Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Fortum

Fortum on suuri kansainvälinen sähköyhtiö, joka on sitoutunut vaativiin ilmastotavoitteisiin. Fortumin tavoitteena on olla hiilineutraali maailmanlaajuisesti viimeistään vuonna 2050, mutta Euroopan tuotannossa jo vuonna 2035 – EU:n ja Pariisin ilmastosopimuksien tavoitteiden mukaisesti. Fortum on asiakkaiden toimesta valittu Suomen luotetuimmaksi sähköyhtiöksi 13. kertaa.

Fortum pyrkii toiminnallaan kohti puhtaampaa maailmaa. Sähkö ja energia ovat nykypäivänä ihmisille välttämättömyys, jota on ostettava. Energiayhtiönä Fortum haluaa olla vastuullinen ja toiminnallaan edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Fortum tarjoaa asiak­kail­leen ja yhteis­kun­nalle puhdasta energiaa sekä kestäviä ratkaisuja. Tämä on Fortumin keino varmis­taa nopea ja luotet­tava siirtymä kohti hiili­neut­raaliia taloutta.

Fortumilla on tarjolla mukavasti tarjouksia sekä uusille että vanhoille asiakkaille. Tarjoukset vaihtuvat säännöllisesti ja ajantasaiset tarjoukset löytyvät aina Fortumin kotisivuilta. Fortum tarjoaa monenlaisia sähkösopimuksia, joissa sähkön hinta on varsin kilpailukykyistä. Fortumin valikoimasta löytyy sopiva sähkösopimus aina pienistä kerrostaloyksiöistä suuriin omakotitaloihin. 

Fortum logo

Vaikka mielessä olisi jokin tietty sähkösopimus jo valmiiksi, kannattaa sähkösopimukset kilpailuttaa aina vähintään muuton yhteydessä! Muutoinkin sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa vuoden välein, jottei päädy maksamaan sähköstään liikaa. 

Mikäli sähkösopimuksen tekeminen on unohtunut muuton yhteydessä – ei hätää. Myös Fortum tarjoaa sekä uusille että vanhoille asiakkaileen sähköt nopeasti uuteen kotiin, parhaimmillaan jopa saman päivän aikana. Sopimuksen solmiminen ei ole kuitenkaan muutamasta minuutista kiinni, joten myös tällaisissa tilanteissa sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Fortumilta löytyy erillinen Muuttopuhelin, johon kannattaa olla kiireellisissä tilanteissa yhteydessä oli sitten uusia tai vanha Fortumin asiakas. 

Sähkön kilpailutus vie aikaa vain muutaman minuutin ja saadakseen kilpailutuksesta parhaimman tuloksen, kannattaa viimeisin sähkölasku kaivaa esiin omia kulutustietoja varten. Vaikka edellistä sähkölaskua ei olisi saatavilla, ei sekään haittaa, sillä nykyisin laskurit ovat niin fiksuja, että ne osaavat laskea tarjouksen muutamien perustietojen avulla.

Tässä artikkelissa esitellään Fortumin valikoimasta vuonna 2021 löytyvät sähkösopimukset tiiviissä paketissa. 

Fortum Vakio

Fortum Vakio -sopimukset ovat kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Fortum Vakio -sopimuksia on saatavilla S-, M-, L- ja XL-versioina. Kirjain sopimuksen edessä kertoo millaiselle sähkönkulutukselle sopimus on tarkoitettu. Sähkönkulutus määräytyy vuosittaisten kilowattituntien (kWh) perusteella.

Fortum Vakio -sähkösopimukset ovat oiva valinta silloin, kun oma vuosittainen sähkönkulutus on tiedossa. Tällöin sähkölaskun loppusumma on joka kuukausi sama, vaikka joinakin kuukausina sähköä käyttäisi enemmän. Tärkeintä on, että vuosikulutus ei ylitä sopimuksessa määriteltyä kulutusta. 

Fortum Vakio -sopimukset ovat joustavia ja ne on tarvittaessa helppo päivittää toiseen sopimukseen esimerkiksi kulutuksen kasvaessa. Fortum Vakio -sähkösopimuksella sähkölaskun loppusummaa ei tarvitse myöskään jännittää, sillä hinta on määritelty pysymään samana vuoden jokaisena kuukautena. 

