Kuka hoitaa sinun vakuutusasiasi? Jos olet jo vanha konkari ja hoidat toki vakuutusasiasi itse, voit muistella kuka hoiti vakuutusasiasi, kun olit 20-vuotias. Itse hankin ensimmäiset vakuutukseni äidin kanssa. Olin 20 ja muuttamassa ensimmäistä kertaa omilleni. Uusia asioita tuli eteen yhdellä kertaa niin paljon, että tuntui mukavammalta, kun joku kokeneempi oli mukana opastamassa. Sitä paitsi äidit tietävät aina kaiken.

Vai tietävätkö todella? Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja sen mukana vakuuttaminen. Siinä missä konttorit ovat arkipäivää varttuneemmalle ikäpolvelle, nuoret haluavat yhä useammin hoitaa asiansa netissä. Digivakuuttaminen, vakuutusasioiden hoitaminen verkossa, on tulossa jäädäkseen. Hiljattain tehty kyselytutkimus paljastaa*, että 18-28 -vuotiaista nuorista jopa 75% pitää verkkokaupassa asiointia hyvänä kanavana. Suurin osa nuorista pitää verkkokauppaa myös kaikkein mieluisimpana tapana hoitaa vakuutusasiat. Myös mobiiliasiointi on yleistä nuorten keskuudessa: 60% vastanneista pitää erittäin tai melko tärkeänä mahdollisuutta hoitaa vakuutusasiat mobiilisti. Uskomme, että lähitulevaisuudessa nämä prosentit tulevat kasvamaan entisestään.

Kyllä vanhempiakin tarvitaan! Onhan se mukavaa, kun joku opastaa ja neuvoo. Mutta kiikuttavatko äiti ja isä sinut tottuneesti vanhaan vakuutusyhtiöönsä vai vertailevatko he vakuutuksia ja punnitsevat, mikä olisi juuri sinulle paras vaihtoehto. Vakuutusten hinnoissa ja turvissa on eroja. Varsinkin jos maksat vakuutusmaksusi itse, kannattaa eri yhtiöiden vaihtoehtoihin tutustua lähemmin. Sitä paitsi vakuutusten vertailu ei ole niin tylsää kuin voisi kuvitella. Käy vaikka tsekkaamassa POP Vakuutuksen sivut ja kokeile vakuutuslaskuria. Nuorille on omia vakuutuspaketteja, kuten hiljattain markkinoille tullut POP Setti -nuorisovakuutus, joiden hinta on hilattu mahdollisimman edulliseksi. Lisäksi vakuutusjargonia on minimimäärä ja asiat esitetään selkokielellä.

Vakuutusmaailma on muuttunut huomattavasti digitaalisemmaksi sen jälkeen, kun hankin omat vakuutukseni enimmäistä kertaa. Jos olisin nyt se parikymppinen tyttönen muuttamassa omilleen, neuvoisin itseäni luultavasti tutustumaan vakuutuksiin ihan ensimmäiseksi omin avuin. Vakuutuksen saa netistä niin helposti. Sitä paitsi jos asioita alkaa hoitaa alusta alkaen itse, niiden hoitaminen helpottuu nopeasti ja itsenäistyminen voi todella alkaa. Voihan vanhemmilta aina neuvoa kysyä, jos siltä tuntuu.

Jos olet pian aikeissa muuttaa omaan asuntoon ensimmäistä kertaa, sinulla on loistava tilaisuus aloittaa itsenäistyminen heti. Lähde surffailemaan nettiin. Huomaat varmasti, että asiat hoituvat nopeasti ja helposti. Samassa ajassa kuin matkustaisit vakuutuskonttoriin, olet jo hankkinut nuorisovakuutuksen, tehnyt muuttoilmoituksen ja sähkösopimuksen.

*Tutkimuksen toteutti tutkimusyritys M3 Research kesä-heinäkuussa 2015. Tutkimukseen osallistui 800 vastaajaa.