. Nykyisellään Suomessa saat tilattua uuden puhelinliittymän suoraan internetin välityksellä. Aikaa tähän kuluu karkeasti arvioiden kymmenisen minuuttia, joten miksi et säästäisi selvää rahaa hyvin pienellä vaivalla?

Liittymävertailu prepaid-liittymistä – Löydä halvin puhelinliittymä

Prepaid-liittymällä tarkoitetaan liittymää, jossa puheluiden soittamisesta ja tekstiviestien käytöstä maksetaan aina käyttökohtaisesti ja mobiilidatan käytöstä laskutetaan päiväkohtaisesti. Prepaid-liittymän luontainen tunnusmerkki on se, että liitymän omistavasta asiakkaasta ei jää liittymäntarjoajalle mitään asiakas- tai käyttäjätietoja. Tämän vuoksi kuka tahansa voi prepaid-liittymän hankkia, minkä vuoksi se sopii erityisesti sellaiselle henkilölle, joka ei voi saada normaalia puhelinliittymää esimerkiksi maksuhäiriön tai luottotietojen menetyksen takia, tai haluaa vain muutoin maksaa puhelinlaskunsa ennakkoon. Kaikki liittymäntarjoajat Moi Mobiilia lukuunottamatta tarjoavat prepaid liittymiä, joskin Moi itse kutsuu liittymiään prepaid- ja postpaid-liittymiksi, joissa kuukausimaksu maksetaan etukäteen ja käyttömaksut laskutuskauden jälkeen.

Telialla on valikoimassaan muutamia prepaid-liittymiä. Prepaid puhelimeen on ainoa liittymä jolla on mahdollista myös netissä surffailun lisäksi soittaa puheluita ja lähettää tekstiviestejä. 4G verkon maksiminopeus liittymässä on 100Mbit/s ja sen käyttö maksaa 0,01€/Mt. Puhelut ja tekstiviestit laskutetaan myös käytön mukaan hintaan 0,066€/min tai kpl. Lisäksi Telia tarjoaa asiakkailleen kahta erityyppistä prepaid-nettiliittymää. Molemmissa kuukausittainen rajaton käyttö sisältyy liittymän hintaan, erona on vain kalliimmassa liittymässä mukana tuleva 4G-reititin.

Elisan Saunalahti prepaid tarjoaa puhetta ja viestejä hintaan 0,066€/min tai kpl ja netin datakäyttöä 0,066€/Mt, kuitenkin enintään 0,99€/kalenterivuorokausi. Lisäksi Elisalta löytyy valikoimastaan Rajoitukseton 4G ja Rajoitukseton 3G prepaid-liittymät, joissa rajattoman netin lisäksi puheminuuttien ja tekstiviestien määrää on rajoitettu vuorokausi- ja kuukausitasolla ja ylimenevästä osuudesta laskutetaan hinnaston mukaan. Hintaeron kyseisissä liittymissä tekee netin nopeus.

DNA:lla on palveluntarjoajista ehdottomasti kattavin valikoima prepaid-liittymiä. DNA on lisäksi kokonaan luopunut datan käytön laskuttamisesta käytön perusteella, ja kaikissa heidän prepaid-liittymissään (poislukien DNA rajaton) onkin rajaton datan käyttö hintaan 0,99€/päivä, toki ainoastaan niiltä päiviltä, kun mobiilidataa käyttää. Puheluista ja tekstiviesteistä (pois lukien DNA rajaton), laskutetaan 0,066€/min tai kpl. Mikäli prepaid-liittymä on sopiva valinta sinulle, kannattaa huomioida jo edelläkin mainittu DNA rajaton prepaid, jossa maksat 0,89€/päivä (26,70€ / 30 päivää) riippumatta puheluiden, tekstiviestien ja datan käytön määrästä. DNA tarjoaa lisäksi myös dataprepaid-pakettia, ja kaikissa liittymissä riippumatta tyypistä, on maksimissaan 300Mbit/s nopeudella toimiva netti.

