Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Rajaton puheaika ja netti – Liittymävertailu 2022

Rajaton puhelinliittymä tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että liittymään sisältyy rajattomasti jotain. Liittymään voi sisältyä rajaton netti, rajattomasti puheaikaa, rajattomasti tekstiviestejä tai nämä kaikki. Rajaton liittymä voi tarkoittaa myös nettiliittymää, jolla kotiin tulee nettiyhteys. Rajaton liittymä perustuu siihen, että siinä on yksi kiinteä kuukausihinta, joka kattaa kaiken normaalin puhelimen tai netin käytön. 

Rajaton puhelinliittymä on nykypäivänä ehdottomasti suosituin liittymätyyppi. Tämä koskee niin puhelin- kuin nettiliittymiä. Toisin sanoen kaukana ovat ne ajat, kun lankapuhelin piti yhdistää tietokoneeseen päästäkseen nettiin ja operaattori laskutti jälkikäteen jokaiselta minuutilta kun nettiä oli käytetty. Harvinaistuneet ovat myös ne puhelinliittymät, joissa asiakasta laskutetaan puhuttujen minuuttien tai lähetettyjen tekstiviestien määrän mukaan.

[adservice-comparison-feed feed=rajaton]

Nykyisin operaattoreiden valikoimassa komeilee toinen toistaan muhkeampia rajattomia liittymiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rajattomia liittymiä on olemassa monenlaisia. Yleensä suurin ero liittymissä hinnan lisäksi on niiden netin nopeus. 

Netin nopeus määrittää sen, kuinka nopeasti ja kuinka paljon dataa kyseinen netti pystyy siirtämään. Esimerkiksi videoiden katselu ilman pätkimistä vaatii tehokkaamman netin kuin iltapäivälehtien selaaminen sovelluksen kautta. 

Rajattomat liittymät ovat yleistyneet räjähdysmäisesti viime vuosikymmenen aikana. Tämä on pitkälti seurausta älypuhelimien yleistymisestä sekä elektroniikkalaitteiden kehityksestä. Nokian 3310:ssä ei netillä tehnyt mitään, mutta uudet älypuhelimet eivät usein saa edes käynnistettyä itseään ilman nettiyhteyttä. 

Nykyisin myös useimmissa telkkareissa on ominaisuuksia, jotka vaativat nettiyhteyden toimiakseen. On siis luonnollista, että liittymät ovat päivittyneet muun kehityksen tahdissa.

Rajattomien liittymien hinnat vaihtelevat noin parista kympistä viiteenkymmeneen eroon kuukaudessa, kun puhutaan puhelinliittymistä. Mitä tulee laajakaista- ja mobiililaajakaista-liittymiin, hinnat ovat hieman korkeampia, alkaen noin 25 eurosta. Yli 60 euron eivät niidenkään hinnat kuukaudessa kuitenkaan nouse. 

Rajaton liittymä on lähtökohtaisesti yleensä hyvä valinta.Rajaton liittymä on lähtökohtaisesti aina hyvä valinta. Pienempään käyttöön sopii hyvin liittymä, jossa on rajaton puheaika, rajattomasti teksiviestejä sekä pieni nettipaketti. Suureen käyttöön puolestaan sopii tämän vastakohta, eli liittymä jossa on rajattoman puheajan ja rajattomien tekstiviestien lisäksi suuren kapasiteetin nettipaketti. Puhelinliittymä luottotiedottomalle onnistuu myös vakuusmaksun avulla.

Nykyisin rajattomiin paketteihin sisältyy poikkeuksetta myös rajattomat tekstiviestit, vaikka niiden käyttö on selkeästi vähentynyt. Tekstiviestit ovat korvanneet netin yli toimivat viestintäkanavat kuten WhatsApp ja Messenger. Kuitenkin, siinä missä puheaikaa on saatavilla rajattomilla paketeilla, voi jollekin edelleen myös rajattomat tekstiviestit olla tärkeä juttu.

