Markkinat ovat pullollaan kiinteistönvälitystoimistoja ja vielä rutkasti enemmän on yksittäisiä välittäjiä. Itselle sopivan välittäjän etsiminen tuosta tungoksesta voi käydä kovin tuskalliseksi.

Tuskaa ei varmasti helpota se, että osaamaton välittäjä voi koitua todella kalliiksi. Koskaan et tietenkään voi olla täysin varma valinnastasi etukäteen, mutta tässä testi, jonka avulla luultavasti löydät parhaan mahdollisen välittäjän sinulle.

Aloita sillä, että valitset muutaman toimiston, joiden toiminta vaikuttaa sinusta asialliselta. Tässä ensivaikutelma ja mielikuva pitävät yleensä paikkansa. Jos toimisto vaikuttaa nukkavierulta, sieltä
tuskin saa nykyaikaista, tehokasta ja aktiivista palvelua.

Valitse sitten 1-2 välittäjää per toimisto. Jos tarjolla on referenssejä, tutustu niihin. Lue välittäjän profiiliteksti ja katso myös onko välittäjällä kunnolla asuntoja myynnissä.

Jos kohteita on vain pari-kolme, se ei tarkoita, että välittäjä olisi ylivertaisen tehokas. Se tarkoittaa, että asiakkaat eivät luota häneen.

Kun sinulla on 4-5 välittäjän lista valmiina, lähde käymään heidän pitämissään asuntoesittelyissä. Et mene katsomaan asuntoa, vaan seuraamaan välittäjän toimintaa.

Luota aluksi vaistoosi. Millainen vaikutelma sinulle tulee henkilöstä. Hymyileekö hän luonnollisesti? Ottaako hän kaikki kävijät huomioon? Onko hän pukeutunut siististi? Siis ovatko hänen käytöstapansa kaikin puolin asialliset?

Pidä myös silmällä, kerääkö välittäjä näytöllä käyneiden yhteystiedot talteen. Tämä on erittäin tärkeä yksityiskohta, sillä vain siten välittäjä pystyy jatkamaan työtään esittelyn jälkeen. Jos hän ei pyydä tietoja, kaikki jää ostajan aktiivisuuden varaan.

Luonnollisesti asuntoon kovasti ihastunut kävijä tekee tarjouksen tai ottaa ainakin välittäjään yhteyttä kysyäkseen lisää. Usein käy kuitenkin niin, että näytöllä asiakasta jää vaivaamaan jokin pieni asia. Se saa hänet jättämään asunnon harkinnan sikseen eikä hän edes kysy asiasta.

Kun sitten välittäjä soittaakin kävijälle, voikin käydä ilmi, että tuo asia onkin helposti korjattavissa. Tämän tiedon saatuaan kävijä onkin valmis tekemään tarjouksen.

Jotta saisit asunnostasi mahdollisimman hyvän hinnan, on tärkeää myös, että saat enemmän kuin yhden tarjouksen. Kun välittäjällä on näytöllä käyneiden yhteystiedot, on useamman tarjouksen saaminen huomattavasti todennäköisempää.

Ihmisiä kiinnostaa se, mikä muitakin kiinnostaa. Kun yksi kävijä päätyy tekemään tarjouksen, välittäjä voi kertoa tästä muille näytöllä käyneille. Tällöin aluksi tarjouksen tekemättä jättänyt saattaa innostua kisaan mukaan. ”Kun se näyttää muitakin kiinnostavan”.

Kaikki tuo on tietenkin mahdotonta, jos välittäjä ei tiedä kuka paikalla on käynyt.

Älä kuitenkaan jätä testiäsi vielä tähän. Haluat nimittäin saada vielä yhden osoituksen välittäjän osaamisesta. Jos hän nimittäin on todellinen tekijä, hän ottaa sinuun yhteyttä esittelyn jälkeen
kysyäkseen tunnelmiasi.

Yhteydenotto voi tapahtua sähköpostilla tai puhelimella, mutta mieluummin jälkimmäisellä. Ja sitten kun hän soittaa, voit olla tyytyväinen. Hän on oikea välittäjä sinun asunnollesi ja puhelu onkin oiva hetki pyytää hänet arviokäynnille.