Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Puhelinliittymä lapselle – näin löydät sopivan!

Mikä on sopivin puhelinliittymä lapselle?

Sopivin puhelinliittymä lapselle on Elisa Huoleton 10M. Puhelinliittymä sisältää rajattomasti puhetta, tekstiviestejä ja datasiirtoa. Elisa Huoleton 10M maksaa 17,90€ kuukaudessa ja sen avausmaksu on 4,90€. Tällä puhelinliittymällä lapsen puhelinlaskut eivät aiheuta yllätyksiä ja siinä on myös riittävän nopea nettiyhteys.

Valitse tästä edullisin puhelinliittymä lapsellesi ja tilaa se:

[adservice-comparison-feed-iframe]

Mitä tulee ottaa huomioon lapsen liittymässä?

Osana lapsen kasvatusta, jossain kohtaa puhelimen hankinta lapselle tulee ajankohtaiseksi. Ei ole olemassa tiettyä ikää milloin lapselle tulisi hankkia puhelin, vaan jokainen vanhempi ja huoltaja määrittelee sopivan ajan itse. On kuitenkin muutamia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon puhelinta ja liittymää valittaessa. 

Kun lapselle ollaan hankkimassa puhelinta, ainakin seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon:

 • Puhelimen mallin sopivuus lapselle
 • Liittymän sopivuus lapselle
 • Se, että lapsi tuskin osaa itse ottaa puhelinta käyttöön ja asentaa vaadittuja sovelluksia
 • Että puhelimeen saa suojakuoret ja suojakalvon näyttöön
 • Lapsen puhelimen sisältyminen kotivakuutuksen piiriin
 • Liittymä kannattaa rekisteröidä lapsen omiin nimiin, sillä puhelinmyyjien on otettava huomioon liittymän haltijan ikä, ja alaikäisille myyminen on kiellettyä – näin lapsi ei vahingossa päädy tilamaan mitään 

Tässä artikkelissa pureudutaan edellä mainittuihin seikkoihin sekä yleisimpiin kysymyksiin ja pohdintoihin aiheeseen liittyen.

Miksi hankkia lapselle puhelinliittymä?

Vanhemmat päättävät, koska on oikea aika hankkia lapselle puhelin.Lapselle kannattaa hankkia puhelinliittymä siinä kohtaa, kun lapsi ei enää kulje joka paikkaan yhdessä vanhempiensa tai huoltajiensa kanssa.

Useimmiten puhelinliittymän hankinta lapselle tulee ajankohtaiseksi silloin, kun lapsi aloittaa koulun. Vaikka koulussa puhelinta ei tule käyttää, tuo oma puhelin turvaa niin lapselle kuin aikuisillekin. Usein vanhemmat ja huoltajat ovat rauhallisemmin mielin, kun he tietävät että lapsi on koulumatkoilla vain yhden puhelinsoiton päässä. Samalla logiikalla lapsen päästäminen kavereiden luo sekä pihalle leikkimään ilman aikuisia on molemmille osapuolille turvallisempaa. 

Puhelin on usein ensimmäinen arvokkaampi esine, joka kulkee lapsen mukana. Puhelinliittymän saaminen on usein lapselle vielä isompi juttu kuin lapsen vanhemmille. Kun puhelin kulkee lapsen mukana, on se lapselle erinomainen tapa opetella vastuunkantoa. Lapsi on puhelimen kanssa liikkuessaan kuitenkin itse vastuussa siitä, ettei puhelin hajoa tai katoa – niitä kun ei saa yhtä helposti uusia kuin esimerkiksi pipoja tai hanskoja. Numeronsiirto lapselle kannattaa tehdä, kun sinulla on hyvä puhelinnumero ja haluat siirtää sen toiselle henkilölle tai operaattorille.

Millainen on lapselle sopiva puhelin?

Lapselle sopiva puhelin on helppokäyttöinen sekä sellainen, joka kestää pieniä kolhuja ja ruhjeita.

Ensimmäinen asia on tietenkin miettiä, mikä puhelimen käyttötarkoitus lapsella on. Onko olemassa jotain tiettyjä vaatimuksia, joita puhelimen tulee täyttää? Entä olisiko järkevää jos puhelin olisi veden- ja iskunkestävä? Entä sitten käyttöliittymä ja näytön koko?

