Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)

8000 kWh

Kamiina vai varaava takka?

Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia mukillinen glögiä takkatulen loimussa? Viilenevien iltojen koittaessa tulisija alkaa tuntua aika mukavalta idealta. Jotta lopputulos olisi onnistunein mahdollinen, kannattaa ennen tulisijan hankintaa selvittää muutama pieni, mutta olennainen seikka.

Tulisija on helppo, edullinen ja ympäristöystävällinen tapa huolehtia lämmityksestä. Jos polttopuuta on vielä saatavilla omasta takaa, voidaan puulämmityksellä saavuttaa merkittäviäkin lämmityssäästöjä. Tulisijan valinnan tärkeimmät kriteerit ovat käyttötarkoitus ja käytössä oleva tila. Tietysti myös ulkonäköseikat ovat keskeisiä, onhan kyseessä usein elinikäinen hankinta. Nykytakoissa tehokkuuden ja toimivuuden ohella ympäristöarvot ovat yksi valintakriteeri. Useimmat valmistajat kertovatkin niistä hyvin avoimesti.

 

Suuresta lasiluukusta tulta voi ihailla turvallisesti. Varaava Emilia Funkkis -takka löytyy Tiilerin mallistosta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mieluummin tilaan kannattaa hankkia liian pieni kuin liian suuri takka. Turhan tehokas tulisija lämmittää tilan niin lämpimäksi, että siellä oleminen ei enää ole mukavaa. Oikeankokoisen takan löytämiseksi kannattaakin selvittää lämmitettävän tilan pinta-ala ja neuvotella asiantuntevan myyjän kanssa sopivan tulisijan tehokkuudesta ja lämmönluovutusajoista. Erittäin tärkeää on myös selvittää, miten painavan takan tilaan voi laittaa. Tarvittaessa rakennustarkastaja neuvoo lattian lujuuden selvittämisessä. Myös suojaetäisyydet sekä hormin ja takan yhteensopivuus on tärkeää selvittää ennen tulisijan hankkimista.

Ulkonäöllisesti tulisijoissa on, mistä valita. Koristeelliset sisustustakat lämmittävät tilan lisäksi sisustajan sydäntä. Niitä löytyy niin tummina valurautaisina kuin vaaleiksi emaloituina. Leipuri taas ilahtuu vaikkapa vuolukivipintaisesta leivinuunista. Myös erilaiset kaakelit, maalaukset ja rappaukset tuovat lisää vaihtoehtoja varaavien tulisijojen ystävälle. Tunnelmanluojaa etsivä ilahtuu suurista lasiluukuista, joiden läpi tulta voi ihailla monesta suunnasta.

Kamiina lämmittää nopeasti ja mahtuu pieneen tilaan. Varaava takka lämpiää hitaasti, mutta luovuttaa lämpöä pitkään. Kuvissa Varde Samsø-kamiina ja Tiilerin Oliver Funkkis -varaava nuotiotakka.

Kamiina

 • lämmittää nopeasti
 • toimivat myös sisustusesineinä
 • helppo käyttää
 • yksinkertaisempi asennus
 • lattiaa ei tarvitse aina vahvistaa
 • hyvä vaihtoehto pieneen tilaan ja kesämökille

Varaava takka

 • lämpiää hitaasti, mutta luovuttaa lämpöä pitkään
 • useita erilaisia pintamateriaaleja ja luukkuja erilaisiin tiloihin
 • säästää lämmityskuluissa
 • vie enemmän tilaa kuin pieni kamiina
 • voi käyttää ruuanvalmistuksessa
 • hyvä vaihtoehto kotiin tai kylmiin olosuhteisiin, joissa tarvitaan pitkäkestoista lämpöä

K-raudasta löydät laajan valikoiman kamiinoita ja varaavia takkoja.

Jätä kommentti