Kilpailuta edullisin sähkösopimus:

 
 

Tee edullisin sähkösopimus 6 minuutissa!

 

Käyttäjämme säästävät kilpailuttamalla keskimäärin 107€/vuosi! Sähköntoimituksesi jatkuu keskeytyksettä ja laskut vain tulevat eri sähköyhtiöltä. Suuri säästö 6 minuutin työstä!

 
Sähkön kilpailutus kannattaa

Sähkön kilpailutus tarkoittaa sähköyhtiöiden tarjousten vertailua. Sähkön kilpailutus onnistuu helpoimmin internetin vertailusivustoissa, joissa voi myös tehdä sähkösopimuksen.

Sähkön kilpailutus kannattaa, koska tottakai on järkevämpää maksaa samasta tuotteesta pienin mahdollinen hinta. Sivustoltamme löydät paljon erilaisia tuotteita, joiden kilpailutus on järkevää.

Sähkösopimus solmitaan sivuillamme suoraan sähköyhtiön, kuten Lumo Energian kanssa ja se vie aikaa vain muutamia minuutteja. Olemme pyrkineet tekemään siitä mahdollisimman helppoa ja asiakkaiden palaute on ollut hyvin myönteistä. Tämän helpommaksi ei voi sähkön kilpailutus enää tulla.

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta, sähköenergian hinnasta ja sähkön siirtohinnasta. Sähkön siirtoa et voi kilpailuttaa, koska se on aina kiinteä kustannus paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Vaikka vaihtaisit sähköenergian toimittajaa, niin paikallinen verkkoyhtiö jatkaa edelleen sähkön siirtoa sähköjohtojaan pitkin. Sähköenergian hinta on kuitenkin mahdollista kilpailuttaa ja juuri se onnistuu helposti tämän sivuston kautta. Sähkön kilpailutus ei vaikuta käytännössä mitenkään sähkön toimitukseen, muutakuin että maksat laskusi vain eri yhtiölle.

Sähkön kilpailutus on noussut suosituksi tavaksi säästää, kun energian ja sähkön siirron hinta nousee nousemistaan. Haluamme tehdä palvelusta Suomen parhaan ja siksi tutkimme jatkuvasti sähkömarkkinoita etsien Suomen halvimmat sähkön hinnat asiakkaillemme. Laskurimme laskee sähkön hinnat sähköyhtiöistä ja esittää sinulle parhaan tarjouksen. Tarkimman säästölaskelman saat katsomalla kulutuksesi sähkölaskustasi, mutta se ei ole välttämätöntä koska tietokoneemme arvioi sinulle vuosittaisen omakotitalon sähkönkulutuksen ja sähkön hinnan antamiesi tietojen perusteella. Sähkön kilpailutus sivujemme kautta tekemällä voit kuitenkin olla varma saavasi parhaan sähkön hinnan ja hyvän sähköyhtiön.

Sähkön kilpailutus on turvallista ja helppoa

Kun valitset sähkösopimuksen laskurimme tarjoamista vaihtoehdoista, sinut ohjataan täyttämään tietosi. Käsittelemme tietojasi turvallisesti ja teet sähkösopimuksen suoraan sähköyhtiön kanssa, et meidän kanssamme.

Täytettyäsi sähkösopimuksen, välitämme tiedot uudelle sähköyhtiöllesi. He irtisanovat valtuutuksellasi vanhan sähkösopimuksesi ja hoitaa kaikki paperityöt puolestasi. Sähkön kilpailutus EI katkaise sähköäsi hetkeksikään, vaan jatkuu keskeytyksettä. Sähkön kilpailutus ei maksa sinulle mitään, eikä siitä aiheudu mitään harmia. Sähkönsiirron kilpailutus ei nykylainsäädännön mukaan ole vielä mahdollista. Sähkön kilpailutus sivujemme kautta takaa sinulle aina vähintään yhtä edullisen hinnan kuin sähkösopimuksen tekeminen sähköyhtiön sivujen kautta. Saamme usein neuvoteltua asiakkaillemme erikoishinnan, joka on halvempi kuin suoraan sähköyhtiön sivuilla.