Prepaid-liittymien liittymävertailua tehdessä kannattaa huomioida, että operaattorien välillä saattaa olla eroa liittymien avaushinnassa. Mikään prepaid-liittymä ei kuitenkaan sisällä minkäänlaista kuukausihintaa, joten vaikka avaushintaan saisikin hyvältä – ja kilpailijoita halvemmalta näyttävän tarjouksen, tulee liittymävertailussa muistaa, että kyseinen etu on vain kertaluontoinen. Vaikka saldoa saisikin näin alkuun esimerkiksi tuplasti muiden operaattoreiden samankaltaisiin liittymiin, tai paketteihin verrattuna, ei saatu kertaluontoinen hyöty välttämättä pitkässä juoksussa säästä rahaa vaan päinvastoin saatat maksaa liittymästäsi jopa enemmän verrattuna pienemmän lähtöedun tarjoavaan prepaid-pakettiin. Monet prepaid-liittymien tarjoajat tarjoavat asiakkailleen lisäksi säännöllisin väliajoin etuja, jotka yleensä saat puhelimeesi tekstiviestillä. Tälläisistä voitaneen mainita muun muassa DNA:n latausetu, jolla kyseisen viikon aikana, edun ollessa voimassa, saat vähintään 20€ puheaikaa ladatessasi tämän lisäksi 5€ extraa ilmaiseksi. Käyttääksesi edun sinun ei tule tehdä mitään sen kummempia toimenpiteitä, lataat vain liittymällesi vähintään tuon mainitun 20€ latauspisteessä tai DNA laturi-verkkokaupassa ja etu lisätään liittymäsi saldolle automaattisesti.

Prepaid-puhelinliittymän lataaminen

Prepaid-liittymien lataaminen onnistuu lähtökohtaisesti palveluntarjoajan omassa verkkokaupassa. Nämä löytyvät seuraavasti:

 • DNA:lla DNA laturi
 • Elisalla PREPAID kauppa
 • Telialla Prepaid-lataussovellus (jonka kautta tehdyistä latauksista kerrytät myös bonusta, jota voit käyttää myöhemmin maksaessasi latauksia)

Lisäksi prepaid-liittymiä voi ladata palveluntarjoajien omissa palvelupisteissä, Elisan liittymiä myös R-kioskeilla Otto-pankkiautomaateilla, Elisan myymälöissä, R-kioskeilla, monissa S-ryhmän ja K-ryhmän kaupoissa ja monilla Shell/St1-huoltoasemilla. DNA:n prepaid-liitymän saldon lataus onnistuu laturin lisäksi myös kaikilla R-kioskeilla ja Otto-automaateilla. DNA:lla on lisäksi käytössään latausseteli, jolla liittymään puheajan lataaminen onnistuu silloin, kun muihin latauspaikkoihin tai -palveluihin pääsy on sinulle mahdotonta. Lataussetelit ovat arvoltaan 10-30€ ja niitä voit ostaa R-kioskeilta, Postin myymälöistä ja DNA Kaupoista.

Mobiilidatan tarjous puhelinliittymissä

Kuten kaikki tiedämme, nykysin matkapuhelimissa on mahdollista käyttää internetiä. Niin sanottujen älypuhelimien kautta tiedonsiirto on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Mobiilidatalla tarkoitetaan puhelinliittymän kautta tapahtuvaa kaiken internetin välityksellä tapahtuvaa käyttöä. Siihen kuuluvat nykyisin monenlaiset verkkopalvelut, kuten muun muassa sähköpostin lukeminen ja lähettäminen, normaali internetin selaaminen, esimerkiksi mobiilipelien pelaaminen ja viestittely erilaisten pikaviestimien kautta. Lisäksi tekstiviestien välityksellä lähetetyt multimediaviestit käyttävät mobiilidataa.

Mobiilidatan nopeus – kuinka nopea netti kannattaa valita?

Nykypäivänä jokainen 4G mobiililaajakaista tarjoaa mobiliidataa nopeudella, joka on riittävän nopea kaikkeen normaaliin käyttöön. Tämä pitää sisällään myös liikkuvan kuvan katselun Youtube-vidoeoista Netflixiin. 4G-liittymät toimivat aina 5 Mbit/sekunnista jopa 300:n Mbit/s asti. Lisäksi kaikista uusin teknologia käyttää tulossa olevaa, ja joiltain osin valmiinakin olevaa 5G verkkoa, jollon mobiilidatan nopeus voi teoreettisesti olla näissä puhelinliittymissä jopa 600 Mbit/s.

Matkapuhelinoperaattorit tarjoavat 4G:n lisäksi vanhempiakin, 3G-teknologiaa käyttäviä puhelinliittymiä. Näissä liittymissa mobiilidatan nopeus on arviolta 0,4 – 35 Mbit/s. Tämä riittää varsin hyvin niin sanottuun internetin peruskäyttöön, mutta esimerkiksi suoran urheilulähetyksen seurannassa saattaa esiintyä kuvan pätkimistä. 3G:n mobiilidata riittää hyvin myös esimerkiksi riistakameran tai muun vastaavan tarvitsemaan nopeuteen.