Kun pohditaan rajattomia liittymiä, on niistä hyvä tiedostaa muutama juttu. Ensinnäkin rajattomuus pätee useimmissa liittymissä täysin Suomessa, mutta ei ulkomailla. Useampi operaattori kuitenkin nykyisin tarjoaa rajattomat puhelut ja tekstiviestit liittymän kuukausipaketin hinnalla myös EU- ja Baltian maissa. Netin käyttöä voi olla rajattu, mutta useimmiten siitä ei aiheudu lisäkuluja näissä maissa käytettynä. Toki netin kapasiteetti voi ulkomailla olla pienempi.

Millainen rajaton liittymä sopii itselle?

Itselle sopii sellainen rajaton liittymä, joka vastaa oman puhelimen toimintaa sekä omia puhe- ja viestittelytottumuksia. Nykyisin on olemassa puhelimia, jotka hyödyntävät sekä 4G- että 5G-verkkoa. Tämä vaikuttaa siihen millainen nettipaketti liittymän kannattaa valita. 

Rajattoman liittymän valinnassa kannattaa ensisijaisesti pohtia omaa netin käyttöä. Vaikka netin käyttö olisi pientä, kannattaa silti valita liittymä, joka sisältää rajattoman netin käytön. Tämä siitä syystä, että esimerkiksi puhelimen päivitykset saattavat käyttää nettiä yllättävän paljon, jolloin käytön mukaan laskutettava netti saattaa tulla kalliimmaksi kuin rajaton liittymä.

Rajaton liittymä auttaa muutenkin hallitsemaan omaa taloutta. Koska on etukäteen tiedossa mitä liittymä kuukaudessa maksaa, ei aina tarvitse jännittää millainen puhelinlasku postiluukusta tipahtaa. Rajattomaan liittymään sisältyy puhelut ja viestit tavallisiin numeroihin, eivät maksullisiin palvelunumeroihin tehdyt soitot. Maksullisia numeroita voivat olla esimerkiksi joidenkin yrityksien asiakaspalvelunumerot.

Ihmiset ovat aina puhuneet keskenään paljon, mutta etenkin keväällä 2020 maapallolle vyörynyt koronapandemia sai ihmiset soittelemaan toisilleen entistä enemmän. Kun ihmisten ei ole enää ollut turvallista nähdä toisiaan kasvotusten, on ollut upeaa kuinka helposti toisiin on silti voinut pitää yhteyttä. 

Puheminuuttien mukaan laskutettava liittymä tulee helposti melko kalliiksi, vaikka puheluita ei aivan valtavaa määrää kuukaudessa soittaisikaan. Vertailun vuoksi voidaan laskea asiaa auki. Mikäli itselleen ottaa liittymän, jossa puheluista laskutetaan soitettujen minuuttien mukaan ja yksi puheminuutti maksaa 0,055 €, tulee laskulle 10 euroa jo 182 minuutin puhumisesta kuukaudessa. 

Tunneissa tämä tekee reilut kolme, mikä tarkoittaa että kuukaudessa ei parane soitella edes tuntia viikossa, jos haluaa pitää laskunsa kurissa. Käytön mukaan laskutettaviin liittymiin nimittäin sisältyy usein myös kuukausimaksu, joka on oikeastaan vain maksu siitä, että liittymä on käytössä. Kuukausimaksu on tyypillisesti noin 6-8 euroa. 

Kun edellä mainittua verrataan siihen, että saatavilla on 4G-liittymiä melko tehokkaalla netillä jopa 20 eurolla, mikä sisältää rajattomat puhelut, rajattomat tekstiviestit sekä rajattoman netin, tulee se melko nopeasti asiakkaalle edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin käytön mukaan laskutettava netti. 

Puheaikaa on helppo käyttää melko paljon huomaamattaan, joten rajaton puheaika liittymällä on erittäin hyvä asia. Rajaton puheaika mahdollistaa soittelun ystäville ja sukulaisille ilman, että puhelinlaskun loppusummasta tarvitsee murehtia. Lisäksi, koska useimmat rajattomat liittymät tosiaan tarjoavat soittelua Pohjoismaissa ja Baltiassa samaan hintaan kuin kotimaassa, voi reissustakin soitella kuulumisia huoletta ilman suurta puhelinlaskua. 

