Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)

8000 kWh

Energiatehokas vaatehuolto on fiksun kuluttajan valinta

Vaatehuolto on usein ikäväksi koettu mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Se, mikä aiemmin tehtiin nyrkkipyykillä ja käsin, tehdään nyt pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Näissäkin laitteissa on isoja eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen, oli kyse sitten omasta kaupungistasi tai vaikka Suomesta 100-vuotiaana ja edelleen kehittyvänä maana.

Pyykinpesussa ykkösprioriteetti on puhtaus. Se saavutetaan vaatteesta riippuen yleisimmin joko 40 tai 60 asteen pesuohjelmalla. Jotta päästään energiatehokkaaseen lopputulokseen, tehokas linkous on tärkeää. Pesukonetta ostaessasi kannattaa kiinnittää huomiota arvosanaan, jonka kone saa energiataloudellisuudesta. Energiamerkintä kertoo kuluttajalle laitteen energian- ja vedenkulutuksesta sekä linkoustehokkuudesta ja äänitasosta.

Useissa pesukoneissa on nykyaikana pikaohjelma, jonka lyhyt minuuttimäärä saattaa antaa vaikutelman tehokkaasta energiansäästöstä. Jos pyykkisi jatkavat matkaansa kuitenkin vielä esimerkiksi kuivausrumpuun, tarkoittaa märempi pyykki automaattisesti pidempää kuivausaikaa ja siten suurempaa sähkönkulutusta. Pikaohjelma pyykinpesussa ei siis itsessään tarkoita automaattisesti suurta säästöä energiankulutuksessa.

Hyvänä puolena nykykoneissa on usein paljon automatiikkaa ja älyteknologiaa, jotka auttavat optimoimaan pesuohjelman kestoa. Pyykkikone osaa esimerkiksi tunnistaa pyykin määrän ja siten optimoida ohjelman keston. Kääntöpuolena runsaasti teknologiaa sisältävät laitteet ovat yleensä myös hinnaltaan haitarin yläpäässä.

Myös kuivausrumpujen energiatehokkuudessa on suuria eroja. Lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen kulutukset ovat 50–70 % pienemmät verrattuna perinteisiin, ilman avulla kosteuden tiivistäviin kuivausrumpuihin. Jokainen fiksu valinta auttaa kuitenkin meitä pääsemään kohti energiatehokkaampaa vaatehuoltoa!

Jätä kommentti