Kaikki Fortum Vakio -sopimuksen sisältämä sähkö on 100% hiilivapaata. Näin ollen valitsemalla Fortum Vakio -sopimuksen, asiakas osallistuu puhtaamman tulevaisuuden rakentamiseen. Lisäksi Fortum lupaa palkitsevansa asiakkaitaan pienistä ilmastoteoista pienemmillä sähkölaskuilla. Fortum Vakio -sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia, eli niihin ei tarvitse sitoutua määräajaksi. Sekä itse sopimus että hinta ovat voimassa toistaiseksi.

Fortum Vakio -sopimukset soveltuvat hyvin kerros-, rivi- ja paritaloihin. 

Fortum Vakio -sopimuksien sähkö tuotetaan yhdistelemällä uusiutuvaa energiaa ja ydinvoimaa. Tämä tuotettu energia on hiilidioksidipäästötöntä. Kuitenkin, lisämaksusta sähkön alkuperän voi valita itse. Valittavana on aurinkoenergia ja uusiutuva energia. 

Mikäli asiakas valitsee aurinkoenergian sähkön alkuperäksi, kaikki hänen käyttämänsä sähkö tuotetaan 100% aurinkoenergialla. Mikäli asiakas puolestaan valitsee sähkön alkuperäksi uusiutuvan energian, hänen käyttämänsä sähkö tuotetaan 100% vedellä, tuulella, auringolla ja bioenergialla. Valitsemalla aurinkoenergian, osa asiakkaan maksamasta sähkölaskun loppusummasta lahjoitetaan Puhdas Itämeri -hankkeisiin.

Fortum Vakio S

 • Soveltuu ensisijaisesti kerrostaloasuntoon, yksiöön tai alle 44m2 kokoiseen asuntoon.
 • Hinnoittelu on sidottu kiinteään kuukausihinta, enintään 2000 kilowattitunnin (kWh) vuosikulutuksella. 
 • Laskutus tapahtuu neljä kertaa vuodessa.
 • Kyseinen sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
 • Sähkön alkuperä on automaattisesti 100 % hiilidioksidivapaa, lisämaksusta sähkön alkuperän voi muuttaa aurinkoenergiaksi tai uusiutuvaksi energiaksi.

Fortum Vakio M

 • Soveltuu ensisijaisesti kerros- tai rivitalohuoneistoon, jossa lämmitysmuotona ei ole sähkö.
 • Hinnoittelu on sidottu kiinteään kuukausihinta, enintään 3000 kilowattitunnin (kWh) vuosikulutuksella. 
 • Laskutus tapahtuu neljä kertaa vuodessa.
 • Tämä sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
 • Sähkön alkuperä on automaattisesti 100 % hiilidioksidivapaa, lisämaksusta sähkön alkuperän voi muuttaa aurinkoenergiaksi tai uusiutuvaksi energiaksi.

Fortum Vakio L

 • Soveltuu ensisijaisesti kerros-, rivi- tai paritaloihin, jossa lämmitysmuotona ei ole sähkö.
 • Hinnoittelu on sidottu kiinteään kuukausihinta, enintään 5000 kilowattitunnin (kWh) vuosikulutuksella. 
 • Laskutus tapahtuu neljä kertaa vuodessa.
 • Kyseinen sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
 • Sähkön alkuperä on automaattisesti 100 % hiilidioksidivapaa, lisämaksusta sähkön alkuperän voi muuttaa aurinkoenergiaksi tai uusiutuvaksi energiaksi.

Fortum Vakio XL

 • Soveltuu ensisijaisesti rivi- tai paritaloihin, jossa lämmitysmuotona ei ole sähkö.
 • Hinnoittelu on sidottu kiinteään kuukausihinta, enintään 8000 kilowattitunnin (kWh) vuosikulutuksella. 
 • Laskutus tapahtuu neljä kertaa vuodessa.
 • Kyseinen sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
 • Sähkön alkuperä on automaattisesti 100 % hiilidioksidivapaa, lisämaksusta sähkön alkuperän voi muuttaa aurinkoenergiaksi tai uusiutuvaksi energiaksi.

Fortum Vakio opiskelijalle

Opiskelijalla on mahdollisuus valita itselleen Fortum Vakio S -sopimus edullisempaan opiskelijahintaan. Edullisemmalla hinnalla opiskelija säästä vuosittain noin yhden kuukauden sähkälaskun verran. 

