Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Laajakaistat – Hintavertailu 2021

 

Laajakaistojen hintavertailu 2021 – Klikkaa ja tilaa kiinteä laajakaista

[table id=laajakaista /]

 

Laajakaista tarkoittaa yksinkertaisuudessaan nopeaa ja aina avointa nettiyhteyttä. Laajakaista voi olla kiinteä nettikaapelilla yhdistettävä nettiyhteys tai langattomasti yhdistettävä mobiililaajakaista.

Laajakaista määritelmä voidaan käyttää, kun nettiyhteyden kaistaleveys on suurempi kuin valinnaisessa puhelinverkossa käytettävän modeemiyhteyden ja ISDN-yhteyden. Laajakaistalla tarkoitetaan yleisesti yhteyksiä, joiden nopeus on vähintään 512 kbit/s. Suomessa Viestintävirasto on kuitenkin linjannut, että laajakaista voi olla yhteys nopeudella 256 kbit/s. 

Laajakaistan yhteyden käyttämiseksi tarvitaan lähtökohtaisesti erityinen päätelaite tietokoneen ja yhteyden välille. Kuitenkin esimerkiksi monissa taloyhtiöiden verkoissa on käytössä Ethernet. Ethernetin ansiosta erityistä päätelaitetta ei tarvita yksittäisiin asuntoihin. Päätelaitetta hankkiessa onkin hyvä olla varma, että laitteessa on Ethernet-liitäntä.

Laajakaistan nettiyhteydet sinällään ovat riippumattomia käyttöjärjestelmistä. Kuitenkin laajakaistan asetusten muuttamiseen tai oheispalvelujen käyttämiseen saatetaan tarvita oletuksena tietyn käyttöjärjestelmän käyttöä. Tästä syystä kaikkialla ei välttämättä voi käyttää kaikkien palveluntarjoajien laajakaistayhteyksiä. 

Laajakaista käyttää usein dynaamisia IP-osoitteita. Silloin koneet ja muut laitteet saavat IP-osoitteet automaattisesti palveluntarjoajan DHCP-palvelimelta. Tämä helpottaa laajakaistan asennusta.

Miten hankkia laajakaista nettiyhteys kotiin?

Laajakaista nettiyhteyden saa hankittua laajakaistoja myyviltä teleoperaattoreilta.

Laajakaista nettiyhteys on helppoa hankkia kotiin. Laajakaista nettiyhteyden saa siis hankittua Suomessa teleoperaattoreilta. Käytännössä melkeinpä jokainen puhelinliittymiä myyvä tahoa tarjoaa myös laajakaista nettiyhteyksiä. Kotiin on hankittava modeemi, johon laajakaista tulee ja josta nettiä on mahdollista jakaa kotiin. Laajakaistojen myyjät osaavat kertoa mikä on oikeanlainen modeemi asiakkaan laajakaistaan.

Laajakaista nettiyhteyden valintaa vaikuttaa ensisijaisesti asuinalue. Asuinalue määrittää tarjottavat laajakaistan yhteystavat ja nopeudet. Laajakaista nettiyhteyden valintaan vaikuttaa myös se, että laajakaistayhteyden nopeus on kodin tarpeisiin riittävä. Kotona tulee myös varmistaa, että Wi-Fi modeemi on ajan tasalla.

Laajakaista nettiyhteys on mahdollista saada kiinteänä kotiin, mikäli kyseiseen osoitteeseen on vedetty nettikaapelit. Mikäli nettikaapeleita ei ole vedetty, voi kotiin silti hankkia mobiililaajakaistan. Mobiililaajakaista toimii SIM-kortin avulla jakaen nettiä modeemista sen avulla. Kiinteä laajakaista puolestaan tuo netin kiinteästi nettikaapeleita pitkin. 

Laajakaista nettiyhteydelle kotiin aina syytä tehdä kilpailutus ja vertailu. Näin asiakas saa itselleen parhaan hinta-laatusuhteen. 

Antennitalouteen sopiva laajakaista on mobiililaajakaista, ellei talouteen ole antennin lisäksi vedetty myös verkkokaapeleita. Operaattorit osaavat neuvoa parhaan verkkoliittymän valinnassa antennitalouteen.

Laajakaista kilpailutus

Laajakaista kilpailutus tehdään vertailemalla eri teleoperaattoreiden laajakaistojen hintoja.

Laajakaista kannattaa kilpailututtaa.Laajakaista kilpailutus on hyvä tehdä laajakaista vertailun jälkeen. Käytännössä laajakaista 

kilpailutus on osa laajakaista vertailua. Laajakaista kilpailutus tehdään, jotta asiakas saisi itselleen parhaan mahdollisen laajakaistan mahdollisimman edullisella hinnalla.