Kuinka selvitän mobillidatani käyttömäärän?

Selvität mobiilidatan nykyisen käyttösi helposti puhelimesi asetuksista. Puhelimesi asetuksissa datan käyttömäärät ovat myös melkeinpä jokaisessa puhelimessa jaettu siten, että näet erikseen datamäärän kokonaiskäytön ja lisäksi kuinka datan käyttö jakaantuu internetin selailun ja eri sovellusten käytön välillä. Tätä ominaisuutta seuratessasi puhelimesi asetuksista, saatat helposti myös huomata, että voit saada halvemmankin puhelinliittymän pienellä vaivalla. Mobiilidatan käyttösi saattaa esimerkiksi ylittää puhelinliittymäsi datakaton jolloin maksat ylimääräisestä mobiilidatan käytösta ylimääräisen hinnan. Olisikin parempi vaihtaa puhelinliittymäsi halpaan vaihtoehtoon, joka tarjoaa enemmän mobiilidataa kiinteään kuukausihintaan? Näin löytyy halvin puhelinliittymä! Voitko tinkiä joidenkin sovellusten käytöstä? Nimenomaan sellaisten, jotka käyttävät paljon dataa, ja mahdollisesti korvata ne joillain kevyemmillä, ja täten myös halvemmilla vaihtoehdoilla.

Puhelimesi asetuksista löydät mobiilidatan kokonaiskäytön ja sen jakautumisen seuraavasti:

 • Iphone puhelimet: Avaa asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidata
 • Android-puhelimet: Asetukset -> Datan käyttö

Pysymällä ajan tasalla mobiilidatan käytöstäsi ja suorittamalla liittymävertailua, löytyy halvin puhelinliittymä ja säästät rahaa.

Paljonko mobiilidataa tarvitsen – mistä löytyy halvin tarjous?

Siihen, kuinka paljon mobiilidataa tarvitset, vaikuttaa luonnollisesti käyttämiesi internetissä toimivien palveluiden määrä. Seuraavassa listassa on esitetty muutamia esimerkkejä mobiilidatan käytöstä, jotka on hyvä ottaa huomioon kun vertailussa on halvin puhelinliittymä:

 • luet 10 nettiartikkelia; mobiilidatan kulutus noin 5 Mt
 • käytät aikaa Facebookissa noin 10 minuuttia; 4 Mt
 • lataat muutaman valokuvan sosiaaliseen mediaan tai pilvipalveluun; 4 Mt
 • lataat lyhyen (n. 15sek) videon Instagramiin; 8 Mt
 • katsot TV-lähetyksen suoratoistoa (esim Yle Areena -sovelluksesta) 30 min; 300 Mt
 • luet ja lähetät muutaman sähköpostin; noin 0,03 Mt, liitteiden lisääminen luonnollisesti tiedostokoon mukaan, mikäli liitteitä viestiisi lisäät

Mikäli puhelinliittymäsi datakatto on esimerkiksi 10 gigatavua kuukaudessa, tarkoittaa se noin 340 megatavun mobiilidatan käyttöä vuorokaudessa. Yllä esitetyn esimerkin mobiilidatan käyttö päivittäin kuvatulla tavalla täyttää 10Gt kuukaudessa. Erityisesti vidoekuvan katselu suurilla nykypäivän resoluutioilla lisää datan käyttöä huomattavasti. Mikäli tapanasi on katsoa paljon videoita puhelimesi välityksellä, paras ja halvin vaihtoehto puhelinliittymääsi on varmastikin valita rajaton mobiilidatan käyttö.

Kannattaa myös muistaa se, että mikäli sinulla on puhelinliittymä, jota käytät ainoastaan kotioloissa, mobiilidatan määrä erityisesti suuremman kiinteän datan omaavissa puhelinliittymissä kattaa hyvin suurella todennäköisyydellä koko taloutesi internetin käytön. Näin ollen voit myös säästää siinä, ettet sijoitakaan kalliiseen internet-liittymään, vaan valjastat puhelinliittymäsi kattamaan datan tarpeesi koko taloudessasi. Erityisesti tämä sopii yksinasuville. Miksi ostaa kaksi liittymää yhden sijaan?