Fortum Vakio -sopimus on kiinteähintainen.

Fortum Vakio S -sopimus on saatavilla kaikille opiskelijoille, asui opiskelija missä päin Suomea tahansa. 

Kuten ylempänä todettiin, Fortum Vakio S -sopimus on sidottu vuosikulutusrajaan, joka on 2000 kilowattituntia (kWh). Tässä kohtaa mieleen saattaa hiipiä kysymys, mistä sen tietää jääkö kulutus vuodessa rajan alle – etenkin opiskelijalle, jolla budjetti on yleensä tiukka ja siihen ei ylimääräisiä kuluja haluta.

2000 kilowattituntia (kWh) riittää yksineläjälle normaaliin sähkönkäyttöön yksiössä tai alle 44 m2 kokoisessa asunnossa. Sähkönkulutus nousee helposti, jos asunnossa on sauna ja asukas on ahkera saunoja. Jos asunnosta lisäksi löytyy sähköllä toimiva lattialämmitys esimerkiksi kylpyhuoneesta, saattaa sähkönkulutus kivuta yli 2000 kilowattitunnin (kWh).

Mikäli vuodessa sähköä kuluttaa 2000 kWh, tekee se kuukaudessa keskimäärin 167 kWh. Oman aiemman sähkönkulutuksen näkee vanhoista sähkölaskuista, mutta jos niitä ei ole, omaa kulutusta voi seurata myös tulevista laskuista – Fortum Vakio -sopimuksen hinnan määrittää kuitenkin vuosikulutusraja, joka ei kuukaudessa täyteen tule. Mikäli kulutus on suurempaa kuin 2000 kWh, Fortum päivittää sopimuksen automaattisesti isommalle Vakio-sopimukselle.

Fortum Vakaa 

Fortum Vakaa -sähkösopimus takaa asiakkaalle hinta­va­kautta, luoden näin turval­lisen sähkösopimuksen. Fortum Vakaa -sopimuksen hinta päivittyy puoli­vuo­sittain, mikä tasaa sähkön hintavaihteluita. Fortum Vakaa -sopimus on voimassa toistai­seksi, eli se ei sido asiakasta määräaikaan. 

Fortum Vakaa -sopimuksessa sähkön hinta päivittyy vuosittain kerran kesällä ja kerran talvella. Yö- ja kausisähkökohteisiin Fortum Vakaa -sopimuksessa on omat hinnastonsa. Koska sopimus on toistaiseksi voimassa oleva ja hinta joustava, asiakas voi halutessaan vaihtaa sopimuksensa toiseen. Toisaalta, koska sopimus on voimassa toistaiseksi, asiakkaan ei tarvitse uusia sopimusta, vaan hinnat päivittyvät automaattisesti. 

Sähkömarkkinat elävät jatkuvasti ja sähkön hinta vaihtelee markkinoilla esimerkiksi sademäärien, kotien lämmitystarpeiden ja teollisuuden sähköntarpeiden mukaan. Jotta tämä hintavaihtelu saataisiin tasattua, Fortum Vakaa -sopimuksen toistaiseksi voimassa oleva hinta seuraa markkinahintoja puolivuosittain. Tähän perustuu se, että Vakaa-sopimuksessa sähkön kilowattitunnin (kWh) hinta on kiinteä puoli vuotta kerrallaan.

Fortum Vakaa -sähkösopimuksen sähkö on tuotettu ilmastoystävällisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Fortum Vakaa -sopimuksen sähkö on tuotettu niin, ettei se lisää ilmaston hiilidioksidipitoisuutta. Lisämaksusta Fortum Vakaa -sopimukseen voi valita myös täysin uusiutuvasti tuotettua sähköä tai aurinkosähköä.

Kenelle Fortum Vakaa sopii?

Fortum Vakaa -sopimus on oiva valinta, mikäli kotiin haluaa sähköä hinnalla, joka ei muutu turhan usein ja joka on tiedossa aina etukäteen. Kyseinen sopimus sopii hyvin myös koteihin, joissa on sähkölämmitys. Sähkölämmitys on tyypillisesti suurin sähkösyöppö kotitalouden sähkön kulutuksessa. Siksi puoleksi vuodeksi kerrallaan markkinoiden mukaan tarkastettu kilowattitunnin (kWh) hinta tuo sähkölämmittäjälle kilpailukykyisen sopimuksen ja auttaa ennustamaan tulevia sähkölaskuja. 