Laajakaista kilpailutus säästää parhaimillaan satoja euroja vuodessa. Kuitenkin, on hyvä huomioida että yksittäinen asukas ei voi taloyhtiönetillä tehdä kilpailutusta. Yleensä laajakaistat laskutetaan kerran kuukaudessa kiinteällä kuukausihinnalla. Siksi laajakaista kilpailutus ei sisällä niin paljon liikkuvia osia kuin esimerkiksi sähkön kilpailutus. 

Laajakaista kilpailutus ei yleensä sisällä vaikutuksia netin käyttömäärästä tai käyttöajasta yksittäisinä mittareina. Sen sijaan merkittävä osa laajakaista kilpailutusta on laajakaistan nopeus sekä käytettävissä olevan nettidatan määrä. 

Laajakaista kilpailutuksen ensimmäinen vaihe on tiedostaa, sopiiko omaan kotiin kiinteä vai mobiililaajakaista. 

Laajakaista kilpailutus hinnoissa kaapeliverkossa toimiva laajakaistayhteys on usein edullisin.

Laajakaista kilpailutusta tehdessä kannattaa muistaa seuraavat asiat

  • Jos vain mahdollista, asiakkaan kannattaa aina valita kiinteä, nopea valokuitu- tai kaapeliyhteys.
  • Mikäli kiinteää laajakaistaa ei ole saatavilla, mobiililaajakaistan toimintaa voi tehostaa ulkoantennilla.
  • Halvin nettipaketti ei aina ole paras. Tärkeintä on, että nettiyhteys on tarpeeksi nopea kodin käyttötarpeisiin. Mikäli kotona käytetään videopalveluita ja / tai nettiyhteyttä käyttää kotona useampi henkilö, kannattaa nopeuden olla vähintään 100 megabittiä. 
  • Wi-Fi modeemin tulee olla ajan tasalla ja pysyä laajakaistan verkkoyhteyden vauhdissa mukana.
  • Wi-Fi modeemi tulee sijoittaa kotona niin, että modeemin nettisignaali yltää kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin. Näin vältytään turhilta nettikatkoksilta ja harmailta hiuksilta.

Laajakaista kilpailutus on kätevä keino säästää kodin kuukausikustannuksissa. Jos yksi operaattori ei kilpailutuksessa voi toimittaa kiinteää nettiä kotiin, kannattaa tarkistaa toisen operaattorin valikoima. Usein operaattoreiden sivuilla on mahdollista antamalla oma osoite selvittää, mitä nettivaihtoehtoja sinne on saatavilla. 

Laajakaista kilpailutus on helppoa tehdä laajakaista kilpailutus nettisivujen kautta. Laajakaista kilpailutus kokoaa yhteen eri operaattoreiden tarjooman ja annettujen tietojen perusteella kilpailuttaa ja tarjoaa parhaan vaihtoehdon asiakkaalle.

Laajakaista kilpailutus on joskus myös tinkaamista. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin laajakaista kilpailutus hinnoissa on usein pelivaraa. Olemalla yhteydessä haluamaansa operaattoriin ja kertomalla, että haluaisi siirtyä sinne asiakkaaksi, mutta kilpailija antoi paremman tarjouksen, usein operaattorit tarjoavat tällaisessa tilanteessa samaa hintaa.

Laajakaista kilpailutus on erilaista kaupungeissa ja haja-asutusalueilla. Koska kaupungeissa kiinteitä laajakaistaverkkoja on enemmän, ovat hinnat siellä matalampia. Tämä johtuu siitä, että operaattorit joutuvat paremman tarjonnan keskellä kilpailemaan asiakkaistaan enemmän. Haja-asutusalueilla, missä tarjontaa ei juuri ole, ei ole myöskään operaattoreiden välistä kilpailua. Tarjoava operaattori määrittää hinnan ja valitettavasti hinta on usein kaupunkia korkeampi.

Laajakaista kilpailutus ja vertailu on helppoa tehdä netissä. Kun kilpailutus ja vertailu on tehty ja asiakas on löytänyt mieleisen laajakaistan, voi koko tilausprosessin yleensä tehdä netissä. Toki laajakaistaa varten tarvitaan erillinen päätelaite – yleensä modeemi. Operaattori osaa neuvoa oikean modeemin valinnassa, sillä niitä on markkinoilla eri ominaisuuksilla varustettuna lukuisia erilaisia. 