Sähkön kilpailutus kauttamme vain hyvien yhtiöiden kesken

Kilpailuta hinnan lisäksi myös sähköyhtiöiden laadukkuutta asiakaspalvelussa ja hinnan pysyvyydessä edullisena. Kriteereinä palvelussamme on siis, että kauttamme tehdyt sähkösopimukset ovat vain hyvämaineisten ja pitkään toimineiden yhtiöiden kanssa. Asiakaspalvelu täytyy olla kunnossa ja yhtiön tulee tarjota kaikki vaadittavat palvelut asiakkailleen. Keräämme myös kauttamme kilpailuttaneiden kokemuksia sähköyhtiöistämme ja olemme tiiviissä yhteydessä sähköyhtiöihin palvelun kehittämiseksi. Olemme siis riippumaton toimija, joka pyrkii auttamaan suomalaisia kilpailuttamaan pitkä-aikaisia sähkösopimuksia ja säästämään mukavasti.

Miten tehdä sähkön kilpailutus?

Sähkön kilpailutus tehdään vertailemalla eri sähkön myyjien hintoja.

Sähkön kilpailutus kannattaa.

Voi tuntua hullulta, että peruselämiseen tarvittava asia on myynnissä vapailla markkinoilla. Sähköhän on yhtä välttämätöntä kuin vesi, mutta vettä ei voi kilpailuttaa. Tämä perustuu siihen, että sähkö on sellainen artikkeli, jota on mahdollista myydä vapailla markkinoilla.

Vuonna 1998 sähkön myynti vapautettiin kilpailulle. Siitä asti sähkön myynnissä on ollut vapaa kilpailu eri sähköyhtiöiden välillä. Tämä on mahdollistanut sen, että ostavat asiakkaat ovat pystyneet pitkälti vaikuttamaan siihen, minkä hintaista sähkö nykyisin on. Kilpailu on siis hyväksi sähkön markkinahinnoille! 

Suomi on ollut globaalisti maailman kärkeä sähkön kilpailun vapauttamisessa, sillä Suomi avasi sähkömarkkinat kilpailulle ensimmäisten maiden joukossa.

Sähkön kilpailutus on helpointa ja vaivattominta tehdä netissä. Netissä asiakkaalla on helposti saatavillaan sähköyhtiöiden kiinteät hinnat, joista asiakas voi valita itselleen sopivimman. Käytännössä sähkön kilpailutus tapahtuu vertaamalla eri sähköyhtiöiden tarjouksia toisiinsa.

Sähkön kilpailutus netissä päättyy siihen, että joko pitää olemassa olevan sähköyhtiön tai sitten tekemällä uuden sähkösopimuksen valitun sähkömyyjän kanssa. Asiakkaan ei tarvitse erikseen irtisanoa aiempaa sopimustaan, vaan Suomessa sähköyhtiöt hoitavat keskenään sähkömyyjän vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet.

Sähkön kilpailutus netissä on mahdollista tehdä helposti sellaisten sivustojen kautta, jotka tarjoavat sähkön kilpailutusta asiakkailleen. Toki kilpailutuksen voi tehdä myös pyytämällä itse erikseen tarjouksen jokaisesta sähköyhtiöstä.

Sähkön kilpailutus on mahdollista tehdä niin usein kuin haluaa, paitsi jos asiakas on tehnyt määräaikaisen sähkösopimuksen jonnekin. Huomioitavaa kuitenkin on, että paikallinen sähkösiirtäjä voi laskuttaa oman hinnastonsa mukaisesti sähkömittarin lukemisesta myyvän tahon vaihtuessa, mikäli vaihdoksia tapahtuu enemmän kuin kerran vuodessa.

Sähkön kilpailutus laskuri on se, minkä kautta asiakkaat voivat sähkön hintaa kilpailuttaa. Kilpailutuksen tärkeimmät kohdat on tunnistaa mihin käyttäjällä sähkö kuluu. Sähköyhtiöiden tarjouksissa hinta ei ole ainoa asia mitä kannattaa tuijottaa. Esimerkiksi sähkölämmitteisissä taloissa kannattaa valita sellainen sähkötarjous, jossa tämä on huomioitu niin, ettei sähkölasku kasva päättömäksi lämmityksen ollessa päällä. Sähkölämmityksen hinta on siis mahdollista kilpailuttaa. Jos taas sinulla on tarve kilpailuttaa sähkösopimus mökille, niin silloin kannattaa valita sopimus jossa on pieni perusmaksu. Kuukausimaksuton sähkösopimus sopii erityisesti kohteisiin, joissa ei aina asuta.

