Kilpailuta edullisin sähkösopimus:

 
 
 

Tee edullisin sähkösopimus 6 minuutissa!

 

Käyttäjämme säästävät kilpailuttamalla keskimäärin 107€/vuosi! Sähköntoimituksesi jatkuu keskeytyksettä ja laskut vain tulevat eri sähköyhtiöltä. Suuri säästö 6 minuutin työstä!

 

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus kannattaaSähkön kilpailutus kannattaa, koska tottakai on järkevämpää maksaa samasta tuotteesta pienin mahdollinen hinta. Sivustoltamme löydät paljon erilaisia tuotteita, joiden kilpailutus on järkevää.

Voit kilpailuttaa palvelussamme myös muita kodin sopimuksia. Halvin puhelinliittymä ja mobiililaajakaista tarjous löytyy palvelumme kautta hetkessä. Halvin liittymän tarjous löytyy operaattoreilta Elisa, DNA, Telia ja Moi Mobiili.

Sähkösopimus solmitaan sivuillamme suoraan sähköyhtiön kanssa ja se vie aikaa vain muutamia minuutteja. Olemme pyrkineet tekemään siitä mahdollisimman helppoa ja asiakkaiden palaute on ollut hyvin myönteistä. Tämän helpommaksi ei voi sähkön kilpailutus enää tulla.

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta, sähköenergian hinnasta ja sähkön siirtohinnasta. Sähkön siirtoa et voi kilpailuttaa, koska se on aina kiinteä kustannus paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Vaikka vaihtaisit sähköenergian toimittajaa, niin paikallinen verkkoyhtiö jatkaa edelleen sähkön siirtoa sähköjohtojaan pitkin. Sähköenergian hinta on kuitenkin mahdollista kilpailuttaa ja juuri se onnistuu helposti tämän sivuston kautta. Sähkön kilpailutus ei vaikuta käytännössä mitenkään sähkön toimitukseen, muutakuin että maksat laskusi vain eri yhtiölle.

Sähkön kilpailutus on noussut suosituksi tavaksi säästää, kun energian ja sähkön siirron hinta nousee nousemistaan. Haluamme tehdä palvelusta Suomen parhaan ja siksi tutkimme jatkuvasti sähkömarkkinoita etsien Suomen halvimmat sähkön hinnat asiakkaillemme. Laskurimme laskee sähkön hinnat sähköyhtiöistä ja esittää sinulle parhaan tarjouksen. Tarkimman säästölaskelman saat katsomalla kulutuksesi sähkölaskustasi, mutta se ei ole välttämätöntä koska tietokoneemme arvioi sinulle vuosittaisen sähkönkulutuksen ja sähkön hinnan antamiesi tietojen perusteella. Sähkön kilpailutus sivujemme kautta tekemällä voit kuitenkin olla varma saavasi parhaan sähkön hinnan ja hyvän sähköyhtiön.

Sähkön kilpailutus on turvallista ja helppoa

Kun valitset sähkösopimuksen laskurimme tarjoamista vaihtoehdoista, sinut ohjataan täyttämään tietosi. Käsittelemme tietojasi turvallisesti ja teet sähkösopimuksen suoraan sähköyhtiön kanssa, et meidän kanssamme. Täytettyäsi sähkösopimuksen, välitämme tiedot uudelle sähköyhtiöllesi. He irtisanovat valtuutuksellasi vanhan sähkösopimuksesi ja hoitaa kaikki paperityöt puolestasi. Sähkön kilpailutus EI katkaise sähköäsi hetkeksikään, vaan jatkuu keskeytyksettä. Sähkön kilpailutus ei maksa sinulle mitään, eikä siitä aiheudu mitään harmia. Sähkönsiirron kilpailutus ei nykylainsäädännön mukaan ole vielä mahdollista. Sähkön kilpailutus sivujemme kautta takaa sinulle aina vähintään yhtä edullisen hinnan kuin sähkösopimuksen tekeminen sähköyhtiön sivujen kautta. Saamme usein neuvoteltua asiakkaillemme erikoishinnan, joka on halvempi kuin suoraan sähköyhtiön sivuilla.

Sähkön kilpailutus kauttamme vain hyvien yhtiöiden kesken

Kilpailuta hinnan lisäksi myös sähköyhtiöiden laadukkuutta asiakaspalvelussa ja hinnan pysyvyydessä edullisena. Kriteereinä palvelussamme on siis, että kauttamme tehdyt sähkösopimukset ovat vain hyvämaineisten ja pitkään toimineiden yhtiöiden kanssa. Asiakaspalvelu täytyy olla kunnossa ja yhtiön tulee tarjota kaikki vaadittavat palvelut asiakkailleen. Keräämme myös kauttamme kilpailuttaneiden kokemuksia sähköyhtiöistämme ja olemme tiiviissä yhteydessä sähköyhtiöihin palvelun kehittämiseksi. Olemme siis riippumaton toimija, joka pyrkii auttamaan suomalaisia kilpailuttamaan pitkä-aikaisia sähkösopimuksia ja säästämään mukavasti.

