Sähkön kilpailutus

Helppohinnan sähkön kilpailutus kestää keskimäärin 6 minuuttia!
Käyttäjämme säästävät kilpailuttumalla keskimäärin 107€/vuosi!

tai arvioi liu'uttamalla

Arvioitu vuosikulutus (kWh)
8000 kWh

Miten säästää rahaa sähkönkulutuksessa?

Sähkönkulutusta voi vähentää kiinnittämällä huomiota kodin sähkölaitteisiin sekä omiin kulutustottumuksiin. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että sähkölaitteista kannattaa aina valita energiatehokkaat mallit. 

Energiatehokkaiden laitteiden lisäksi valoja tai sähkölaitteita kannataa välttää pitämästä päällä turhaan. Etenkin omakotitalossa asuessa, sähkönkäyttöä voi vähentää esimerkiksi hallitsemalla sisälämpötiloja, kiinnittämällä huomiota talon eristykseen, hyödyntämällä tulisijoja sekä säätämällä käyttövesivaraajan lämpötilaa.

Miten arvioida oma sähkönkulutus?

Oman sähkönkulutuksen arvioiminen voi tuntua haastavalta. Se ei kuitenkaan tosiasiassa vaadi muuta kuin omien viimeisimpien sähkölaskujen tutkimista. Oman nykyisen sähkönkulutuksen arvioimiseen ehdottomasti helpoin tapa on tarkastaa vuosikulutus viimeisimmistä sähkölaskuista. 

Joillakin sähkönmyyjillä tai sähkön siirtoyhtiöillä on myös verkkosivuillaan palvelu, josta näkee oman vuosikulutuksen. Omaa sähkönkulutusta vuositasolla voi karkeasti arvioida myös HelppoHinnan sähkölaskurin avulla. 

Kulutusesimerkit ovat aina keskimääräisiä sähkönkulutusmääriä annetuilla asumismuodoilla ja asukasmäärillä. Esimerkkiarvioita käyttäessä saa arvion kulutuksesta sekä arvion sähkön hinnasta.

Sähkön kulutuslaskurit, joilla voi arvioida sähkönkulutusta asunnon pinta-alan, asukasmäärän ja kulutustottumusten perusteella ovat siis aina suuntaa antavia. 

On siis hyvä huomioida, että sähkölaskurit antavat arvion talouden sähkönkulutuksesta, eivät absoluuttista totuutta. Kulutusarvion perusteella myös hinta-arvio on suuntaa antava. Kuitenkin, mikäli omaan sähkönkäyttöön ei kuulu erityisempiä paljon sähkö kuluttavia elementtejä, kuten piharakennuksen lämmitystä tai autojen jatkuvaa lataamista, pitävät arviot yleensä hyvin paikkaansa.

Asumismuoto vaikuttaa aina sähkön kulutukseen sen mukaan, asuuko perhe kerros-, rivi- vai omakotitalossa. Sähkön kulutuksen ja sähkölaskun saa pidettyä kurissa parhaiten, kun on tiedossa mistä sähkön kulutus muodostuu ja miten talouden asumismuoto vaikuttaa sähkön kulutukseen. Edellä mainittujen asioiden ymmärtäminen auttaa valitsemaan parhaan mahdollisen sähkösopimuksen ja sitä myötä edullisen sähkön hinnan. 

Esimerkkejä sähkönkulutuksesta

Seuraavaksi käydään muutaman esimerkin avulla läpi, mistä sähkön kulutus voi erilaisissa kotitalouksissa muodostua. 

Kerrostaloasunnoissa, etenkin yksiöissä sähköä kuluu yleensä maltillisesti. Yksiössä asuvalle sähkölasku on tuskin koskaan merkittävä yksittäinen elämiseen liittyvä kulu. Yksiössä kulutukseen voi vaikuttaa itse, mutta harva pystyy siihen kovin merkittäviä säästöjä tehdä. 

Kerrostaloasunnoissa eniten sähköä ahmivat asiat ovat kylmälaitteet, ruuanlaitto sekä kodista löytyvä elektroniikka. Näin ollen siis vähän ruokaa laittavan ja elektroniikka käyttävän asukkaan sähkön kulutus ja sähkölasku ovat huomattavasti pienempiä kuin innokkaan kokkailijan kodissa, kuka viihtyy lisäksi eletroniikan parissa. Kovin päätä huimaavaksi sähkölasku tuskin pääsee kuitenkaan kipuaamaan edes sellaisissa yksiöissä, joissa hella ja televisio pauhaavat vuorotellen. 

