Sähkösopimuksen tekeminen on tänä päivänä erittäin vaivatonta ja helppoa.  Solmiessasi uutta sähkösopimusta kannattaa sinun ottaa seuraavat asiat huomioon.

Sähköenergian toimittajan voit valita itse. Sähkö muodostuu kahdesta eri tekijästä: sähkön siirtopalvelusta ja sähköenergiasta. Siirtopalvelu on maksua sähkönsiirrosta eli sähkön kuljetuksesta kotiisi. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Vaikka vaihtaisit sähköyhtiötä, sähkön siirtomaksusi pysyy ennallaan. Siirtohinnoittelun valvonta kuuluu Energiamarkkinavirastolle, joka on kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalan riippumaton asiantuntijavirasto.

Sen sijaan sähköenergian toimittajan eli sähkönmyyjän voit valita itse. Sähköenergian osuus sähkölaskussa vaihtelee; nyrkkisääntönä voi todeta, että 40–50 % sähkölaskusta on sähköenergian osuutta. Sinä voit itse päättää, miltä sähköyhtiötä ostat sähkösi. Voit ostaa sähkösi vaikka toiselta puolelta maata toimivalta sähkönmyyjältä, eikä sillä ole vaikutusta sähkön laatuun. Luotettava sähkönmyyjä toimii paitsi viranomaisten kanssa sovittujen pelisääntöjen mukaan, myös eettisesti oikein. Kannattaa siis myös miettiä, arvostaako edullisinta hintaa vai luotettavaa ja asiantuntevaa palvelua.

Sähköenergian myyntihinnan ja siirtomaksun lisäksi maksat sähkölaskussasi arvonlisäveroa, sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua.

Voit valita sähkön tuotantotavan sekä kestoltaan itsellesi sopivan sopimuksen. Sinulla on mahdollisuus päättää, millä tavoin tuotettua sähköä haluat käyttää. Fossiilisten polttoaineiden sijaan voit valita ekologisen tuuli- tai vesisähkön.

Voit myös valita kestoltaan erilaisen sopimuksen. Jos arvostat vakaata sähkönhintaa, hyvä ratkaisu on solmia 24 kuukauden kiinteähintainen sähkösopimus. Sähkölasku pysyy tasaisena, vaikka sähkön markkinahinta nousisi. Halutessasi toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voit valita Kestosopimuksen tai Tuntisähkön. Tuntisähkö soveltuu aktiiviselle kuluttajalle, joka haluaa seurata ja suunnitella sähkönkulutusta tuntitasolla. Asiakas pääsee näin hyötymään edullisista sähkön tuntihinnoista pohjoismaisessa sähköpörssissä. Tuntisähkö seuraa markkinahintaa, ja sähkölaskusi perustuu todelliseen tuntikulutukseen ja kyseisen tunnin spot-hintaan.

Muuton yhteydessä on paljon muuta muistettavaa sähkösopimuksen lisäksi. Lataa tästä Muuttajan muistilista, niin tärkeimmät asiat eivät unohdu kiireessä.