Palataksemme rajattoman liittymän nettiasioihin – puhelinliittymissä käytetään mobiilildataa. Mobiilidata on ikään kuin mobiililaajakaista, johon netti tulee vaikkei laite ole kiinteästi kiinni nettipiuhassa. Se ei ole myöskään sama kuin kotoa löytyvä wi-fi, joka syntyy kun seinässä kiinni oleva modeemi jakaa langatonta nettiä.

Mobiilidata on täysin oma yksikkönsä, joka ottaa yhteyden eri verkkoihin puhelimen liikkuessa paikasta toiseen. Itse käyttäjä ei sitä huomaa, kun puhelimen verkko vaihtuu. Periaatteessa siis SIM-kortti mahdollistaa mobiilidatan käytön, mutta itse SIM-kortissa mobiilidataa ei ole. SIM-kortti ikään kuin kommunikoi laitteen ja verkon kanssa siitä, kuinka nopea netti laitteeseen on hankittu ja sen mukaan puhelin seikkailee verkkojen viidakossa.

Käytännössä mobiilidata on internetin välityksellä tapahtuvaa käyttöä, mutta puhelinliittymän kautta. Mobiilidata kattaa nykypäivänä useat verkkopalvelut, kuten sähköpostin lukemisen, netissä surffailun, nettipelien pelaamisen sekä viestittelyn esimerkiksi edellä mainitun WhatsAppin kautta.

Millainen mobiilidata sopii omiin tarpeisiin?

Lähtökohtaisesti 4G-liittymien mobiilidata on nykypäivänä sen verran tehokasta, että se riittää hyvin normaaliin puhelimen käyttöön. Rajattomissa liittymissä liittymän nimessä oleva numero, esimerkiksi 300M, kertoo liittymän netin kapasiteetista siirtää dataa. Kyseinen luku ei siis tarkoita, että nettiä olisi käytettävissä vain tietty rajallinen määrä.

5G-verkko saapui markkinoille laajemman asiakaskunnan tietoisuuteen kunnolla vuonna 2020. 5G-verkko tarjoaa käyttäjilleen 4G-verkkoa nopeamman ja tehokkaamman yhteyden. 5G-verkon käyttö vaatii kuitenkin laitteen, joka tukee 5G-verkkoa. Toisin sanoen ”vanhan sukupolven” puhelimet eivät pysty 5G-verkkoa hyödyntämään, jolloin 5G-verkon mahdollistava liittymä toimii vanhemmissa laitteissa vain 4G-verkossa.

4G-liittymiä on saatavilla rajattomana useilla eri nopeukseilla, aina 5 Mbit/s parhaimmillaan 600 Mbit/s asti. 4G-liittymillä pystyy huoletta katselemaan videoita netissä, somettamaan sekä viestittelemään netin yli. Netin kapasiteetti eli luku ennen Mbit/s-merkintää kertoo kuinka nopeasti kyseinen liittymä pystyy lataamaan sovelluksia sekä verkkosivuja. Mitä suurempi luku on, sitä nopeampi rajattoman liittymän netti on. 

Siinä missä 4G-liittymän maksiminopeus on 600 Mbit/s, voi 5G-liittymän netti olla nopeudeltaan jopa 1000 Mbit/s – mikä on parhaimpien laajakaistojen netin nopeus. 5G-liittymät tuovat siis käyttäjälleen ennen näkemätöntä tehokkuutta puhelinliittymän käyttöön.

4G- ja 5G-liittymien lisäksi maailmalla on vielä aiemman sukupolven liittymiä, jotka toimivat 3G-verkossa. 3G-liittymät ovat seuraajiaan huomattavasti tehottomampia ja 4G-verkkoon tottunut käyttäjä turhautuu hyvin nopeasti 3G-verkon hitauteen. 3G-liittymissä netin nopeus on vaivaiset 0,4-35 Mbit/s. 3G-liittymiä ei nykyisin enää aktiivisesti myydä, mutta niiden käyttöä voi esiintyä esimerkiksi riistakameroissa, jotka eivät vaadi toimiakseen nopeaa nettiyhteyttä.

