Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Sähkösopimus heti – tämä on nopein ja halvin!

Sähkösopimuksen voi saada voimaan heti. Eri sähköyhtiöillä on hieman eri käytäntöjä, kuinka sähköt saa kotiin päälle saman tien. Tässä artikkelissa käydään läpi miten tulee toimia, jos sähkösopimuksen tekeminen on unohtunut muuttopäivänä tai jos muutoin sähköt on saatava nopeasti käyttöön. 

Mikäli tällainen tilanne sattuu olemaan kohdalla juuri nyt, kannattaa ensin lukea tämä artikkeli. Sitten kannattaa siirtyä HelppoHinnan sähkönkilpailutukseen, sillä sieltä löytyy useampi sähkösopimus, joilla saat sähköt kotiin heti. Vaikka olisi kiire, kannattaa silti käyttää muutama minuutti ja samalla kilpailuttaa itselleen paras sähkösopimus.

Tyypillinen tilanne, kun sähkösopimus tarvitaan heti, on muutto. Tästä syystä artikkelissa käydään asiaa suurimmaksi osaksi läpi muuton näkökulmasta. Mikäli kyseessä on jokin muu tilanne, kuten kesämökiltä uupuvat sähköt sinne saavuttaessa, toimivat annetut vinkit myös sellaisissa tilanteissa.

Suomessa sähkösopimusta heti tarjoavat ainakin seuraavat tahot

 • Fortum
 • Lumo Energia
 • Helen
 • Vattenfall
 • Nordic Green Energy
 • Kotimaan Energia
 • Turku Energia
 • Vaasan Sähkö
 • Väre
 • Loiste Energia

Kuinka uusi sähkösopimus tehdään ja vanha irtisanotaan?

Sähkösopimuksen voi tehdä nopeasti ja helposti netissä. Mikäli sähköt on saatava päälle heti, tulee sopimusta tehdessä sähköyhtiöstä riippuen joko mainita asia kommenttikentässä tai valita sopiva vaihtoehto lomakkeesta. Sähkösopimuksen voimaan astuttaminen pikaisella aikataululla maksaa tyypillisesti kympin tai pari. 

Kun tehdään sähkösopimusta, on aina kyse sopimuksesta sähköenergiasta. Sähkön siirrolle asiakkaan ei siis tarvitse tehdä erikseen, sillä sähköenergiayhtiö kyllä kertoo asiasta siirtoyhtiölle. Siirtoyhtiö laskuttaakin asiakasta sähköenergiayhtiöltä saamiensa tietojen perusteella.

Sähkösopimus sähköenergiasta on Suomessa vapaasti kilpailutettavissa. Tällöin sopimuksen voi siis tehdä minkä tahansa sähköyhtiön kanssa, täysin asuinpaikasta riippumatta. Sähkön siirtoyhtiö puolestaan määräytyy kodin sijainnin mukaan, sillä jokaisella alueella saa Suomessa toimia vain yksi sähkön siirtoyhtiö.

Uuteen kotiin tulee tehdä uusi sähkösopimus ja se tarvitaan heti.

Vaikka edessä olisi muutto uuteen kotiin, on sähkösopimuksen tekeminen helppoa. Kun sopiva sähkösopimus on löytynyt, sen voi siis tehdä suoraan netissä. Harva muistaa ulkoa nykyistä sähkönkulutustaan, mutta apuna voi käyttää esimerkiksi HelppoHinnan sähkölaskurin valmiiksi ehdottamia kWh-lukemia. 

Toinen vaihtoehto on vilkaista vanha sähkölasku, joista oma sähkönkulutus näkyy hyvinkin tarkasti. Vaikka kyseessä olisi muutto isompaan asuntoon, antavat vanhat laskut tiettyä käsitystä omasta kulutuksesta. Isommassa asunnossa sähkönkulutus on yleensä kuitenkin suurempaa jo esimerkiksi laajemman valaistuksen takia. Päinvastoin kulutus yleensä laskee, jos kyseessä on muutto pienempään asuntoon.

