Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Sähkösopimus mökille, näin säästät rahaa!

Millaisen sähkösopimuksen kannattaa hankkia kesämökille?

Lähtökohtaisesti kuluttajat haluavat kesämökille halvimman mahdollisen sähkösopimuksen. Saat edullisimman sähkön hinnan kun kilpailutat sähkösopimuksen mökille.

Sähkösopimus on mahdollista hankki sähköyhtiöltä mökille aivan kuten kotiinkin. Toki merkittävä tekijä on se, onko mökin sijaintiin rakennettu sähköverkkoa. Sekään ei kuitenkaan estä saamasta sähköä kesämökkiin, sillä nykyisin myös kuluttajilla on mahdollisuus ostaa aurinkopaneeleja yksityiskäyttöön. Jos mökki on sähköverkossa, niin sinne voidaan saada sähkösopimus heti.

Suomesta löytyy noin puoli miljoona mökkiä ja vapaa-ajan asuntoa. Noin 90 % prosenttia näistä on sähköistetty. Suurin osa mökeistä ja vapaa-ajan asunnoista on kytketty sähköverkkoon, mutta noin 10 % hyödyntää aurinkopaneeleja ja noin 9 % generaattoreita. Vapaa-ajan asunnon ja mökin ero on noin 230 volttia. 

Kesämökin sähkösopimus on erillinen sopimus.

Sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa ensisijaisesti se, lämmitetäänkö mökkiä sähköllä. Sähkölämmitys on poikkeuksetta suurin osa sähkölaskua. Mikäli sähkölämmitystä ei ole, vaan mökin lämmitys hoituu muutoin, ei sähkösopimuksella ole välttämättä niin tarkkoja rajoja. On kuitenkin myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat mökin sähkölaskuun.

Usein kesämökille päätyvät ne sähkölaitteet, joita ei kotikäyttöön enää kelpuuteta. Tätä ei ehkä aina tule ajatelleeksi, mutta nämä vanhat sähkölaitteet voivat olla varsinaisia sähkösyöppöjä. Sen lisäksi, että vanhat sähkölaitteet vievät paljon sähköä, ne voivat olla myös sähköturvallisuusriskejä. On ikävää jos vanha sähkölaite aiheuttaa kesämökillä esimerkiksi sähköpalon.

Toki uusiin mökkeihin lähtökohtaisesti hankitaan uuden sukupolven sähkölaitteet. Puolestaan perintönä tulleet yhteiskäytössä olevat vanhat kesämökit kätkevät sisäänsä usein jopa kymmeniä vuosia vanhoja sähkölaitteita. Kun uudet sähkölaitteet kuluttavat vähemmän sähköä kuin vanhat, maksaa laitteiden uusinta itsensä takaisin melko nopeasti. 

Sähkölaskua saakin usein pienennettyä päivittämällä ikivanhat sähkölaitteet nykyaikaan sekä kilpailuttamalla sähkösopimuksen. Toki omien kulutustottumuksien tarkistaminen on myös keino pienentää laskua. Jos kesämökissä on sähkölämmitys, voi alkukevään tai loppusyksyn mökkeilyt aiheuttaa sähköenergiaan kulutuspiikkejä ja näin kasvattaa sähkölaskua roimasti.

Koska mökillä sähkön tarve vaihtelee, kesämökille hyvä valinta hankittavaksi on kiinteä hintainen sähkösopimus. Usein kiinteä hintaisen sähkösopimukset ovat määräaikaisia sopimuksia. Näin ollen sähkösopimus tulee kilpailuttaa säännöllisesti, mutta kilpailutus onkin hyvä tehdä säännöllisesti oli sopimus mikä tahansa. Sähkösopimus ilman perusmaksua on hyvä valinta, koska siinä ei ole kuukausimaksua mukana. Perusmaksu muodostaa mökillä usein suurimman osan laskusta kun mökillä ei vierailla usein.

Kiinteä hintaisen sähkösopimuksen ehdot kannattaa kuitenkin lukea huolella. Näin varmistuu siitä, että hinta on kiinteä myös silloin, kun sähkölämmitys laitetaan päälle. Mikäli käytössä ei ole sähkölämmitystä, voi muunkinlainen sopimus olla sopiva. Toisaalta esimerkiksi yhteiskäytössä olevien mökkien kohdalla kiinteä hintaisen sopimuksen tekeminen ehkäisee riitoja maksun hetkellä.

Kun kaikille on tiedossa mitä sähkö maksaa, on lasku helppo laittaa osiin. Näin vältytään turhalta kädenväännöltä siitä, kuka on käyttänyt sähköä enemmän ja kuka vähemmän. 

Kesämökin sähkösopimuksen voi tehdä samalla kertaa kun tekee sähkösopimuksen kotiin. Nämä voidaan usein laskuttaakin samalla laskulla, pois lukien sähkön siirron osuus, ellei sekä koti että kesämökki ole saman jakeluverkkoyhtiön alueella. Muutoin sähkön siirrosta tulee lasku automaattisesti omalta sähköjakeluverkkoyhtiöltä. 

