SuomiNeitoTosiasioiden tunnustaminen on viisautta, joten aloitetaanpa heti läpileikkauksella nykyhetkestä ja asuntomarkkinoista.

Välittäjän näkökulmasta tuo leikkaussiivu paljastaa jo pitkään tiedossa olleen seikan, asuntokaupan polarisoitumisen. Isoissa kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla kauppoja tehdään tasaisesti, mutta valitettavasti käsijarru päällä ja lukumäärät jäävät kauas taakse vuotta 2008 edeltävistä huippuvuosista. Kun taas muun Suomen markkinoita kuvaavat toisenlaiset, perisuomalaiset piirteet: hämäläisyys eli hitaus ja varovaisuus; savolaisuus ja karjalaisuus eli paljon puhetta, vähän villoja sekä pohjalaisuus eli periksi ei anneta, päätetystä hintapyynnöstä ei tingitä. Kaikista edellä mainituista oireista on vedettävissä ainoastaan se johtopäätös, että Suomi-neito odottaa, eikä uskalla tehdä mitään, koska raskausaikanahan tunnetusti pitää varoa ihan kaikkea.

Mitä me sitten odotamme ja ennen kaikkea miksi? Sitä on syytä miettiä. Asuntokauppaan on aina liittynyt epävarmuustekijöitä, mutta rohkeutta on silti löytynyt. Hämmästystä herättää sekin, että vaikka maaperä asuntokaupalle on ollut suotuisa jo jonkin aikaa, mahdollisuuksiin ei ole uskallettu tarttua. Ehkäpä nuo suotuisat seikat on siksi syytä tuoda myös tässä esille.

Kun asuntokauppa v. 2016 ponnistaa liikkeelle lähtötelineistään:

  • Asuntolainojen korko on erittäin alhaisella tasolla.
  • Pankkien kilpailuttaminen kannattaa, varaudu positiivisiin yllätyksiin.
  • Voidaan puhua ostajan markkinoista. Saatat löytää unelmiesi kodin, jopa todellisen helmen. Perheet kuitenkin kasvavat ja kutistuvat, muuttavat työn perässä toiselle paikkakunnalle – ihan suhdanteista riippumatta.
  • Pankit ovat joustavia lainojen takaisinmaksuohjelmissaan ja tulevat epäonnen kohdatessa asiakastaan vastaan.
  • ASP-säästäjien edut ovat edelleen hyvät.
  • Myös välittäjät ovat joustavia palkkiotarjouksissaan saadakseen vauhtia asuntokauppaan.
  • Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä: kaikista asioista voidaan sopia! Usein unohdetaan, että kaupan osapuolet voivat yhteisymmärryksessä sopia monenlaisista ratkaisuista, kuten esim. pitkästä vapautumisajasta, jolloin myyjille jää aikaa etsiä rauhassa uusi, mieleinen asunto ilman ajolähtöä.

Tälläkin hetkellä tätä lukiessasi moni asunnon myyntiä harkitseva seuraa silmä kovana netin tarjontaa ja puntaroi: joko nyt olisi se h-hetki. Meillä välittäjillä on ollut jo pidemmän aikaa sellainen tuntuma, että halua asunnon vaihtoon on erittäin runsaasti, ja melko suurella osalla suomalaisista on tuntuvia säästöjä sukanvarressa. Joten kun tämä Suomineidon outo raskaus eli odotusvaihe loppuu, kauppaa tullaan käymään, niin että neidon sukat pyörivät jalassa ja letit ovat varmasti sekaisin. Myyjien olisikin siis syytä pohtia tässä ja nyt, saako asunnosta enää hyvää hintaa, jos vastaavanlaisia koteja on 1,5 –kertainen määrä yhtä aikaa markkinoilla.

Ihmetellä täytyy mihin meidän suomalaisten riskinottokykymme ja -halumme on kadonnut. Tämä nykyinen, äärimmäisen varovainen ajattelutapa ei hyödytä ketään meistä. Tarvitseeko meidän tosiaan järjestää paikalle etelämaalainen Luigi tai Jacques, että neitoon saadaan vauhtia. Ehkäpä juuri nuo kuuluisat, etelämaalaiset samettisilmät sekoittivat hänen päänsä alunperinkin…Vakavasti puhuen meille kaikille on varmasti päivänselvää, että ratkaisu nykytilanteeseen piilee vain meissä suomalaisissa.

purjeSamettisilmistä minulle tulee mieleen myös viime aikainen turvapaikanhakijavirta. Purkautuessaan se tulee aikanaan luomaan tervetullutta painetta isojen kaupunkien sijoituskysyntään. Sen suomia mahdollisuuksia ei pidä sivuuttaa pelkällä olankohautuksella.

Onneksi mikään raskaus ei kuitenkaan jatku ikuisesti. Niinpä uuden vuoden tuulia tutkaillessani uskon, että optimismi ja toiveikkuus on jälleen meidän kaikkien huulilla ensi vuoden puolella. ( Kuka tätä synkistelyä jaksaa pidempään, ei kukaan.) Viimeistään keväällä lounatuuli tuo tullessaan uudet puhurit purjeisiin, ja me kaikki voimme huokaista helpotuksesta.

Yhdestä seikasta voimme ainakin olla varmoja. Suomi-neidosta, kuten kaikista äidiksi tulleista, on tämän kokemuksen myötä tullut paljon vahvempi ja ennen kaikkea ymmärtäväisempi. Tunnelmallista joulua ja oikein hyvää uutta vuotta 2016 ihan jokaiselle!