Kiireellisissä tilanteissa on tärkeää valita sopimuksen syy oikein. Näin sähköyhtiö saa oikeat tiedot sähkönkytkentää varten. Mikäli vanhasta asunnosta löytyy voimassa oleva sähkösopimus, täytyy uutta sopimusta tehdessä valita joko myyjänvaihto tai sopimuksen uusiminen. Mikäli vanhassa asunnossa on määräaikainen sähkösopimus, tulee kyseiseltä sähköyhtiöltä varmistaa voiko sähkösopimuksen irtisanoa muuton yhteydessä vai siirtää se uuteen kotiin.

Muuttotilanteessa tulee luonnollisesti aina valita sähkösopimuksen tekemisen syyksi muutto. Tällöin sähköyhtiö saa tiedon, että uudessa kodissa ei vielä ole voimassa olevaa sähkösopimusta. Mikäli kyseessä on puolestaan sähkösopimuksen tekeminen ensimmäistä kertaa esimerkiksi kesämökille tulee silloinkin valita syyksi muutto. Tämä johtuu siitä, että sähköyhtiön näkökulmasta kyseessä on ikään kuin muutto – kohteessahan ei silloin ole vielä voimassa olevaa sähkösopimusta.

Tyypillisesti sähkömyyjän vaihto vie aikaa reilut pari viikkoa. Muuttaessa tai saavuttaessa kesämökille noin pitkä odottelu ei varmasti ole mielekästä, joten valitsemalla sähkösopimuksen syyksi muuton, sähköyhtiö tietää, että tarve saada sähköt päälle on akuutimpi kuin sopimusta vaihtaessa. Parhaimmillaan sähköt saa päälle samana päivänä, etenkin jos sopimuksen tekemisen jälkeen soittaa sähköyhtiöön ja pyytää nopeaa kytkentää. Kolmessa päivässä sähköt ovat varmasti päällä.

Myyjänvaihdossa uusi sähkön myyjä hoitaa sopimuksen irtisanomisen vanhaan sähköyhtiöön. Mikäli jostain syystä uuden sähkösopimuksen tekeminen heti vanhan perään ei ole tarpeellista, tulee sähkösopimus irtisanoa itse. Tällainen tilanne voi olla vaikka silloin, kun henkilö on lähdössä ulkomaille pidemmäksi ajaksi ja luopuu sen hetkisestä asunnostaan.

Sähkösopimuksen irtisanominen itse käy onneksi helposti. Sähkösopimuksen saa irtisanottua itse olemalla yhteydessä omaan sähköyhtiöönsä. Sähköyhtiöön voi olla yhteydessä sähköyhtiöstä riippuen joko soittamalla, sähköpostilla tai heidän omien kotisivujensa kautta. Tärkeää on pitää huoli, että sähköyhtiö toimittaa irtisanomisilmoituksen asiakkaalle kirjallisesti irtisanomisen jälkeen. 

Vaikka asuntoon olisi tehty määräaikainen sähkösopimus, sen voi yleensä irtisanoa pois muuton yhteydessä. Joskus määräaikainen sopimus sitova, mikä tarkoittaa että asiakkaan tulee suorittaa sopimuksen mukaiset maksut koko määräajan.

Mikäli on muuttamassa vuokra-asuntoon, voi sähkö kuulua jo osaksi vuokran hintaa. Näin ei kuitenkaan aina ole, voisi ennemmin sanoa että sähkön kuuluminen vuokrasopimukseen on ennemmin poikkeus kuin sääntö. Mikäli sähkö kuitenkin kuuluu vuokrasopimukseen, tulee se ilmi vuokrasopimuksesta. Yleensä vuokranantaja myös ilmoittaa tämän etukäteen.

