Valitse laitteet huolella, sillä säästö syntyy hyvistä päätöksistä. Energiatehokas laite voi olla kalliimpi ostaa, mutta säästää huomattavasti laitteen elinkaaren aikana sähkölaskuissa. Uudet laitteet ovat usein vanhoja energiatehokkaampi. Eniten vaikutusta on silti käyttötavoilla. Aina auki tai lepotilassa oleva laite vie luonnollisesti enemmän sähköä kuin kokonaan suljettu.

Jääkaappi/pakastimet

Ostovaiheessa kannattaa valita energiatehokkaampi laite, sillä se saatat helposti laitteen käyttöiän aikana säästää suuremmankin summan, kuin ostohinnan eron halvempaan malliin.

Valitse laitteen koko tarpeen mukaan. Esimerkiksi yli 300 –litrainen pakastin kuluttaa noin puolet enemmän energiaa kuin 100-200 -litrainen pakastin.

Ruuan valmistus

Uuneista A+++ uunit ovat energiatehokkaimpia. Uusi A+++ energialuokituksen omaava sähköuuni kuluttaa jopa 60 % vähemmän sähköä kuin vastaava B -luokiteltu. Ruokaa laittaessa valitse aina lieden koko kattilan tai paistinpannun mukaan.

Mikroaaltouuni on usein energiatehokas tapa valmistaa ruokaa. Se käyttää energian suoraan ruuan lämmittämiseen, uuni puolestaan tarvitsee sähköä uunin sisällä olevan ilman lämmittämiseen.

Vedenkeitin on kätevä laite ja EKO -keittimet saattavat kuluttaa jopa 20 % vähemmän energiaa kuin tavallinen vedenkeitin. Vedenkeittimellä voi säästää energian lisäksi ruuanlaittoon käytettävää aikaa, helppo niksi on lämmittää esimerkiksi pastankeittovesi ensiksi vedenkeittimellä ja lisätä se kattilaan kiehuvana. Nopeaa ja energiatehokasta.

Tiskikoneet

Tiskikoneet kuluttavat keskimäärin kilowattitunnin sähköä yhdellä pesukerralla. Vanha tiskikone saattaa kuluttaa jopa 30 % enemmän energiaa kuin uusi.

Tiskikoneen energiankulutusta lisää lämpimällä vedellä tehty esihuuhtelu. Säästät helposti energiaa kuin huuhtelet astiat ennen tiskikoneeseen laittoa. Siten et tarvitse esihuuhtelua.

Myös laitteen koolla on merkitystä energian kulutukseen. Esimerkiksi A+ 9 hengen astiaston pesevä astianpesukone kuluttaa yli 15% vähemmän energiaa kuin A++ 14 hengen astioille suunniteltu kone.

Pyykinpesu

Pyykinpesukoneissakin kannattaa välttää ostamasta tarpeisiinsa liian suurta konetta. Esimerkiksi saman A++ energialuokan toisiaan muuten vastaavat 5kg ja 7kg täyttöasteen koneet kuluttavat energiaa aivan eri tavalla. 7 kilon pesukone kuluttaa jopa 25% enemmän energiaa verrattuna 5 kilon koneeseen.

Pyykinpesun energiakulutuksen iso tekijä on pesuveden lämpötila. 90 asteessa pyykinpesu voi kuluttaa jopa 2-3 kertaa enemmän energiaa kuin pesu 60 asteessa. Vaatteet kannattaa pestä silti aina ohjeiden mukaan, jotta ne palvelevat mahdollisimman pitkään.

Jos tarvitset kuivausrummun niin hanki laite, jonka energiasuositusluokka on A+++ tai A++. Tämä pienentää tuntuvasti energiankulutustasi. Ylikuivatuksen vältät helpommin valitsemalla laitteen, jonka sensorit hälyttävät pyykin ollessa kuivaa.

Viihdelaitteet

Televisiot ovat usein viihdelaitteista kaikkein eniten energiaa syöviä. Mitä suurempi televisio, sitä enemmän se syö energiaa, riippumatta energialuokituksesta. Esimerkiksi 22” LCD TV kuluttaa noin 5 kertaa vähemmän sähköä, kuin vastaava 60” LCD TV. Plasmatelevisiot kuluttavat yleensä hieman enemmän energiaa, kuin LED ja LCD -televisiot.

Kaikki viihdelaitteet kuluttavat turhaan sähköä ollessaan stand by -tilassa. Esimerkiksi lomien ajaksi olisikin hyvä sulkea virta kokonaan viihdelaitteista.

Tietokoneista pöytätietokoneet kuluttavat keskimäärin 85% enemmän energiaa kuin läppärit. Selvästi energiatehokkain on tabletti, se kuluttaa keskimäärin 70% vähemmän energiaa kuin läppäri. Pöytätietokone kannattaakin hankkia vain silloin, kun käyttötarkoitus selvästi vaatii tehokkaampaa tietokonetta.

Yhä yleisempää on käyttää tietokoneen kanssa useampaa näyttöä. Ne vievät sähkö kuten televisiotkin eli ota lisänäyttö käyttöön vasta kun oikeasti sitä tarvitset.

Kun teet edellä mainittuja muutoksia, niin voit helposti seurata kulutuksen muutosta ja rahan säästöä esimerkiksi Loisteen Oma Energia –palvelusta.

Arviot kodinkoneiden kulutuksista perustuvat Motivan sivuilta luettavissa oleviin tutkimuksiin sekä jälleenmyyjien sivuilta löytyviin tuotetietoihin.