Suomen sähkömarkkinat vapautuivat 1995, jolloin kuluttajat saivat mahdollisuuden ostaa sähkönsä miltä tahansa sähkönmyyjältä ympäri Suomea. Sähkön siirto sen sijaan määräytyy aina oman asuinpaikan mukaan. 

Sähkön hinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta ja sen siirrosta. Lisäksi päälle tulevat vielä verot.

Sähkönmyyjään otetaan yhteys aina, kun tehdään sähkösopimus. Ajankohtaista se on esimerkiksi silloin, kun osoite muuttuu. Kun kyseessä on muutto, ottaa myyntiyhtiö asiakkaan ilmoituksen vastaan ja huolehtii sähkösopimuksen tekemisestä uuteen osoitteeseen. Myyntiyhtiö huolehtii myös siitä, että verkkoyhtiö tekee verkkopalvelusopimuksen asiakkaalle. Kaikki muutokset tapahtuvat yhdellä puhelulla tai ilmoituksella netin kautta.

Sähkönmyyjä neuvoo ja tarjoaa asiakkaan tilanteeseen parhaiten sopivaa sähkösopimusta. Asiakas voi valita joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen. Joiltakin sähkönmyyjiltä on myös mahdollisuus valita, millä energialähteellä haluaa sähkönsä tuotettavan, esimerkkinä tuuli- tai vesivoimalla tuotettu sähkö.

Sähkön myyntiyhtiöt palvelevat asiakkaitaan myös energiatehokkuustiedoilla. Yhtiöt opastavat, neuvovat ja antavat vinkkejä siihen, miten kuluttaja voi säästää energiaa.

Sähkön siirto aina paikallisen verkkoyhtiön vastuulla. Sähkön siirto tarkoittaa sähkön fyysistä toimittamista verkkoa pitkin kuluttajalle, ja siirtokulut maksetaan aina oman asuinalueen sähköverkon haltijalle. Siirtokulut veroineen ovat tyypillisellä kotitalouskäyttäjällä hieman alle puolet sähkön kokonaishinnasta

Tänä päivänä vanhoja sähkölinjoja uusittaessa ne pyritään mahdollisuuksien mukaan kaapeloimaan maan alle. Siten sääolosuhteet eivät enää vaikuta niin merkittävässä määrin sähkön perilletuloon, ja sähkön siirtovarmuus Suomessa paranee.