Mitä on sähkö?

Sähkö on luonnonilmiö, jota ihmiskunta on oppinut käyttämään laajasti omaksi hyväkseen energian käytön sekä tiedonsiirron alalla. Konkreettisesti sähkö on liikettä. Liikkeen muodostavat sähköisesti varatut hiukkaset, pääasiassa elektronit. 

Sähkö on ihmisille nykymaailmassa välttämätöntä, mutta se voi olla väärin käytettynä hengenvaarallista.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön kulutustottumukset vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen.

Sähkön kulutustottumukset vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta. Kokonaishintaan vaikuttavat sähköenergian hinta, sähkönsiirron hinta sekä verot, joita ovat sähkö- ja arvonlisavero. 

Sähkön hinta, jonka muodostumiseen sähkön kuluttaja voi vaikuttaa on sähköenergia. Kuten aiemmin mainittiin, sähkönsiirron hintaa ei voi kilpailuttaa, mutta itse sähköenergian hinnan siis voi. Tämä sähköenergian hinta sisältää sekä sähkön tukkumarkkinahinnan että sähkön myyntikustannukset. 

Sähkön hinta ja siihen liittyvillä myyntikustannuksilla tarkoitetaan niitä kustannuksia, joita sähköyhtiölle syntyy sähkön myynnistä ja markkinoinnista – mukaan lukien asiakaspalvelun, laskutuksen ja hallinnoinnin kulut. Sähkönsiirto ja siihen liittyvät kustannukset syntyvät sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Sähkön siirtohinta kattaa konkreettisen sähköverkkotoiminnan, siihen sidotun pääoman, sähköverkon ylläpidon, sen kehittämisen ja uudistamisen, kuten myös uusien sähköverkkojen rakentamisen. 

Vaikka sähkö voi tuntua epämääräiseltä asialta, mitä ei voi koskea, vaatii se että sähkö tulee jokaisen kotiin ja työpaikalle sähköyhtiöiltä toimia ympäri vuorokauden. Sähkö kulkee sähköverkossa ja tätä verkkoa pitää sekä ylläpitää että seurata ympäri vuorokauden vikojen varalta. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus olla yhteydessä omaan sähköyhtiöönsä usein sekä puhelimitse että netin kautta, mikä tarkoittaa että sähköyhtiöllä on oltava asiakaspalveluhenkilökunta reservissään. 

Sähkön hinta muodostuu siis kaikilla samoista peruspilareista, mutta hinnan muodostumisessa on aina paikkakohtaisia eroja. Eroja on ympäri maailman, eli kaikkialla maailmassa sähkön hinta ei muodostu samalla tavalla.

Mistä sähköä voi ostaa?

Sähköä voi ostaa Suomessa miltä tahansa Suomessa toimivalta sähköä myyvältä taholta. Sähköverkkoyhtiötä sähkön käyttäjä ei voi valita, vaan sähköverkkoyhtiö määräytyy asiakkaan sähkön käyttösijainnin mukaan.

Sähkön myyjä voi periaatteessa hankkia sähkönsä mistä vain, mutta usein sähkö tulee toimijan omilta voimalaitoksilta.

Sähköä voi ostaa Suomessa hyvinkin monesta paikasta. Asiakas voi käydä suoraan jonkin sähköyhtiön kotisivuilla tekemässä uuden sähkösopimuksen, jolloin uuden sopimuksen voi tehdä käytännössä mistä vain milloin vain. Asiakas voi myös sähkön vertailuun tarkoitetun sivuston kautta kilpailuttaa ensin palveluntarjoajien sähkösopimukset ja sitten valita niistä mielestään parhaan ja solmia sopimuksen siinä. Tämäkin onnistuu mistä vain milloin vain.

Mikäli asiakas ei tiedä, mikä olisi hänelle paras vaihtoehto, hän voi olla suoraan yhteydessä valitsemaansa sähköyhtiöön. Asiakas voi esimerkiksi ensin tehdä netissä kilpailutuksen ja sen jälkeen olla yhteydessä valitsemaansa. Kilpailutuksen yhteydessä kun ei ole pakko tehdä sopimusta saman tien, mutta yleensä kilpailutushetkellä annetut hinnat eivät ole loputtomiin voimassa. 

Asiakas voi myös olla yhteydessä useampaan sähköyhtiöön kysyäkseen tarkempia tietoja ennen valinnan tekemistä. Netistä ostamalla ei ehkä saa vastausta kaikkiin kinkkisimpiin kysymyksiin, mikäli taloudessa tai toimitilassa on erityislaatuista sähkön käyttöä. 