Sähkön kilpailutus muuton yhteydessä on aina fiksu veto. Muuttaessa eri paikkaan sähkön kulutukseen voi vaikuttaa niin uuden kodin tai toimitilan tyyppi sekä sijainti siihen, kuka sähkön siirtää eli toimittaa konkreettisesti johtoja pitkin perille. Lisäksi muuttaessa on aina tehtävä uusi sähkösopimus, sillä olemassa oleva on tehty vanhaan kohteeseen eikä se siirry automaattisesti mukana. Kannattaa lukea kirjoittamamme Muuttajan muistilista, joka antaa hyvät neuvot muuton järjestelyssä.

Sähkön kilpailutus ei vaikuta kokonaisuudessaan sähkön hintaan. Tyypillisesti tavallisen kotitalouden sähkön hinta muodostuu veroineen noin reiluksi puoleksi sähkön siirtokuluista ja vajaaksi puoleksi varsinaisesta sähköenergiasta. 

Sähkön kilpailutuksessa tulee siis huomioida monia asioita. Artikkelin loppuosassa pureudutaan syvemmin näihin seikkoihin, mitkä sähkön kilpailutuksessa tulisi ottaa huomioon.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta. Kokonaishintaan vaikuttavat sähköenergian hinta, sähkönsiirron hinta sekä verot, joita ovat sähkö- ja arvonlisävero. 

Sähköenergian osuus on ainut mihin kuluttaja voi sähkön hinnassa vaikuttaa. Paras tapa vaikuttaa sähköenergian hintaan on tehdä sähkön kilpailutus. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, mutta itse sähköenergian hinnan voi. Tämä sähköenergian hinta sisältää sekä sähkön tukkumarkkinahinnan että sähkön myyntikustannukset. 

Sähkön hinta ja siihen liittyvillä myyntikustannuksilla tarkoitetaan niitä kustannuksia, joita sähköyhtiölle syntyy sähkön myynnistä ja markkinoinnista – mukaan lukien asiakaspalvelun, laskutuksen ja hallinnoinnin kulut. 

Sähkönsiirto ja siihen liittyvät kustannukset syntyvät sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Sähkön siirtohinta kattaa konkreettisen sähköverkkotoiminnan, siihen sidotun pääoman, sähköverkon ylläpidon, sen kehittämisen ja uudistamisen, kuten myös uusien sähköverkkojen rakentamisen. 

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, sillä sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Paikallisia sähköä siirtäviä verkkoyhtiöitä on alueella aina vain yksi. Tämä on linjaus, joka on voimassa koko Suomessa. Sähkönsiirron siirtäminen määrätyille toimijoille perustuu siihen, että päällekkäiset sähkönsiirtäjät todennäköisesti aiheuttaisivat ongelmia toistensa siirtoyhteyksiin. Sähkön siirron hintoja valvoo Energiavirasto, jotta hinnat eivät nouse kohtuuttomiksi kilpailun puuttuessa.

Sähkön siirtoa alueellisten jakeluverkkoyhtiöiden voi verrata Alkon toimintaan – kyseessä on laillinen monopolitoiminta. Sähkön siirtohinnat vaihtelevat kuitenkin alueellisesti. Siirtohinnan suuruuteen vaikuttavat sähköverkon sijainti, rakenne sekä asiakasmäärä. Esimerkiksi kaupungissa siirrettävä matka on lyhyempi kuin maaseudulla, ja tästä johtuen siirtohinta on maaseudulla aina kalliimpaa.

Vaikka sähkö voi tuntua epämääräiseltä asialta, mitä ei voi koskea, vaatii se että sähkö tulee jokaisen kotiin ja työpaikalle sähköyhtiöiltä toimia ympäri vuorokauden. Sähkö kulkee sähköverkossa ja tätä verkkoa pitää sekä ylläpitää että seurata ympäri vuorokauden vikojen varalta. Tästä johtuen sähkön siirrosta joutuu maksamaan perusmaksua joka kuukausi, vaikka sähkö ei käyttäisi ollenkaan kyseisenä aikana. 

Perusmaksu kannattaa kuitenkin ajatella niin, että maksaa siitä, että sähköverkko on varmasti kunnossa, kun sähköä tarvitsee. Perusmaksu on tyypillisesti joko kuukausi- tai vuosiperusteinen. Perusmaksujen suuruuteen ei vaikuta käytetyn sähköenergian määrä vaan kodin kapasiteetti ottaa sähköä vastaan.

Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus olla yhteydessä omaan sähköyhtiöönsä usein sekä puhelimitse että netin kautta, mikä tarkoittaa että sähköyhtiöllä on oltava asiakaspalveluhenkilökunta reservissään. 

