Tiesitkö, että rauhallinen asuinalue voi houkuttaa murtovarkaita jopa enemmän kuin rauhattomana pidetty? Tai että kerrostalon lukittu alaovi ei estä murtovarasta? Tutustu tyypillisimpiin murtovarkauksia koskeviin uskomuksiin ja päivitä luulosi faktatiedolla.

Väite: Minulla on koira – eikö se riitä suojaamaan murroilta?
Fakta: Koira on usein ensimmäinen perheenjäsen, joka noteeraa kutsumattoman vieraan. Ammattimainen murtovaras ei kuitenkaan välttämättä säikähdä koiraa ja lemmikki ei myöskään pysty hälyttämään oikeaa apua paikalle. Hälytysjärjestelmään kuuluvan kamerailmaisimen avulla saadaan tarkempaa tietoa siitä, mitä on tapahtunut ja minkälaista apua pitää hälyttää paikalle.

Väite: Asun kerrostalossa. Eivätkö varkaat murtaudu vain pientaloihin?
Fakta: Ammattimainen varas etsii helppoja murtokohteita. Asuinmuodolla on harvoin väliä, jos työrauha on muutoin taattu. Rappukäytävä saattaa päiväsaikaan olla rauhallinen, eikä toimintaan välttämättä kiinnitetä mitään huomiota, vaikka se havaittaisiinkin. Lisäksi monesti rappukäytäviin pääsee helposti talossa asuvan perässä vaivihkaa tai vaikkapa varastetulla avaimella, vaikka ovi olisikin lukittu.

Väite: En juurikaan matkustele – tuskin kotiini murtaudutaan.
Fakta: Murtokohteen valintaan vaikuttaa aina se, millaista saalista varas luulee saavansa. Nykyään kysyttyjä ovat erilaiset helposti rahaksi muutettavat asiat, kuten älylaitteet, auton avaimet ja lompakot. Näitä tavaroita löytyy lähes kaikilta ja ne on helppo ottaa mukaansa – myös silloin kun asukkaat ovat kotona. Jos sinulla on hälytysjärjestelmä, sitä kannattaa pitää päällä myös yöaikaan.

Väite: Asun turvallisella asuinalueella, asuntomurron todennäköisyys on pieni.
Fakta: Harva tietää, että kotimurtoon voi vaikuttaa juuri alueen rauhallisuus. Ammattivarkaat etsivät helppoja kohteita. Usein rauhallinen alue tarjoaa työrauhaa myös varkaalle, ihmisten ollessa töissä ja koulussa.

Väite: Minulla on vakuutus, joka korvaa, jos kotiini murtauduttaisiin.
Fakta: Vakuutus on hyvä olla. Harvoin murron osuessa kohdalle kuitenkaan mietitään vain korvauksia, vaan päällimmäisenä mielessä on turvattomuuden tunne. On arvioitu, että asuntomurron kohteeksi joutuminen voi järkyttää yhtä paljon kuin väkivaltarikoksen uhriksi joutuminen. Siksi tärkeintä onkin murron ennaltaehkäisy. 

Lue lisää väittämiä ja faktoja murroista Verisuren blogista