Miten laskea sähkön hinta?

Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkön hinta lasketaan laskemalla yhteen sähköenergia, sähkön siirto ja sähköön liittyvät verot. Parhaiten hinnan saa laskettua vertailemalla aiempia

sähkölaskujaan, jolloin sähköenergian osuus on selkeästi nähtävillä. Eri paikoissa sähkön hinnan laskenta voi antaa eri tuloksen, vaikka kulutus olisi täysin identtistä. Tämä johtuu sähkön siirron osuudesta, sillä se vaihtelee paikoittain hyvinkin paljon.

Vertaa sähkön hinta säännöllisesti. Tällä tavoin jokainen voi säästää omissa sähkökustannuksissaan, oli kyseessä sitten kuluttaja- tai yrittäjäasiakas. Vaikka sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa suositeltavaa on, että jokainen vertaa sähkön hintaa siltä osin kuin se on mahdollista, eli itse sähköenergian osalta. Sähkön hinta on mahdollista vertailuttaa puolueettomasti esimerkiksi Energiaviraston ”Sähkön hinta” -palvelussa.

Sähkön hinta seuraa toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa suoraan tai viiveellä sähkömarkkinoiden hintakehitystä. Määräaikaisissa sopimuksissa hinta on voitu sopia olevan tietyn suuruinen kyseisellä aikavälillä, huolimatta sähkömarkkinoiden kehityksestä tuolla kyseisellä aikavälillä. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa tulee sopia sähkön hinnan muuttumisen ehdoista.

Sähkön hinta ei muutu määräaikaisten sopimuksien aikana, jotka ovat yleensä vuoden tai kahden mittaisia. Määräaikaisen sopimuksen jälkeen sopimus muuttuu usein toistaiseksi voimassa olevaksi ja tällöin on mahdollista, että hinta muuttuu markkinahinnan mukaan säännöllisesti tai epäsäännöllisesti. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että sähkön myyjän tulee ilmoittaa muuttuvista hinnoista asiakkaalle vähintään kuukauden varoitusajalla. 

Sähköenergiamittari eli ”kolmivaihevaihtosähkökilowattituntimittari” mittaa sähköenergian kulutusta. Tämän lukeman perusteella sähköyhtiö laskuttaa asiakastaan sähköenergiasta, eli juuri siitä osasta sähköä, mihin voi kilpailutuksella itse vaikuttaa. Mittarin lukemien perusteella myös siirtävä sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähkön siirrosta. 

Sähköenergiamittari myös valvoo sähköliittymien syöttöjä, eli sitä onko kaikki kunnossa sähköliittymmien syötöissä. Käytännössä mittari seuraa onko liittymässä jännitettä. On hyvä tietää, että mikäli jännitettä ei ole, on sähköyhtiö velvollinen maksamaan asiakkaalleen korvauksia! 

Mikä on sähkön hinta laskuri?

Sähkön hinta laskuri on kätevä apuväline sähkön kilpailutukseen. Sähkön kulutus on eri luokkaa pienessä kerrostaloyksiössä ja suuressa omakotitalossa. Tästä syystä sähkön hinta on syytä tarkastaa sähkön hinta laskurilla säännöllisesti. Sähkön hinta laskuri näyttää eri sähkön tarjoajien hintoja, joiden avulla asiakas voi verrata eri toimijoita.

Sähkön hinta laskuri antaa aina arvioita kulutuksesta, sillä jokaisen asiakkaan kulutustottumukset ja elintavat vaikuttavat sähkön kokonaiskulutukseen. 

Sähkön hinta laskuri on oiva apu myös yrityksille. Yrityksen toimialasta riippuen sähkön kulutus voi olla suurtakin ja yrittäjällä on mahdollisuus säästää pitkä penni edullisella sähkösopimuksella.

Mikä on paras sähkön hinta?

Paras sähkön hinta on suhteellinen käsite. Paras sähkön hinta muodostuu oikeastaan siitä, paljonko asiakas on valmis näkemään vaivaa sähkön ostamisen eteen. 

Paras sähkön hinta on teoreettisesti sähkön spot-hinta, joka määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan kohdatessa. Koska spot-hinnan seuraaminen voi olla työlästä, voi asiakas myös tehdä määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen sähkön tuottajan kanssa, jolloin hinta ei välttämättä ole yhtä alhainen kuin spot-hinta olisi, mutta asiakas säästyy jatkuvan kilpailuttamisen vaivalta.

Sähkön hinta ei ole stabiili, vaan sähkön kulutuksen aiheuttama kysyntä ja tarjonta määrittävät sähkön hinnan. Tämä tarkoittaa, että kovemman kysynnän aikana sähkön hinta on kalliimpaa kuin pienen kysynnän aikana. Esimerkiksi Suomessa sähkö on usein edullisempaa kesällä, kun ihmiset eivät tarvitse sähköä lämmitykseen ja viettävät muutenkin enemmän aikaa ulkona valoisassa, kuin talvella lamppujen kanssa sisällä pimeässä. 