Sähkön hinta muodostuu siis kaikilla samoista peruspilareista, mutta hinnan muodostumisessa on aina paikkakohtaisia eroja. Eroja on ympäri maailman, eli kaikkialla maailmassa sähkön hinta ei muodostu samalla tavalla.

Sähkölaskussa sähköenergian osuus muodostuu yksinkertaisesti sähkön kulutuksen mukaan. Näin ollen jokainen voi loppupeleissä itse vaikuttaa sähkölaskunsa loppusummaan, vaikka osa hinnoista muodostuukin vakiona. Siksi ähkön kilpailutuksessa on erityisen tärkeää tuntea omat kulutustottumuksensa. Seuraavaksi pureudutaan tarkemmin siihen, miten oman kulutuksensa voi laskea.

Miten laskea sähkön kulutus?

Sähköenergia siirtyy sähkölankoja pitkin kotitalouksiin.

Sähkön keskimääräisen kulutuksen voi laskea omien aiempien laskujen avulla.

Sähkön kulutuksen laskeminen on helpointa tarkistaa avaamalla omia vanhoja sähkölaskuja. Lisäksi Suomessa lähes jokaisessa kodissa on etäluettava sähkömittari.  Etäluettava sähkömittari mahdollistaa sen, että sähkön kulutusta pystytään seuraamaan ja tarkastelemaan hyvinkin yksilöidysti tuntien tarkkuudella. 

Sähkön kulutuksen laskeminen ja tietoisuus siitä paljonko käyttää sähköä on yleensä paras tapa saada käyttäjät ymmärtämään omat kulutustottumuksensa sekä sen miten sähkölaskuissa voi säästää. Laske oman sähkön kulutus ennen kuin teet sähkön kilpailutuksen

Mistä sähköä voi ostaa?

Suomessa sähköä voi ostaa suomalaisilta sähkön myyjiltä.

Sähköä voi ostaa Suomessa miltä tahansa Suomessa toimivalta sähköä myyvältä taholta. Sähköverkkoyhtiötä sähkön käyttäjä ei voi valita, vaan sähköverkkoyhtiö määräytyy asiakkaan sähkön käyttösijainnin mukaan. Helppohinnan sähkön kilpailutus pitää sisällään nämä sähkön myyjät.

Sähkön myyjä voi periaatteessa hankkia sähkönsä mistä vain, mutta usein sähkö tulee toimijan omilta voimalaitoksilta. Suomessa on kuitenkin myös yhtiöitä, jotka ovat keskittyneet nimenomaan sähkönmyyntiin eivätkä näin ollen omista omia sähkölaitoksia.

Sähköä voi ostaa Suomessa hyvinkin monesta paikasta. Asiakas voi käydä suoraan jonkin sähköyhtiön kotisivuilla tekemässä uuden sähkösopimuksen, jolloin uuden sopimuksen voi tehdä käytännössä mistä vain milloin vain. Asiakas voi myös sähkön vertailuun tarkoitetun sivuston kautta kilpailuttaa ensin palveluntarjoajien sähkösopimukset ja sitten valita niistä mielestään parhaan ja solmia sopimuksen siinä. Tämäkin onnistuu mistä vain milloin vain.

Mikäli asiakas ei tiedä, mikä olisi hänelle paras vaihtoehto, hän voi olla suoraan yhteydessä valitsemaansa sähköyhtiöön. Asiakas voi esimerkiksi ensin tehdä netissä kilpailutuksen ja sen jälkeen olla yhteydessä valitsemaansa. Kilpailutuksen yhteydessä kun ei ole pakko tehdä sopimusta saman tien, mutta yleensä kilpailutushetkellä annetut hinnat eivät ole loputtomiin voimassa. 

Asiakas voi myös olla yhteydessä useampaan sähköyhtiöön kysyäkseen tarkempia tietoja ennen valinnan tekemistä. Netistä ostamalla ei ehkä saa vastausta kaikkiin kinkkisimpiin kysymyksiin, mikäli taloudessa tai toimitilassa on erityislaatuista sähkön käyttöä.  On myös mahdollista saada sähkösopimus ilman luottotietoja, koska sähkö kuuluu Suomessa ihmisen perustarpeisiin

Miten laskea sähkön hinta kilpailutusta varten?

Sähkön hinta lasketaan laskemalla yhteen sähköenergia, sähkön siirto ja sähköön liittyvät verot.

Parhaiten hinnan saa laskettua vertailemalla aiempia sähkölaskujaan, jolloin sähköenergian osuus on selkeästi nähtävillä. Eri paikoissa sähkön hinnan laskenta voi antaa eri tuloksen, vaikka kulutus olisi täysin identtistä. Tämä johtuu sähkön siirron osuudesta, sillä se vaihtelee paikoittain hyvinkin paljon.

