Sähkösopimuksia on olemassa toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia ja määräaikaisia sähkösopimuksia. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on sellainen, joka ei sido asiakasta pitkiin tai lyhyisiin määräaikoihin. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi tyypillisesti irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla.
Sähkösopimus pitää olla olemassa, jotta kotiin tulee sähköä. Jos asuntoon ei ole tehty sähkösopimusta, ei sähköyhtiöt tiedä toimittaa sinne sähköä. Sähkösopimus on aina asuntokohtainen, ei henkilökohtainen. Toki sopimus tehdään asukkaan nimiin, joten sinänsä se on henkilökohtainen.
Esimerkiksi muuton yhteydessä sähkösopimus ei automaattisesti siirry asunnosta toiseen. Sen sijaan sähkösopimus tulee tällöin irtisanoa vanhasta asunnosta ja tehdä uuteen asuntoon uusi sähkösopimus. Yleensä uusi sähkön myyjä hoitaa irtisanomisen, mutta tämä kannattaa aina tapauskohtaisesti varmistaa.
Muuton yhteydessä oma sähkösopimus kannattaa aina kilpailuttaa. Sähkön kilpailutus voidaan tehdä helposti esimerkiksi HelppoHinnan sähkölaskurin avulla. Jos oma vuosikulutus ei ole tiedossa, ei hätää, sillä laskuri osaa auttaa sopivan sähkösopimuksen valinnassa.
Miksi valita toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii etenkin korkean sähkön kulutuksen koteihin, jolloin asukas pääsee hyödyntämään sähkön markkinahintojen vaihtelua. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on usein määritelty hinta per kilowattitunti, mutta koska sopimuksessa ei ole määräaikaa, voi sen helposti vaihtaa edullisempaan sähkösopimukseen heti.
Sähkösopimusta valitessa tulee aina huomioida oma asumismuoto, sähkön kulutustottumukset, sopimuksen sopivuus omaan tarpeeseen, hinta sekä sopimusehdot. Lisäksi on hyvä tiedostaa sähkön eri alkuperät, jotka vaikuttavat sähkön hintaan.
Tyypillisesti sellainen sähkö, joka ei ole niin ympäristöystävällistä, on edullisinta – valitettavasti. Erot eri tavalla tuottetujen sähköjen hinnoissa ovat joitakin senttejä kilowattituntia kohden, joten mistään järisyttävistä eroista ei ole kyse.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on erinomainen valinta sellaiselle henkilölle, jolla on aikaa ja kiinnostusta seurata sähkön hintoja. Toisaalta laiskemman seurailijan ei tarvitse olla huolissaan sähkön hinnan muutoksista, sillä sähköyhtiöt ovat velvollisia ilmoittamaan sähkön hinnan muutoksista asiakkaille etukäteen. Ilmoitus pitää tehdä sen verran ajoissa, että asiakas ehtii halutessaan irtisanomaan sähkösopimuksensa ennen uusien hintojen astumista voimaan.
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnat tulevat varmasti muuttumaan jollakin aikavälillä. Muutos harvoin on kovin suuri yhtä kilowattituntia kohden, mutta etenkin suuremman kulutuksen kodeissa jo sentinkin muutos kilowattitunnin hinnassa voi olla merkittävä.
Esimerkiksi jos Tampereella sähköllä lämmitettävän omakotitalon vuosikulutus on vaikkapa 20 000 kWh, tekee jo sentin kalliimpi kilowattitunnin hinta sähkölaskulle vuodessa 200 € lisää. Pienessä yksiössä, jossa kulutus voi olla esimerkiksi vain 1000 kWh vuodessa, ero on puolestaan vain 10 €. Hinta on sama ympäri maata kannattaakin kilpailuttaa sähkösopimus Tampereelle, sähkösopimus Helsinkiin ja sähkösopimus Jyväskylään yhtälailla.