Paras sähkön hinta riippuu paljon siitä paljonko asiakas on ottanut sähköön liittyvistä asioista selvää sekä omista kulutustottumuksistaan. Esimerkiksi omakotitalossa varaavan vesilämmityksen avulla vettä voidaan lämmittää silloin, kun sähkön hinta on vuorokauden aikana matalimmillaan eikä aina silloin kun lämmintä vettä tarvitaan. 

Paras sähkön hinta on siis monisyinen asia. Nykyisin esimerkiksi paljon sähköä käyttävien kotitalouksien on mahdollista käydä asiantuntijan kanssa läpi omia kulutustottumuksiaan ja sitä myöden löytää oikea sähköratkaisu. Useimmiten asiantuntijat neuvovat miten kulutuksen saa ohjattua niin, että kulutus saadaan siirrettyä edullisimpaan mahdolliseen kulutusajankohtaan. 

Sähkön spot-hinta

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä. Nord Pool on sähköpörssi, joka toimii Pohjoismaissa. Siellä sähkön tuottajat ja myyjät tarjoavat omaa sähkötuotantoaan myyntiin. Sähkön spot-hinta on nimensä mukaisesti spotattu hinta, sähkön tapauksessa tuntikohtainen hinta. Spot-markkinoilla toimijat antavat päiväkohtaisesti tarjouksensa niin osto- kuin myyntipuolellakin siitä, paljonko ja millä summalla kukin on valmis ostamaan tai myymään.

Sähkön spot-hinta siis tekee mahdolliseksi todellisen kilpailun sähkömarkkinoilla. Siinä kohtaa kun sekä ostajan että myyjän tarjoukset kohtaavat sähkön spot-hinnasta, syntyy kauppaa. Näin ostajat ja myyjät saavat tehtyä kaupat sen hetken käypällä markkinahinnalla. 

Sähkön spot-hinta mahdollistaa sekä sähkön tuottajalle että ostajalle aina parhaan kauppahinnan.

Sähkön hinta kwh

Sähkön hinta kwh tarkoittaa sähkön hintaa kilowattitunteina. Sähkön hinta ilmoitetaan perinteisesti kwh:na eli kilowattitunteita. Keskimääräisesti yhden kwh hinta on 0,05-0,07 €. Tämä perustuu siihen, että sähkö on energiaa ja energian mittayksikkö on kilowattitunti (kwh).

Miten tehdä sähkön kilpailutus?

Sähkön kilpailutus on helpointa ja vaivattominta tehdä netissä. Netissä asiakkaalla on helposti saatavillaan sähköyhtiöiden kiinteät hinnat, joista asiakas voi valita itselleen sopivimman. Käytännössä sähkön kilpailutus tapahtuu vertaamalla eri sähköyhtiöiden tarjouksia toisiinsa.

Sähkön kilpailutus netissä päättyy siihen, että joko pitää olemassa olevan sähköyhtiön tai sitten tekemällä uuden sähkösopimuksen valitun sähkömyyjän kanssa. Asiakkaan ei tarvitse erikseen irtisanoa aiempaa sopimustaan, vaan Suomessa sähköyhtiöt hoitavat keskenään sähkömyyjän vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet.

Sähkön kilpailutus netissä on mahdollista tehdä helposti sellaisten sivustojen kautta, jotka tarjoavat sähkön kilpailutusta asiakkailleen. Toki kilpailutuksen voi tehdä myös pyytämällä itse erikseen tarjouksen jokaisesta sähköyhtiöstä.

Sähkön kilpailutus on mahdollista tehdä niin usein kuin haluaa, paitsi jos asiakas on tehnyt määräaikaisen sähkösopimuksen jonnekin. Huomioitavaa kuitenkin on, että paikallinen sähkösiirtäjä voi laskuttaa oman hinnastonsa mukaisesti sähkömittarin lukemisesta myyvän tahon vaihtuessa, mikäli vaihdoksia tapahtuu enemmän kuin kerran vuodessa.

Sähkön kilpailutus laskuri on se, minkä kautta asiakkaat voivat sähkön hintaa kilpailuttaa. Kilpailutuksen tärkeimmät kohdat on tunnistaa mihin käyttäjällä sähkö kuluu. Sähköyhtiöiden tarjouksissa hinta ei ole ainoa asia mitä kannattaa tuijottaa. Esimerkiksi sähkölämmitteisissä taloissa kannattaa valita sellainen sähkötarjous, jossa tämä on huomioitu niin, ettei sähkölasku kasva päättömäksi lämmityksen ollessa päällä.

