Hammam, turkkilainen sauna, höyrysauna, höyryhuone… Tätä monella nimellä tunnettua saunamuotoa käyttivät rentoutumiseen ja puhdistautumiseen jo muinaiset roomalaiset. Nykyisin höyrysauna kuuluu kylpylöiden vakiovarustukseen ja maailmalla on toki pelkästään höyrysaunan puitteissa toimivia kylpylöitä edelleenkin.

Höyrysaunan lämpötila on matalampi kuin suomalaisessa saunassa yleensä ja ilmankosteus käytännössä niin suuri kuin mahdollista. Tästä johtuen höyry on pehmeämpää ja tiheämpää – höyrysauna sopiikin hyvin suomalaisen saunan rinnalle. Mutta mitä tarvitaan, että höyrystä pääsee nauttimaan oman kodin rauhassa.

Suunnittelu

Ensin pitää tietenkin olla höyryhuoneelle sopiva tila. Tilaa tarvitaan parista neliömetristä ylöspäin – mitoitus riippuu pääasiassa käyttäjämäärästä kuten muissakin saunoissa. Höyryhuoneen ilmanvaihto ja putkitus on suunniteltava LVI-ammattilaisen avulla. Laattojen valinta vaatii hieman suunnittelua, jonka avuksi netistä löytyy tarvittaessa runsaasti inspiroivaa kuvamateriaalia.

Rakenteethuhtikuu2

Höyryhuoneen seinät voi muurata harkoista ja penkit valaa betonista. Edullisempi ja helpompi ratkaisu on kuitenkin Harvia Spa Modules: mittatilaustyönä toteutetut, kevyestä mutta lujasta xps-levystä valmistetut höyryhuoneet. Spa Modules -ratkaisu sisältää tyypillisesti höyryhuoneen seinät, katon ja penkit, mutta valmistustapa mahdollistaa lähes kaikki kuviteltavissa olevat rakenteet ja muodot. Höyrysauna toimitetaan asennusvalmiina moduuleina ja toimitussisältö päättyy kokonaisuuden tasoitukseen. Seuraavat vaiheet, vesieristyksen ja laatoituksen asentaminen, ovatkin laatoittajan heiniä.

Huomioi, että höyryhuoneen kaareva katto ei ole ainoastaan muotoseikka: jos katto on suora, siihen tiivistyvä vesi alkaa pisaroida saunojien niskaan.

Tekniikka

Höyryn tuottamiseen tarvitaan höyrynkehitin, esim. Harvia HGX. Höyrynkehittimen teho valitaan tilan koon ja materiaalien mukaan kuten kiukaissakin. Paras sijoituspaikka höyrynkehittimelle on viereisessä huoneessa sijaitseva tekninen tila, mutta HGX:n voi kompaktin kokonsa ansiosta asentaa jopa höyryhuoneen katolle. Jos haluat rentoutua vaikkapa eukalyptuksen tuoksussa, mukaan varustukseen kannattaa valita tuoksupumppu. Asennustöihin tarvitaan LVI- ja sähköammattilainen.

Siinä se on. Käynnistä höyrynkehitin ohjauspaneelista, odota että höyryhuone lämpenee ja siirry hyvillä mielin mukavuusalueellesi.