Fakta on, että operaattorit pyrkivät myymään asiakkailleen mahdollisimman nopeita liittymiä, sillä niiden avulla operattori saa kasvatettua omaa liikevaihtoaan. Mikäli hintaero hitaamman ja nopeamman liittymän välillä on pieni, onkin silloin suositeltavaa valita nopeampi liittymä, vaikka sitä ei itse välttämättä tarvitsisikaan. 

Mobiilidataa kuluttavat kaikki sovellukset, jotka käyttävät nettiä.Omaa mobiilidatan käyttöä voi liittymää kilpailuttaessa olla kuitenkin vaikea arvioida. Tähän on kuitenkin olemassa apukeinoja. Esimerkiksi oman älypuhelimen asetuksista on nähtävillä oma nykyinen mobiilidatan käyttömäärä. Rajatonta liittymää valitessa on tärkeää, että itselleen ottaa omaan tarpeeseen peilattuna tarpeeksi nopean netin. Muutoin harmitus tulee puseroon hyvinkin nopeasti, kun liittymän nettiyhteys pätkii jatkuvasti tai on tuhottoman hidas.

Toisaalta taas omaa mobiilidatan käyttöä tutkiessaan voi huomata, että omasta liittymästään maksaakin aivan liikaa, eli itsellä on omaan tarpeeseen liian tehokas liittymä. Kuitenkin, jos oma kukkaro kestää kalliimman liittymän, kannattaa siinä pitäytyä, kunhan liittymä nyt ei ole aivan liian tehokas omiin tarpeisiin. 

Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että mikäli itseltä löytyy älypuhelin, kannattaa siihen hankkia liittymä, jossa on rajaton netin käyttö. Jos netin käyttö on pientä, liittymän netin nopeus voi olla matalampi. Kuitenkin, vaikka käyttö olisi pientä, käytön mukaan laskutettava mobiilidata saattaa tuoda ikäviä yllätyksiä laskulle, kun jokin uusi sovellus onkin käyttänyt odotettua enemmän mobiilidataa.

Jo mainitusta puhelimen asetuksista näkee helposti, kuinka paljon mobiilidataa mikäkin sovellus on käyttänyt ja kuinka paljon dataa pelkkä netin selailu tai puhelimen päivitys on vienyt. Etenkin jos omat mobiilidatan käyttötottumukset ovat itselle hepreaa, on käyttömääriä mielenkiintoista tarkastella, vaikka liittymää ei olisikaan vaihtamassa. Tiedot löytyvät asetuksista joko nimellä mobiilidata tai datan käyttö, riippuen onko käytössä iPhone vai Android-puhelin.

Mihin mobiilidataa kuluu ja kuinka paljon?

Kuten aiemmin mainittiin, suurin ero rajattomien liittymien välillä on mobiilidatan tarve. Edellä pureuduttiin siihen, kuinka mobiilidatan käyttö vaikuttaa liittymän valintaan, mutta seuraavaksi pureudutaan hieman tarkemmin siihen, kuinka paljon mobiilidataa tietyt toiminnot vievät. 

Ensimmäiseksi voidaan todeta, että eniten mobiilidatan käyttöön vaikuttaa nettiä käyttävien palveluiden käyttömäärä. On hyvä ymmärtää, että aamuinen hetki uutisia lukien sovelluksen kautta tai kaverien kuulumisien tutkiminen Instagramista kuluttavat nettiä. Puhumattakaan lempisarjan jakson katsomisesta Netflixin kautta. Onneksi netti ei ole kuitenkaan sellainen asia, joka käyttämällä loppuisi, etenkin kun kyseessä on rajaton liittymä. 

Vaihtelua tietenkin ilmenee mobiilidatan käytössä, mutta keskimäärin muutaman sähköpostin lukeminen ja lähettäminen käyttää mobiilidataa vain 0,03 Mt. Kymmenen uutisartikkelin lukeminen puolestaan käyttää mobiilidataa noin 5 Mt, kuten myös Facebookin selaileminen noin vartin verran. Puolestaan 15 sekunnin videon lataaminen sosiaaliseen mediaan vie jo lähes tuplasti enemmän mobiilidataa, noin 8 Mt. Netflixin tai muun suoratoistopalvelun katselu puolen tunnin verran kuluttaa taas jo noin 300 Mt.

