Aurinko on noin 5 miljardia vuotta vanha tähti ja arvioiden mukaan sillä on elinikää jäljellä vielä toiset 5 miljardia vuotta. Energia, jota aurinko säteilee, on lämpö- ja valoenergiaa. Auringon tuottama energia perustuu fuusioon, jossa vety muuttuu heliumiksi. Tämä fuusio tuottaa valtavasti energiaa. Auringon energiasta vain pieni osa pääsee maapallolle asti. Suomessa auringon energian määrä neliömetriä kohden on noin 200w. Tämä määrä voi kuitenkin nousta moninkertaiseksi varsinkin keväällä. Aurinkoenergia on uusiutuvaa, puhdasta ja ympäristöystävällistä energiaa.
Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää sekä aktiivisesti että passiivisesti. Passiivisen säteilyn ja lämmön hyöty saadaan suoraan auringosta ilman mitään erillisiä laitteita. Auringon valo ja lämpö voidaan ottaa huomioon esimerkiksi jo talon rakennusvaiheessa, jolloin talon suuret ikkunat suunnataan etelään päin ja näin pystytään hyödyntämään mahdollisimman paljon auringon valoa ja lämpöä.
Voidaanko aurinkosähkö kilpailuttaa?
Jos haluat kotiisi aurinkoenergialla tuotettua sähköä, tee sähkösopimuksen kilpailutus Helppohinnan kautta. Valtise vertailussa edullinen sähkösopimus, joka takaa sen, että sähkö tuotetaan aurinkoenergialla. Näin saat kotiisi aurinkosähköä!
Aurinkosähkön tuotantotavat
Aurinkopaneelit
Tyypillisin ja varmasti myös tunnetuin aktiivinen aurinkosähkön tuotantotapa on aurinkopaneelit. Aurinkokennot muodostavat paneelin, johon auringon säteet osuessaan tuottavat sähköjännitteen. Suomen ilmaston viileys on erittäin otollinen aurinkopaneelien tehokkaalle toiminnalle. Mitä kylmempi ilma sen suurempi on tuotetun sähkön määrä. Mikäli paneelin pinta kuumenee hyvin kuumaksi, sen teho samaalla laskee. Myöskään lumikuormat eivät ole mikään ongelma, sillä aurinkopaneelit kestävät niitä hyvin.
Suomessa esimerkiksi julkisivuihin kiinnitetyt aurinkopaneelit tuottavat hyvin energiaa talvellakin. Auringon ollessa matalalla se paistaa juuri oikeasta kulmasta rakennusten seinään. Aurinkokennot tuottavat tasasähköä, jota ei sellaisenaan voida kytkeä sähköverkkoon eikä myöskään kodinkoneita voida käyttää tasasähköllä. Mutta paneeleiden sähkö voidaan helposti muuntaa sähköverkkoon sopivaksi 230 voltin vaihtovirraksi. Ensimmäiset aurinkokennot keksi amerikkalainen C.Fitts vuonna 1883. Silloisilla kennoilla hän muutti auringon säteilystä 1-2 % sähköksi. Nykyään aurinkopaneeleilla pystytään muuttamaan auringon säteilystä sähköksi noin 15 %.
Tekniikka aurinkoenergian ympärillä kehittyy valtavaa vauhtia ja nykyisin on olemassa ohutkalvopaneeleita joiden sähköä tuottavan osan paksuus on tuhannesosamillimetriä. Saatavilla on myös jo orgaanisia ohutkalvopaneeleita, joita voidaan käyttää ikkunoissa tai kankaissa. Nämä paneelit ovat läpinäkyviä ja taipuisia.
Miksi valitsit juuri aurinkopaneelit?
Minua kiinnosti mahdollisuus omaan energian tuotantoon. Lähdin kartoittamaan eri ratkaisuvaihtoehtoja ja lopulta netistä löytyi sivusto, josta pystyi tekemään yhteistilauksen laitteista. Sieltä löytyi samalla myös mm. kontakteja asennukseen, joten ratkaisu oli helppo tehdä.
Mitä lähdit hakemaan aurinkopaneeliratkaisulla?