Huomioitavaa kuitenkin on, että kaikissa omakotitaloissa ei ole varaavia lämmitysratkaisuja, vaan ratkaisu, jossa sähkölämmitys sekä lämminvesivaraaja lämmittävät itseään jatkuvasti.

Erityisen hyvin Fortum kertoo Vakaa-sopimuksen sopivan kotitalouksille, joilla on käytössä yö- tai kausisähkö. Tietenkin Vakaa-sopimus on hyvä valinta ympäristötietoisille ihmisille, jotka eivät halua sähköään tuotettavam fossiilisilla polttoaineilla. 

Yö- ja kausisähköhinnoittelu tarkoittaa, että kilowattitunnin (kWh) hinta on sidottu vuorokauden- tai vuodenaikoihin. Yösähköä käytetään erityisen paljon kodeissa, joissa on varaava sähkölämmitys tai käyttövesivaraaja. Kun yösähkö on otettu kodissa käyttöön, saa Fortum Vakaa -sopimuksen yösähköhinnoittelulla. 

Syy yösähkön käyttöön silloin, kun sähkön tarve on suurinta perustuu sähkön hinnan vaihteluihin vuorokaudenaikojen mukaan. Yöllä sähkö on edullisempaa kuin päivällä, sillä öisin sähkölle on vähemmän kysyntää kuin päivisin. Jopa sähkönsiirtomaksut ovat edullisempia öisin. 

Fortum Vakaa pähkinänkuoressaan

 • Sähkösopimuksen hinta päivittyy kahdesti vuodessa – 1.1. ja 1.7 ja päivityksen jälkeen hinta pysyy samana seuraavaan päivitykseen asti.
 • Asiakas voi valita laskutusrytmiksi kuukausittaisen laskutuksen, kuusi (6) laskua vuodessa tai neljä (4) laskua vuodessa.
 • Sopimuksen hintaan sisältyy yleissähkö, mutta lisämaksusta sähkön tuotantotavaksi voi valita uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön tai aurinkosähkön.
 • Sopimuksessa laskutetaan sekä perusmaksu että sähkön käytöstä käytettyjen kilowattituntien (kWh).
 • Sopimus on voimassa toistaiseksi, eli se ei sido asiakasta pitkiin määräaikoihin vaan sen voi päivittää toiseen sopimukseen koska vain niin halutessaan. 
 • Sopimuksen voi saada myös yö- ja kausisähkökohteisiin.

Fortum Takuu

Fortum Takuu -sähkö­so­pimus on kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus. Forum Takuu -sopimus on turvattu aina kahdeksi vuodeksi eteenpäin muuttu­mat­to­malla kilpailukykyisellä hinnalla. Sopimuksen hintaan sisältyy yleissähkö, mutta lisämaksusta käytettävän sähkön voi päivittää täysin uusiutuvista energianlähteistä tuotettuun sähköön tai aurinkoenergiaan. 

Fortum Takuu -sähkösopimus on oiva valinta kotitalouksille, jotka suunnittelevat talouttaan ja kulujaan aina pidemmäksi ajaksi. Kyseisen sopimuksen hinnoittelu on hyvin yksinkertainen, mikä tekee sopimuksesta asiakkaalle hyvin vaivattoman. Lisäksi kun sopimus on päättymässä, Fortum lähettää asiakkaalle hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä uuden tarjouksen vastaavasta sopimuksesta. Mikäli uutta tarjousta ei hyväksy, sopimus muuttuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi. 

Fortum Takuu -sähkösopimuksen hinnoittelu perustuu käytettyjen kilowattituntien (kWh) määrään sekä sopimuksen mukaiseen perusmaksuun. Yleissähkö sisältyy sopimuksen perushintaan, mutta lisämaksusta sähkön alkuperän voi muuttaa toiseen. Lisäksi Takuu-sopimuksessa voi hyödyntää yö- ja kausisähköä, joiden hinnoittelu tapahtuu erillisen hinnaston mukaisesti, mutta sopimuksen mukaisesti myös edellä mainittujen tuotteiden hinnat sovitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Fortum Takuu -sähkösopimus on asiakkaalle turvallinen valinta, sillä tällöin asiakas tietää, ettei sähkön hinta muutu silloinkaan, kun sähkömarkkinat heilahtelevat. Sähkön käytöstä laskutetaan sen mukaan, kuinka suurta sähkönkäyttö on. Mikäli sähköä käytetään paljon, laskutus tapahtuu kuukausittain, mutta jos sähkön käyttö on pientä, lasku saattaa kilahtaa postilaatikkoon jopa vain kolmen kuukauden välein.