Vertaa sähkön hinta säännöllisesti. Tällä tavoin jokainen voi säästää omissa sähkökustannuksissaan, oli kyseessä sitten kuluttaja- tai yrittäjäasiakas. Kilpailuta sähkö säännöllisesti, näin säästät! Vaikka sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa suositeltavaa on, että jokainen vertaa sähkön hintaa siltä osin kuin se on mahdollista, eli itse sähköenergian osalta. Sähkön hinta on mahdollista vertailuttaa puolueettomasti esimerkiksi Energiaviraston ”Sähkön hinta” -palvelussa.

Sähkön hinta seuraa toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa suoraan tai viiveellä sähkömarkkinoiden hintakehitystä. Määräaikaisissa sopimuksissa hinta on voitu sopia olevan tietyn suuruinen kyseisellä aikavälillä, huolimatta sähkömarkkinoiden kehityksestä tuolla kyseisellä aikavälillä. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa tulee sopia sähkön hinnan muuttumisen ehdoista.

Sähkön hinta ei muutu määräaikaisten sopimuksien aikana, jotka ovat yleensä vuoden tai kahden mittaisia. Määräaikaisen sopimuksen jälkeen sopimus muuttuu usein toistaiseksi voimassa olevaksi ja tällöin on mahdollista, että hinta muuttuu markkinahinnan mukaan säännöllisesti tai epäsäännöllisesti. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että sähkön myyjän tulee ilmoittaa muuttuvista hinnoista asiakkaalle vähintään kuukauden varoitusajalla. 

Sähköenergiamittari eli ”kolmivaihevaihtosähkökilowattituntimittari” mittaa sähköenergian kulutusta. Tämän lukeman perusteella sähköyhtiö laskuttaa asiakastaan sähköenergiasta, eli juuri siitä osasta sähköä, mihin voi kilpailutuksella itse vaikuttaa. Mittarin lukemien perusteella myös siirtävä sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähkön siirrosta. 

Sähköenergiamittari myös valvoo sähköliittymien syöttöjä, eli sitä onko kaikki kunnossa sähköliittymmien syötöissä. Käytännössä mittari seuraa onko liittymässä jännitettä. On hyvä tietää, että mikäli jännitettä ei ole, on sähköyhtiö velvollinen maksamaan asiakkaalleen korvauksia! 

Sähkön hinta laskuri

Sähkön hinta laskuri on sähkön kilpailutuksessa käytettävä vertailutyökalu.

Sähkön hinta laskuri on kätevä apuväline sähkön kilpailutukseen. Sähkön kulutus on eri luokkaa pienessä kerrostaloyksiössä ja suuressa omakotitalossa. Tästä syystä sähkön hinta on syytä tarkastaa sähkön hinta laskurilla säännöllisesti. Sähkön hinta laskuri näyttää eri sähkön tarjoajien hintoja, joiden avulla asiakas voi verrata eri toimijoita.

Sähkön hinta laskuri antaa aina arvioita kulutuksesta, sillä jokaisen asiakkaan kulutustottumukset ja elintavat vaikuttavat sähkön kokonaiskulutukseen. 

Sähkön hinta laskuri on oiva apu myös yrityksille. Yrityksen toimialasta riippuen sähkön kulutus voi olla suurtakin ja yrittäjällä on mahdollisuus säästää pitkä penni edullisella sähkösopimuksella.

Miten kilpailuttaa paras sähkön hinta?

Paras sähkön hinta on suhteellinen käsite. Paras sähkön hinta muodostuu oikeastaan siitä, paljonko asiakas on valmis näkemään vaivaa sähkön ostamisen eteen. 

Paras sähkön hinta on suhteellinen käsite.

Paras sähkön hinta on teoreettisesti sähkön spot-hinta, joka määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan kohdatessa. Koska spot-hinnan seuraaminen voi olla työlästä, voi asiakas myös tehdä määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen sähkön tuottajan kanssa, jolloin hinta ei välttämättä ole yhtä alhainen kuin spot-hinta olisi, mutta asiakas säästyy jatkuvan kilpailuttamisen vaivalta.