Tästä syystä korkeamman kulutuksen kohteissa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvä valinta, sillä hinnan noustessa voi aina lähteä kilpailuttamaan omaa sähkösopimustaan edullisempaan vaihtoehtoon, jos yhtiö tiedottaa nostavansa hintoja.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tuo myös omanlaistaan vapautta. Mikäli oma asumistilanne on epävarma, edessä on esimerkiksi mahdollinen muutto ulkomaille tai kumppanin kanssa uuteen asuntoon, ei ainakaan määräaikainen sähkösopimus jää riesaksi. Toki määräaikaisenkin sähkösopimuksen saa usein irtisanottua ulosmuuton yhteydessä.
Myös jos oma kulutus on epäselvää, esimerkiksi suurempaan tai pienempään asuntoon muuttaessa, voi toistaiseksi voimassa oleva sopimus olla hyvä vaihtoehto. Tällaisissa tilanteissa kannattaa aina kilpailuttaa sähkösopimus uudelleen, kun omista kulutustottumuksista on päässyt jyvälle.
Uusille asiakkaille sähköyhtiöt tarjoavat usein hyvinkin mehukkaita tarjouksia. Nämä tarjoukset ovat usein määräaikaisiin sopimuksiin, mutta joukkoon mahtuu myös toistaiseksi voimassa olevien sopimuksien tarjouksia. Toisaalta toistaiseksi voimassa olevat sopimukset noudattavat sen hetkistä markkinahintaa, joten ne ovat usein lähtökohtaisesti hyvissä hinnoissa.
Eri sähköyhtiöiden välillä on eroja sähkön hinnassa. Lisäksi jotkin yhtiöt saattavat tarjota sähkösopimuksia ilman perusmaksuja, mikä etenkin pienemmän kulutuksen kohteissa on usein hyvä valinta. Pienemmän kulutuksen kohteissa, joissa sähkölasku harvoin nousee korkeaksi, perusmaksujen osuus voi olla jopa puolet kuukauden sähkölaskusta. Usein kannattaa siksi valita kuukausimaksuton sähkösopimus.
Korkeamman kulutuksen kohteissa, kuten sähkölämmitteisessä omakotitalossa, matala kilowattitunneissa mitattava sähkölämmityksen hinta on merkittävämpi kuin muutaman euron perusmaksu. Jo yhden sentin edullisempi kilowattitunnin hinta neljän euron perusmaksulla tulee asiakkaalle edullisemmaksi vuositasolla.
Mitä tulee sähkön alkuperiin, toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella tarjontaa on monipuolisesti. Nykyisin moni sähköyhtiö tarjoaa ympäristöystävällisiä alkuperiä myymälleen sähkölle. Mikäli mielii ostaa esimerkiksi aurinkoenergiaa, voi sitä kesäisin saada edulliseen kilowattituntihintaan. Puolestaan jos tuulisen syksynä haluaa hyötyä tuulesta vielä enemmän, voi kotiin ostaa tuulivoimalla tuotettua sähköä.
Ympäristötietoiselle henkilölle vapaus valita ympäristöystävällinen sähkön alkuperä voi olla merkittävä asia. Siksi on hienoa, että nykyisin se on mahdollista. Joidenkin tuotantomuotojen hinnan arvioiminen on sähköyhtiöille sen verran hankalaa, etteivät he tee muita kuin toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia tietyille sähkötyypeille.
Ympäristötietoinen tai ei, omaa kulutustaan kannattaa aina pohtia vuositasolla. Etenkin Suomessa, missä on neljä vuodenaikaa, sähkön kulutus harvoin on samaa ympäri vuoden. Talvella lämmitys vie oman osuutensa sähkön kustannuksista, kun taas kesällä sähkölämmitteistä omakotitaloakaan tarvitsee lämmittää tuskin ollenkaan. Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi pörssihintainen sähkö voi olla hyvä valinta, jonka saa toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella.
Pörssisähkö ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella voi ostaa kotiinsa pörssisähköä, joka on nimensä mukaisesti sähköpörssistä ostettavaa sähköä. Pörssisähkön hinnoittelu seuraa tunneittain vaihtuvia sähkön spot-hintoja, jolloin asiakas voi myös päättää mihin aikaan päivästä haluaa sähkö ostaa. Suomessa sähköpörssinä toimii Nord Pool, josta myös jotkin muut maat ostavat sähkönsä – myös jotkin sähkön myyjät.
