Pörssisähkö yhä useamman valinta sähkösopimuksen tyypiksi. Se eroaa perinteisestä sähkösopimuksesta, joten pörssisähkön valitessaan on hyvä olla tietoinen yksityiskohdista sekä eroista perinteiseen sähkösopimukseen.

Perustietoa pörssisähköstä

Pörssisähkösopimuksen hinta muodostuu tyypillisesti perusmaksusta sekä energiahinnasta. Energian hinta määritellään tunneittain. Jokaisen tunnin hinta ei kuitenkaan näy asiakkaan saamalla laskulla vaan jokaisesta kuukauden 720 tunnista muodostuu keskihinta, joka näkyy asiakkaan laskulla. Energiahinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittamasta Suomen hinnasta.

Pörssisähkön hyödyt ja riskit

Pörssisähkön suurin hyöty on siinä, että hintojen laskiessa pörssisähkö reagoi tilanteeseen kaikkein nopeimmin. Perinteisten sähkötuotteiden viive hintamuutoksiin on usein pidempi. Toisaalta myös hintojen noustessa nimenomaan pörssisähkö on tuote, jonka hinnat nousevat ensimmäiseksi. Sopimus on aina toistaiseksi voimassa oleva, joten sopimustyyppi vaatii suhteellisen aktiivista seurantaa erityisesti talvikaudella jotta yllätyksiä ei pääse sattumaan.

Kenelle pörssisähkö sopii

Pörssisähkön voidaan sanoa sopivan hinnan heilateluita sietävälle kuluttajalle, joka on valmis optimoimaan sähkönkäyttöään. Lisäksi sopimuksen edellytyksenä on se, että sähkö voidaan mitata ja rekisteröidä tunneittain. Jos esimerkiksi voit ajoittaa saunomisen, pyykinpesun tai muut enemmän sähköä vaativat toimenpiteet halvempaan aikaan, voit nähdä vaikutuksen nopeasti sähkölaskullasi. Jos sen sijaan arvostat vakaata hintaa ja ennustettavuutta, perinteiset sähkötuotteet ovat todennäköisesti oikea valinta sinulle.