Kysymyksiä on paljon, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että lapsen työ on leikkiä ja temmeltää. Tällöin esimerkiksi ulkoleikeissä puhelin voi vahingossa tippua taskusta kiipeilytelineessä. Lapsen kanssa puhelinostoksilla kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, ettei puhelin ole liian kallis ja herkästi hajoava. Esimerkiksi paljon lasia rungossaan sisältävä puhelin ei välttämättä ole se paras vaihtoehto lapselle.

Lapselle valittavan puhelimen kannattaa siis olla melko perusmallinen, johon saa myös lisävarusteita, kuten suojakuoria. Lapsi harvoin tarvitsee puhelimeensa myöskään valtavasti muistia, joten siksikin perusmalli on lapselle useimmiten erinomainen vaihtoehto. 

Suuri näyttö on riski lapselle kahdella tavalla. Ensinnäkin, mitä isompi näyttö on, sitä herkemmin lapsi voi sen vahingossa rikkoa. Toiseksi, koska lasten kehitys on vielä kesken, voi suurikokoinen näyttö olla lapselle käytössä hankala. Suuri näyttö myös houkuttelee pelaamaan ja katsomaan videoita puhelimella.

Käyttöliittymän valinta on lähtökohtaisesti mieltymyksistä kiinni. On kuitenkin fakta, että Android-käyttöliittymän puhelimia saa iOS-käyttöliittymän puhelimia edullisemmin. Pääasia kuitenkin on, että käyttöliittymä on helppokäyttöinen, jotta lapsi osaa puhelimella vähintään soittaa. Usein lapset kuitenkin hinkuvat itselleen uusimpia puhelinmalleja. Tarpeita ja käyttöä ajatellen, lapselle sopii kuitenkin varsin hyvin vanhempikin malli – tai vaikka vanhempien vanha älypuhelin!

Lapselle sopiva puhelinliittymä

Lapselle sopiva puhelinliittymä kattaa lapsen tarpeet kohtuullisella hinnalla.

Vaikka vanhemmat eivät sitä haluaisi, lapset tulevat sekä pelaamaan että katsomaan videoita puhelimellaan, mikäli puhelinmalli antaa sen myöden. Tästä syystä usein mobiilidata puhelinliittymässä se osuus, mitä kuluu eniten. Myös viestintäsovellukset kuten WhatsApp ja Snapchat käyttävät nettiä, jolloin jo ilman pelaamista ja videoita mobiilidata on tarpeen. Halvin puhelinliittymä voi olla siis liian hidas lapsen nykyaikaiseen käyttöön.

Harva lapsi on kovin innokas soittelija muuten vain. Usein lapsi soittaa vanhemmilleen, jos hänellä on jotain akuuttia asiaa heille tai kavereilleen, kun pyytää tätä leikkimään. Näin ollen lapselle sopii hyvin rajaton liittymä, jossa on rajaton tai vähintään kattava mobiilidata, mutta puheminuutit ja tekstiviestit laskutetaan erikseen. Kaikilla suomalaisilla teleoperaattoreilla on erinomaisesti sopivia liittymiä lapselle. On siis operaattorisi Elisa, Telia, DNA tai Moi Mobiili, niin sopiva liittymä löytyy lapselle halvalla varmasti.

Tässä muutama esimerkki liittymistä eri operaattoreilta, jotka sopivat lapsille

 • Elisan logoElisa Tarkka Perus
  • 1 Mbit/s maksiminopeus
  • Rajaton netti: Suomi
  • 7 Gt/kk EU:ssa
  • 0,069 € / min ja 0,069 € / txt
 • Telia Rajaton 20 M
  • 20 Mbit/sTelian logo
  • Rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa
  • Rajattomasti puheluita ja viestejä
  • 12 Gt/kk netti EU/ETA-maissa
 • Telia DOT
  • 100 Mbit/s
  • Rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa
  • Rajattomasti puheluita ja viestejäDNAn logo
  • 13 Gt/kk netti EU/ETA-maissa
  • 5-25 € / kk – asiakas maksaa vain siitä mitä on käyttänyt, mutta lasku on aina maksimissaan 25 € / kk.
 • DNA Rajaton 4G 10M
  • Netin maksiminopeus 10 Mbit/s, ei datakattoa
  • Rajaton netti Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa
  • Rajattomasti puheluita ja viestejä
  • 15 Gt/kk EU-datapaketti
 • Moi Mobiilin logoMoi Mobiilin Kuuden gigan simmi
  • Perusmaksu 9 € / kk
  • 100 Mbit/s
  • 6 Gt data kotimaassa
  • Lisädata 1,50 € / Gt
  • Pohjola, Baltia ja EU-roaming 6 Gt / kk
  • Puhelut 0,055 € / min
  • Viestit 0,055 € / kpl
  • Puhelut ja viestit kuitenkin enintään 4 € kuukaudessa