Sähkön kilpailutus muuton yhteydessä on aina fiksu veto. Muuttaessa eri paikkaan sähkön kulutukseen voi vaikuttaa niin uuden kodin tai toimitilan tyyppi sekä sijainti siihen, kuka sähkön siirtää eli toimittaa konkreettisesti johtoja pitkin perille. Lisäksi muuttaessa on aina tehtävä uusi sähkösopimus, sillä olemassa oleva on tehty vanhaan kohteeseen eikä se siirry automaattisesti mukana.

Sähkön kilpailutus ei vaikuta kokonaisuudessaan sähkön hintaan. Tyypillisesti tavallisen kotitalouden sähkön hinta muodostuu veroineen noin reiluksi puoleksi sähkön siirtokuluista ja vajaaksi puoleksi varsinaisesta sähköenergiasta. 

Paras sähkön kilpailutus

Paras sähkön kilpailutus on sellainen, missä verrataan toteutunutta kulutusta.

Paras sähkön kilpailutus on sellainen, missä verrataan toteutunutta kulutusta.

Paras sähkön kilpailutus on huolella tehty. Saadakseen omaan käyttöön sopivan parhaan sähkötarjouksen, kannattaa kilpailutuksen avuksi ottaa viimeisimmät sähkölaskut. Niistä näkee hyvin millaista kulutus on edeltävinä aikoina ollut. 

Paras sähkön kilpailutus on sellainen, johon tiedot on syötetty mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti. Paras sähkön kilpailutus ei ole sellainen, johon on tarjouslaskurin kohdalla syötetty oletuksia tai toiveita, vaan sellainen mihin on syötetty faktaa. 

Paras sähkön kilpailutus sisältää monta eri tarjousta eri sähköyhtiöiltä. Sanonta ”Yksi koko ei sovi kenellekään” pitää paikkansa myös sähköenergian kohdalla. 

Sähkön hinta kilpailutus on olennainen osa parasta sähkön kilpailutusta. Sähkön hinta on kuitenkin se, joka pelaa isoa roolia päätöstä tehdessä. Sähkön hinta kilpailutus ei kuitenkaan saa olla ainoa päätökseen vaikuttava tekijä, ennen kuin on varma, että nopeasti katsottu sähkön paras hinta on paras vaihtoehto omaan kulutukseen nähden. Sähkön hinta kilpailutus on se kohta, jolloin kaikkein edullisin ei aina pitkässä juoksussa ole itselle paras. Toki kun sähkön hinta kilpailutus on tehty hyvin, usein saa sen parhaan hinnan, joka ei – sadannen kerran – ole aina se edullisin. 

Sähkön kilpailutus yrityksille

Sähkön kilpailutus yrityksille on osa järkevää liiketoimintaa. Sähkön kilpailutus yrityksille on yhtä tärkeää kuin muidenkin ostojen kilpailuttaminen. Sähköyhtiöt tarjoavat yrityksille sähköä siinä missä kotitalouksillekin. Yrityksille sähkön kilpailutus voi tehdä suuriakin säästöjä, kun liiketoimintaan nähden on valikoitunut paras mahdollinen sähkösopimus.

Kerrostalon sähkön kilpailutus

Kerrostalon sähkön kilpailutus on sekin hyvä tehdä säännöllisesti, mutta kerrostalossa kulutus on sen verran pientä, että itse sähköenergiaa tärkeämpää on sähkön alhainen perusmaksu. Suuri ero verrattuna omakotitaloon on lämmityskustannukset, jotka kerrostaloon usein tulevat kaukolämmöllä eikä näin ollen vaikuta sähkön kulutukseen.

Omakotitalon sähkön kilpailutus

Omakotitalon sähkön kilpailutus puolestaan on erityisen hyvä tehdä säännöllisesti. Omakotitalossa – etenkin sähkölämmitteisessä – itse energian hinta on tärkeämpi kuin perusmaksu. Korkea energian hinta saattaa etenkin talvella nostaa sähkön kulutusta, jolloin hieman kalliimpi perusmaksu ei pakassa paljoa paina, jos itse sähkön kwh hinta jää järkevälle tasolle kulutuksen noustessakin.

Miten laskea sähkön kulutus?

Sähkön kulutuksen laskeminen on helpointa tarkistaa omista sähkölaskuistaan. Lisäksi Suomessa lähes jokaisessa kodissa on etäluettava sähkömittari.  Etäluettava sähkömittari mahdollistaa sen, että sähkön kulutusta pystytään seuraamaan ja tarkastelemaan hyvinkin yksilöidysti tuntien tarkkuudella. 

Sähkön kulutuksen laskeminen ja tietoisuus siitä paljonko käyttää sähköä on yleensä paras tapa saada käyttäjät ymmärtämään omat kulutustottumuksensa sekä sen miten sähkölaskuissa voi säästää. 

