Harvoin asuntomarkkinoilta löytyy asuntoa, joka soveltuisi täysin, ilman minkäänlaisia muutoksia suoraan omaksi asunnoksi. Kuukausittain vaihtuvissa kirjoituksissani käyn läpi asunnon eri sisäremontteja sekä remontoinnin, että sisustussuunnittelun näkökulmista. Tässä kirjoituksessa pureudutaan kylpyhuoneen uudistamiseen.

Usein kylpyhuoneremontti nähdään remonteista pelottavimpana, mutta huolellisella suunnittelulla saadaan juuri omille tarpeille sopiva ja viihtyisä tila, joka antaa ensimmäiset edellytykset päivän onnistumiselle. Kylpyhuoneremonttia suunniteltaessa aluksi kannattaakin miettiä käyttötarkoitusta. Onko tila tarkoitettu vain peseytymiselle vai pestäänkö ja kuivatetaanko kylpyhuoneessa myös pyykkiä? Tämä selkeyttää myös altaan valintaa. Tason päällä olevat malja-altaat ovat kauniita, mutta isolle käsipyykille ne eivät välttämättä sovellu. Myös altaan syvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, esteettisyyttä unohtamatta.

Tämän jälkeen olisi hyvä miettiä kylpyhuoneen tyyliä. Jos et ole aivan varma, millaisen tunnelman kylpyhuoneeseesi haluat, etsi lehdistä kuvia erilaisista sinua miellyttävistä vaihtoehdoista. Keskity seinien ja lattian väreihin, valaistukseen, sekäkalusteiden materiaaleihin ja muotoihin. Mitä pienempi kylpyhuone, sitä tärkeämpää suunnittelu on. Oikeanlaisilla kalusteilla pienestäkin tilasta saa toimivan.

Kylpyhuoneremontti nostaa asunnon arvoa, mutta aina ei esimerkiksi tulevan putkiremontin takia ole kannattavaa remontoida koko tilaa. Tällöin tilaa voisi piristää ja tehdä käytännöllisemmäksi uusilla kalusteilla. Seinillä esimerkiksi pitkä rivi peilikaappeja tuo tilaan avaruutta ja lisää säilytystilaa.

Laattoja jokaiseen makuun

Tämän hetken laattatrendeistä löytyy varmasti mieluisaa jokaiseen makuun. Pitkästä aikaa valkoisten laattojen vastapainoksi on tullut marokkolaishenkisiä monivärisiä ja runsaskuvioisia laattoja. Myös kuusikulmaiset muodot sekä marmorit ovat tulleet takaisin. Pintansa pitävät myös luonnonkivet ja strukturoidut laatat. Laattoja valittaessa kannattaa kuitenkin muistaa jonkin asteinen ajattomuus, helppohoitoisuus ja tilan koko. Esimerkiksi vaaleat laatat avartavat pientä kylpyhuonetta ja lisää tilan tuntua saa hiukan isommankokoisilla laatoilla. Laatoituksessa voi myös miettiä erilaisia ladontatapoja.

Lattialaattaa valittaessa täytyy ottaa huomioon lattian kaadot. Mitä pienempi tila, sitä jyrkemmin kaatoa useimmiten joudutaan tekemään. Tämän takia lattialaatat ovatkin usein kokoa 10×10. Lapsiperheissä ja iäkkäämmille ihmisille karheampi lattialaatta on hyvä vaihtoehto liukastumisen ehkäisemiseksi.

Ammattilainen tuo remonttiin takuun

Viimeistään siinä vaiheessa, kun tiedetään, mitä kylpyhuoneeseen halutaan, olisi hyvä ottaa yhteyttä ammattilaiseen ja käydä hänen kanssaan suunnitelmat läpi huolellisesti ennen kalusteiden tilaamista. Suihkun ja wc:n paikat määräytyvät yleensä putkituksen mukaan, jos ei haluta tehdä näihin isoja muutoksia. Kaapistoja taasen voi asetella vapaammin, mutta näihin liittyviä sähköistyksiä pitäisi miettiä ajoissa. Vesieristyksen asennuksen jälkeen sähköpisteitä ei muuteta enää muutoin kuin laattojen päällä pintavetoina. Kylpyhuoneremontti kannattaakin aina teettää ammattilaisella. Taloyhtiöt vaativatkin jo ainakin vesieristykseen VTT-vesieristyssertifikaattia sekä LVI- ja sähkötöihin ammattilaista. Työntekijää valittaessa varsinkin märkätilojen remonttiin on hyvä tarkistaa yrityksen vakuutukset sekä kuuluminen ennakonperintärekisteriin jo kotitalousvähennyksienkin takia. Asunto-osakkeen kylpyhuoneremonttia suunniteltaessa on myös hyvä muistaa, että pieneenkin märkätilan suurennukseen tarvitaan rakennuslupa. Märkätilojen remonteissa taloyhtiöt vaativat ulkopuolisen valvojan tekemän raportin. Tämä tuo lisää luotettavuutta myös kiinteistöä myytäessä.