Kuten kaikki Fortumin myymä sähkö, myös Takuu-sopimuksen sähkö on tuotettu täysin hiilidioksidineutraalisti.

Fortum Tarkka -pörssi­sähkö

Fortum Tarkka -sähkösopimuksella asiakas voi ostaa itselleen aina markkinahintaista sähköä. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, sillä sen hinta seuraa jatkuvasti sähkön hintavaihteluita Nord Pool -sähköpörssissä. Pörssisähkön ostaminen mahdollistaa suurien säästöjen tekemisen etenkin kotitalouksissa, joissa sähkön kulutus on suurta.

Fortum Tarkka -sähkösopimus sopii hyvin nimensä mukaisesti kotitalouksille, jotka ovat tarkkoja sähkön kulutuksessaan sekä kulutuksen aiheuttamista kuluista. Fortum Tarkka -sopimus on voimassa kaksi (2) vuotta kerrallaan, jonka jälkeen sen voi halutessaan uusia. Fortum Tarkka -sopimuksen – kuten muidenkin pörssisähkösopimusten – idea perustuu siihen, sähkön tuntiperusteisen ­hin­noit­telun avulla asiakas voi hyötyä suurestikin sähkö­pörssin hinta­vaih­te­luista.

Pörssisähköhinnoittelu mahdollistaa suurimman sähkönkulutuksen ajoittamisen vuorokauden edullisimmille tunneille. Toki ajoittaminen vaatii sen, että kotona on mahdollista käyttää sähköä juuri silloin kun hinta on alhaisimmillaan, esimerkiksi varaavan lämmityksen puolesta. Mikäli ajoittaminen ei ole mahdollista, ei asiakas hyödy pörssisähkösopimuksesta vaan voi päätyä maksamaan vuorokauden kalleinta hintaa käyttämästään sähköstä. 

Fortum Tarkka -sopimuksen edut

Fortum Tarkka -sopimuksella saa poljettua sähkölaskun loppusummaa käyttämällä sähköä silloin, kun se on halvimmillaan. Hinnoittelu perustuu sähkön tuntihintoihin, eli spot-hintoihin sekä välityspalkkioon, jolla Fortum kattaa sähkön myynnistä aiheutuneet kulut. Välityspalkkio on reippaasti alle sentin ja se lisätään jokaisen käytetyn kilowattitunnin (kWh) hinnan päälle. Lisäksi pörssihintaan lisätään Suomessa voimassa oleva arvonlisävero sekä kuukausittainen perusmaksu. Arvonlisävero toki sisältyy myös kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin.

Fortum Tarkka tuo pörssisähkön kuluttajille.

Pörssisähkön käyttäminen tehokkaasti vaatii asiakkaalta enemmän ponnisteluja kuin kiinteähintaisen sähkösopimuksen kanssa. Kun jokaiselle tunnille on oma hintansa, tulee asiakkaan seurata sähkön tuntihintoja Fortumin nettisivuilta tai Fortumin asiakassovelluksen kautta. Seuraavan vuorokauden tuntihinnat ilmoitetaan aina edeltävänä päivänä. Tarkemmat ilmoitustiedot löytyvät Fortumin kotisivuilta. 

Vaikka pörssisähkön käyttäminen vaatii asiakkaalta hieman enemmän työtä kuin niin sanotun perinteisen sähkösopimuksen kanssa, ei sitä kannata pelästyä. Pörssisähkön seuraamiseen tottuu hyvinkin nopeasti ja kun motivaattorina on kulujen karsiminen, voi sähkön hintojen seuraamisesta tulla jopa mielekästä hommaa. Lisäksi hintojen seuraaminen on hyvin nopeaa, kun siihen tottuu, joten muutamaa minuuttia kauempaa hintojen seuraaminen ei asiakkaalta aikaa vie. 