Sähkön hinta ei ole stabiili, vaan sähkön kulutuksen aiheuttama kysyntä ja tarjonta määrittävät sähkön hinnan. Tämä tarkoittaa, että kovemman kysynnän aikana sähkön hinta on kalliimpaa kuin pienen kysynnän aikana. Esimerkiksi Suomessa sähkö on usein edullisempaa kesällä, kun ihmiset eivät tarvitse sähköä lämmitykseen ja viettävät muutenkin enemmän aikaa ulkona valoisassa, kuin talvella lamppujen kanssa sisällä pimeässä. 

Paras sähkön hinta riippuu paljon siitä paljonko asiakas on ottanut sähköön liittyvistä asioista selvää sekä omista kulutustottumuksistaan. Esimerkiksi omakotitalossa varaavan vesilämmityksen avulla vettä voidaan lämmittää silloin, kun sähkön hinta on vuorokauden aikana matalimmillaan eikä aina silloin kun lämmintä vettä tarvitaan. 

Paras sähkön hinta on siis monisyinen asia. Nykyisin esimerkiksi paljon sähköä käyttävien kotitalouksien on mahdollista käydä asiantuntijan kanssa läpi omia kulutustottumuksiaan ja sitä myöden löytää oikea sähköratkaisu. Useimmiten asiantuntijat neuvovat miten kulutuksen saa ohjattua niin, että kulutus saadaan siirrettyä edullisimpaan mahdolliseen kulutusajankohtaan. 

Voiko sähkön spot-hintaa kilpailuttaa?

Sähkön spot-hinta on sähköpörsissä käytettävä sähkön hintaa kuvaava yksikkö.

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä. Nord Pool on sähköpörssi, joka toimii Pohjoismaissa. Siellä sähkön tuottajat ja myyjät tarjoavat omaa sähkötuotantoaan myyntiin. Sähkön spot-hinta on nimensä mukaisesti spotattu hinta, sähkön tapauksessa tuntikohtainen hinta. Spot-markkinoilla toimijat antavat päiväkohtaisesti tarjouksensa niin osto- kuin myyntipuolellakin siitä, paljonko ja millä summalla kukin on valmis ostamaan tai myymään.

Sähkön spot-hinta siis tekee mahdolliseksi todellisen kilpailun sähkömarkkinoilla. Siinä kohtaa kun sekä ostajan että myyjän tarjoukset kohtaavat sähkön spot-hinnasta, syntyy kauppaa. Näin ostajat ja myyjät saavat tehtyä kaupat sen hetken käypällä markkinahinnalla. 

Sähkön spot-hinta mahdollistaa sekä sähkön tuottajalle että ostajalle aina parhaan kauppahinnan.

Sähkön hinta kwh

Sähkön hinta kwh tarkoittaa sähkön hintaa kilowattitunteina. Kyseessä on kilowattituntihintaa kuvaava yksikkö.

Sähkön hinta ilmoitetaan perinteisesti kwh:na eli kilowattitunteita. Keskimääräisesti yhden kwh hinta on 0,05-0,07 €. Tämä perustuu siihen, että sähkö on energiaa ja energian mittayksikkö on kilowattitunti (kwh).

Paras sähkön kilpailutus

Paras sähkön kilpailutus on huolellisesti tehty sähkön hintojen vertailu. Parhaassa kilpailutuksessa on huomioitu sähkön hinta, asumismuoto sekä sähkön tuotantotapa. 

Saadakseen omaan käyttöön sopivan parhaan sähkötarjouksen, kannattaa kilpailutuksen avuksi ottaa viimeisimmät sähkölaskut. Niistä näkee hyvin millaista kulutus on edeltävinä aikoina ollut. 

Paras sähkön kilpailutus on sellainen, johon tiedot on syötetty mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti. Paras sähkön kilpailutus ei ole sellainen, johon on tarjouslaskurin kohdalla syötetty oletuksia tai toiveita, vaan sellainen mihin on syötetty faktaa. 

Paras sähkön kilpailutus sisältää monta eri tarjousta eri sähköyhtiöiltä. Sanonta ”Yksi koko ei sovi kenellekään” pitää paikkansa myös sähköenergian kohdalla. 

Sähkön hinta kilpailutus on olennainen osa parasta sähkön kilpailutusta. Sähkön hinta on kuitenkin se, joka pelaa isoa roolia päätöstä tehdessä. Sähkön hinta kilpailutus ei kuitenkaan saa olla ainoa päätökseen vaikuttava tekijä, ennen kuin on varma, että nopeasti katsottu sähkön paras hinta on paras vaihtoehto omaan kulutukseen nähden. Sähkön hinta kilpailutus on se kohta, jolloin kaikkein edullisin ei aina pitkässä juoksussa ole itselle paras. Toki kun sähkön hinta kilpailutus on tehty hyvin, usein saa sen parhaan hinnan, joka ei – sadannen kerran – ole aina se edullisin.  Väliä on myös sillä, että sähköyhtiöltä onnistuu sähkösopimus heti.