Kesämökin sähkölaskun muodostuminen

Kesämökin sähkölasku muodostuu sähköenergian osuudesta, sähkön siirrosta sekä perusmaksuista.

Kesämökillä etenkin sähkön siirron perusmaksu voi olla suhteessa kallis, koska usein kesämökki sijaitsee syrjäisemmässä paikassa. Syrjäseuduilla sähköverkon hoitaminen ja ylläpito ovat sähköyhtiöille kalliimpaa kuin tiheästi asutuissa keskuksissa. Tästä johtuen syrjäisten kotien tai kesämökkien sähkön siirto muodostaa sähkölaskusta ison osan.

Puolestaan sähköenergian osuus muodostuu aivan samalla tavalla kuin kotonakin. Mökillä ei toki vietetä niin paljon aikaa kuin kotona vuoden aikana, joten siinä suhteessa kulutus on usein pienempää. Asia voi kuitenkin olla toisin sähkölämmitteisellä mökillä.

Mökin ylläpitolämpotilan ei kuitenkaan talvella tarvitse olla yhtä lämmin kuin asuttavan talon. Ylläpitolämmöksi riittää sellainen lämpötila, että mökin vesiputket eivät pääse jäätymään. On myös hyvä jos mökissä on talvella muutaman asteen lämpimämpää kuin ulkona. Tämä johtuu siitä, että lämmin ilma on aina kosteampaa kuin viileä ilma. Mikäli lämmin ilma pääsee jäähtymään sisällä, kosteus jää sisälle lämpötilan laskiessa ja imeytyy rakenteisiin.

Hyvä tapa pienentää sähkön kulutusta on asentaa mökille ilmalämpöpumppu, jota pystyy hallinnoimaan etänä. Näin mökin omistajat voivat kotoa käsin säätää mökkiin sopivaa lämpötilaa vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Aurinkopaneelilla tuotat kesämökillä oman sähkösi

Aurinkopaneeli tuottaa sähköä.

Aurinkopaneeli on hyvä ratkaisu mökille, minne ei ole rakennettu sähköverkkoa.

Taloudellisesti ajateltuna aurinkopaneelit ovat usein fiksu valinta kesämökin sähkön tuotantoon. Aurinkopaneeleilla sähköä saa mökille usein suhteellisen paljon edullisemmin, kuin tekemällä sopimuksen sähköverkon kanssa. 

Aurinkopaneelien asennus ja hankinta on toki suuremi kertainvestointi, mutta siitä voi saada verottajalta kotitalousvähennystä. Useat sähköyhtiöt myyvät valmiita aurinkopaneelipaketteja, joihin sisältyy itse paneelin hankinta sekä asennus. Näin aurinkopaneelien hankinta on tehty kulutajalle helpoksi ”avaimet käteen” -periaattella. Aurinkopaneelit voi asentaa sekä jo sähkölliseen että sähköttömään kesämökkiin.

Aurinkopaneelien riittävyys

  • 1-2 paneelin pienjärjestelmällä käyttää led-valoja, lataa puhelinta ja läppäriä sekä voi katsella pientä led-televisiota. 
  • 3-6 paneelilla tehot riittävät edellä mainittujen lisäksi jääkaappiin, suurempaan televisioon ja tietokoneeseen, kodin pienkoneisiin sekä pieneen vesipumppuun.
  • Vähintään 7 paneelilla tehot riittävät edellä mainittujen lisäksi astian- ja pyykinpesukoneeseen, kahvinkeittimeen, suurempaan vesipumppuun, sähköisiin työkaluihin sekä ilmanvaihtoon.

Miten tehdä ympärivuotisesti mökkeilystä energiatehokasta?

Energiatehokas ajattelutapa pitää mökin sähkölaskun hallinnassa.

Yhä useammin kesämökkejä käytetään ympäri vuoden – ainakin osittain. Kylmempinä vuodenaikoina sähköä saa kulumaan runsaasti, oli sähkösopimus millainen tahansa. Etenkin jos kesämökki on sähkölämmitteinen, voi sähkölaskun saada kasvamaan erittäin suureksi. Mökin käyttöaste, -aika ja tekniikka ovatkin avaintekijöitä sähkösopimusta valitessa.

Etenkin isot sähkölaitteet tuottavat lämpöä mökkiin. Toki myös pienemmät, mutta pienemmässä määrin. Tietenkään lämpöä ei tuotu niin paljoa, että se yksinään riittäisi koko mökkiä lämmittämään viileänä syysiltana. Kuitenkin usea huriseva sähkölaite tuo sen verran lämpöä, että sähköpattereiden ei tarvitse helottaa punaisena. Aina energiatehokkainta on se, kun kaikki patterit ovat säädetty samaan lämpötilaan. 