Toivoin pystyväni sähkön kokonaiskulutuksen vähentämiseen, joka luonnollisesti pienentää sähkölaskua ja säästää rahaa. Lisäksi vihreät arvot ovat minulle niin tärkeitä, että koin tämän isonkin investoinnin arvoiseksi. Aurinkoenergia on ekologinen vaihtoehto eikä energian tuotanto aiheuta päästöjä. Vihreä sähkö oli myös minulle ehdoton valinta.
Minkälaisia käyttökokemuksia sinulla on ollut?
Tämä on ollut todella positiivinen kokemus ja olen saanut huomata, että aurinkoenergiaa tuotetaan myös pilvisellä säällä. Ainoastaan öisin paneelit ovat pois päältä ja talvella lumi saattaa estää niiden käytön. Olen huomannut, että valonmäärä ja paneelien suuntaus on tärkeää, jotta mahdollisimman paljon päivänvaloa pääsee tontille. Yhdelläkin puulla, joka varjostaa paneelia on olennainen vaikutus tehoon.
Kuvaus teknisestä ratkaisusta
- 40 paneelia katolla
- invertteri, joka muuttaa paneelien muuttaman tasajännitteen kolmivaiheverkkojännitteeksi
- lisäksi käytössä suojalaitteet ja ethernet -liitäntä
- invertterin kokonaisteho 9 kW, keskellä kesää teho nousee 9 kW:sta valon määrästä riippuen
Sopivatko aurinkopaneelit käyttöön myös pohjoisemmassa Suomessa?
Kyllä vain, vastaa Sodankylässä asuva Loisteen asiakas, yrittäjä Ari Pikkuhookana. Aurinkopaneelit hänellä on ollut käytössä vuodesta 2013 alkaen
Miksi valitsit aurinkopaneelit?
Meillä on lämmitysmuotona suorasähkö ja poistoilmapumpussa viilennystoiminta. Ajatuksena oli, että aurinkopaneeli tuottaa sähköä poistoilmapumpulle viilennyskäyttöön. Aurinkopaneelien hankinta on kallista ja takaisinmaksuaika on pitkä. Odotin silloin myös, että valtio olisi ryhtynyt tukemaan aurinkotuotantoa.
Positiivista tässä mielestäni on se, että Loiste ostaa takaisin ylijäämätuotannon.
Mitä lähdit hakeman aurinkopaneeliratkaisulla?
Halusin tuottaa edullisemmin sähköä. Erityisesti helteisinä kesinä aurinkopaneelit tuottavat hyvin sähköä. Minua kiinnostavat lisäksi tekniset ratkaisut ja mahdollisuus laajentaa kokonaisuutta.
Minkälaisia käyttökokemuksia sinulla on ollut?
Aurinkopaneeleilla sähkön tuottaminen on helppoa. Keväällä täytyy toki puhdistaa ne lumen alta, mutta muutoin paneelit ovat hyvin vaivaton ratkaisu.
Kuvaus teknisestä ratkaisusta
- 10 paneelia
- 2,3 KW
- Sunny boy 1 -vaiheinen invertteri, joka on kytketty verkkoon suoraan
- Keskimääräinen vuosituotanto 1300 kWh paneeleille, maksimissaan tuotanto on 2,3 kW.
Aurinkokeräimet
Aurinkokeräin ei tuota sähköä kuten aurinkopaneeli vaan lämpöä. Aurinkokeräin on myös huomattavasti tehokkaampi kuin samankokoinen aurikopaneeli, sillä aurinokeräimellä auringon säteilystä voidaan muuttaa lämmöksi 25-35 %. Aurinkokeräimien tuottamalla energialla lämmitetään yleensä käyttövesi sekä rakennuksia. Aurinkokeräimien toiminta perustuu nesteen kiertoon putkistossa. Neste koostuu veden ja glykolin seoksesta, joka lämpiää keräimen tummaan, kuumenevaan pintaan osuvien säteiden ansiosta. Pinnan materiaalina käytetään yleensä joko muovia tai metallia. Putkiston nestettä kierrätetään pumpun avulla ja se kuljetetaan lämmönvaraajaan, josta se siirtyy lämmittämään vettä tai lämpö johdetaan talon lämmitysjärjestelmään. Lämmitykseen voidaan käyttää aurinkokeräimen ohessa jotain muuta lämmitysjärjestelmää kuten esimerkiksi lämpöpumppua, jotta voidaan taata toimiva lämmitys koko talven ajan, myös sen pimeimpinä aikoina.