Spot-hinnoittelu antaa asiakkaalle siis mahdollisuuden päättää, minkä hintaista sähköä hän haluaa ostaa. Koska sähköpörssissä hinnat vaihtelevat, pörssisähkön avulla asiakas pääsee hyödyntämään sähkön hinnan vaihteluita ja siten mahdollisesti pienentämään omaa sähkölaskuaan.
Spot-hinnoilla asiakas voi ostaa sähköä sellaisina päivän tunteina, jolloin sähkö on edullisinta. Jos kotoa löytyy esimerkiksi varaava lämmityskattila, voi sen asettaa lämmittämään itseään vuorokauden edullisimpana tuntina. Pitkässä juoksussa tämä auttaa asiakasta säästämään sähkön kustannuksissa jopa satoja euroja vuodessa.
Pörssisähkön ostajana on kuitenkin hyvä huomioida, että myös pörssissä sähkön hinta voi nousta. Aiemman kokemuksen perusteella nousua on havaittavissa etenkin talvisin, jolloin täällä Pohjolassa sähköä käytetään eniten. Näin ollen sähkölämmitteisen omakotitalon omistajan kannattaa tutustua pörssisähköön vielä tätä lyhyttä selostusta tarkemmin, ennen sopimuksen tekemistä.
Mitä eroa on toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella sekä määräaikaisella sähkösopimuksella?
Siinä missä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on irtisanottavissa koska vain, määräaikainen sähkösopimus on voimassa sopimuksessa määritetyn määräajan. Tyypillisesti määräaikainen sähkösopimus on sidottu kiinteään hintaan kilowattitunnin hintaan sekä perusmaksuun, jotka eivät vaihtele sopimuskauden aikana. Tällöin hinta pysyy määräaikaisessa sopimuksessa samana, vaikka sähkön markkinahinnat nousisivat tai laskisivat.
Oli sitten tekemässä määräaikaista tai toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta, määräytyy hinta aina sähkön sen hetkisten markkinahintojen mukaan. Määräaikaisten sähkösopimuksien hinnoittelu perustuu sähkön markkinahintojen ennusteisiin, mutta ilman kristallipalloa mikään sähköyhtiö ei voi tarkasti ennustaa miten sähkön hintakehitys tulee menemään.
Sähköyhtiöt tarjoavat usein kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia. Näin ollen asiakas voi hyötyä paljonkin, mikäli sähkön hinta nousee tuon kahden vuoden aikana. Puolestaan jos sähkön markkinahinta laskee, joutuu asiakas maksamaan keskiarvoa korkeampaa hintaa omista kilowattitunneistaan.
Toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella asiakas on saman pohdinnan edessä – mikäli sähkön markkinahinnat nousevat, nousee myös asiakkaan hinta. Jos hinta puolestaan laskee, voi asiakas säästää pitkän pennin verrattuna määräaikaiseen sopimukseen. Usein toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on sopiva sähkösopimus opiskelijalle.
Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön alkuperäksi tarjotaan usein yhtiöiden edullisimpia ja varmimpia sähkön tuotantomuotoja. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia puolestaan saa useammille alkuperille sekä pörssisähköön. Pörssisähkön hinta vaihtelee päivittäin, joten on luonnollista ettei määräaikaista kiinteähintaista sopimusta voida tarjota siihen.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen tapahtuu olemalla yhteydessä omaan sähkön myyjään. Mikäli kyseessä on sähkösopimuksen siirto uuteen sähköyhtiöön, uusi sähkön myyjä yleensä hoitaa sopimuksen irtisanomisen vanhaan sähköyhtiöön.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi ilman määräaikaa. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on kuitenkin aina irtisanomisaika. Näin ollen sopimus ei pääty samalla sekunnilla kun sähköyhtiö saa ilmoituksen siitä, että asiakas haluaa irtisanoa sopimuksensa. Tyypillisesti irtisanomisaika on kaksi viikkoa.