Mitä tarkoittaa energiamerkintä?

Kotitalouslaitteissa pitää nykyisin olla energiamerkintä.

Kotitalouslaitteissa pitää nykyisin olla energiamerkintä.

Energiamerkintä kertoo merkityn laitteen energialuokan sen mukaan, kuinka paljon energiaa laite käyttää. Energiamerkinnät kotitalouslaitteissa auttavat myös sähkön kulutuksen vertailussa. Energiamerkintöjen idea on ohjata  kuluttajia käyttämään energiatehokkaita laitteita. 

Energiamerkinnät jaetaan välillä A-G ja nämä kirjaimet kuvaavat sähkön kulutusta tällä asteikolla. Energiatehokkaimmat laitteet merkitään luonnollisesti A:lla ja tehottomimmat G:llä. Väliin jäävät saavat merkinnät B, C, D, E ja F taulukon kriteerien mukaan. Erittäin energiatehokkaissa laitteissa voi olla myös merkintöjä kuten A+, A++ tai jopa A+++ kuvaamassa laitteen erinomaista energiatehokkuutta. 

Energiamerkintöjä säädellään ihan EU-tasolla, joten laitteiden valmistajat eivät voi itse määritellä mihin energialuokkaan heidän laitteensa kuuluvat. Lisäksi energialuokitukseen vaikuttavat energiamerkintädirektiivit sekä kansallisen tason energiasuunnittelu.

Tietyissä kodinkoneissa energiamerkintä on nykyisin pakollinen. Näitä ovat astian- ja pyykinpesukoneet, kylmäsäilytyslaitteet, kuivausrummut, lamput ja valaisimet, uunit ja liesituulettimet, pölynimurit, huoneissa käytettävät ilmastointilaitteet sekä televisiot.

Mitä on ylijäämäsähkö?

Ylijäämäsähkö syntyy, kun aurinkopaneeli tuottaa enemmän sähköä kuin kohde mihin paneeli on asennettu sitä käyttää.

Ylijäämäsähköä voi myydä silloin, kun aurinkopaneelin aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon. Tämän lisäksi aurinkosähkön tuottajan on tullut sopia ylijäämäsähkön myymisestä  sähkön myymisestä. Mikäli ylijäämäsähkölle ei ole ostajaa, ei sitä saa syöttää sähköverkkoon. 

Ylijäämäsähkö, joka on syötetty sähköverkkoon, mitataan verkkoyhtiön sähkömittareilla tunneittain. Ylijäämäsähkön tuottajalle mittaaminen ei aiheuta lisäkustannuksia.

Ylijäämäsähkön myyminen tuskin tekee sen tuottajasta miljonääriä, mutta maailman mennessä koko ajan ekologisempaan suuntaan ja ihmisten muuttuessa ympäristötietoisimmiksi, on sillekin omat markkinansa. 

Ylijäämäsähkön myyjä voi etsiä sähköä ostavia sähköyhtiöitä vaikkapa Energiaviraston ylläpitämistä portaaleista. Sähkön varsinainen edelleen myyjä siis myy tätä ylijäämäsähköä niin kotitalouksille kuin muillekin sähköä tarvitseville. Samalla tämä vähittäismyyjä toimii ylijäämäsähköä myyvän pientuottajan sähkön ostajana. 

Ylijäämäsähkön myyjän on kuitenkin hyvä tiedostaa, että kaikki sähkön myyjät eivät osta ylijäämäsähköä itselleen edelleen myytäväksi. Toisaalta, ylijäämäsähkön tuottaja on oikeutettu kilpailuttamaan ja vaihtamaan ostavaa sähkön vähittäismyyjää siinä missä varsinainen loppukäyttäjäkin tahoa, keneltä sähkön ostaa. 

Mikä on sähkösopimus?

Sähkösopimus on sopimus, jonka asiakas tekee sähkön myyjän kanssa. Sopimuksessa määritellään sähköenergiasta maksettava hinta sekä hinnan määräytymisperiaatteet. Lisäksi sopimuksesta – kuten sopimuksista yleensäkin – ilmenee keiden välille sopimus on tehty, keitä se koskee, kuinka pitkä sopimus on, mitkä ovat irtisanomisehdot sekä muut sopimukseen liittyvät ehdot.

Sähkösopimus ilmaisee myös mikä on sopimuksessa sovitun sähkön alkuperä. Sähkösopimus voi olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Usein määräaikaiset sopimukset jatkuvat automaattisesti toistaiseksi voimassa olevina, mikäli asiakas ei itse sopimusta päätä määräaikaisuuden loppuun.

Määräaikaisen sopimuksen muuttuessa toistaiseksi voimassa olevaksi, sähkön hinta ja sopimuksen ehdot saattavat muuttua määräaikaisen sopimuksen aikaisesta. Muutoksiin vaikuttaa aina sen hetkinen markkinatilanne.s

Onko sähkö vaarallista?