Sähkön kilpailutus yrityksille

Sähkön kilpailutus tehdään yrityksille eri kanavaa pitkin, kuin kotitalouksien sähkön kilpailutus.

Sähkön kilpailutus yrityksille on osa järkevää liiketoimintaa. Sähkön kilpailutus yrityksille on yhtä tärkeää kuin muidenkin ostojen kilpailuttaminen. Sähköyhtiöt tarjoavat yrityksille sähköä siinä missä kotitalouksillekin. Yrityksille sähkön kilpailutus voi tehdä suuriakin säästöjä, kun liiketoimintaan nähden on valikoitunut paras mahdollinen sähkösopimus.

Kerrostalon sähkön kilpailutus

Kerrostalon sähkön kilpailutus tehdään kuten kotitalouksien sähkön kilpailutus yleensäkin. Kerrostaloissa sähkön hinta muodostuu eri tavoin kuin omakotitaloissa.

Kerrostalon sähkön kilpailutus on sekin hyvä tehdä säännöllisesti, mutta kerrostalossa kulutus on sen verran pientä, että itse sähköenergiaa tärkeämpää on sähkön alhainen perusmaksu. Suuri ero verrattuna omakotitaloon on lämmityskustannukset, jotka kerrostaloon usein tulevat kaukolämmöllä eikä näin ollen vaikuta sähkön kulutukseen.

Omakotitalon sähkön kilpailutus

Omakotitalojen sähkön kilpailutus tehdään samaa portaalia pitkin kuin kotitalouksien sähkön kilpailutus yleisesti.

Omakotitalon sähkön kilpailutus puolestaan on erityisen hyvä tehdä säännöllisesti. Omakotitalossa – etenkin sähkölämmitteisessä – itse energian hinta on tärkeämpi kuin perusmaksu. Korkea energian hinta saattaa etenkin talvella nostaa sähkön kulutusta, jolloin hieman kalliimpi perusmaksu ei pakassa paljoa paina, jos itse sähkön kwh hinta jää järkevälle tasolle kulutuksen noustessakin.

Mitä tarkoittaa energiamerkintä?

Energiamerkintä kertoo kotitalouslaitteen sähkön kulutuksesta.

Energiamerkintä on pakollinen.

Energiamerkintä kertoo merkityn laitteen energialuokan sen mukaan, kuinka paljon energiaa laite käyttää. Energiamerkinnät kotitalouslaitteissa auttavat myös sähkön kulutuksen vertailussa. Energiamerkintöjen idea on ohjata  kuluttajia käyttämään energiatehokkaita laitteita. 

Energiamerkinnät jaetaan välillä A-G ja nämä kirjaimet kuvaavat sähkön kulutusta tällä asteikolla. Energiatehokkaimmat laitteet merkitään luonnollisesti A:lla ja tehottomimmat G:llä. Väliin jäävät saavat merkinnät B, C, D, E ja F taulukon kriteerien mukaan. Erittäin energiatehokkaissa laitteissa voi olla myös merkintöjä kuten A+, A++ tai jopa A+++ kuvaamassa laitteen erinomaista energiatehokkuutta. 

Energiamerkintöjä säädellään ihan EU-tasolla, joten laitteiden valmistajat eivät voi itse määritellä mihin energialuokkaan heidän laitteensa kuuluvat. Lisäksi energialuokitukseen vaikuttavat energiamerkintädirektiivit sekä kansallisen tason energiasuunnittelu.

Tietyissä kodinkoneissa energiamerkintä on nykyisin pakollinen. Näitä ovat astian- ja pyykinpesukoneet, kylmäsäilytyslaitteet, kuivausrummut, lamput ja valaisimet, uunit ja liesituulettimet, pölynimurit, huoneissa käytettävät ilmastointilaitteet sekä televisiot.

Mitä sähkö oikein on?

Sähkö on luonnonilmiö, jota ihmiskunta on oppinut käyttämään laajasti omaksi hyväkseen energian käytön sekä tiedonsiirron alalla. 

Vaikka sähkö on luonnonilmiö, konkreettisesti sähkö on liikettä. Liikkeen muodostavat sähköisesti varatut hiukkaset, pääasiassa elektronit. Elektronit ovat atomien osia, jotka liikkuvat atomin ydintä ympäröivässä tilassa. Atomeissa on myös muita osia, mutta elektroni on nimenomaan atomin ydintä kiertävä negatiivisesti varattu hiukkanen.