Modeemi maksaa rahaa ja on mahdollista ettei toisen palveluntarjoajan laite välttämättä sovi toisen palveluntarjoajan laajakaistaan. Modeemit voivat olla kalliitakin, joten ennen modeemin ostoa laajakaistan kilpailutus ja vertailu kannattaa tehdä huolella. On ikävä huomata, että valittu laajakaista ei olekaan sopiva ja joutua lyhyen ajan sisään ostamaan useamman modeemin.

Laajakaista tarjous 

Laajakaista tarjous on tyypillisesti teleoperaattorin uusille asiakkaille tarkoitettu hintaetu. 

Kilpailu operaattoreiden välillä on kovaa ja tarjouksilla operaattorit yrittävät saada kilpailijoidensa asiakkaat itselleen. Tarjoukset ovat usein määräaikaisia. Yleensä tarjoushinnat ovat voimassa vuodesta kahteen sopimuksen allekirjoittamisesta.

Joskus operaattorit tarjoavat tarjouksia myös olemassa oleville asiakkailleen, mutta harvemmin. Mikäli asiakas kuitenkin hyppää kilpailijan kelkkaan, tarjoaa operaattori jonkin näköistä ”Tervetuloa takaisin” -tarjousta. 

Paras laajakaista tarjous on sellainen, joka on hinta-laatusuhteeltaan paras asiakkaan tarpeisiin. Eli se kaikista halvin ei aina ole paras. Halvin laajakaista tarjous on sellainen, mikä on kustannuksiltaan edullisin mutta toimintakapasiteetiltaan asiakkaalle paras vaihtoehto. 

Elisa laajakaista nettiyhteys/ Elisa valokuitu / ADSL

Elisan laajakaista on Elisan verkoissa kulkeva kiinteä laajakaista nettiyhteys.

Elisa kiinteä laajakaista on saatavilla paikkoihin, mihin on vedetty Elisan nettikaapelit. Oman kotinsa saatavuuden voi tarkistaa syöttämällä osoitteensa Elisan kotisivuille.

Elisan logoElisan kiinteän laajakaistan vaihtoehdot kotiin ovat

  • Kodin netti
    • Neljä vaihtoehtoa: 50 / 100 / 250 / 1000 Mbit/s
      • 50 Mbit/s: 1-2 laitteelle, aktiiviseen nettiselailuun ja videoiden katseluun
      • 100 Mbit/s: 2-3 laitteelle, edellä mainittujen lisäksi sujuvaan etätyöskentelyyn ja pelaamiseen
      • 250 Mbit/s: 3-4 laitteelle, kattaa koko perheen tarpeet työskentelystä opiskeluun ja pelaamisesta sarjojen katsomiseen
      • 1000 Mbit/s: 4+ laitteelle, paras mahdollinen nettiyhteys kaikkeen toimintaan
    • Mahdollisuus S-Bonukseen

Elisa mobiililaajakaista on saatavilla ympäri Suomen.

Elisa mobiililaajakaista vaihtoehtoja ovat

DNA laajakaista nettiyhteys / DNA valokuitu / ADSL

DNAn laajakaista on DNAn verkoissa kulkeva kiinteä laajakaista nettiyhteys.

DNA kiinteä laajakaista on saatavilla paikkoihin, mihin on vedetty DNA nettikaapelit. Oman kotinsa saatavuuden voi tarkistaa syöttämällä osoitteensa DNAn kotisivuille.

DNAn logoDNA Valokuitu Plus -verkon vaihtoehtoja ovat

  • 200M
    • 200 Mbit/s
    • 5+ laitteelle
    • 30 päivän tyytyävisyystakuu
  • 400M
    • 400 Mbit/s
    • 10+ laitteelle
    • 30 päivän tyytyävisyystakuu
  • 1000M
    • 1000 Mbit/s
    • Ihan kaikille kodin laitteille riittävä
    • 30 päivän tyytyävisyystakuu

DNA mobiililaajakaistat toimivat ympäri Suomen.

DNA mobiililaajakaista vaihtoehtoja ovat

  • 4G 200M
    • 200 Mbit/s
    • 5+ laitteelle
    • 30 päivän tyytyävisyystakuu
  • 5G 400M
    • 400 Mbit/s
    • 10+ laitteelle
    • 30 päivän tyytyävisyystakuu
  • 5G 1000M
    • 1000 Mbit/s
    • Ihan kaikille kodin laitteille riittävä
    • 30 päivän tyytyävisyystakuu

Telia laajakaista nettiyhteys / Telia valokuitu / ADSL

Telian laajakaista on Telian verkoissa kulkeva kiinteä laajakaista nettiyhteys.