Esimerkkien avulla on siis helppo todeta, että mitä enemmän oma puhelimen käyttö keskittyy liikkuvaan kuvaan, sitä tärkeämmäksi rajattoman liittymän netin kapasiteetti tulee. Mikäli netin kapasiteetti ei ole tarpeeseen nähden tarpeeksi nopea, pätkivät videot jatkuvasti, sillä netti ei jaksa ladata ja pyörittää videota tarpeeksi hyvin. Liikkuvaa kuvaa katsovan kannattaakin siis suoraan tutkia tarkemmin 300 M liittymiä ja sitä parempia. 

Etenkin yhden hengen kotitaloudessa tehokas puhelinliittymä on ajankohtainen asia myös toiselta näkökulmalta. Jos oman puhelinliittymän netti on niin tehokas, että sillä voi huoletta katsoa esimerkiksi Netflixiä, ei kotiin välttämättä tarvitse hankkia erikseen laajakaistaa. Tällöin säästöä tuo hieman kalliimpi puhelinliittymä, josta nettiä voi jakaa kotona esimerkiksi telkkariin tai läppäriin. 

Rajaton netti

Rajaton netti tarkoittaa, että nettiä voi liittymässä käyttää rajattomasti. Rajaton netti ei sisällä datakattoa. Datakatto tarkoittaa, että tietyn käyttömäärän jälkeen liittymän netin käyttöä aletaan laskuttaa käytön mukaan.

Netin käyttö on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti lähes kaikissa kotitalouksissa. Nykyisin koteihin saa asennettua erilaisia älykoti-ominaisuuksia, joiden avulla voi etänä netin yli esimerkiksi käynnistää pesukoneen tai sammuttaa päälle jääneet valot. Lisäksi elektroniikka on kehittynyt ja käytännössä kaikki uudet laitteet voivat käyttää nettiä ominaisuuksiensa monipuolistamiseen. Riistakameran liittymät ovat myös alkaneet yleistymään.

Tämä on aiheuttanut sen, että rajaton netti on usealle kotitaloudelle nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus. Kodin asioita kuten laskujen maksua on jo pitkään voinut hoitaa netin yli, mutta nykyisin laskutkin voi maksaa helposti oman pankin sovelluksella. Kun vielä viime vuosikymmenellä laskujen maksua varten saattoi kävellä pankkiin, nykyisin kyseinen toimintamalli on hyvin erikoinen – näin esimerkkinä.

Maailman kehitys on tehnyt netistä yhä arkipäiväisemmän asian. Siksi nettivalikoima on kehittynyt niin kyvyiltään kuin hinnoiltaan. Rajattoman netin hankinta ei ole enää tänäpäivänä suuri rahallinen panostus, vaan pikemminkin normaali elämiseen kuuluva muutaman kympin kulu. 

Rajatonta nettiä tarjoavat poikkeuksetta kaikki Suomessa toimivat operaattorit. Suomessa rajaton netti on saatavilla lähes kolkkaan. Netin käyttö itsessään vaatii nimittäin tukiasemia, jonka kautta nettisignaalia jaetaan ihmisten käyttöön. Näitä tukiasemia on Suomessa pilvin pimein, niin 4G- kuin 5G-verkkojenkin käyttäjille. Toki 5G-verkko on tällä hetkellä vielä rakennusvaiheessa eikä se kata kuin lähinnä Suomen suurimmat kaupungit, mutta 4G-verkko kattaa jo käytännössä koko Suomen. 

On tietenkin totta, että haja-asutusalueilla netti ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin kaupungeissa, mutta kyllä nykyisin vieraillessa isovanhempien luona maaseudulla netti toimii yleensä ongelmitta. Suomessa oikeastaan vain ylhäällä itärajalla ja pohjoisessa netin kuuluvuus on huonompaa kuin muilla alueilla.

