Suomen kesä on suhteellisen valoisaa aikaa, eikä mökkisaunan tunnelmaan tarvita usein muuta valoa kuin tulen loimu kiukaan lasiluukun takana tai rantakoivujen välistä siivilöityvä ilta-aurinko. Lisävalaistusta tarvitaan kuitenkin viimeistään silloin, kun tulen liekki madaltuu ja päivänvalon aika alkaa lyhentyä.

 

Yleisvalaistus saunassa

Harvia_kuvituskuvaPerinteinen saunavalo lauteen alla pitää edelleen pintansa perusvalaisimena. Moni pitää lauteiden alle sijoitetun valaisimen luomasta tunnelmasta ja se toimii myös käytännöllisenä siivousvalona. Valaistusasiat kannattaa kuitenkin miettiä loppuun asti jo saunan uusimista tai rakentamista suunniteltaessa. Vaihtoehtoja perusvalaisimelle nimittäin löytyy nykyisin runsaasti.

LED-tekniikka on joustavuutensa ja helppoutensa vuoksi viemässä suosiota pistemäistä valoa tuottavilta kuituvaloilta. LED-valaistus on mahdollista toteuttaa myös jälkiasennuksena ja se antaa tasaisen rauhallisen valon. Jos valitsemasi saunasisustusmallin voi varustaa selkänojien nurkkakaarien taakse sijoitettavilla valaisimilla, se mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

 

Valaistut suojakaiteet ja upotuskaulukset

Harvian kiuasvalikoimasta löytyy useita erillisellä ohjauspaneelilla varustettuja malleja. Paneelin voi asentaa saunaan, pesuhuoneeseen tai vaikka olohuoneeseen. Erillinen ohjauspaneeli poistaa saunan suunnittelun rajoituksia, koska pääsyä kiukaan käyttökytkimien luo ei tarvitse miettiä – ja näkeehän siitä kätevästi myös saunan lämpötilan.

Laaja alalaude on yhä useamman saunanrakentajan ja -remontoijan toivelistalla; lapsiystävällisyys ja yhtenäinen ulkoasu sijoittuvat kriteereissä korkealle. Tällaisessa ratkaisussa kiuas yleensä upotetaan alalauteeseen, mikä korostaa saunan tyylikkään yhtenäistä ilmettä. Jotta tällainen asennus olisi siisti ja turvallinen, tarvitaan upotusaukon reunat siistivä upotuskaulus. Cilindro-kiukaan ruostumattomasta teräksestä valmistettu upotuskaulus on saatavana LED-valaistuna versiona. Alhaalta nouseva valo ei häikäise saunojaa, mutta korostaa kiukaan kivipintaa tyylikkäästi. Harvian upotuskaulukset on lisäksi suunniteltu siten, että kuuman kiukaan aikaansaama ilmavirta viilentää hormimaista kaulusta. Tämän ansiosta suojaetäisyys on pieni, eikä kiukaan ja upotuskauluksen väliin jää turhan suurta rakoa. Myös valonlähde pysyy riittävän viileänä.

Suojakaide on tärkeä, usein jopa välttämätön varuste. Cilindro-kiukaiden suojakaiteesta on tarjolla LED-valaistu versio. Tässä toteutuu hienosti funktionaalinen tapa valaista saunaa: kohdistetaan valo sinne, missä sitä tarvitaan. Yhdistä siis saunasisustukseesi valaistu upotuskaulus, suojakaide ja kiulu – tunnelmallinen ja (kirjaimellisestikin) näyttävä valaistus on valmis.