Sähkömarkkinat muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Erityisesti uusiutuva energia kasvattaa voimakkaasti suosiotaan. Yksi aiheeseen liittyvistä termeistä, joista olet saattanut kuulla mutta et välttämättä tiedä, on kysyntäjousto. Seuraavassa tiivistetty paketti mielenkiintoisesta aiheesta.

Mitä on kysyntäjousto?

Kysyntäjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan tai käytön hetkellistä muuttamista vastaamaan muuttunutta energiantarvetta.

Sähkömarkkinoilla on perinteisesti totuttu ajatukseen, että sähköntuotanto sopeutuu voimakkaasti vaihtelevaan sähkönkulutukseen. Nykyinen kehitys on kuitenkin johtamassa siihen, että uusiutuvan energian (aurinko, vesi, tuuli) lisääntyessä sähköjärjestelmän joustavuuskin vähenee – etukäteen kun ei voi juuri ennakoida, koska paistaa tai tuulee. Sähkön saatavuuden vaihtelu näkyy suoraan lisääntyneinä hinnan muutoksina. Toisinaan sähköä tulee saataville paljon ja edullisesti, toisina hetkinä niukasti ja kalliimmalla. Jatkossa sähkön kulutuksen kannattaakin mukautua sähköntuotannon vaihteluihin.

Vaikutukset sähkölämmittäjään

Jo nyt moni valitsee yö- ja päiväsähkön, jolloin voi käyttää halvempaa yösähköä tehokkaammin yöaikaan. Uudet älylaitteet vievät kuluttajan mahdollisuudet jopa tuntitasolle. Lämminvesivaraajien ja ilmastoinnin säätäminen ovat helppoja arkipäivän vaikutusmahdollisuuksia. Jatkossa esimerkiksi sähköautot tulevat kuulumaan samaan kategoriaan erityisesti niiden lisääntyessä.

Avainsanana automatisointi

Avainsana kaikessa on automatisointi. Nykyään jokaisen on kuitenkin helppo vaikuttaa asiaan ja edistää ympäristöystävällistä energiantuotantoa ilman turhan suurta vaivaa ja vaikutusta omaan elämään. Aloittaa voit helposti jo tänään!