Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Mikä paras sähkösopimus?

Onko etsinnässä paras sähkösopimus?

Monesti ajatellaan, että halvin sähkösopimus olisi paras, mutta näin ei todellakaan aina ole. Paras sähkösopimus rakentuu monesta eri ostatekijästä

Tässä kattava opas, jonka avulla löydät varmasti itsellesi parhaan sähkösopimuksen!

Mikä on paras sähkösopimus?

Paras sähkösopimus

Ei ole olemassa yhtä sähkösopimusta, mikä olisi paras kaikille. Sähkösopimuksen sopivuuteen vaikuttavat asunnon ja perheen koko sekä kodin tyyppi. Tavallisesti sähkösopimuksen kilpailutus on helpoin ja nopein tapa löytää paras sähkösopimus juuri sinun tarpeisiisi.

Markkinoilta löytyy runsaasti erilaisia sähkösopimuksia ja yrityksiä, jotka sähköä myyvät. Valinnan varaa siis on ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa. Löytääkseen itselle parhaan sähkösopimuksen on hyvä tarkastella omaa aiempaa sähkölaskua, josta näkyy paljonko sähköä on kotona kulunut aiemmin. Mitä suurempaa kulutus on, sitä tärkeämmäksi sähkösopimuksen sisältö tulee. Sähkösopimus solmitaan aina sähköenergian myyjän kanssa, sähköä siirtävän sähköverkkoyhtiön kanssa sopimusta puolestaan ei tarvitse erikseen tehdä.

Eniten parhaan sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa asumismuoto. Kerrostalokodeissa sähköä kuluu lähtökohtaisesti vähemmän kuin omakotitaloissa, puhumattakaan siitä, jos omakotitalossa on sähkölämmitys. Kulutukseen vaikuttaa myös kodin pinta-ala, sillä mitä enemmän kotona on neliötä, sitä enemmän kodissa on esimerkiksi lamppuja, jotka kuluttavat sähköä. Myöskään perheen koon merkitystä ei voi sähkösopimusta kilpailuttaessa väheksyä. Mitä enemmän asukkaita, sitä enemmän tulee esimerkiksi pyykkiä ja tarvetta pyykätä, jolloin sähköä kuluu enemmän perusarjen pyörittämiseen kuin esimerkiksi sinkkutalouksissa. 

Parhaan sähkösopimuksen löytymiseen vaikuttavat myös ihmisen tai perheen arvot. Jollekin tärkeintä voi olla edullinen hinta, kun taas toiselle hintaa tärkeämpää on se, miten ostettu sähkö on tuotettu. Sähköä voidaan tuottaa sekä uusiutuvalla että uusiutumattomalla energialla ja tuotantotapojen välillä on hintaeroja. 

Parhaan sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa myös se, kuinka aktiivinen ihminen itse jaksaa olla. On olemassa sähkösopimuksia, joissa sähkön hinta pysyy samana ja sähkösopimuksia, joissa sähkön hinta vaihtelee jopa tuntitasolla. Silloin kun sähkösopimuksen mukaan sähkön hinta vaihtelee, on ihmisen itse seurattava milloin sähkön hinta on edullisimmillaan ja ohjattava sähkön kulutuspiikit niihin ajankohtiin. 

Näin paras sähkösopimus löytyy

Helpoiten sähkösopimuksen saa kilpailutettua kilpailutussivuston kautta. Kilpailutussivustot ottavat mukaan usemmat eri sähköyhtiöt ja heidän sopimuksensa, kun taas sähköyhtiöiden omilla sivuilla he tarjoavat vain omasta valikoimastaan parasta vaihtoehtoa. 

Sähkösopimuksen kilpailuttamisen yhteydessä voi törmätä myös hyviin tarjouksiin, joita sähköyhtiöt tykkäävät tarjota etenkin uusille asiakkaille. Tarjoukset ovat usein määräaikaisia, mutta sitä ei kannata pelästyä. Sähkömarkkinat elävät koko ajan, joten määräajan päättyessä on lähtökohtaisesti hyvä kilpailuttaa sähkösopimus taas uudelleen. 