Mikäli kerrostaloyksiöstä löytyy sauna, se nostaa tietenkin sähkön kulutusta ja sähkölaskun loppusummaa – mikäli saunaa siis käytetään. Kerran viikossa lämmitettävä sauna kuluttaa sähköä karkeasti saman verran kuin kodin kylmälaitteet. Mikäli kotona tykätään saunoa enemmän ja sauna lämpeää viikossa useammin, sähkön kulutus luonnollisesti kasvaa. Tällöin myös sähkölasku voi jopa tuplaantua. 

Karkean arvion mukaan kerrostaloasunnossa sähkön kulutus jakaantuu seuraavasti

  • Kylmälaitteet vievät noin 27 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Pyykinpesu ja muu pyykkihuolto vievät noin 16 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Valaistus vei noin 16 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Kodin elektroniikka vie noin 21 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Ruoan valmistus sekä astianpesu vievät noin 20 % sähkön kokonaiskulutuksesta.

Kerrostalokodeissa kannattaa kuitenkin tarkkailla omia kulutustottumuksiaan sähkön parissa, vaikka sähkön kustannukset eivät vuositasolla järkyttävän korkeita olisikaan. Toisaalta, kerrostaloasunnoissa sähkön kulutus on parhaimmillaan niin hyvin ennakoitavissa, että osa sähköyhtiöista tarjoaa jopa kiinteähintaisen sähkösopimuksen kerrostalon.

Siirryttäessä pohtimaan rivitaloasuntoja, voidaan heti alkuun todeta, että niiden sähkönkulutuksessa voi olla suuriakin vaihteluja verrattuna kerrostaloasuntoihin. Lähtökohtaisesti rivitaloissa asuvien kotitalouksien sähkönkulutus riippuu pääasiassa siitä, mitä lämmitysmuotoa asunnossa käytetään. 

Sähkölämmitteisissä asunnoissa lämmitykseen käytetyn sähköenergian määrä laskutetaan sähkölaskulla muun sähkön yhteydessä. Tästä syystä esimerkiksi talven tullen sähkölasku voi pompata korkeaksi, kun lämmitystä on kodissa taas kesän jäljiltä käytettävä.

Karkean arvion mukaan rivitalossa sähkön kulutus jakaantuu seuraavasti

  • Kylmälaitteet vievät noin 15 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Pyykinpesu ja muu pyykkihuolto vievät noin 12 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Valaistus vie noin 15 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Kodin elektroniikka vie noin 15 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Ruoan valmistus sekä astianpesu vievät noin 15 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • LVI-laitteet vievät noin 10 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Sauna vie noin 18 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
Valaistus voi viedä yllättävän paljon sähköä.

Rivitaloissa kuten omakotitaloissakin, ison osuuden sähkön kulutuksesta voi viedä niinkin arkinen asia kuin valaistus. Isoimmissa – etenkin kaksikerroksisissa – rivitalo- ja omakotitaloasunnoissa valot unohtuvat valitettavasti usein päälle jonnekin päin asuntoa, minne ei ole suoraa näköyhteyttä ulko-ovelta. 

Kuitenkin, vaikka rivitaloasunto olisi saman kokoinen kuin omakotitalo, pysyvät sähkökulut yleensä paremmin aisoissa rivitaloasunnoissa. Myös sellaisissa tilanteissa, kun rivitalossa on käytössä sähkölämmitys. Tämä selittyy sillä, että rivitalossa on vähemmän ulkoseinien pinta-alaa, jolloin lämpö ei pääsee haihtumaan.

Omakotitalossa sähkölaskusta ja myös kun kilpailuttaa tarvitsee sähkösopimus mökille selkeästi suurin osa menee lämmitykseen, jos talon päälämmitysmuoto on sähkö. Lämmitys vie sen verran paljon sähköä, että vaikka lämpötilaa ei pitäisi sisällä korkeana, vie se merkittävän siivun sähkön kulutuksesta ja sähkölaskusta. Sähkölämmitys on kuitenkin oikein ja järkevästi käytettynä sekä ympäristöystävällinen että kustannustehokas lämmitysmuoto. 

Sähköllä ei kannata kuitenkaan nostaa talon lämpötilaa korkeaksi, vaan lämpötila on hyvä pitää neutraalina. Villapaidalla ja -sukilla on helppo ehkäistä hetkittäistä palelua.

Karkean arvion mukaan omakotitalon sähkönkulutus jakaantuu seuraavasti, kun talossa on sähkölämmitys

  • Kylmälaitteet vievät noin 4 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Pyykinpesu ja muu pyykkihuolto vievät noin 7 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Kodin elektroniikka vie noin 4 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Ruoan valmistus sekä astianpesu vievät noin 4 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • LVI-laitteet vievät noin 3 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Sauna vie noin 5 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Lämmitys vie noin 50 % sähkön kokonaiskulutuksesta.
  • Käyttöveden lämmitys vie noin 21 % sähkön kokonaiskulutuksesta.