Telia kiinteä laajakaista on saatavilla paikkoihin, mihin on vedetty Telia nettikaapelit. Oman kotinsa saatavuuden voi tarkistaa syöttämällä osoitteensa Telian kotisivuille. Telia on kulkenut aiemmin Suomessa nimellä Sonera. Sonera laajakaistaa ei kuitenkaa enää ole olemassa.

Telian logoTelian kiinteän laajakaistan vaihtoehdot kotiin ovat

  • M
    • 50 Mbit/s
    • 1-2 laitteelle
    • Sujuvaan suoratoistoon
  • L
    • 100 Mbit/s
    • 2-3 laitteelle
    • Sujuvaan suoratoistoon
  • XL
    • 200 Mbit/s
    • 3-5 laitteelle
    • Sujuvaan suoratoistoon ja vaativaan pelaamiseen
  • XXL
    • 1000 Mbit/s
    • Riittää ongelmitta kodin kaikille laitteille
    • Sujuvaan suoratoistoon ja vaativaan pelaamiseen – paras saatavilla oleva yhteys

Telia mobiililaajakaista on saatavilla ympäri Suomen.

Telia mobiililaajakaista vaihtoehtoja ovat

  • Telia 100M
    • 100 Mbit/s
    • Rajaton netti
    • 13 Gt/kk EU:ssa
  • Telia 200M
    • 200 Mbit/s
    • Rajaton netti
    • 16 Gt/kk EU:ssa
  • Telia 100M
    • 100 Mbit/s
    • Rajaton netti
    • 13 Gt/kk EU:ssa
  • Telia Rajaton 5G 300M
    • 300 Mbit/s
    • Rajaton netti
    • 20 Gt/kk EU:ssa
  • Telia Rajaton 5G 450M
    • 450 Mbit/s
    • Rajaton netti
    • 21 Gt/kk EU:ssa
  • Telia Rajaton 5G 1000M
    • 1000 Mbit/s
    • Rajaton netti
    • 21 Gt/kk EU:ssa

Kiinteä laajakaista nettiyhteys

Kiinteä laajakaista nettiyhteys on yhteys, joka tuo tietoliikenteen loppukäyttäjän modeemiin kiinteitä väyliä pitkin.

Laajakaista tuo netin kotiin.Kiinteä laajakaista nettiyhteys on usein toteutettu valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Näitä väyliä pitkin nettiyhteys tulee kiinteänä kotiin. Nämä teknologiat mahdollistavat koteihin nopean nettiyhteyden. Lisäksi valokuitu- ja kaapeliteknologioiden avulla koteihin voidaan tuoda laaja ja laadukas kaapeli-tv valikoima.

Kiinteä laajakaista nettiyhteys kulkee maan alla, sähkötolppien välillä sekä talojen rakenteissa.

Kiinteä laajakaista nettiyhteys on teknologioista tehokkain ja stabiilein netin tuomiseksi kotiin. Usein kaupungissa asuvilla on kiinteän laajakaistan suhteen hyvä tilanne, sillä usein taloyhtiöt tekevät taloyhtiö laajakaista sopimuksia operaattoreiden kanssa. Haja-asutusalueilla kiinteän laajakaistan käyttöönotto on haastavampaa. Siellä asukkaat joutuvat itse kustantamaan asennus- ja kaivuutyöt sekä tekemään yhteissopimuksen naapureiden ja operaattorin kanssa.

Kiinteä laajakaista nettiyhteydelle tulee aina tehdä kilpailutus ja vertailu, jotta asiakas saa itselleen laajakaistan parhaalla hinta-laatusuhteella. 

Mobiililaajakaista nettiyhteys

Mobiililaajakaista nettiyhteys on langaton laajakaista, mikä on useimmiten matkapuhelimen tai modeemin SIM-kortin kautta vietävä nettiyhteys.

Mobiililaajakaista nettiyhteys on hyvä vaihtoehto, mikäli nopeaa kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla. Mobiililaajakaista nettiyhteys käyttää pitkän matkan langatonta verkkotekniikka. Käytännössä mobiililaajakaista toimii Suomessa joka kolkassa. Kuitenkin, mikäli koti sijaitsee ruuhkaisen mobiilitukiaseman lähellä ja netin tarve on suuri, mobiililaajakaista nettiyhteys saattaa pätkiä. 

Mobiililaajakaista nettiyhteys on hyvä valinta seuraavissa tilanteissa

  • ADSL verkkoyhteys on hidas, eikä se jaksa pyörittää tarpeiden mukaista datamäärää.
  • Asuinalueella on hyvä kattavuus mobiililaajakaista verkoissa. 
  • Asuintalo ei rakenteellisesti estä mobiililaajakaistan verkkoyhteyden jakamista. 
  • Asiakas tarvitsee nettiyhteyttä useammassa paikassa. Laajakaistan siirrettävyys helpottaa arkea.
  • Asiakkaan taloyhtiöön ei saa kuin tietynlaisen ennalta määrätyn kiinteän laajakaistan. Esimerkiksi taloyhtiö on voinut tehdä oman nettisopimuksen tietyn operaattorin kanssa, eikä muuta kiinteää yhteyttä ole taloyhtiöön saatavilla. 