Muuton yhteydessä sähkösopimus kannattaa aina kilpailuttaa, koska silloin sähkösopimus pitää aina tehdä joka tapauksessa. Haastavaksi kilpailutus voi tulla, kun muuttaa eri tyyppiseen asuntoon missä on ennen asunut. Tässä avuksi voi ottaa joko asuntoa myyvät entiset asukkaat tai vuokranantajan ja kysyä, missä luokassa kodin sähkön kulutus on aiemmin ollut. Tämä on erittäin merkittävä tieto etenkin silloin, jos muuttaa kotiin, jossa on sähkölämmitys. 

Paras sähkösopimus ja asumismuoto

Paras sähkösopimus vaihtelee asumismuodon mukaan siksi, että eri tyyppiset kodit tarvitsevat eri määrän sähköä jo itsessään – vain ollakseen olemassa asumiskelpoisessa muodossa. Kerrostaloyksiössä esimerkiksi koko vuoden sähkökulutus voi olla tuhannen kilowattitunnin luokkaa kun taas sähkölämmitteisessä omakotitalossa tuo määrä voi talvikuukausina tulla täyteen jo muutamassa kuukaudessa. 

Seuraavaksi käydään kerros-, rivi- ja omakotitalojen sähkönkulutusta sekä niihin sopivia sähkösopimuksia. Esimerkeissä pohditaan parasta sähkösopimusta taloudellisesta näkökulmasta, eikä kantaa oteta eri sähkösopimuksien tarjoamiin sähkön tuotantotapoihin. 

Paras sähkösopimus kerrostaloon

Pienissä kerrostaloasunnoissa sähköä kuluu yleensä maltillisesti, eikä hieman isommankaan kerrostaloasunnon sähkönkulutus yleensä päätä huimaa. Pienehkössä kerrostaloasunnossa asuvalle sähkölasku tuskin koskaan muodostuu suureksi yksittäiseksi elämiseen liittyväksi kuluksi. 

Kerrostaloasunnossa eniten sähköä vievät kylmälaitteet, ruuanlaitto sekä elektroniikan erinäiset laitteet, joita kodista löytyy. Toki sähköä vievät myös pyykinpesu sekä valaistus. Kaikkien edellä mainittujen elementtien määrään vaikuttaa luonnollisesti perheen koko, joten vähän ruokaa laittavan, pyykkäävän ja elektroniikka käyttävän perheen sähkönkulutus on huomattavasti pienempää kuin sellaisen perheen, jossa ruokaa laitetaan paljon samalla kun itseään viihdytetään elektroniikan parissa. 

Kuitenkin, mitä pienempi kerrostaloasunto, sitä haastavampaa sähkölaskua on saada kipuamaan pilviin edes runsaalla kokkailulla ja pleikkarin pelaamisella. Aktiivinen saunoja puolestaan pystyy sähkölaskuaan kasvattamaan, jos sähkökiuas on päällä useita kertoja viikossa. Jos saunaa lämmitetään kerran viikossa, on kulutus samaa luokkaa kuin tavallisen perheen pyykkihuollon viemä sähkönkulutus. 

Vaikka kerrostalossa sähköä ei kulu erityisen paljon mihinkään yksittäiseen asiaan, ei se tarkoita etteikö omaa sähkönkulutusta kannattaisin seurata myös siellä. Pienillä teoilla, kuten valojen sammuttamisella tyhjistä huoneista voi helposti säästää jokusen euron vuodessa. Ehkä jopa hieman yllättäen, valaistus on yksi suurin sähkösyöppö ihmisten kodeissa. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että kerrostaloasunnoissa sähkön kulutus on tyypillisesti hyvin ennakoitavissa. Tämän takia paras sähkösopimus kerrostaloon on yleensä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ilman perusmaksua.

Kerrostaloasunnoissa asuvan kannattaa kiinnittää sähkösopimusta tehdessään erityistä huomiota perusmaksuun. Esimerkiksi yksiöissä perusmaksu saattaa kuukaudessa olla suurempi, kuin mitä itse sähkönkulutuksesta tuleva osuus. Jos kulutus on pientä, usein perusmaksuton sähkösopimus on paras vaihtoehto kerrostaloon.

Jos esimerkiksi perusmaksu on kuukaudessa neljä euroa ja sähkön kilowattitunnin hinta kuusi senttiä, olisi pelkällä perusmaksun osuudella ostanut sähköä reilut 66 kilowattituntia. Mikäli kerrostalokodin sähkönkulutus olisi sata kilowattituntia kuukaudessa ja sähkön hinta kilowattitunnilta edellä mainittua kaksi senttiä kalliimpi, eli kahdeksan senttiä, tulisi se silti asukkaalle edullisemmaksi, kuin perusmaksullinen kilowattitunnilta edullisempi sähkösopimus. Esimerkin tilanteessa perusmaksullinen sopimus maksaisi asukkaalle kuukaudessa kympin, kun taas perusmaksuton sopimus olisi pari euroa edullisempi.