Fortum Tarkka -sähkösopimuksella on kuitenkin myös mahdollisuus kiinnittää hinta. Tämän tarjoaa Fortumin Hintatakuu-lisäpalvelu, joka antaa asiakkaalle mahdollisuuden lukita hinta – tosin vain väliaikaisesti. Hintatakuu-lisäpalvelu siis lukitsee vaihtuvahintaisen Tarkka-sopimuksen hinnat lyhyiksi ajanjaksoiksi. Fortum suosittelee Hintatakuu-lisäpalvelua erityisesti sähkölämmittäjille. Kun Hintatakuu-lisäpalvelun tarjousjakso päättyy, sähkön hinnoittelu jatkuu normaaliin tapaan tunneittain vaihtuvana. Hintatakuu-lisäpalvelu on maksullinen.

Fortum Tarkka -sopimus sopii erinomaisesti kotitalouksille, jotka haluavat pitkäaikaisen sähkösopimuksen. Lisäksi sopimus sopii kotitalouksille, jotka arvostavat ympäristön hyvinvointia, sillä kuten kaikki Fortumin myymä sähkö, myös Tarkka-sopimuksen sähkö on hiilidioksidivapaata. Sopimuksen piiriin kuuluvan sähkön tuotanto ei siis lisää ilmaston hiilidioksidipitoisuutta. Lisämaksusta sähkön alkuperäksi voi kuitenkin valita myös täysin uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön tai aurinkosähkön. 

Kun asiakkaalla on käytössään pörssisähkösopimus, asiakas ei tarvitse erillistä yösähköhinnoittelua, joka on saatavilla joihinkin muihin Fortumin sopimuksiin. Tämä johtuu siitä, että asiakkaalla on jo lähtökohtaisesti hyödynnettävänään edullinen yösähkö, sillä asiakas voi ajoittaa sähkönkulutuksensa vuorokauden edullisimmille tunneille pörssisähkön hinnanvaihteluiden mukaan.

Pörssisähkö ja tuntihinnoittelu

Pörssissä voidaan käydä kauppaa eri asioista ja jokainen joka on joskus kuullut puhuttavan pörsseistä tietää, että pörssissä myytävien kohteiden arvot voivat nousta ja laskea hyvinkin lyhyillä aikaväleillä. Yleisen pörssin lait koskevat myös sähköpörssiä. Tämä mahdollistaa sen, että sähköä on mahdollista hinnoitella tuntiperusteisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan. 

Sähkömarkkinoilla, joissa pörssisähkön hinta muodostuu, sähkön hinta vaihtelee esimerkiksi sademäärän, kotien lämmitystarpeen tai teollisuuden sähköntarpeen mukaan. Käytännössä siis sähkön hinta on kalleimmillaan silloin kun kysyntää on paljon ja halvimmillaan silloin, kun kysyntää on vähän. Tuntiperusteisesti hinnoitellussa sähkösopimuksessa sähkön hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä aina edeltävän päivän huutokaupassa.

Kun asiakas ostaa itselleen markkinahintaista pörssisähköä, sähkölaskun loppusumma muodostuu siitä, kun asiakkaan kunkin tunnin aikana käyttämä energian – eli sähkön – määrä kerrotaan kyseisen tunnin hinnalla. Kun sähkön tuntihinta on etukäteen tiedossa, asiakas pystyy ajoittamaan oman kulutuksensa vuorokauden edullisille tunneille ja näin säästää sähkölaskun loppusummassa. 

Pörssisähkön yhteydessä kuulee usein puhuttavan yösähköstä ja sen edullisuudesta. Kuten edelle mainittiin, sähkö on edullisinta silloin, kun kysyntää on vähiten. Lähtökohtaisesti öisin kysyntää sähkölle on vähiten, sillä teollisuuden ja julkisten palveluiden sähkönkulutus on öisin pienempää kuin päivisin. Tästä syystä etenkin omakotitaloissa, joissa on varaava sähkölämmitys, lämmitystä varataan pääasiassa öisin. 

