Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)

8000 kWh

Kuusi vinkkiä aurinkopaneelien hankkijalle

Päästöttömänä ja ehtymättömänä energiantuottajana aurinko kiinnostaa yhä useampaa ympäristötietoista kuluttajaa. Aurinkopaneelien kustannukset ovat pudonneet muutamassa vuodessa reippaasti, joidenkin laskelmien mukaan jopa 70 prosenttia, ja tekniikka on kehittynyt kestämään Suomen sääolot. Nykyisessä matalasuhdanteessa myös asennustyö tulee edulliseksi, joten sekin laskee sähkön hintaa.

Toisin kuin saattaisi luulla, aurinkoa riittää hyvin myös Suomessa. Suomen ilmastossa aurinkoisia kuukausia on maalis–huhtikuusta aina syyskuuhun asti. Silloin aurinkopaneeleilla voi tuottaa merkittävän osuuden sähkönkulutuksesta.

Aurinkopaneelit yhdistetään helposti kesämökkien sähköntuottajiksi. Esimerkiksi kesämökille, jossa ei ole ennestään sähköä, aurinkopaneelit ovat usein halvempi vaihtoehto kuin sähkölinjan vetäminen.

Mutta yhä useampi asentaa aurinkopaneelit omakotitalon katolle. Aurinkoenergialla voi esimerkiksi käyttää ilmalämpöpumppua, joka lämmittää ja viilentää asuntoa. Yhdessä aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumppu ovat oiva valinta kun omakotitalon sähkökulutus halutaan pieneksi.

Muista nämä, kun suunnittelet aurinkopaneelien hankkimista

Kartoita sähköntarve ja paneelien sijoitusvaihtoehdot
Suunnitteluvaiheessa kannattaa käyttää asiantuntijan apua, jotta aurinkopaneelit vastaavat tarvetta, ja ne asennetaan parhaalle mahdolliselle paikalle.

Tarkkaile tarjouksen mahdollisia lisäkuluja
Sisältyvätkö esimerkiksi asennus, paperityöt eri virastojen kanssa ja sähkötöihin vaadittavat sulakkeet ja johdot hintaan?

Varmista, että paneelit soveltuvat Suomen olosuhteisiin
Esimerkiksi Euroopassa valmistetuissa paneeleissa on usein otettu huomioon pohjoisen vaihtelevat vuodenajat ja voimakas UV-säteily.

Kysy kotitalousvähennystä tai investointiavustusta
Yritysten kannattaa hakea investointiavustusta. Kotitaloudet voivat saada kotitalousvähennyksen asennuskustannuksiin. Hyödynnetystä sähköstä ei myöskään tarvitse maksaa sähkö- ja arvonlisäveroja.

Tarkista takuut ja kotivakuutuksesi kattavuus
Paneelien takuu on parhaimmillaan 10 vuotta. Vakuutusyhtiöstä voi tarkistaa, kuuluvatko paneelit kotivakuutukseen ja millainen omavastuu niille on määritelty. Valmistajat takaavat yleensä, että paneelien tuotantoteho on 25 vuoden kuluttua vähintään 80 %.

Hanki kuntasi rakennusvalvonnasta tarvittavat luvat
Riippuen kunnasta, asennukseen voidaan tarvita rakennus- tai toimenpidelupa, molemmat tai ei kumpaakaan. Usein katon lappeen suuntaisesti asennettaviin paneeleihin ei tarvita lupia. Paneelien toimittajat voivat avustaa lupahakemuksissa ja piirustuksissa.

Jätä kommentti