Kiukaan design on 2000-luvulla noussut olennaiseksi valintakriteeriksi, samalla kun mielenkiinto saunan sisustusta kohtaan yleisesti on kasvanut. Komea ulkomuoto ja suuren kivimäärän suosiollinen vaikutus löylyominaisuuksiin on pitänyt pilarikiukaiden suosion korkealla. Kiukaan ostajalla on kuitenkin paljon muutakin mietittävää. Markkinoilla on paljon valinnanvaraa ja uusissa tuotteissa uusia ominaisuuksia – fysiikan lait kuitenkin pätevät kuten ennenkin ja ominaisuuksien tarvetta kannattaa miettiä oman käytön kautta. Seuraavassa on listattu muutama olennainen asia, jotka ovat kiuasvalinnan tehtyäsi läsnä jokaisella saunomiskerralla.

Valitse oikea teho. Oli kyseessä puu- tai sähkölämmitteinen sauna, kiuastehon on syytä olla oikein mitoitettu. Alimitoitettu puulämmitteinen kiuas kyllä lämmittää saunan kun tarpeeksi korventaa, mutta kiukaan käyttöikä jää huomattavasti lyhyemmäksi kuin oikein mitoitetulla kiukaalla. Alimitoitettu sähkölämmitteinen kiuas ei lämmitä saunaa riittävän kuumaksi ja löylyvesi jäähdyttää kiukaan nopeasti. Ylitehon kanssa tulee paremmin toimeen, mutta ongelmia saattaa tulla silti. Harvian sivuilla on laskuri, jolla mitoitus käy kätevästi.

Valitse erillisellä ohjauspaneelilla varustettu kiuas. Tämä on tietysti tapauskohtaista ja toki integroidulla ohjauksella varustetut kiukaat ovat hyviä myös, mutta yleisesti: erillisen ohjauspaneelin voit asentaa saunaan, pesuhuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen… Paneelista esim. näet suoraan saunan lämpötilan.

Mieti huolella: lattia- vai seinämalli. Vanhan seinäkiukaan vaihtaminen uuteen vastaavantyyppiseen on usein hyvä valinta, mutta kannattaa ensin pitää vilvoitteluhetken mittainen pohdinta, voisiko löylyjä kuitenkin parantaa. Moderni pilarimallinen kiuas nimittäin mahtuu useimmiten samaan tilaan kuin seinäkiuaskin, erityisesti jos kivitila ei ole kaikilta sivuilta avoin (esim. Harvia Cilindro H -mallit).

Mieti varustus valmiiksi. Uuteen saunaan tehdään usein laaja alalaudetaso ja kiuas upotetaan siihen. Saatat tarvita upotusaukon viimeistelevän upotuskauluksen ja turvallisuuden vuoksi suojakaiteen. Nämä on toki mahdollista teettää tai tehdä itse, mutta erityisesti kaarevien puuosien hinta (tai puuntyöstöön tarvittava aika) voi yllättää. Yleensä on kustannustehokkaampaa valita kiuasvalmistajan omat tarvikkeet. Lopputulos on varmuudella siisti ja yhteensopiva.