Aurinkosähkö kiinnostaa kansaa
Aurinkosähköjärjestelmiä asennetaan tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin ennakoi sähköistysalan järjestöjen yhteinen Löydä sähkömies -palvelu.
Matala korkotaso sekä välttyminen siirtohinnoilta ja veroilta itse tuotetun sähkön osalta selvästikin vetoavat suomalaisiin. Kasvava kiinnostus näkyy niin rakentajamessuilla kuin alan toimijoille kohdistuvina kyselyinä.
Myös sähköurakoitsijat ovat hankkineet aktiivisesti uusinta aurinkosähköosaamista Sähköinfon koulutuksissa ja ovat laajentamassa palveluaan asennuksesta koko järjestelmän toimitukseen.
Aurinkosähkön tuottajien määrä on kolminkertaistunut
Verkkoyhtiö Caruna kertoo aurinkosähkön tuottajien määrän alueellaan lähes kolminkertaistuneen viime vuonna, jolloin heidän verkkoonsa liitettiin 709 uutta aurinkosähköjärjestelmää.
Aurinkosähköä tuottavat etenkin kotitaloudet ja omaan käyttöön sähkön pientuotantoa käyttävät yritykset kuten porilainen kauppakeskus, mutta myös kaupungit ja kunnat kuten iso Mikkeli ja pieni Tervo.
Aurinkosähköjärjestelmien suosio näkyy erityisesti Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, mutta myös kesän yöttömien öiden alueella Lapissa. Käytännössä tuotanto rajoittuu maaliskuusta lokakuuhun. Kesän pitkien valoisten päivien ansiosta vuosituotannon määrä ei juurikaan poikkea esimerkiksi Saksasta.
Aurinkoenergian tulevaisuus
Aurinkopaneelit ja –keräimet ovat nykyisin edullinen tapa tuottaa energiaa, sillä aurinko luovuttaa energiansa ilmaiseksi. Laitteiden hinta, joilla aurinkoenergiaa voidaan muuntaa sähköksi tai lämmöksi, on laskenut viime vuosina huomattavasti teknologian kehittyessä ja tämän kestävän ja päästöttömän energiantuotannon kasvaessa. Kuitenkin Suomessa aurinkoenergia on ainoa ympäristöystävällinen energia, jolla ei ole valtion tukea. Yhdessä tuulivoiman kanssa aurinkoenergia on erittäin ympäristöystävällinen ja näiden energialähteiden käytön lisäämisellä on suora vaikutus kasvihuonepäästöjen vähenemiseen ja ilmastomuutoksen torjumiseen. Vielä muutamia vuosia sitten aurinkopaneelit miellettiin usein ratkaisuksi energian saantiin kesämökeillä, saaristossa ja muissa paikoissa, joissa verkkosähköä ei ole saatavilla.
Nykyisin Suomessa on useita suuria aurinkovoimaloita, jotka tuottavat aurinkosähköä. Suurimmat näistä voimaloista ovat Sanomalehti Kalevan Oulussa sijaitseva voimala, jonka teho on 420 kWp (huipputeho kilowatteina), sähköyhtiö Helen Oy:n (teho 349 kWp) omistama voimala Helsingissä ja Salossa sijaitseva Astrum-liikekeskuksen voimala (teho 322 kWp). Tällä hetkellä aurinkoenergian suurin ongelma on energian varastointi. On olemassa akkuja, joihin energiaa voidaan varastoida muutaman päivän käyttöön riittävä määrä. Mutta ratkaisu aurinkoenergian tuottaman sähkön tai lämmön suurien määrien varastoimiseen on vielä keksimättä. Kun vastaus varastointiin saadaan, ei ole enää pienintäkään syytä olla lisäämättä suuressa määrin aurinkoenergian käyttöä.