Yksi erittäin tärkeä, huomioon otettava asia ovat ala-ikäiset nuoret, jotka ovat esimerkiksi opiskelujen takia muuttamassa omaan asuntoon. Alaikäiset eivät voi tehdä omiin nimiinsä sähkösopimusta. Tällaisissa tilanteissa sähkösopimuksen voi kuitenkin tehdä esimerkiksi vanhempien nimiin.

Kuten jo aiemmin mainittiin, sähkön siirtosopimuksesta asiakkaan ei tarvitse huolehtia. Tämä perustuu sähkön siirtoyhtiöiden niin sanottuun monopoliin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomessa kullakin alueella toimii vain yksi yhtiö, joka hoitaa konkreettisen sähköverkon olemassa olon alueella.

Tämä sähköverkko on se, joka sähkölinjoissa, maan alla ja rakennuksien sisäpuolella siirtää sähköä koteihin ja muihin kiinteistöihin. Suomessa sähkön verkkoyhtiöille on määrätty tietyt alueet. Tämä johtuu siitä, että päällekkäiset sähköverkot eivät ole taloudellisesti kannattavia. Lisäksi päällekäiset sähköverkot voisivat aiheuttaa ongelmia sähkön siirtoon.

Sähkön siirtoa hoitavat yhtiöt ovat Energiaviraston mukaan luonnollinen monopoli. Energiavirasto on myös se taho, joka viranomaisena seuraa sitä, ettei sähkön siirron hinta nouse pilviin missään, vaikka alueelliset monopolit ovatkin olemassa. Sähkön siirron jakeluverkot on itseasiassa säädetty lakisääteisiksi monopoleiksi.

Mistä tietää millainen sähkösopimus tulisi valita?

Sähkösopimusta valitessa tärkeimmät asiat ovat oma asumismuoto, sähkön kulutuksen määrä, kilowattituntien hinta sekä sähköenergian perusmaksu. HelppoHinnan sähkölaskuri auttaa valitsemaan itselleen sopivimman sähkösopimuksen.

Sähkösopimuksen valintaan kannataa panostaa, vaikka kyseessä olisi kiire. Sähkösopimuksen valinnassa voi käyttää apuna HelppoHinnan sähkölaskuria, joka osaa laskea otollisimman sopimuksen kuhunkin tarpeeseen. Vaikka olisi kuinka kiire, ei muutaman minuutin kestävä sähkön kilpailutus ole niin merkittävä aika, etteikö sitä kannattaisi tehdä!

Sähkösopimuksen voi tehdä netissä.

Sähköjen hinnat vaihtelevat eri sähköyhtiöiden välillä. Sähköjen markkinahintojen vertailu osoittaa kuitenkin, että toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset tulevat asiakkaalle kaikista kalleimmaksi. Toisena listalla tulevat kahden vuoden määräaikaiset sähkösopimukset. Keskiarvoisesti edullisimmaksi asiakkaalle tulevat pörssisähkön spot-hinnat.

Spot-hinnalla tarkoitetaan sähköpörssin tunneittain vaihtuvaa hintaa. Suomessa sähköyhtiöt tarjoavat Nordic Pool -sähköpörssin sähköä. Spot-hinta muodostuu Suomen alueelle joka päivä seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Spot-hinta on kaikille sähköpörssin asiakkaille sama, eikä kukaan saa Suomessa ostettu sähköä alle spot-hinnan.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sopiva sähkösopimus kerrostaloon on paremmin kiinteähintainen sähkösopimus ja omakotitaloihin kulutuksen mukaan laskutettavat. Rivitaloissa tilanne riippuu siitä, kuinka iso asunto on ja montako henkeä siellä asuu. Koska kiinteähintaisissa sopimuksissa tyypillisesti tulee lisäkuluja, jos arvioitu kulutus ylittyy, kannattaa epävarmoissa tilanteissa valita kulutuksen mukaan laskutettava sopimus.