Mobiililaajakaista nettiyhteyden toimivuuteen vaikuttavat alueen muut langattomat verkot, käyttäjämäärät ja jopa sääolosuhteet. Vaikka kuuluvuus olisi erinomainen, usein käyttäjämäärät ovat suurin ongelma. Tätä voi havainnollistaa miettimällä kuinka hyvin kännykän netti toimii festarialueella, jossa on samaan aikaan kymmeniä tuhansia netin käyttäjiä – noh, eihän se toimi.

Mobiililaajakaista nettiyhteydelle tulee aina tehdä kilpailutus ja vertailu, jotta asiakas saa itselleen laajakaistan parhaalla hinta-laatusuhteella.

ADSL

ADSL on verkkokytkintekniikka. 

ADSL mahdollistaa jopa 8 Mb/s tiedonsiirron tavallista puhelinlinjaa käyttäen. ADSL nopeus perustuu sen kykyyn käyttää korkeita taajuuksia. ASDL yhteys ei pääse ihan samoille nopeustasoille uudempien verkkokilpailijoidensa kanssa. Silti ASDL mahdollistaa edelleen monien kotien netinkäytön, vaikka ADSL puhelinverkkoyhteyden ylläpito on kallista.

ADSL verkkokytkintekniikka yhdistää pakettikytkentäisen paikallisverkon osia. Kaikilla nettiä käyttävillä laitteilla on oma MAC-osoite. Kun paketti saapuu ASDL kytkimelle, kytkin tallentaa saapuvan paketin lähettäjän MAC-osoitteen ja portin kytkimen osoitetauluunsa. Tällöin kytkin vertaa paketissa olevaa MAC-osoitetta vastaanottajan MAC-osoitetauluun. Löytäessään oikean MAC-osoitteen, kytkin lähettää paketin oikeaan tauluun. 

ADSL kytkimen käyttötarkoituksia on muutamia. Ensisijainen tehtävä on tietenkin välittää laajakaistayhteyttä nopeasti. Kytkimellä voidaan myös laajentaa verkkoa suuremmaksi. Lisäksi ASDL kytkin voi parantaa verkon suorituskykyä sekä tietoturvallisuutta jakamalla verkko pienempiin osiin. Tietoturvaa voi myös parantaa F-Securen valmistaman Elisa Turvapaketin avulla.

ADSL kytkimen avulla voidaan myös yhdistää eri nopeudella toimivia, kuitenkin samanlaisia verkkoja. ADSL kytkimen ominaispiirre onkin tiedonsiirron epäsymmetrisyys. ADSL tiedonsiirtonopeus on erilainen laskevaan sekä nousevaan suuntaan. Tästä syystä ADSL sopii erinomaisesti netin kotikäyttöön, missä sisältöä siirretään verkosta kotiin.

ADSL modeemi yhdistetään kiinteästi puhelinverkkoon. ADSL modeemi tuo sieltä koteihin helposti ja kattavasti nopean verkkoyhteyden useammalle laitteelle. ADSL modeemi tuo Wi-Fi yhteyden koteihin ja työpaikoille. Lisäksi ADSL modeemi tuo valokuitu- tai Ethernet-yhteyden yhdelle tai useammalle laitteelle myös langallisesti.

ADSL modeemeja löytyy monia erilaisia. ADSL modeemin voi ostaa lähes kaikista elektroniikkaa myyvistä tavarataloista tai kaupoista. 

Valokuitu

Valokuitu on tietotekniikassa käytettävä datan siirtoyhteys.

Valokuitu on ohutta kuitua, joka on valmistettu lasista tai muovista. Valokuidun tarkoituksena on johtaa valoa. Tietoliikenteessä valokuidun käyttö perustuu valon taajuuteen. Kun valon taajuus on satoja terahertsejä, on tietoliikenteessä mahdollista lähettää tietoa suurella nopeudella moduloiduilla LED- ja laservaloilla.

Valokuidusta valmistetaan valokaapeleita. Näistä valokuiduista valmistetuista valokaapeleista on rakennettu runkoverkko, johon Suomen tietoliikenne perustuu. Suomessa ensimmäiset puhelinverkon valokaapelit otettiin käyttöön vuonna 1979.