Fortum Kesto 

Fortum Kesto -sähkösopimus tarjoaa asiakkaalle vaihtoehdon ostaa sähköä helposti kesto­ti­lauksena. Fortum Kesto -sopimus ei sido asiakasta pitkään määräaikaan, vaan sopimus on voimassa toistaiseksi. Fortum Kesto -sopimuksessa hinta vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Fortum Kesto -sähkösopimus sopii kotitalouksille, jotka etsivät helppoa ja huoletonta sähkösopimusta. Kyseistä sopimusta ei tarvitse erikseen uusia, vaan se jatkuu toistaiseksi jollei asiakas sitä irtisano tai vaihda sopimusta toiseen. Lisäksi Fortum Kesto -sopimuksessa sähkön hinta seuraa sähkön tukkuhintaa, joten asiakas pääsee hyötymään sähkön hintavaihteluista – ei kuitenkaan aivan samalla tavalla kuin edellä mainitun pörssisähkön kohdalla.

Fortum Kesto -sopimus sopii hyvin silloin, kun talouden sähkönkulutus ei ole erityisen suurta, eikä sähkön käyttö painotu talvikuukausiin kuten sähkölämmitteisissä omakotitaloissa. Sähkölämmittäjälle sopii paremmin esimerksiki pörssisähkö tai kiinteähintaiset sähkösopimukset. 

Fortum Kesto -sähkösopimuksessa hinta muuttuu neljästi vuodessa – talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä. Tämä johtuu siitä, että sopimuksen hinnoittelu seuraa sähkömarkkinoita, jossa hinta vaihtelee muun muassa sademäärän ja kotien lämmitystarpeen mukaan. Tällaiset muutokset puolestaan ovat pitkälti sidottuja vuodenaikoihin – syksyllä sataa ja talvella koteja pitää lämmittää enemmän kuin kesällä. 

Käytännössä hinta määräytyy markkinoilla siis kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun kysyntää on paljon, hinnat nousevat ja kun kysyntää on vähemmän, hinnat laskevat. Tämä tarkoittaa, että lähtökohtaisesti sähkö on edullisempaa kesällä kuin talvella. Asiakkaan näkökulmasta tasaisen sähkönkulutuksen kodeissa kotitalous pääsee nauttimaan osan vuodesta hyvin huokean hintaisesta sähköstä, kun taas osan vuodesta hinta on kalliimpi.

Fortum Kesto mahdollistaa sähkön hintavaihtelun hyödyntämisen

Fortum Kesto -sopimuksen tarjoamalla neljännesvuosihinnoittelulla sähkön myyntihinta seuraa sähkön markkinahintoja neljännesvuosittain. Näin ollen hinta on asiakkaalle sama aina kolme (3) kuukautta kerrallaan. Vaikka sähkön hinta sopimuksessa vaihtuu, perusmaksu pysyy sopimuksessa samana joka kuukausi. 

Fortum Kesto -sopimuksen hintajaksot vuosittain ensimmäinen päivä tammikuuta, huhtikuuta, heinäkuuta ja lokakuuta. Fortum ilmoittaa asiakkaileen uudet hinnat noin kuukautta ennen hinnan muuttumista. Laskutus tapahtuu myös neljännesvuosittain, ellei asiakas halua ennemmin laskua joka kuukausi tai joka toinen kuukausi. 

Koska kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, asiakas voi vaihtaa sähkösopimuksensa toiseen, jos uusi ilmoitettu hinta ei miellytä. Kun tieto uudesta hinnasta tulee noin kuukautta ennen muutosta, asiakas ehtii siinä välissä hyvin kilpailuttaa sähkösopimuksensa parempien hintojen toivossa. Fortum Kesto -sopimus on siis hyvin joustava sopimus asiakkaan näkökulmasta.

Fortum Kesto -sopimuksen sisältämä sähkö on tuotettu ilman fossiilisia polttoaineita ja kuormittamatta maapallon hiilidioksidipäästöjä. Lisämaksusta sähkön alkuperäksi voi valita myös täysin uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön. 

Fortum Vakio + kotivakuutus = sähkö­so­pimus ja kotiva­kuutus samassa paketissa!

Fortum tarjoaa asiakkailleen kerros-, rivi- ja paritaloihin paketteja, joissa asiakas saa samassa sopimuksessa itselleen sekä sähkösopimuksen että kotivakuutuksen. Paketti on saatavilla kiinteähintaisten Fortum Vakio -sähkösopimuksien kanssa. 

Fortumin tarjoama kokonaisuus sähköstä ja kotivakuutuksesta on tehokas paketti, joka säästää asiakkaalta aikaa, vaivaa ja rahaa. Kyseisen paketin voi saada sekä omistus- että vuokra-asuntoon, mutta omakotitaloon sitä ei ole saatavilla. Tämä johtuu siitä, että Fortum Vakio -sähkösopimusta ei ole saatavilla omakotitaloon sopivana versiona. 