Sähkö voi olla väärin käytettynä vaarallista.

Sähkö voi olla väärin käytettynä vaarallista.

Sähkö voi olla vaarallista väärin tai huolimattomasti käytettynä. Lähtökohtaisesti sähkön vaarat aiheutuvat sähköiskuista ja valokaarista.

Sähköisku syntyy siitä, että samaan aikaan henkilö koskettaa sekä eri jännitteisiä sähköverkkoon liitettyjä asioita että maahan johtavaa osaa. Tämä aiheuttaa sen, että sähkövirtaa kulkeutuu koko kehon läpi aiheuttaen kipuja ja kouristeluja – pahimmillaan sekoittaen sydämen sähköisen toiminnan. 

Valokaari puolestaan syntyy kahden eri jännitteisen osan päätyessä liian lähelle toisiaan. Tällöin asioiden välissä oleva ilma ei yksinkertaisesti enää riitä eristämään niitä toisistaan ja näin syntyy valokaari. Valokaaren suuruus riippuu siitä kuinka iso jännite-ero asioiden välillä on. 

FAQ

Mitä on sähkö?

Sähkö on luonnonilmiö, jota ihmiskunta on oppinut käyttämään laajasti omaksi hyväkseen energian käytön sekä tiedonsiirron alalla. Konkreettisesti sähkö on liikettä. Liikkeen muodostavat sähköisesti varatut hiukkaset, pääasiassa elektronit.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja sähkö- sekä arvonlisäveroista. Näistä se mihin asiakas itse voi vaikuttaa on sähköenergia. Sähkön hinnasta kulutustottumukset muodostavat sähköenergia hinnan.

Mistä sähköä voi ostaa?

Sähköä voi ostaa Suomessa miltä tahansa Suomessa toimivalta sähköä myyvältä taholta. Sähköverkkoyhtiötä sähkön käyttäjä ei voi valita, vaan sähköverkkoyhtiö määräytyy asiakkaan sähkön käyttösijainnin mukaan. Sähkön myyjä puolestaan voi hankkia sähkönsä oikeastaan mistä vain.

Miten laskea sähkön hinta?

Sähkön hinta lasketaan laskemalla yhteen sähköenergia, sähkön siirto ja sähköön liittyvät verot – sähkö- ja arvonlisäverot. Parhaiten hinnan saa laskettua vertailemalla aiempia sähkölaskujaan, jolloin sähköenergian osuus on selkeästi nähtävillä. Eri paikoissa sähkön hinnan laskenta voi antaa eri tuloksen, vaikka kulutus olisi täysin identtistä. Tämä johtuu sähkön siirron osuudesta, sillä se vaihtelee paikoittain hyvinkin paljon.

Mikä on sähkön hinta laskuri?

Sähkön hinta laskuri on apuväline sähkön kilpailutukseen. Sähkön kulutus on eri luokkaa pienessä kerrostaloyksiössä kuin suuressa omakotitalossa. Tästä syystä sähkön hinta on syytä tarkastaa sähkön hinta laskurilla säännöllisesti. Sähkön hinta laskuri näyttää eri sähkön tarjoajien hintoja, joiden avulla asiakas voi verrata eri toimijoita.

Mikä on paras sähkön hinta?

Absoluuttista vastausta siihen, mikä on sähkön paras hinta ei ole olemassa. Paras sähkön hinta muodostuu oikeastaan siitä, paljonko asiakas on valmis näkemään vaivaa sähkön ostamisen eteen. Sen lisäksi kulutusmäärät ja sähkön kulutuksen kohteet määrittävät mikä on paras sähkön hinta. 

Mikä on sähkön spot-hinta?

Sähkön spot-hinta on nimensä mukaisesti spotattu hinta, sähkön tapauksessa tuntikohtainen hinta. Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä. Nord Pool on sähköpörssi, joka toimii Pohjoismaissa. Siellä sähkön tuottajat ja myyjät tarjoavat omaa sähkötuotantoaan myyntiin. Spot-markkinoilla toimijat antavat päiväkohtaisesti tarjouksensa niin osto- kuin myyntipuolellakin siitä, paljonko ja millä summalla kukin on valmis ostamaan tai myymään.

Mikä on sähkön hinta kwh?

Sähkön hinta kwh tarkoittaa sähkön hintaa kilowattitunteina. Sähkön hinta ilmoitetaan perinteisesti kwh:na eli kilowattitunteita. Keskimääräisesti yhden kwh hinta on 0,05-0,07 €. Tämä perustuu siihen, että sähkö on energiaa ja energian mittayksikkö on kilowattitunti (kwh)

Miten tehdä sähkön kilpailutus?