Lisäksi operaattoreiden tarjoamat prepaid-liittymät ovat hyvä vaihtoehto lapselle. Prepaid-liittymiin ladataan saldoa etukäteen, eli lasku ikäänkuin maksetaan ensin ja sitten vasta käytetään liittymää. Mikäli on huoli siitä, ymmärtääkö lapsi mikä kaikki on maksullista sisältöä puhelimessa ja mikä ei, vältytään helposti ikäviltä yllätyksiltä suurien puhelinlaskujen kanssa prepaid-liittymillä. Prepaid-liittymillä surffailu ja soittelu loppuu nimittäin siihen, kun saldo loppuu. 

Kun vanhemmat tai huoltajat kokevat, että lapsi on oppinut käyttämään puhelinta, on luonnollinen siirtymä prepaidista ”normaaliin” liittymään. Lapselle prepaid-liittymään tullut numero on yleensä siirrettävissä uudelle ”normaalille” liittymälle.

Lapselle voi toki hankkia myös täysin rajattoman liittymän. Rajaton liittymä tarkoittaa, että sekä mobiilidataa, viestejä sekä puheminuutteja on käytössä rajattomasti kiinteällä kuukausihinnalla. Uusiin liittymiin saa usein hyviä tarjouksia juurikin näistä rajattomista liittymistä, mutta edullisimmillaankin ne ovat noin 20-25 € kuukaudessa. Mikäli lapsi ei siis juuri soittele, vaan käyttää vain nettiä, on rajattoman liittymän hankkiminen lapselle rahan tuhlausta. Rajaton liittymä on samalla myös mobiililaajakaista, jota lapsi voi käyttää reissussa vaikka tietokoneensa nettinä. Mobiililaajakaista riittää nykyään pelaamiseenkin lähes yhtä hyvin kuin kiinteä laajakaista.

Mitä lapsen kanssa tulisi sopia puhelimen käytöstä?

Lapselle tulee asettaa selkeät rajat ja käytöstavat puhelimen käyttöön.

Mikäli lapselle päätyy ostamaan älypuhelimen, voi olla varma että lapsi haluaa sillä pelata sekä katsella videoita. Vaikka vanhemmat eivät näistä ominaisuuksista itse lapselle kertoisi, lapsen kaveripiiristä tai luokalta löytyy aina joku, joka nämä salat muille lapsille paljastaa. Siksi lapsen kanssa on hyvä käydä jo alkumetreillä läpi, milloin ja miten puhelinta saa käyttää. Yhdessä sovittu ruutuaika per päivä on hyvä ensiaskel.

Vaikka liittymään olisi asetettu saldorajoituksia, on hyvä tiedostaa että lapsi voi saada saldorajansa täyteen hyvinkin nopeasti. Lapset voivat ymmärtämättä sitä itse, kuluttaa isoja summia sovelluskauppoihin. Monet latausvaiheessa ilmaiset sovellukset voivat sisältää sovelluksen sisällä ostoja. Lapsi ei välttämättä tätä ymmärrä ja saattaa vahingossa kuluttaa saldonsa sovelluskauppaan, vaikka usein maksuvälineeksi vaaditaankin luottokortti, ei kuitenkaan aina. 

Lapsen kanssa tulisikin käydä läpi, saako vai eikö hän saa tehdä latauksia sovelluskaupassa ilman vanhempien hyväksyntää. Suositeltavaa on, että lapsien kanssa sovitaan, että sovelluskaupassa asioidaan vain vanhempien läsnäollessa ja heidän hyväksynnällään. Näin vanhemmat voivat myös varmistua, että lapset eivät lataa puhelimeensa vahingossa (tai tahallaan) sellaista sisältöä, mikä ei kuulu lapsien silmille. Lapselle on mahdollista hankkia myös älykello, johon liittymäkortti on SIM-kortiton eSIM.

Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi, että puhelin tulisi muistaa pitää mukana ja äänet päällä, jos vanhemmat soittavat. Varmasti jokainen lapsi joskus kuitenkin unohtaa puhelimen äänettömälle reppuun leikkien keskellä, jolloin vanhemmat huolestuvat kun lapsi ei vastaa. Lapselle on kuitenkin hyvä myös kertoa, että vanhemmatkaan eivät välttämättä aina pysty vastaamaan puhelimeen kun  lapsi soittaa. Keskustelu aiheesta etukäteen saattaa rauhoittaa lasta, kun tilanne osuu kohdalle.

