Seinät ovat asuntojen suurimpia pintoja, jotka määrittävät huoneiden yleisilmeitä. Tämän vuoksi tapetin valinnalla on iso merkitys viihtyvyyteen ja tyyliin. Tapetoidut seinäpinnat voivat toimia niin sanotusti pohjana muulle huoneen sisustukselle tai olla erottuvilla pinnoillaan tehosteseiniä, joilla saadaan luotua hyvin tunnelmaa. Oikein valittu tapettikuosi voi myös parannella tilan mittasuhteita. Pystyraidat tapetissa tekevät huoneeseen korkeutta, vaakaraidat taasen leventävät tilaa. Pienet kuviot sopivat pieneen tilaan ja luovat suurentavan vaikutelman. Isokokoiset kuviot pääsevät oikeuksiinsa tarpeeksi suuressa seinäpinnassa.

Tapettia myymälässä valittaessa on hyvä huomioida, että pienessä mallipalassa sävy ja kuvio näyttää vaaleammalta kuin kokonaisella seinällä. Sävy syvenee, kun tapetti on suurena pintana seinällä. Onkin hyvä pyytää mahdollisimman suurta mallipalaa kotiin ja tehdä lopullinen päätös oikeassa käyttöympäristössä.

Huolellisella pohjatyöllä siistiin lopputulokseen

Suurin osa tapeteista ei peitä pieniä hiontavirheitä, vaan yleensä vain korostaa niitä. Pohjatöihin kannattaakin panostaa ja etenkin tummia tapetteja valittaessa on hyvä maalata saumakohdat tapetin pohjavärin mukaiseksi. Tällöin mahdolliset pienet saumaraot eivät loista. Vanhan tapetin poisto on usein työlästä ja aikaa vievää. Siksi monet päätyvätkin tapetoimaan vanhan tapetin päälle. Tämä ei tarjoa parasta mahdollista lopputulosta.

Tapettimateriaalit

Tapettilaatua valittaessa on hyvä ottaa huomioon se, mihin huoneeseen tapetti on tulossa ja miten helppokäyttöinen tai arka siistimiselle tapetti on. Olo- ja makuuhuone ovat tiloja, joissa ei yleensä vaadita erityistä vedenkestävyyttä. Keittiössä, lastenhuoneessa ja eteisessä taasen olisi hyvä olla materiaali, joka kestää pehmeää harjapesua. Tapettirullista löytyykin erilaisia kestävyysmerkintöjä. Tapetin valinnan jälkeen on tarkistettava, millä aineella ja tavalla tapetti kiinnitetään.

Paperitapetti on perinteinen ja vieläkin hyvin paljon käytetty tapettilaatu, jonka kestävyys kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen ostoa. Usein paperitapetit eivät kestä pesua samoin kuin esimerkiksi vinyylipintaiset tapetit. Paperitapetti liisteröidään ensin ja annetaan vettyä ennen seinälle kiinnittämistä. Mikäli liisteri on valittu oikein, paperitapetti hengittää hyvin. Siksi se soveltuukin erinomaisesti vanhempiin taloihin.

Kuitutapetti (Non-wowen, nowo) on polyesteri- ja selluloosakuiduista valmistettu materiaali, jonka kiinnitysaine voidaan levittää telalla suoraan seinälle. Kuitutapetti on perinteistä paperitapettia helpompi asentaa, koska materiaali on mittansa pitävä, eikä vaadi vettymisaikaa.

Vinyylitapetin pohjamateriaalina voi olla niin paperi kuin kuitukin. Kiinnitystapa valitaan pohjamateriaalin mukaan. Vinyylipintainen tapetti kestää pehmeää harjapesua ja kostealla pyyhintää.

Lasikuitutapetti pintakuvioituna ja maalattuna kestää kovaa kulutusta ja peittää pieniä epätasaisuuksia. Siksi se onkin suosittu materiaali helposti likaantuvissa tiloissa. Lasikuitutapetti on kuitenkin miltei mahdoton poistaa ilman, että seinäpinta rikkoontuu.

Maalaustapetissa on myös valmis tekstuurikuvio. Se sopii tilaan, johon halutaan vedenkestävä pinta, kunhan tapetti maalataan kosteudenkestävällä maalilla. Maalaustapetti on lasikuitutapettia helpompi poistaa seinästä.

Maisematapetteja (fototapetteja) on markkinoilla valmiina esimerkiksi erikokoisina luontomaisemina tai mustavalkoisina nostalgiakuvina. Persoonallisimman lopputuloksen saa teettämällä kuvatapetin omasta valokuvasta.

Nestemäiset luonnonmateriaalipinnoitteet ovat uusia konsepteja Suomen tapetti-markkinoilla. Luonnonkuituinen pinnoite tehdään mm. puuvillasta, silkistä ja mineraaleista. Se luo pehmeän, luonnollisesti lämpimän seinätekstiilin, joka parantaa akustiikkaa. Näitä tapetteja on saatavilla sekä perinteisinä rullaversioina että myös nestemäisinä kuitulevitteinä, joihin ei jää saumoja.