Irtisanomisaika ei ole mikään sähköyhtiöiden kikka saada laskuttaa asiakastaan vielä hetken verran, vaan irtisanomisen jälkeen sähköyhtiö alkaa hoitamaan käytännön asioita. Kun sähköyhtiö saa ilmoituksen irtisanomisesta, käsittelevät he ilmoituksen ja ilmoittavat he asiasta sähkön siirtoyhtiöön. Sähkön siirtoyhtiö on mahdollisesti eri taho kuin sähkön myyjä, joten siksi prosessin läpivienti vie muutamia päiviä.
Mikäli kyseessä on sopimuksen siirto uudelle sähköyhtiölle, edellä mainitun jälkeen myös he ovat yhteydessä sähkön siirtoyhtiöön. Tällöin sähkön siirtoyhtiö saa tiedon, että heidän tulee nyt siirtää sähköä asiakkaalle toisen yhtiön kautta ja kytkeä sähköt uudelleen.
Vaikka sähköjä kytketään pois ja takaisin päälle tällaisessa tilanteessa, ei se aiheuta itse asiakkaalle katkoksia sähkön saannissa. Nykypäivänä tämä onnistuu niin, ettei asiakas konkreettisesti pysty edes huomaamaan millä hetkellä sähkö tuleekin uuden yhtiön kautta – paitsi kun saa uuden toivon mukaan edullisimman sähkölaskun!
Sähkön siirto laskutetaan erikseen toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa
Sähkösopimus tehdään aina sähköenergiaa myyvään yhtiöön. Tämä yhtiö tiedottaa paikallista sähkön siirtäjää, joka laskuttaa asiakasta tehdystä sähkön siirrosta erikseen energialaskun mukaisten kilowattituntien perusteella.
Oli kyseessä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tai jokin muu sähkösopimustyyppi, noudattaa sähköenergian ja sähkön siirron suhde edellä mainittua kaavaa. Suomessa jokaisella alueella on tietty yhtiö, joka hoitaa alueen sähkön siirron. Täten sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa.
Kun tekee toistaiseksi voimassa olevan tai muun sähkösopimuksen, tekee asiakas sopimuksen sähköenergiasta. Tässä sopimuksessa asiakas sopii myyjän kanssa mihin hintaan ja millä ehdoilla asiakas ostaa yhtiöltä käyttämäänsä sähköenergiaa sekä mahdollisista perusmaksuista.
Sähköenergia on siis se osuus, joka tuo pistorasioista sähköä, kun töpselin laittaa seinään. Sähkön siirtoyhtiö puolestaan on se taho, joka konkreettisesti siirtää tämän energian voimalaitokselta johtoja pitkin jokaiseen kotiin ja kiinteistöön. Ilman sähkön siirtoa sähköenergialla ei siis tee mitään.
Koska siihen, että sähköt saa kotona päälle tarvitaan kaksi tahoa, voi asiakas myös saada kaksi sähkölaskua. Tällöin toisella laskulla laskutetaan käytetystä sähköenergiasta ja toisella sähkön siirrosta. Lisäksi asiakas maksaa luonnollisesti veroja käyttämästään sähköstä. Verot laskutetaan sähkön siirron yhteydessä.
Sähköenergia ja sähkön siirto on myös joissakin tapauksissa mahdollista ostaa samalta sähköyhtiöltä, vaikkapa Lumo Energialta. Tällöin asiakas saa vain yhden sähkölaskun. Se, jos sähköenergia ja sähkön siirto tulevat eri yhtiöiltä, ei maksa asiakkaalle mitään vaan on hyvinkin yleinen käytäntö Suomessa.
Sähkön siirtoyhtiön kanssa ei tarvitse tehdä erillistä sähkösopimusta. Sen sijaan yhtiö, jonka kanssa asiakas tekee sopimuksen sähköenergiasta, ilmoittaa asiasta siirtoyhtiölle. Tämä riittää siihen, että sähkö siirretään asiakkaan kotiin.