Lapselle tulee opettaa kohtelias viestintä ja neuvoa, miten toiset otetaan huomioon puhelimen käytössä. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, että toisia ei saa kuvata luvatta eikä kuvia jakaa, vaikka se tuntuisi hauskalta. Lapsen tulee ymmärtää, että joku voi pahoittaa mielensä kuvista tai muusta materiaalista, mikä muista tuntuu hauskalta. Voi myös olla, että lapsi joutuu itse tällaisen naureskelun kohteeksi. Silloin lapsen on osattava kertoa tapahtuneesta vanhemmalle.

Puhelimen turvallisuus

On vanhemman vastuulla, että lapsen puhelimen käyttö on turvallista.

Tietyssä iässä sosiaalinen media alkaa kiinnostamaan useimpia nuoria. Kun pelaaminen ja videoiden katsominen on arkipäivää ja somen mahdollisuudet tulevat lapsen tajuntaan, on hyvä että vanhemmat ovat skarppina.

Vanhemmat ovat vastuussa puhelimen turvallisuudesta.Monessa sosiaalisen median kanavassa on ikäraja – ja ihan syystä! Nettiin ja sosiaaliseen mediaan lisätään nykisin sisältöä söpöistä koiranpennuista aikuisviihteeseen, eikä ikinä voi tietää mitä tulee vastaan kun somen aukaisee. Ikärajojen lisäksi jokainen vanhempi määrittelee, koska lapsi saa liittyä someen. Ammattilaisten mukaan lapsen ei kuitenkaan tulisi liittyä someen ainakaan ennen yläastetta, jos silloinkaan. 

Ennen kuin puhelin luovutetaan lapselle, vanhemman on hyvä asettaa puhelimen asetuksista haluamansa rajoitukset päälle. Rajoituksia on muun muassa se, minkä ikärajan sovelluksia puhelimella voi edes yrittää ladata, saako sovelluksia poistaa ja saako netissä mennä K-18-sivustoille.

Sekä Applen että Androidin laitteisiin on saatavilla niin sanottu perhejako sekä puhelimien jäljitysohjelmat. Ennen puhelimen luovuttamista lapselle, jäljitysohjelmat kannattaa laittaa päälle. Omien jäljitysohjelmien lisäksi eri operaattorit tarjoavat mobiiliturvapaketteja, jotka sisältävät puhelimen jäljityksen. 

Hyvä Android-ohjelma lapsen sijainnin jäljittämiseen on myös Find My Kids, jonka löydät Googlen Play-kaupasta.

Kun vanhemmilla on perhejako, jossa lapsen puhelin on mukana, vanhemmat voivat muun muassa:

 • Seurata mitä sovelluksia lapsi lataa puhelimeensa
 • Nähdä pilvipalvelun kautta mitä kuvia lapsi ottaa
 • Jäljittää lapsen puhelimen (ja luonnollisesti samalla lapsen olinpaikan)
 • Parhaimillaan nähdä kenelle lapsi on soitellut tai mitä viestejä lapsi on lähetellyt

Lapset tietenkin kasvavat ja tulevat tietoisiksi erilaisista keinoista, joilla vanhemmat voivat heitä vahtia. Kuitenkin niin kauan kuin mahdollista, lapsen liikkeiden seuraaminen perhejaon kautta voi olla vanhemmille hyvin palkitsevaa.

Lapsen kanssa on myös hyvä tehdä selväksi, että vanhemmilla on oikeus tarkistaa puhelimen sisältö milloin vain niin halutessaan. Näin vanhemmat pääsevät helposti jyvälle, jos lapset esimerkiksi jakavat itsestään sopimatonta sisältöä tai saavat sitä muilta. Lapselle on hyvä opettaa, että puhelimella ei tule jutella tuntemattomille tai kertoa heille mitään itsestään, aivan kuin ulkonakaan ei tule vieraille puhua. 

Kaiken kaikkiaan lasta on hyvä rohkaista kertomaan vanhemmilleen, kävi puhelimen kanssa mitä tahansa. Lasta ei kannata ”opettaa” häpeämään esimerkiksi sitä, jos joku lähettää hänelle sopimattomia kuvia. Avoimuudella vanhemmat pääsevät jo ennaltaehkäsevästi puuttumaan netin mahdollisiin vaaroihin.

Jätä kommentti