Fortum Vakio – sähkösopimuksista löytyy kattava esittely artikkelin alkupuolelta, joten tarkemmat tiedot voi käydä kurkkaamassa sieltä. Lyhyesti – kyseessä on sähkösopimus, joka takaa asiakkaalle joka kuukausi saman hinnan. Sopimuksia on saatavilla S-, M-, L- ja XL-kokoisena. Paketin koon määrittää talouden sähkön vuosikulutus. Paketeista S on pienin ja edullisin, puolestaan XL suurin ja täten myös sisaruksiaan hintavampi. 

Hinnoittelumalli pysyy samana myös kotivakuutuksen ja sähkösopimuksen combossa. Tämä tarkoittaa, että sekä sähkön kuin kotivakuutuksenkin hinta on vakio joka kuukausi. Tällöin asiakas tietää tarkalleen kuinka suuri lasku postilaatikkoon tipahtaa näiden asioiden tiimoilta kuukausi kuukaudelta. Paketin etu on myös se, että molemmat, sähkö ja kotivakuutus, laskutetaan yhdellä laskulla – pakettilaskulla. Toki niin halutessaan, asiakas voi pyytää laskutuksen myös tapahtumaan eri laskuilla.

Fortumilta saa sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen samassa paketissa.Fortum Kotivakuutuksen sisältö

Fortumin tarjoamassa paketissa, jossa on sekä sähkö että kotivakuutus, on kotivakuutus kattavuudeltaan laaja ja siihen on saatavilla kolme eri korvaustasoa. Vakuutuksen asiakkaalle myöntää ja korvaukset käsittelee AIG Europe S.A.:n sivuliike. Kyseinen vakuutusyhtiö on toiminut Suomessa noin 30 vuotta, joten ihan uusi yritys vakuutusten takana ei ole.

Pakettiin kuuluva laaja kotivakuutus sisältää kattavasti eri vahingot ja korvaa vahinkoja asiakkaan valitseman tason enimmäiskorvausmäärän mukaisesti. Mitä korkeamman tason ja suuremman enimmäiskorvauksen asiakas kotivakuutukselleen valitsee, sitä hintavampi vakuutus on. Vakuutuksien kuukausihinnat eivät kuitenkaan missään nimessä ole korkeita vaan täysin kilpailukykyisiä muihin Suomessa saataviin kotivakuutuksiin. 

Fortumin paketin tarjoama kotivakuutus sisältää muuttoturvan, kuten moni muukin kotivakuutus. Muuttoturva korvaa muuttotilanteissa sattuneet vahingot niin uudessa kuin vanhassa asunnossa. Muuttoturva on voimassa kahden kuukauden ajan molemmissa asunnoissa, kunhan molemmat asunnot ovat vakuutetun hallinnassa.

Lisäksi paketin kotivakuutus kattaa samassa vakuutetussa asunnossa ja taloudessa asuvan vakuutuksenottajan lisäksi hänen perheenjäsenien omaisuutta – niin yhteistä kuin jokaisen omaa. Kyseinen kotivakuutus kattaa kodin irtaimen omaisuuden, kiinteän sisustuksen sekä matkatavarat. Lisäksi se sisältää sekä vastuuvakuutuksen että oikeusturvavakuutuksen.

Kyseinen pakettisopimus on voimassa toistaiseksi, eli se ei sido asiakasta määräaikoihin. Näin ollen asiakas on vapaa koska tahansa kilpailuttamaan sopimuksensa, niin sähkön kuin kotivakuutuksenkin osalta. Fortumin tarjoama paketti on kuitenkin melko uniikki ja helppo, minkä lisäksi paketin laskutus on hyvin selkeä.

Huomioitavaa on, että valitessaan Fortumin paketin kotivakuutuksella ja sähköllä, asiakkaan tulee itse irtisanoa oma mahdollinen vanha kotivakuutus. Usein vakuutusyhtiöt hoitavat tämän asiakkaan puolesta, mutta koska kyseessä on paketti, joka sisältää muutakin kuin kotivakuutuksen, jää irtisanominen asiakkaan omalle vastuulle.