Sähkön kilpailutus on helpointa ja vaivattominta tehdä netissä. Netissä asiakkaalla on helposti saatavillaan sähköyhtiöiden kiinteät hinnat, joista asiakas voi valita itselleen sopivimman. Käytännössä sähkön kilpailutus tapahtuu vertaamalla eri sähköyhtiöiden tarjouksia toisiinsa. Sähkön kilpailutus netissä päättyy siihen, että joko pitää olemassa olevan sähköyhtiön tai sitten tekemällä uuden sähkösopimuksen valitun sähkömyyjän kanssa.

Mikä on paras sähkön kilpailutus?

Paras sähkön kilpailutus on sellainen, johon tiedot on syötetty mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti. Paras sähkön kilpailutus ei ole sellainen, johon on tarjouslaskurin kohdalla syötetty oletuksia tai toiveita, vaan sellainen mihin on syötetty faktaa. Paras sähkön kilpailutus sisältää monta eri tarjousta eri sähköyhtiöiltä.

Mitä on sähkön kilpailutus yrityksille?

Sähkön kilpailutus yrityksille on yhtä tärkeää kuin muidenkin ostojen kilpailuttaminen. Sähköyhtiöt tarjoavat yrityksille sähköä siinä missä kotitalouksillekin. Yrityksille sähkön kilpailutus voi tehdä suuriakin säästöjä, kun liiketoimintaan nähden on valikoitunut paras mahdollinen sähkösopimus.

Mitä on kerrostalon sähkön kilpailutus?

Sähkön kilpailutus tarkoittaa aina samaa, teki sen mikä taho tahansa. Kerrostalossa sähkön kulutus on sen verran pientä, että itse sähköenergiaa ja sen hintaa tärkeämpää on sähkön alhainen perusmaksu. Suurin ero verrattuna omakotitaloon on yleensä lämmityskustannukset, jotka kerrostaloon usein tulevat kaukolämmöllä eikä näin ollen vaikuta sähkön kulutukseen.

Mitä on omakotitalon sähkön kilpailutus?

Sähkön kilpailutus tarkoittaa aina samaa, teki sen mikä taho tahansa. Omakotitalossa – etenkin sähkölämmitteisessä – itse energian hinta on tärkeämpi kuin perusmaksu. Korkea energian hinta saattaa etenkin talvella nostaa sähkön kulutusta, jolloin hieman kalliimpi perusmaksu ei pakassa paljoa paina, jos itse sähkön kwh hinta jää järkevälle tasolle kulutuksen noustessakin.

Mitä on ylijäämäsähkö?

Ylijäämäsähkö syntyy, kun aurinkopaneeli tuottaa enemmän sähköä kuin kohde mihin paneeli on asennettu sitä käyttää. Ylijäämäsähköä voi myydä silloin, kun aurinkopaneelin aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon. Tämän lisäksi aurinkosähkön tuottajan on tullut sopia ylijäämäsähkön myymisestä  sähkön myymisestä. Mikäli ylijäämäsähkölle ei ole ostajaa, ei sitä saa syöttää sähköverkkoon.

Mikä on sähkösopimus?

Sähkösopimus on sopimus, jonka asiakas tekee sähkön myyjän kanssa. Sopimuksessa määritellään sähköenergiasta maksettava hinta sekä hinnan määräytymisperiaatteet. Lisäksi sopimuksesta ilmenee keiden välille sopimus on tehty, keitä se koskee, kuinka pitkä sopimus ajallisesti on, mitkä ovat irtisanomisehdot sekä muut sopimukseen liittyvät ehdot.

Mitä tarkoittaa energiamerkintä?

Energiamerkintä kertoo merkityn laitteen energialuokan sen mukaan, kuinka paljon energiaa laite käyttää. Energiamerkinnät jaetaan välillä A-G ja nämä kirjaimet kuvaavat sähkön kulutusta tällä asteikolla. Energiatehokkaimmat laitteet merkitään A:lla ja tehottomimmat G:llä. Energiamerkinnät kotitalouslaitteissa auttavat myös sähkön kulutuksen vertailussa. Energiamerkintöjen idea on ohjata  kuluttajia käyttämään energiatehokkaita laitteita. 

Miten laskea sähkön kulutus?

Sähkön kulutuksen laskeminen on helpointa tarkistaa omista sähkölaskuistaan. Lisäksi Suomessa lähes jokaisessa kodissa on etäluettava sähkömittari.  Etäluettava sähkömittari mahdollistaa sen, että sähkön kulutusta pystytään seuraamaan ja tarkastelemaan hyvinkin yksilöidysti tuntien tarkkuudella.

Onko sähkö vaarallista?

Sähkö voi olla vaarallista väärin tai huolimattomasti käytettynä. Lähtökohtaisesti sähkön vaarat aiheutuvat sähköiskuista ja valokaarista.