Sähköä tulee kotiin käytännössä seinästä. Seinän sisään on rakennettu sähköjohtoja, joita pitkin sähkö tulee kotiin. Sähköä voi kuitenkin tehdä myös itse, mutta harvoin kukaan pystyy itse tuottamaan kaikkea sähköä mitä koti tarvitsee, ellei sitten kodin yhteydessä ole aurinkopaneelia. 

Jokainen on varmasti joskus koittanut, miten ilmapallon hierominen hiuksiin aiheuttaa. Kun hierominen lopetetaan, hiukset nousevat ilmaan ja pyrkivät kohti ilmapalloa. Tämä johtuu siitä, että ilmapallon ja hiuksien välille on syntynyt sähkövaraus – käytännössä siis itse tehtyä sähköä!

Sähkö on ihmisille nykymaailmassa välttämätöntä, mutta se voi olla väärin käytettynä hengenvaarallista. Jokainen on varmasti kuullut tarinoita, mitä sähköisku on ihmisille aiheuttanut. Tästä syystä kodin sähköasennuksissa olisi aina hyvä soittaa ammattilainen paikalle. Nykyisin sähkölaitteet ovat hyvin vikavirtasuojattuja, eikä vaarallisia sähköiskuja kotona oikeastaan voi saada.

Mitä on ylijäämäsähkö?

Ylijäämäsähkö syntyy, kun aurinkopaneeli tuottaa enemmän sähköä kuin kohde mihin paneeli on asennettu sitä käyttää.

Ylijäämäsähköä voi myydä silloin, kun aurinkopaneelin aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon. Tämän lisäksi aurinkosähkön tuottajan on tullut sopia ylijäämäsähkön myymisestä  sähkön myymisestä. Mikäli ylijäämäsähkölle ei ole ostajaa, ei sitä saa syöttää sähköverkkoon. 

Ylijäämäsähkö, joka on syötetty sähköverkkoon, mitataan verkkoyhtiön sähkömittareilla tunneittain. Ylijäämäsähkön tuottajalle mittaaminen ei aiheuta lisäkustannuksia.

Ylijäämäsähkön myyminen tuskin tekee sen tuottajasta miljonääriä, mutta maailman mennessä koko ajan ekologisempaan suuntaan ja ihmisten muuttuessa ympäristötietoisimmiksi, on sillekin omat markkinansa. 

Ylijäämäsähkön myyjä voi etsiä sähköä ostavia sähköyhtiöitä vaikkapa Energiaviraston ylläpitämistä portaaleista. Sähkön varsinainen edelleen myyjä siis myy tätä ylijäämäsähköä niin kotitalouksille kuin muillekin sähköä tarvitseville. Samalla tämä vähittäismyyjä toimii ylijäämäsähköä myyvän pientuottajan sähkön ostajana. 

Ylijäämäsähkön myyjän on kuitenkin hyvä tiedostaa, että kaikki sähkön myyjät eivät osta ylijäämäsähköä itselleen edelleen myytäväksi. Toisaalta, ylijäämäsähkön tuottaja on oikeutettu kilpailuttamaan ja vaihtamaan ostavaa sähkön vähittäismyyjää siinä missä varsinainen loppukäyttäjäkin tahoa, keneltä sähkön ostaa. 

Onko sähkö vaarallista?

Sähkö voi olla vaarallista väärin tai huolimattomasti käytettynä. Lähtökohtaisesti sähkön vaarat aiheutuvat sähköiskuista ja valokaarista.

Sähkö voi olla väärin käytettynä vaarallista.

Sähköisku syntyy siitä, että samaan aikaan henkilö koskettaa sekä eri jännitteisiä sähköverkkoon liitettyjä asioita että maahan johtavaa osaa. Tämä aiheuttaa sen, että sähkövirtaa kulkeutuu koko kehon läpi aiheuttaen kipuja ja kouristeluja – pahimmillaan sekoittaen sydämen sähköisen toiminnan. 

Valokaari puolestaan syntyy kahden eri jännitteisen osan päätyessä liian lähelle toisiaan. Tällöin asioiden välissä oleva ilma ei yksinkertaisesti enää riitä eristämään niitä toisistaan ja näin syntyy valokaari. Valokaaren suuruus riippuu siitä kuinka iso jännite-ero asioiden välillä on.