Rajattoman netin hyödyllisyys korostuu, mitä enemmän kotoa löytyy laitteita, jotka hyödyntävät nettiä. Viime aikoina esimerkiksi älykellot ovat nostaneet suosiotaan, jotka nekin käyttävät nettiä. Uusimpiin malleihin on saatavilla eSIM, jonka avulla kellon voi yhdistää nettiin. Kun päälle laitetaan vielä läppäri, puhelin, telkkari ja pleikkari, olisi suorastaan mahdotonta laskea paljonko dataa nämä kaikki laitteet vievät ja sen mukaan valita itselleen liittymä datakatolla.

Myös etätöiden lisääntyminen on tehnyt netin toiminnasta kotona entistäkin tärkeämpää. Etätöissä monet istuvat lähes päivittäin etäpalavereissa videokuva päällä, mikä asettaa netille suuremmat tarpeet kuin sosiaalisen median selailu sohvan pohjalla. Rajaton netti riittävällä kapasiteetilla kuitenkin mahdollistaa etätöiden tekemisen kotona ongelmitta – ainakin mitä tulee netin kykyyn vastata työntekijän tarpeisiin.

Puhelinliittymän rajaton netti mahdollistaa netin käytön myös ulkomailla, etenkin muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Netin käytöstä näissä maissa ei useinkaan tule edes lisämaksua. Toki ulkomailla netti voi olla hieman hitaampi kuin kotimaassa, mutta pelkästään se että netti on edullisesti käytössä Suomen rajojen ulkopuolella on monelle erittäin tärkeä juttu!

Mistä rajattoman liittymän voi ostaa?

Suomessa rajattomia liittymiä myyvät suomalaiset operaattorit. Nämä operaattorit ovat Telia, DNA, Elisa ja Moi Mobiili, joka toimii DNA:n alla. Rajattoman liittymän voi ostaa itselleen netissä tai asioimalla suoraan valitsemansa operaattorin kanssa.

Kun on vaihtamassa liittymää, kannattaa liittymät ensin aina kilpailuttaa. Kilpailutus tarkoittaa sitä, että vertaillaan eri operaattoreiden tarjoomaa sekä heidän hintojaan. Kilpailutuksen tarkoitus on auttaa asiakasta löytämään itselleen hinta-laatusuhteeltaan parhaimman liittymän. Seuraavaksi käydään lyhyesti läpi mitä eroa näillä operaattoreilla on ja millaisia liittymiä heidän tarjoomastaan löytyy.

DNAn logoDNA

DNA tuli Suomen markkinoille vuonna 2001 ja se on suomalainen operaattori. Aluksi DNA oli toimijana melko pieni, mutta se on kasvattanut osaansa vuosien varrella yhdeksi Suomen johtavista tietoliikennekonserneista. DNA kertoo sen toimintatapojen ytimessä olevan kustannustehokkuus, nopealiikkeisyys sekä innovatiivisuus. DNA kertoo arvoikseen nopeuden, rohkeuden sekä mutkattomuuden, joiden he haluavat näkyvän heidän kaikessa toiminnassaan.

DNA haluaa tarjota asiakkailleen laadukkaita yhteyksiä, joiden kautta asiakkaat voivat käyttää haluamiaan digitaalisia palveluita, parhailla mahdollisilla laitteilla. DNA kertoo strategiansa olevan asiakkaiden huomioiminen – he haluavat tehdä asiakkaidensa arjesta mutkattomampaa omien palveluidensa avulla.

DNA:n valikoimasta löytyy tasapuolisesti niin 5G- kuin 4G-liittymiä. Verrattuna muihin operaattoreihin, DNA:n liittymvalikoima on melko monipuolinen ja valikoimasta löytyy myös pienemmän nettikapasiteetin liittymiä useampia.

DNA:n rajattomille liittymille yhteistä ovat seuraavat asiat

  • DNA:n liittymissä netin nopeus määrittää liittymän hinnan.
  • DNA:n rajattomissa liittymissä ei ole datakattoa. Tästä esimerkkinä DNA Jämpti.
  • DNA:n rajattomiin liittymiin sisältyy rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa
  • DNA:n liittymiä voi käyttää tietyn verran ilman lisämaksua myös muissa EU-maissa.
  • DNA:n rajattomat liittymät sisältävät rajattoman määrän puheaikaa sekä viestejä.
  • DNA:n liittymissä ei ole määräaikaisuutta.

