Haluatko puusepän vai kirvesmiehen tekemät lauteet? Tehdasvalmisteiset vai paikalla tehdyt? Äkkiä ajateltuna kysymykset tekisi mieli sivuuttaa merkityksettöminä ja antaa hinnan ratkaista, mutta lopputuloksen onnistumisen kannalta ne ovat olennaisia.

Tyyli ja kestävyys

Tutun timpurin rakentamat lauteet voivat olla hyvä ja halpa valinta moneen kohteeseen. Mökkisaunaan ei ehkä edes kaivata mitään muuta kuin kaikkein yksinkertaisin ratkaisu. Tosin erityisesti uudempien mökkien saunoista halutaan tehdä mahdollisimman viihtyisiä, jolloin vaihtoehtojakin kartoitetaan enemmän.

Saunasisustuksen tulee kestää käyttöä, mutta myös tyylin tulisi kestää aikaa. Kirvesmiehellä ei ole kaikkia niitä puuntyöstölaitteita, jotka tehtaassa ovat käytettävissä. Kirvesmiehen työnjäljen voi yleensä todeta vasta sitten, kun koko sauna on valmis. Tehtaassa lankku muuttuu tasalaatuiseksi lauteeksi helposti ja siksi kustannustehokkaasti. Tehtaassa laudemallisto suunnitellaan huolellisesti valmiiksi niin tyylin kuin rakenteen kestävyydenkin puolesta.

Palvelu

Tehtaalta saa asiantuntevaa suunnitteluapua ja hyviä ideoita, joita ei välttämättä muuten tulisi mieleenkään. Toki hyvä kirvesmies osaa myös ideoida, erityisesti jos saunat ovat hänen erikoisalaansa. Tehdas toimittaa tarvittaessa koko saunan paneeleista lauteisiin ja kiukaaseen, tarkasti mittojen mukaan räätälöitynä.

Työmaa

Tehdasvalmisteiset lauteet toimitetaan mittojen mukaan valmistettuina. Asiakas kiinnittää tai kiinnityttää lauteet sekä mahdollisesti paneloinnin ja kiukaan. Siinä kaikki. Paikalla tehtäessä syntyy jätettä ja purua, jonka leviämistä muualle huoneistoon saa varoa. Myös materiaalin hukkaprosentti on suurempi; asiakas toki maksaa joka metrin. Hukkaa saattaa tulla myös laudelautojen värierojen vuoksi, jolloin kirjavuuden välttämiseksi täytyy hankkia lisää puuta. Rautakaupasta haetun puumateriaalin laatu ja kosteusprosentti eivät nekään välttämättä kohtaa asiakkaan laatuvaatimuksia. Tehtaalla nämä asiat katsotaan aina valmiiksi ilman että asiakkaan tarvitsee uhrata niille ajatustakaan.

Hinta

Saunasisustuksen hinta riippuu lähinnä materiaaleista, saunan koosta ja valitusta laudemallista. Mielikuva tehdasvalmisteisen saunan hinnasta voi olla korkea, mutta tarjouspyynnön tekeminen ei paljoa vaadi. Se on helppo tapa tarkistaa hintataso juuri omaan saunaasi räätälöidystä sisustuksesta – lisäksi tarjous saattaa yllättää positiivisesti. Edustavat saunatilat ja merkkilauteet nostavat myös asunnon arvoa. Huolellinen kiinteistövälittäjä huomioi nämä seikat myyntiaineistossa.