Toinen merkittävä asia sähkösopimuksen valinnassa ovat perus- tai kuukausimaksut. Nämä ovat kiinteitä maksuja, jotka yleensä laskutetaan asiakkaalta kuukausi- tai vuosiperusteisesti. Kerrostaloasuntoihin kannattaa yleensä valita sähkösopimus, jossa ei ole perusmaksua vaikka kilowattitunti silloin olisikin kalliimpi. Omakotitaloissa, joissa kulutus on suurta, kannattaa sen sijaan valita sopimus, jossa on edullisin kilowattituntihinta.

Tarkastellaan tätä asiaa seuraavaksi esimerkkien avulla. Esimerkissä omakotitaloa, jossa ainakin osa lämmityksestä hoidetaan sähköllä sekä kerrostaloasuntoa, jossa lämmitys hoituu vesikiertoisesti. Esimerkissä osittain sähköllä lämmitetyn omakotitalon kulutus on vuodessa noin 15000 kWh ja vedellä lämmitetyn kerrostalokaksion kulutus on puolestaan 1500 kWh.

Sähkösopimus X:ssa sähköenergian hinta on 0,035 € / kWh ja kuukausimaksu 4 €. 

 • Kerrostaloasunnossa kulutuksen ollessa 1500 kWh vuodessa, sähköenergia maksaa sopimus X:llä 52,50 €. Perusmaksun osuudeksi puolestaan tulee tällöin vuodessa 48 €. Sähköenergian kokonaiskustannus vuodessa on tällöin 100,50 €. Kuukausittaiseksi keskiarvoksi tulee tällöin 8,36 €. Sähköenergia ei kata sähkön siirron osuutta, joten se tulee maksettavaksi vielä mainitun summan päälle. Sähkön siirron laskuttaa paikallinen sähkön siirtoyhtiö.
 • Omakotitalossa kulutuksen ollessa 15000 kWh vuodessa, sähköenergia maksaa sopimus X:llä  525 €. Perusmaksun osuudeksi puolestaan tulee tällöinkin vuodessa 48 €. Sähköenergian kokonaiskustannus vuodessa on tällöin 573 €. Kuukausittaiseksi keskiarvoksi tulee tällöin 47,75 €. Sähköenergia ei kata sähkön siirron osuutta, joten se tulee maksettavaksi vielä mainitun summan päälle. Sen laskuttaa paikallinen sähkön siirtoyhtiö.

Sähkösopimus Y:ssä sähköenergian hinta on 0,045 € / kWh ja perusmaksu 0 €.

 • Kerrostaloasunnossa kulutuksen ollessa 1500 kWh vuodessa, sähköenergia maksaa sopimus Y:llä 67,50 €. Perusmaksun osuudeksi puolestaan tulee tällöin vuodessa 0 €, koska sitä ei ole. Sähköenergian kokonaiskustannus vuodessa on tällöin 67,50 €. Kuukausittaiseksi keskiarvoksi tulee tällöin 5,66 €. Sähköenergia ei kata tässäkään tapauksessa sähkön siirron osuutta, joten se tulee maksettavaksi vielä mainitun summan päälle. Siirron laskuttaa paikallinen sähkön siirtoyhtiö.
 • Omakotitalossa kulutuksen ollessa 15000 kWh vuodessa, sähköenergia maksaa sopimus Y:llä 675 €. Perusmaksun osuudeksi puolestaan tulee tällöinkin vuodessa 0 €, koska sopimukseen ei sisälly perusmaksua. Sähköenergian kokonaiskustannus vuodessa on tällöin vain sähköenergian osuus, eli 675 €. Kuukausittaiseksi keskiarvoksi tulee tällöin 56,25 €. Sähköenergia ei kata edelleenkään sähkön siirron osuutta, joten se tulee maksettavaksi vielä mainitun summan päälle. Sähkön siirron laskuttaa tässäkin tapauksessa paikallinen sähkön siirtoyhtiö.

