Työssäni vakuutusyhtiössä olen tutustunut erilaisiin kotivahinkoihin ja niiden ennaltaehkäisyyn. Tämän seurauksena pieni naputtava ääni takaraivossa alkoi laatia listaa oman kotini puutteista turvallisuusmielessä. Kuuluin nimittäin aikaisemmin niihin, jotka eivät tule ajatelleeksi, että jokin kotikatastrofi voisi todella osua omalle kohdalle.

Päivisin laadin vahinkojen ennaltaehkäisyohjeita työpaikallani ja öisin uneksin kaikista niistä vahinkotapauksista, joita voisi mahdollisesti sattua. Kotini on siis kokenut yöaikaan viimeisen parin kuukauden sisällä vesivahingon, tulipalon ja murtovarkauden, muutamia mainitakseni. Näiden unien inspiroimana aloin yksitellen tehdä pieniä muutoksia huonoihin tapoihini

1. Hana kiinni, auki, kiinni, auki,…

Tätä ei aluksi ollut helppoa muistaa. Kerta toisensa jälkeen kiroilin, kun pyykinpesukone lakkasi pyörimästä ja tajusin jälleen unohtaneeni avata hanan. Siitä huolimatta opettelin sinnikkäästi avaamaan ja sulkemaan hanaa, sillä se vähentää painetta letkuissa ja pienentää näin huomattavasti vesivahinkojen riskiä.

2. Pesukone ei pyöri enää yksikseen

Usein tuntuu siltä, ettei minulla ole riittävästi aikaa olla kotona, jotta ehtisin vahtia pesuohjelman alusta loppuun saakka. Vaikka pyykkivuori pääseekin hieman kasaantumaan, kun pyykkäys vaatii nyt kotiaikaani aiempaa enemmän, minua ei jätä rauhaan ajatus vahingosta, josta ei saa kattavaa korvausta. Vakuutusyhtiö saattaa nimittäin vähentää ison osan valvomatta jätettyjen kodinkoneiden aiheuttamien vahinkojen korvaussummasta.

3. Kylppäri pääsi kuiville

Kun huomasin suihkussa käydessäni kylpyankkani purjehtivan lattialle syntyneessä aallokossa, päätin tehdä putkistolle jotakin. Aloitin puhdistamalla lattiakaivon (käsi rohkeasti sinne sisään vain!) ja kippasin vielä putkimiehet perään. Kuulemma myös pyykinpesukone kannattaa pestä silloin tällöin kuumimmalla ohjelmalla, kuuma vesi puhdistaa viemärit tehokkaasti. Keittiön putkiston rasvatukoksille antaa kyytiä astianpesuaine. Kaadan sitä silloin tällöin viemäriin ja vaikutusajan jälkeen perään runsaasti kuumaa vettä. Minulla kun ei ole astianpesukonetta, joten pesuainetta ei mene putkistoon keittiössä luonnostaan.

4. Varoitin vilkkuu taas (ja tarvittaessa ulvoo)

Palovaroitin minulla oli, mutta sen toimintakunto oli pitkään kyseenalainen. Siinä ei vilkkunut minkäänlaista valoa, enkä ollut varma olisiko se alkanut ujeltaa tosipaikan tullen. No, tämä uusi tekee sen varmasti!

Nämä ovat vielä melko mitättömiä muutoksia ja varmasti voin tehdä vielä paljon enemmän kotini turvallisuuden eteen. Jostakin pitää kuitenkin aloittaa. Lisääntyneen mielenrauhan myötä toivon, että saisin ainakin painajaiset pidettyä loitolla – oikeista kotikatastrofeista puhumattakaan!

Jos jokin kotivahinko sattuu kuitenkin omalle kohdalle, hätä ei ole suuri, jos vakuutusasiat ovat kunnossa! Osoitteessa www.popvakuutus.fi voi kokeilla hintalaskuria ja katsoa, minkälainen hinta omille vakuutuksille tulisi.