Puolestaan kun mietitään mökkeilyä kesällä, voi tilanne olla se, että pattereiden sijaan on käytettävä tuulettimia kuuman ilman poistamiseen mökistä. Lämpimässä ilmassa on aina enemmän kosteutta kuin viileässä ilmassa. Tästä syystä lämmintä ilmaa ei pitäisikään päästää viilenemään mökissä hitaasti. Hidas jäähtyminen vapauttaa kosteutta ja kosteus puolestaan hometta. 

Kuten jo aiemmin todettiin, usein suurin sähkösyöppö kesämökillä on sähkölämmitys. Mikäli kesämökki on rakenteeltaan hyvin hengittävä, voidaan talvinen ylläpitolämmitys kohdistaa vain tiettyyn kohtaan mökkiä. Käytännössä siis lämmitettävän alueen ulkopuolelle suljetaan osa mökistä esimerkiksi ovien avulla. 

Mitä pienempää aluetta mökissä lämmitetään, sitä vähemmän energiaa eli sähköä luonnollisesti kuluu. Oleellista on, että siellä missä vesiputket menevät on aina lämmintä. Kylmässä vesiputket saattavat jäätyä ja sen seurauksena poksahtaa rikki.

Energiatehokkuus on osa järkevää mökkeilyä.

Kesämökin osittainen talvilämmitys on kuitenkin suotavaa vain hengittävästi rakennetuissa mökeissä. Mikäli kesämökki on rakennettu kovin tiiviiksi, on parempi lämmittää koko mökki. Hyvin tiivistetyissä mökeissä osittainen lämmittäminen saattaa nimittäin aiheuttaa homeen syntyä. Kun ilma ei kylmissä huoneissa pääse hengittämään, vapauttaa se jäähtyessään kosteutta, mikä imeytyy mökin rakenteisiin. 

Mikäli mökkeily on ympärivuotista tai lähes ympärivuotista, kannattaa mökille rakentaa varaava takka tai asentaa ilmalämpöpumppu. Vaikka kertainvestointeina takka tai ilmalämpöpumppu ovatkin arvokkaita, maksavat ne itsensä takaisin. 

Etenkin talvisin suurin syy sähkön käytölle kesämökeillä on sähkölämmitys. Siksi kesämökin tiivisteet kannattaa tarkistaa vuosittain. Mikäli tiivisteet kovin falskaavat, kuluu sähköä turhaan. Tämä johtuu siitä, että falskaavat tiivisteet päästävät lämpöä sisältä ulos harakoille, jolloin lämmityksen on oltava entistä tehokkaampaa.

Vinkkejä energiatehokkaaseen mökkeilyyn

  • Sähkön kilpailutus kannattaa niiltä  osin kuin se on mahdollista, eli energian ja perusmaksujen osalta.
  • Pidä sähkölaitteet puhtaina ja pois kosteudesta. Talven ja kevään jäljiltä kesämökin sähkölaitteet kannattaa puhdistaa sekä tarkistaa mahdollisten sähkövikojen varalta. Jo aikansa eläneet sähkölaitteet kannattaa päivittää uudempiin.
  • Mikäli mahdollista, mökille kannattaa asentaa ilmalämpöpumppu. Se on kesämökin energiatehokkain lämmittäjä. Uusissa ilmalämpöpumpuissa on usein etäohjaus, jonka avulla voi ylläpitää ylläpitolämpötilaa. Ylläpitolämmöllä pyritään ehkäisemään putkien jäätyminen. Ylläpitolämpöä voi ylläpitää myös sähköllä, mutta se on ilmalämpöpumppuun verrattuna huomattavasti kalliimpaa – vaikka käyttäähän pumppukin sähköä. 
  • Mikäli sähköt mielii napsauttaa mökiltä kokonaan pois lähtiessään, tulee varmistua siitä, että mökki on kunnolla tuuletettu viileällä ilmalla. Mikäli lämmin ilma pääsee jäähtymään hiljalleen suljetussa mökissä, siirtyy kosteus rakenteisiin. Pahimmillaan kosteus homehduttaa kesämökin rakenteita. 
  • Mikäli mökkeilyyn tulee pidempi tauko, kannattaa sähkölaitteiden töpselit irrottaa pistorasioista. Näin voidaan ehkäistä muun muassa sähköpaloja. Sähkökaapin pääkytkintä puolestaan ei kannata napsauttaa pois päältä, vaikka mökki tyhjilleen hetkeksi jäisikin. Kun sähköt ovat päällä, sähköjohdoissa oleva jännite pitää johtoja ja liitoksia piirun verran lämpimänä, mikä puolestaan haihduttaa kosteutta kesämökin rakenteista. 
  • Energian säästölamput, liiketunnistimet pihavalaistuksessa sekä kytkimellinen jatkopistorasia ovat hyviä tapoja kontrolloida sähköä kesämökillä. 
  • Kesämökille on mahdollista tehdä sähkösopimus maksuhäiriöiselle vakuusmaksun avulla