Esimerkkien perusteella voidaan vetää hyvinkin selkeä johtopäätös. Kerrostaloasunnossa sähköenergian hinta tulee vuositasolla 33 € edullisemmaksi perusmaksuttomalla sopimuksella Y. Omakotitalon kohdalla tilanne kääntyy päälaelleen – edullisimmaksi vaihtoehdoksi tuleekin perusmaksullinen sopimus X. Omakotitalossa sopimus X tulee 150 € edullisemmaksi vuositasolla kuin sopimus Y, jossa ei ole kiinteää perusmaksua, sillä kilowattituntien hinta on edullisempi sopimuksessa X.

Muutto ja sähkösopimus

Yleisin syy saada sähkösopimus heti on muutto. Ei ole tavatonta, että muuton yhteydessä sähkösopimuksen tekeminen uuteen asuntoon unohtuu. Suomessa sähköyhtiöt tarjoavat muuttajalle sähkösopimuksia, jotka saa voimaan heti.

Jokainen, joka on joskus muuttanut tietää, että muutto on yleensä stressaavaa ja kiireistä aikaa. Vaikka kaiken suunnittelisi valmiiksi, on täysin inhimillistä, että jotain unohtuu. Melko usein asia joka unohtuu, on uuden sähkösopimuksen tekeminen uuteen kotiin. Onneksi sähkösopimuksen saa parhaimmillaan voimaan saman päivän aikana. Epäselvissä tilanteissa tärkeintä on ottaa heti yhteys valitsemaansa sähköyhtiöön. Parhaimmillaan sähköt saadaan päälle asuntoon jo muutaman tunnin päästä yhteydenotosta

Yhteydenottoa varten on hyvä tarkistaa uuden kodin osoite, jotta sähköt tulevat varmasti päälle omaan asuntoon, eikä vahingossa naapurille. Sähkön myyjätaho pääsee osoitetietojen avulla selvittämään, onko uudessa kodissa sähköt jo kytkettynä.

Riippuu sähkön siirtoyhtiön toimintatavoista, mutta sähköt voivat hyvinkin olla edelleen päällä, vaikka edellinen asukas olisi jo ehtinyt muuttaa pois. Tällaisessa tilanteessa sähköyhtiö saa liitettyä olemassa olevaan kytkentään uuden sähkösopimuksen. Jos sähköt on puolestaan jo ehditty katkaista, tarvitsee sähkön siirtoyhtiön kytkeä sähköt päälle uudelleen.

Useimmiten sähköjen kytkentä uudelleen päälle onnistuu arkisin vielä saman päivän aikana. Nopea kytkentä kuitenkin vaatii sähköyhtiöltä nopeaa toimintaa, jolloin asia hyppää jonossamuiden asiakkaiden kytkentöjen ohi. Tästä syystä sähköyhtiö yleensä veloittaa nopeasta kytkennästä kympin tai pari lisämaksua. Kaikki sähkön siirtoyhtiöt eivät kuitenkaan maksua peri. Sama juttu on sähköenergian myyjien kanssa sopimuksen pikakäsittelystä.

Kun on muuttamassa uuteen asuntoon, yleinen suositus on, että sähkösopimus tehdään noin kaksi viikkoa ennen muuttoa. Kuten jo aiemmin mainittiin, pikaisella aikataululla tehtävä sopimus ei ole ongelma, mutta voi se aiheuttaa ylimääräistä stressiä sekä ylimääräisiä kuluja. Lisäksi, jos muutto osuu viikonlopulle ja sähkösopimus on tekemättä, saattaa sopimuksen voimaan astuttaminen nopeasti olla hieman hitaampaa.

Muuttajan FAQ

Sähkösopimus kannattaa siis pyrkiä tekemään hyvissä ajoin ennen muuttoa. Mikäli mieleen tulee, ettei sopimusta ole tehty ja muutto on vaikkapa huomenna, kannattaa tarttua tuumasta toimeen välittömästi. Mitä nopeammin sähköyhtiöön on asiasta yhteydessä, sitä nopeammin tilanne saadaan ratkaistua. 