Valokuidussa valo kulkee heijastumalla suoraan valokuidun päästä päähän. Tästä syystä kuitujen valmistuksessa käytettävien lasien on oltava hyvin, hyvin puhtaita. Usein yksimuotovalokuidut ovat useita kilometrejä pitkiä. Hiemankin likainen lasi estäisi heijastumisen kilometrien matkalla. 

Monimuotovalokuitu on yksimuotovalokuitua heikompi vaihtoehto. Siinä valo kulkee heijastumisen lisäksi taittumalla. Lyhyille monimuotovalokuitu yhteyksille valmistetaan valokuitua lasin lisäksi muovista. Muoviset valokuidut ovat edullisia ja helppokäyttöisiä. Niiden pituus on tyyppillisesti kymmenistä metreistä muutamiin satoihin metreihin.

Mikä on kaapelinetti?

Laajakaista voi olla kiinteä tai mobiili.Kaapelinetti on sama asia kuin kiinteä laajakaista. 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös tässä tapauksessa. Kaapelinetille on useita muitakin synonyymeja, kuten valokuitu, ADSL ja taloyhtiönetti.

Kaapelinettiyhteydelle tulee aina tehdä kilpailutus ja vertailu, jotta asiakas saa itselleen laajakaistan parhaalla hinta-laatusuhteella.

Taloyhtiönetti

Taloyhtiönetti on taloyhtiön päätöksellä taloyhtiöön hankittava kiinteä laajakaista. 

Taloyhtiönetin avulla asukkaat säästävät nettikustannuksissa. Lisäksi taloyhtiönetti varmistaa, että asukkailla on käytössään laadukas nettiyhteys. Taloyhtiönetti parhaimillaan lisää asukkaiden viihtyvyyttä sekä nostaa asuntojen arvoa. 

Taloyhtiönetti tulee keskimäärin jopa puolet edullisemmaksi asukkaille kuin se, että jokainen asukas hankkisi itselleen oman netin. Taloyhtiönetti sopimuksella asukkaille varmistetaan toimintavarmat laajakaistayhteydet sopimushinnoin. Usein taloyhtiönetin kylkeen saa sopimushinnoin myös muita netti- ja tv-palveluita, kuten Elisa Viihde. 

Taloyhtiönetille tulee aina tehdä kilpailutus ja vertailu, jotta taloyhtiö ja asukkaat saavat itselleen laajakaistan parhaalla hinta-laatusuhteella.

Laajakaista vertailu / hintavertailu

Laajakaista vertailu on keino löytää kotitaloudelle sopivin laajakaista.

Laajakaista vertailu on helpoin tapa löytää edullisin, juuri asiakkaan tarpeisiin sopiva laajakaista. Ei ole väliä onko kyseessä yrittäjä, nettipelien pelaaja, laskujen maksaja vai somettaja – kaikille löytyy sopiva laajakaista. Laajakaista vertailu perustuu laajakaista nettiyhteyden hinnan ja toimintakapasiteetin väliseen suhteeseen. Laajakaista vertailu on siis hinta-laatusuhteen vertailua laajakaistojen välillä.

Laajakaista vertailu on normaali toimitatapa operaattoreiden kilpailun kiristyessä. Usein uusille asiakkaille on tarjolla hyviä etuja. Etenkin näiden vertailu voi auttaa säästämään pitkän pennin. 

Laajakaista vertailu voidaan tehdä sellaisiin osoitteisiin, joihin saa laajakaistan. Mikäli kiinteää laajakaistaa ei ole saatavilla, voi asiakas hankkia itselleen kuitenkin mobiililaajakaistan osoitteeseensa. Jotta kiinteä laajakaista on mahdollista saada, pitää jonkun operaattorin olla vetänyt kaapelit kyseiseen osoitteeseen. 

Laajakaista vertailu on hyvä tehdä hinnan lisäksi myös, jos alkaa tuntua että nettiyhteys pätkii. Kun tekniikka kehittyy ja kotiin tulee enemmän ja uusia laitteita, tarpeet laajakaistan suhteen voivat huomaamatta muuttua. Niin hullua kuin se onkin, niin joskus pelkästään se, että lapset kasvavat isoiksi voi muuttaa laajakaista tarpeita. Kun lapset saavat puhelimet ja tietokoneet, yhtäkkiä netissä onkin tuplamäärä laitteita. Kun olet muuttamassa uuteen kotiin, niin sinun kannattaa lukea Muuttajan muistilista. Muuttajan muistilista neuvoo laajakaistan sopimusten siirrossa ja myös muiden muuttoon liittyvien asioiden hoitamisessa.

