Taas on se aika vuodesta kun on samaa harmaata ja pimeää päivästä päivään. Harmaus koettelee ihmisten mieliä ja vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.

Lohtua haetaan lisäämällä valaistusta ja valoa, jota ei muuten saada. Viritellään ulkovaloja, laitellaan ulkolyhtyjä ja poltetaan runsaasti kynttilöitä. Nämä kaikki tuovat ja luovat lämmintä tunnelmaa ja saavat talot näyttämään upeilta pimeässä illassa.

Kaiken tämän keskellä on syytä kuitenkin kerrata muutama asia:

  • Varmista, että valot ja niiden johdot sekä jatkojohdot ovat ehjiä ja käyttötarkoitukseen sopivia; ulos ulkokäyttöön tarkoitettu ja sisälle sisäkäyttöön tarkoitettu.
  • Sijoita johdot siten, ettei kukaan kompastu niihin.
  • Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla.
  • Sammuta kynttilät poistuessasi tilasta tai käydessäsi nukkumaan.
  • Varmista, että palovaroittimesi toimii.

Palovaroittimia on monenlaisia. Jotkut on kytketty johonkin hälytyskeskukseen ja toiset ilmoittavat asukkaalle savun ja tulipalon vaarasta. Usein on käsitys, että palovaroitin, joka on kytketty vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen, ilmoittaisi palosta automaattisesti myös pelastuslaitokselle. Näin ei valitettavasti ole, vaikka kovin innokkaat turvajärjestelmien myyjät saattavat tällaisen käsityksen antaa. Asia on aina syytä varmistaa pelastusviranomaisilta.

Hälytyskeskukseenkaan kytketty varoitin ei tietenkään ole tae siitä, ettei talo voisi palaa. Kyse on vain siitä, että varmuuden vuoksi hälytys menee vielä johonkin ulkopuoliselle taholle, kun asukas ei itse ole paikalla.

Palovaroittimia ei koskaan ole liikaa ja kaikkien varoittimien tärkein tehtävä on ihmishenkien pelastaminen silloin kun ollaan kotona. Valitettavasti kotien palovahingot ovat yleensä ihmisen itsensä aiheuttamia ja tapaukset olisivat olleet helposti vältettävissä.

Toivon teidän kaikkien laittavan kauniita jouluvaloja ulos, polttavan kynttilöitä lyhdyissä ja kotona.  Tehkää se kuitenkin vastuuntuntoisesti ja turvallisesti. Kynttilöiden kanssa ei koskaan voi olla liian varovainen. Kyse on kuitenkin avotulesta, se on syytä muistaa.

Jotta joulun odotus olisi hieman turvallisempaa, olemme lisänneet nyt kaikkiin joulun aikana tilattuihin G4S Kotiturva -paketteihin savutunnistimen mukaan veloituksetta.

Hyvää joulun odotusta kaikille.