Telian logoTelia

Telia kertoo olevansa uuden sukupolven teleoperaattori. Telia on nykyisin myös yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä TV-yhtiöistä. Telia on tietoisesti raivannut tietään perinteisestä teleoperaattorista teknologiayritykseksi, joka pyrkii palvelemaan monipuolisesti niin yksityisiä kuluttaja-asiakkaita kuin suuria yritysasiakkaitakin. Telia ei ole suomalainen toimija, mutta siitä huolimatta se on Suomessa luotettava toimija ja toiminut täällä jo pitkään.

Telia kertoo panostaneensa valtavasti monipuolisiin ICT-palveluihin, joten ehkä hieman yllättäen pelkät puhelin- ja nettiliittymät eivät ole heidän bisnestään. Telia tarjoaa asiakkailleen monipuolista sisältöä, panostaa verkkojensa kehitykseen sekä investoi omaan ICT-osaamiseensa. 

Telian tuoteperheestä löytyy sekä 5G- että 4G-liittymiä. Vuonna 2020 Telia on päivittänyt liittymävalikoimaansa melko perinpohjiasesti, sillä 4G-liittymiä ei listalta enää turhan montaa löydy. 5G-liittymiä voi kuitenkin käyttää myös 4G-puhelimissa ja tämän Telia on huomioinut hinnoittelussaan. Perustarpeeseen sopiva 5G-liittymä on nimittäin hinnoiteltu niin, että se on samassa hintatasossa 4G-liittymien kanssa.  Kannattaa tutustua myös Telia DOT – liittymään, joka on joustava vaihtoehto kuluttajalle. 

Telian rajattomille liittymille yhteistä ovat seuraavat asiat Rajaton Lite 0,2 liittymää lukuunottamatta

  • Telian liittymissä netin nopeus määrittää liittymän hinnan.
  • Telian rajattomiin liittymiin sisältyy rajaton netti kotimaassa, Pohjoismaissa ja Baltiassa.
  • Telian liittymiä voi käyttää tietyn verran ilman lisämaksua myös muissa EU- ja ETA-maissa.
  • Telian rajattomat liittymät sisältävät rajattoman määrän puheaikaa sekä viestejä.
  • Telian liittymissä ei ole määräaikaisuutta.

Elisan logoElisa

Elisa kertoo olevansa suomalainen tietoliikenne- digitaalisten palveluiden markkinajohtaja. Ikää Elisalla on jo jonkin verran, sillä yritys on alunperin perustettu jo vuonna 1882. Elisa haluaa olla mukana rakentamassa kestävää kehitystä yhteiskunnalle omien digitalisaation ratkaisujensa avulla. 

Elisan päämarkkina-alueet ovat Suomi ja Viro, mutta lisäksi heillä on jonkin verran myös muuta kansainvälistä liiketoimintaa. Elisa on kuitenkin suomalainen yritys. Suomessa Elisa on ollut todellinen edelläkävijä 5G-verkkojen suhteen ja he ovatkin rakentaneet omia 5G-verkkojaan laajalle. 

Elisa kertoo tarjoavansa Suomen mittakaavalla yhden kattavimmista puhelinliittymä valikoimista. Elisa Huoleton – liittymät ovat hyvin suosittuja. Verrattuna muihin operaattoreihin valikoimaa ei ainakaan kuluttaja-asiakkaalle ole mitenkään poikkeuksellisen paljon. Valikoima on kuitenkin hyvin kilpailukykyinen muiden Suomessa toimivien operaattoreiden rinnalla.

Elisan puhelinliittymien yhteydessä voi törmätä myös Saunalahti-nimeen. Tämä johtuu siitä, että Elisa osti aikanaan Saunalahti-operaattorin liiketoiminnan ja sen myötä heidän valikoimaansa saapuivat myös entisen Saunalahden liittymiä.

