Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Pientalon energiatodistus – onko siinä järkeä?

Energiatodistus tuli jokin aika sitten pakolliseksi vuoden 1980 jälkeen valmistuneiden pientalojen kaupassa. Energiatodistus on tarkoitettu työkaluksi rakennusten energiatehokkuuden arviointiin.

Voi toki kysyä, miksi energiankulutusta ylipäänsä pitää arvioida? Kyse on vähän samasta, kun puhutaan auton EU-kulutuksesta – jos vertailuarvoa ei ole tiedossa, on vaikea havaita vikoja tai vertailla autoja. Autossa voi olla jarrujen kanssa ongelmia, ja polttoainetta kuluu 10 l/100 km autolla, jonka pitäisi kuluttaa 5 l/100 km. Rakennusten ja asuntojen osalta arvioinnilla saavutetaan samankaltaisia hyötyjä – huomataan, että energiaa kuluu paljon enemmän kuin pitäisi, ja tällöin voidaan lähteä etsimään vikaa. Rakennusten lämmittämiseen kuluu noin 25 % Suomen kokonaisenergiasta ja kaikkeen liikenteeseen vain 16 % – asumisen energiankulutukseen kannattaa siis panostaa.

Ostajalle energiatodistuksesta on hyötyä, jos sitä osaa lukea oikein. Energiatodistuksessa on tehty laskennallinen arvio kohteen energiankulutuksesta ja tämän jälkeen painotettu kulutusta. Juuri tämä painotus aiheuttaa sen, että energiatodistuksen lukeminen on usein hankalaa – E-luku ei korreloi kohteen energiakustannusten kanssa.

Energiatodistuksessa huomio kannattaa kiinnittää lukuihin ennen painotuksia. Näitä kutsutaan energiatodistuksessa ostoenergiaksi. Energiatodistuksesta selviää kohteen ostoenergian, eli sen energian josta maksetaan todellisia euroja, käyttö ja sen jakautuminen eri kohteisiin – kuten kodinkoneisiin, lämmitykseen ja ilmanvaihtoon.

Seuraavaksi huomio kannattaa kiinnittää kokonaisenergian laskentaan – siitä selviää, missä muodossa eli minkä hintaista käytetty energia on. Korvaamalla laskuissa primäärienergiakertoimet taloudellisia olosuhteita kuvaavilla euromääräisillä hinnoilla per energiayksikkö, ostaja voi laskea melko helposti arvion siitä, millaiset energiakustannukset kohteessa ovat tyypillisessä käytössä. Näin eri kohteiden energiakustannuksia voidaan vertailla keskenään välittämättä siitä, että toisessa on asunut 6-henkinen perhe ja toisessa eläkeläispariskunta.

Sitten kun oma koti on löytynyt, kannattaa katse suunnata energian käyttötottumuksiin. Tavalla, kuinka rakennusta käyttää, on jopa suurempi merkitys kulutukseen kuin rakennuksen ominaisuuksilla – tämän vuoksi talojen vertailussa edellisen vuoden tiedot eivät juuri kerro talon energiatehokkuudesta. Katso vinkit energiansäästöön ja kotisi optimointiin eri vuodenaikoina täältä http://www.vattenfall.fi/fi/vuodenajat.htm.

Jätä kommentti