Viime vuonna Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa noin joka kolmannessa tapauksessa ei ollut lainkaan palovaroitinta ja joka kuudennella kerralla palovaroitin ei toiminut. Palovaroitin on halpa henkivakuutus, sillä tulipalotilanteessa elämä voi olla kiinni sekunteista. Paloturvallisuusviikko on oiva aika kerrata, mitä kaikkea palovaroittimen hankinnassa, sen sijoittamisessa ja huollossa tulee ottaa huomioon.

  1. Optinen vai ionisoiva palovaroitin?

Palovaroittimet voidaan jaotella optisiin ja ionisoiviin varoittimiin sen perusteella, miten ne havaitsevat savua. Optinen palovaroitin havaitsee savussa olevat hiukkaset. Ionisoiva varoitin puolestaan havaitsee savun ilman sähkönjohtavuuden perusteella. Ionisoiva palovaroitin sopii kohteisiin, jossa palo voi syttyä nopeasti leimahtaen. Optinen palovaroitin on puolestaan herkempi havaitsemaan myös kyteviä paloja, kuten sähkölaitteista johtuvia.

Lisäksi on erilaisia lämpöpalovaroittimia ja häkävaroittimia, jotka eivät varoita savusta, mutta niitä voi käyttää lisäturvana.

  1. Sarjaankytketty ja valvottu palovaroitin vai ei?

Sarjaankytketyt palovaroittimet kommunikoivat keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että jos yksi palovaroitin havaitsee savua, kaikki kodin palovaroittimet alkavat hälyttää samanaikaisesti. Tästä on hyötyä erityisesti tilanteissa, joissa palo saa alkunsa esimerkiksi alakerrassa asukkaiden itse ollessa nukkumassa yläkerrassa.

Moni palo saa alkunsa myös silloin, kun ketään ei ole kotona. Hälytyskeskuksen valvontaan kytketyt palovaroittimet ilmoittavat savusta suoraan hälytyskeskuspäivystäjälle, joka pystyy todentamaan palon ja välittämään tiedon palokunnalle, vaikka et olisi itse kotona. Nämä palovaroittimet vaativat yleensä puhelinliittymän tai nettiyhteyden, kuten vaikka laajakaistan kotiin.

  1. Kuinka monta palovaroitinta kotona pitää olla?

Kodin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreitin varrelle suositellaan palovaroitinta. Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua.

Palovaroitinta suositellaan muihinkin yöpymiskäytössä oleviin tiloihin kuin kotiin tai mökille, kuten esimerkiksi asuntovaunuihin ja veneisiin.

  1. Mihin palovaroitin tulee sijoittaa?

Palovaroitin kannattaa asentaa kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista. Näin savu pääsee varoittimeen esteettä. Varoitinta ei kannata sijoittaa keittiöön lähelle liettä, jottei hälytin reagoi turhaan. Myöskään lähelle ilmanvaihtokanavaa tai ilmalämpöpumppua varoitinta ei suositella asennettavan.

  1. Huolehdi paristojen vaihdosta

Paristolla toimivien palovaroittimien paristot tulee vaihtaa normaalisti vuoden välein. Markkinoilla on myös 5 tai 10 vuoden paristoilla toimivia palovaroittimia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paristot varmasti kestävät niin kauan. Olosuhteista riippuen esimerkiksi 10 vuoden paristo saattaa todellisuudessa kestää vain 5-6 vuotta, joten varoittimen toiminta kannattaa tarkistaa jo aiemmin. Jos kodissa on valvottu palovaroitinjärjestelmä, saat ilmoituksen, kun paristot tulee vaihtaa.

Lähteet: Verisure Oy, SPEK, Pelastusopisto

Lue lisää palovaroittimen huollosta tästä

Lue myös, mitä eroa on tavallisella ja älykkäällä palovaroittimella.