Elisan rajattomille liittymille yhteistä ovat seuraavat asiat

  • Elisan liittymissä netin nopeus määrittää liittymän hinnan.
  • Elisan rajattomissa liittymissä ei ole datakattoa.
  • Elisan rajattomissa liittymissä ei ole kytkyjä.
  • Elisan rajattomiin liittymiin sisältyy rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa
  • Elisan liittymiä voi käyttää tietyn verran ilman lisämaksua myös muissa EU-maissa.
  • Elisan rajattomat liittymät sisältävät rajattoman määrän puheaikaa sekä viestejä.
  • Elisan liittymissä ei ole sitoutumispakkoa.
  • Suurin osa Elisan liittymistä kerryttää S-Bonusta.

Moi Mobiilin logoMoi Mobiili

Moi Mobiili on tuorein tulokas Suomen operaattorimarkkinoilla. Moi Mobiilin visio on rakentaa Suomen asiakaslähtöisin mobiilioperaattori. Moi Mobiilin toiminta poikkeaa edellä mainituista operaattoreista siten, että he eivät edes halua kasvaa suureksi korporaatioksi. Sen sijaan he haluavat olla parhaita siinä mitä tekevät, eli olla asiakkaille helposti lähestyttävä, luotettava ja edullinen operaattori. 

Moi Mobiili on nykyisin täysin DNA:n omistama operaattori. DNA on kuitenkin pitänyt Moi Mobiilin täysin irrallisena osana itseään asiakkaiden silmissä. Tämä tarkoittaa, että Moi Mobiililla on täysin oma DNA:sta erillinen brändinsä, jonka alta Moi Mobiili toimii. Moi Mobiili tuli tunnetuksi Kuuden euron simmi -liittymästään, joka on sittemmin muuttunut Kuuden gigan simmi -liittymäksi.

Kuuden gigan simmi -liittymä on mielenkiintoinen valinta. Kyseisellä liittymällä asiakas voi rakentaa itselleen datapotin. Käytännössä datapotti tarkoittaa, että kotitalouden omistaessa useamman kuuden gigan simmin, lisätään kaikkien kyseisten liittymien data yhteiseen datapottiin. Nimensä mukaisesti yksi Kuuden gigan simmi sisältää dataa 6 Gt.

Käytännössä Kuuden gigan simmi -datapotin kaikki liittymät kuluttavat heidän yhteistä datapottiaan, mikä mahdollistaa sen, että toinen laite voi käyttää nettiä enemmän kuin toinen, mutta tämä ei vaikuta laskun loppusummaan. Kuuden gigan simmi -liittymä ei siis varsinaisesti ole rajaton liittymä, mutta sen mahdollisuus datapottiin tekevät siitä kilpailukykyisen rajattomille liittymille. 

Käytännössä siis, jos jokin laite kuluttaa nettiä kuukaudessa yli 6 Gt ja toinen alle 6 Gt, vähemmän käyttäneen liittymän ylijäävä osuus siirtyy suoraan suuremman käytön laitteelle. Tämä mahdollistaa sen, että vasta silloin kun kaikki datapaketin data on käytetty, alkaa mobiilidatan laskutus käytön mukaan. 

Kuuden gigan simmi -liittymän lisäksi Moi Mobiililta löytyy myös täysin rajattomia liittymiä ja niille yhteistä ovat seuraavat asiat

  • Moi Mobiilin liittymissä netin nopeus määrittää liittymän hinnan.
  • Moi Mobiilin rajattomissa liittymissä ei ole datakattoa.
  • Moi Mobiilin rajattomissa liittymissä ei ole kytkyjä.
  • Moi Mobiilin rajattomiin liittymiin sisältyy rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa
  • Moi Mobiilin liittymiä voi käyttää tietyn verran ilman lisämaksua myös muissa EU-maissa.
  • Moi Mobiilin rajattomat liittymät laskuttavat puheluista ja viesteistä määrän mukaan vain, jos käyttömäärä on alle 4 euroa kuukaudessa. 4 euron käytön jälkeen liittymät sisältävät rajattoman määrän puheaikaa sekä viestejä.
  • Moi Mobiilin liittymissä ei ole sitoutumispakkoa.