Tehdäkseen uuden sähkösopimuksen ei tarvitse olla paikan päällä uudessa asunnossa tai murehtia, onko siellä vielä edeltävän asukkaan sähkösopimus voimassa. Sähköyhtiö kyllä tietää, miten sopimus saadaan voimaan mahdollisimman nopeasti!

FAQ

Koska sähkösopimus pitää tehdä, kun on muuttamassa? 

 • Sähkösopimus on aina hyvä tehdä ennen muuttoa, mielellään noin kaksi viikkoa ennen varsinaista muuttopäivää. Mikäli sähkösopimus kuitenkin on unohtunut, saa sen pientä lisämaksua vastaan voimaan hyvinkin pikaisella aikataululla muutamasta tunnista kolmeen päivään.

Mitä tehdä, jos sähkösopimus on unohtunut?

 • Jos sähkösopimuksen tekeminen on unohtunut, tulee sähkösopimus pyrkiä saamaan voimaan heti. Tämä on mahdollista, useat sähköyhtiöt tarjoavat jopa ympäri vuorokauden toimivaa muuttopuhelinta, josta voi tiedustella omaa tilannettaan. Vaikka olisi kiire, kannattaa sähkösopimus kilpailuttaa esimerkiksi HelppoHinnan sähkölaskurin avulla.

Miten tehdä sähkösopimus?

 • Sähkösopimuksen voi tehdä helposti netissä. Esimerkiksi HelppoHinnan sähkölaskurin avulla itselleen voi kilpailuttaa edullisimman sähkösopimuksen sekä allekirjoittaa sen netissä saman tien. Tämän jälkeen valitsemaansa sähköyhtiöön voi soittaa ja pyytää sopimuksen voimaan astuttamista pikaisella aikataululla. Asian eteenpäin viemistä varten varten sähköyhtiö tarvitsee nimen, henkilötunnuksen sekä uuden kodin osoitteen. Asian hoitaa nimenomaan sähköenergiaa myyvä yhtiö. He ilmoittavat siirtoyhtiöön tarpeen saada osoitteessa sähköt päälle.

Siirtyykö vanha sähkösopimus uuteen asuntoon vai tuleeko aina tehdä uusi sähkösopimus?

 • Yleensä uuteen asuntoon tehdään uusi sähkösopimus. Mikäli vanhaan asuntoon on tehty määräaikainen sopimus, tulee selvittää onnistuuko sopimuksen päättäminen ulosmuuton yhteydessä vai siirtyykö se uuteen asuntoon. Useimmiten sopimus kuitenkin päättyy ulosmuuton yhteydessä. Tehdessä sähkösopimusta uuteen asuntoon, kannattaa selvittää hoitaako uusi myyjätaho vanhan sopimuksen päättämisen vai tuleeko se tehdä itse. Yleensä uusi sähkönmyyjä saa vanhan sopimuksen katkaistua. Mikäli vanha sopimus jää voimaan, laskuttaa sähköyhtiö sopimuksen mukaiset maksut, vaikka asunnossa ei itse enää asuisi.

Mistä johtuu, että asunnossa on sähköt vaikka asuntoon ei ole tehty sähkösopimusta?

 • Muuttaessa vuokra-asuntoon, on mahdollista että vuokrasopimukseen sisältyy sähköt. Tämä on kuitenkin melko poikkeuksellista. On myös mahdollista, että vanha asukas on unohtanut irtisanoa kyseisen asunnon sähkösopimuksen. Tällöin edellisen asukkaan sähkösopimus irtisanoutuu automaattisesti, kun asuntoon tehdään uusi sähkösopimus. Kolmas mahdollisuus on, että asunnossa ei ole voimassa olevaa sähkösopimusta, mutta sähköverkkoyhtiö ei ole katkaissut asunnosta sähköjä. Edellä mainituissa tapauksissa uutta asukasta ei laskuteta ennen kuin hän on tehnyt asuntoon oman sähkösopimuksensa.