Laajakaista vertailu on hyvä tehdä, mikäli videokuvan katsominen alkaa takkuilla. Usein videokuvan pätkiminen nimittäin paljastaa laajakaista nettiyhteyden tilan. Harva välttämättä tulee ajatelleeksi, mutta jos kolmessa huoneessa katsotaan Netflixiä samassa verkossa, on laajakaista todellisella koetuksella. Äänikirjat ja äänikirjapalvelut ovat varsin keveitä pienimmällekin laajakaistalle.

Laajakaista hintavertailu on puhtaasti laajakaistojen hintojen vertailua. Laajakaista hintavertailuun pureudutaan syvemmin seuraavaksi laajakaista kilpailutus -osiossa.

Kuitenkin, oli kyseessä mikä tahansa nettiyhteys, aina tulee tehdä kilpailutus ja vertailu, jotta asiakas saa itselleen laajakaistan parhaalla hinta-laatusuhteella.

Mitkä tekijät vaikuttavat laajakaistan toimivuuteen?

Laajakaistan nettiyhteyden toimivuus on monen tekijän yhteisvaikutus.

Laajakaistan yhteyden toimivuuteen vaikuttavat monet eri tekijät. Pätkivään yhteyteen voi vaikuttaa myös itse, vaikka itse laajakaistaliittymällä on yhteyden toimivuudessa iso rooli. Jotkin yhteyteen vaikuttavat tekijät ovat kuitenkin itse käyttäjän ulottumattomissa.

Kiinteän laajakaistayhteyden nopeuteen ja laatuun vaikuttavat muun muassa nettimodeemin suorituskyky, kiinteistön sisäverkon kunto, netin käyttö sekä samaa nettiä käyttävien laitteiden ja ohjelmistojen aiheuttama kuormitus yhteydelle. Lisäksi nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttaa se, kuinka paljon käyttäjiä on verkossa samaan aikaan. 

Mikäli nettiyhteys pätkii tai verkkoa ei löydy, ensimmäisenä kannattaa tarkistaa modeemin eli reitittimen sijainti. Jos modeemin ja netin käyttöpaikan välissä on paksuja väliseiniä tai kerroksia, voi olla ettei langaton yhteys pääse rakenteiden läpi. 

Parhaiten modeemi saa yhteyden laitteisiin, kun se on sijoitettu avoimeen tilaan ja mahdollisimman keskeiselle paikalle kotia. Näin verkon kantavuuden mahdollisuudet ovat mahdollisimman hyvät. Monikerroksisissa kodeissa kannataa myös harkita useamman reitittimen hankintaa, mikäli yhteyden kanssa on ongelmia. 

Vaikka modeemi olisi sijoitettu kodin parhaalle paikalle, se ei vielä välttämättä ratkaise koko ongelmaa. Laitteissa ja modeemeissa voi olla asetuksia, jotka estävät niitä saamasta parhaita yhteyksiä käyttöönsä.

Lisäksi modeemin ikä voi olla ratkaisevassa asemassa yhteysongelmien kohdalla. Modeemit ja reitittimet ovat teknologialaitteita. Kuten muukin elektroniikka, ne vanhenevat ja kuluvat käytössä. Mikäli käytettävä modeemi alkaa olla muutamia vuosia vanha, sen ikä voi olla syynä hitauteen.

Etenkin jos kyseinen modeemi on jo poistunut markkinoilta, kannattaa harkita laitteen päivittämistä nykyaikaan. Vanha laite ei välttämättä tue uusinta laajakaistatekniikkaa.

Myös se, miten koti on kaapeloitu vaikuttaa yhteyden toimintaan, kuten myös pistorasioiden kunto. Havaitessa yhteysongelmia, kannattaa kokeilla yhdistää modeemi toiseen pistorasiaan. Mikäli yhteys saadaan parantumaan toisesta pistorasiasta, alkuperäinen ongelma saadaan paikannettua aiempaan yhteyspisteeseen tai siihen tulevaan kaapeliin.

ADSLADSL-verkkoyhteys kytketään yleensä lankapuhelinpistokkeeseen. Mikäli lankapuhelinpistokkeeseen tuleva johto on vanha tai pitkä, voi se aiheuttaa yhteyden hidastelua ja pätkimistä. Uusi reititin kannattaakin aina kytkeä paikoilleen sen mukana tulevalla puhelinjohdolla ilman turhia jatkojohtoja. Puhelinjohdolle suositeltava maksimipituus on 2 metriä. 