Paras sähkösopimus rivitaloon

Verrattuna kerrostaloasuntoihin, rivitaloasuntojen sähkönkulutus voi vaihdella suuresti. Rivitaloasunnoissa suurin sähkönkulutukseen vaikuttava tekijä on talon lämmitysmuoto. Joissain rivitaloissa on käytössä sähkölämmitys, joka luonnollisesti vaikuttaa asunnon sähkönkulutukseen etenkin talvikuukausina suuresti. Mikäli asunnossa puolestaan on esimerkiksi maa- tai kaukolämmitys, ei sähkönkulutus ole samaa luokkaa kuin sähkölämmitteisessä rivitaloasunnossa. 

Rivitaloasunnoissa elämiseen liittyvä sähkönkulutus jakaantuu melko samalla tavalla kuin kerrostaloasunnoissakin, mutta rivitaloasunnoissa sähkö kuluu tyypillisesti enemmän kuin kerrostaloasunnoissa. Tähän vaikuttaa jo sekin, että yleensä rivitaloasunnot ovat suurempia kuin kerrostalokodit. Huomioitavaa kuitenkin on, että rivitaloissa talotekniikka on erilaista kuin kerrostaloasunnoissa ja niissä asukas saattaa maksaa esimerkiksi LVI-laitteiden tarvitseman sähkön itse. 

Rivitaloasuntoon paras sähkösopimus on usein sellainen, missä kilowattitunnin hinta on maltillinen – etenkin jos asunto lämpeää sähköllä. Tavallisesti määräaikainen sähkösopimus sisältää kaikista maltillisimman kilowattitunnin hinnan.Tyypillisesti rivitaloasunnot vievät sen verran sähköä, että edullinen kilowattitunnin sähkön hinta tulee merkittävämmäksi tekijäksi kuin mahdollinen perusmaksu. Mikäli asia pohdituttaa, kannattaa katsoa ylempänä esitetty esimerkki perusmaksun vaikutuksesta kerrostaloasunnon sähkölaskuun. 

Sähkölämmiteisen rivitalokodin omistajan kannattaa tutustua myös pörssi- ja yösähköön. Näissä sähkön hinta vaihtelee eri vuorokauden aikoina, jolloin oman sähkönkulutuspiikin voi asettaa tapahtumaan edullisimpina tunteina. Jos kotona on esimerkiksi varaava lämmitysjärjestelmä, voi sen asentaa menemään päälle niinä tunteina, kun sähkön hinta on matalimmillaan. 

Paras sähkösopimus omakotitaloon

Mikäli omakotitalon lämmitysmuoto on sähkö, vie se helposti puolet kaikesta sähköstä, mitä kotona käytetään. Tällöin myös käytettävä vesi lämmitetään yleensä sähköllä, jolloin runsas vedenkulutus myös nostaa sähkölaskun loppusummaa. Muutoin omakotitaloissa sähkön käyttö jakaantuu pitkälti samalla tavalla kuin rivitaloissa. 

Omakotitaloissa itse talo vie sen verran sähköä, että verrattuna kerrostaloasuntoihin sähkölaskua on huomattavasti hankalampi pienentää pienillä teoilla. Pienistä teoista tulee kuitenkin iso teko, kun kaikki talon asukkaat kiinnittävät huomiota omaan sähkön käyttöönsä. Näin omakotitalossa on mahdollista nipistää tuntuva summa sähkölaskujen loppusummasta vuositasolla. 

Omakotitaloihin lähes poikkeuksetta paras sähkösopimus on sellainen, jossa sähkön kilowattitunnin hinta on edullinen. Omakotitalossa asuvan ei kannata edes miettiä perusmaksun osuutta sähkölaskusta, kunhan sähkön kilowattitunnin hinta on paras mahdollinen. Kuten rivitaloihin, myös omakotitaloihin kannattaa harkita pörssi- tai yösähkön hankintaa, mikäli on valmis näkemään hieman vaivaa sähkölaskujen kurissa pitämiseen.