Mikäli puhelinrasia sijaitsee kaukana muista laitteista, kannattaa pitkän puhelinlangan sijaan käyttää verkkokaapelia reitittimeltä käytettäville laitteille. Verkkokaapeli sietää pituutta puhelinlankaa paremmin ja on lisäksi paremmin suojattu. Kodin vanha ja monimutkainen puhelinverkko, jossa on useita pistorasioita, voi aiheuttaa ongelmia laajakaistan yhteydelle. Tällöin ylimääräiset pistorasiat kannattaa poistaa käytöstä ja tarkistaa jääneiden kytkennät.

Pitkän puhelinlangan lisäksi kaapelimodeemijohto, joka on kiinnitetty antennipistokkeeseen haarottimella, voi heikentaa yhteyttä. Mikäli tällaisessa kytkennässä ilmenee heikkouksia, kannattaa reititin kytkeä ensin suoraan nettiyhteyden tuovaan pistorasiaan. Mikäli yhteys tällöin paranee, voidaan ongelmakohdaksi paikantaa heikentynyt tai rikkinäinen antennihaaroitin.

Kiinteä laajakaista on vakaampi kuin langaton nettiyhteys. Mikäli langaton netti pätkii, kannattaa itse netin toimivuus testata kytkemällä laite piuhalla verkkokaapeliin. Näin voidaan helposti paikantaa onko vika itse netissä vai langattoman netin ominaisuuksissa. 

Joskus jokin laite saattaa käyttäjän tietämättä viedä ison osan nettikaistaa itselleen. Tällaisten ongelmien paikantamiseksi jokaisella laitteella kannattaa tehdä vuoron perään nopeustesti niin, että muut laitteet eivät ole netissä samaan aikaan. Äkillinen netin kuormitus voi johtua yksinkertaisesti jonkin laitteen lisääntyneestä kaistan tarpeesta. Tähän ongelmaan auttaa usein nopeamman laajakaistayhteyden hankinta.

Nykyisin virukset ja haittaohjelmat voivat päästä laitteisiin täysin käyttäjän huomaamatta. Virukset ja haittaohjelmat syövät poikkeuksetta laitteen suorituskykyä. Suorituskykyä syö myös laitteelle tekemättä jätetyt päivitykset. Päivityksiä tulee nykyisin säännöllisesti niin itse laitteille kuin laitteilla käytettäville ohjelmistoille. Näistä syistä yhteyden toimivuutta kannattaa aina kokeilla toisella laitteella, ennen kuin lähtee muuttamaan reitittimen tai modeemin asetuksia.

Netin ja yhteyden toimintaa voivat hidastaa myös salausohjelmat, kuten VPN. Nopeustestiä tehdessä kannattaakin sulkea VPN-yhteys. Mikäli VPN-yhteys on nopeustestin ajan päällä, mittaa nopeustesti ainoastaan VPN-yhteyden tiedonsiirtokyvyn eikä itse laajakaistayhteyden tiedonsiirtokykyä.

Mikäli yhteysongelmat ilmenevät vain tietyillä yksittäisillä sivustoilla tai nettipalveluilla, vika on mitä luultavammin kyseisten sivustojen tai nettipalveluiden suunnalla. Tällöin kannattaa kokeilla toimiiko joku muu sivusto paremmin ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Laajakaistaa tarjoavat operaattorit Suomessa:

  • Elisa
  • DNA
  • Telia
  • Kaisanet
  • BLC
  • Napapiirin Energia ja Vesi
  • Japo
  • ElmoNet
  • JNT
  • Suomen Datasafe
  • MPY Telecom
  • Härkätien Puhelin
  • Localnet
  • Laitilan Puhelin
  • Kuuskaista
  • Seltimil
  • Lounea
  • Netplaza
  • Suomicom
  • Oulunseudun Laajakaista
  • Helsingin Valokuidut
  • IP-Connect
  • Vuores Palvelu Oy
  • Hirvaan Kyläverkko
  • Savon Kuituverkko
  • VaaranValo
  • TNNET
  • Keski-Suomen Valokuituverkot
  • Saimaan Kuitu
  • Blue Lake Communications
  • Ikaalisten-Parkanon Puhelin
  • Pohjois-Satakunnan Seutuverkko
  • Viria Security
  • Kelontekemä-Tepsa Kyläverkko
  • Alajärven Puhelinosuuskunta
  • Andelslaget NU-net
  • Järvinet
  • Paraisten Puhelin
  • Kairan Kuitu
  • Karesuvannon Kyläverkko
  • Suupohjan Seutuverkko
  • KaseNet
  • Jakobstadsnejdens Telefon
  • Keskikaista
  • Ranuan Infra
  • Luoteis-Kuhmon Kyläverkko-Osuuskunta
  • ElmoNet
  • Kuhmoisten Laajakaista
  • Kaakamon Tietoverkko