Tähän aikaan vuodesta päivät tuntuvat kuluvan pikakelauksella joulua kohti. Arjen askareiden ohella laitetaan joukuruokia valmiiksi, poltetaan kynttilöitä, koristellaan kotia sekä pikkujouluillaan työkavereiden ja ystävien kanssa. Kiireessä usein sattuu ja tapahtuu, ja siksi olisikin hyvä pitää mielessä muutama tärkeä asia paloturvallisuudesta.

Verisuren hälytyskeskuksen päivystäjät kohtaavat työssään kaikenlaisia tilanteita, joista on poimittu vinkkejä juuri joulunalusajan yleisimpien vaaratilanteiden estämiseksi.

 1. Keskity kokkaamiseen – älä jätä liettä päälle ilman valvontaa
  Ruuanlaitto aiheuttaa paljon ”läheltä piti”-tilanteita, kun liedelle unohtuneen kattilan sisältö alkaa savuttamaan ja syttyy tuleen. Hälytyskeskuksessa nämä tuttavallisesti ”Nakit ja muusi”-nimellä kulkevat hälytykset aiheuttavat onneksi paljon vääriä hälytyksiä. Onneksi siksi, että hälytysjärjestelmän palovaroittimen alkaessa hälyttää, soitamme aina asiakkaalle tarkistaaksemme tilanteen. Useimmiten kysymys ei onneksi ole mitään vakavammasta, vaan tilanteesta selvitään usein tuuletuksella.Todellinen vaara syntyy esimerkiksi silloin, kun lieden päälle tai sen lähelle on jäänyt palavaa materiaalia ja muiden poissaollessa lemmikki saa lieden vahingossa päälle. Tärkeintä lieden käytössä on ehdottomasti huolellisuus ja valvonta.
 2. Ole huolellinen elävän tulen kanssa – älä jätä palavia kynttilöitä yksin
  Pimeään vuodenaikaan kuuluu ehdottomasti elävä tuli, mutta hallitusti. Katso tarkkaan, mihin ja miten kynttilät asettelet: onko lähistöllä helposti syttyviä materiaaleja, onko kynttilänjalat tarpeeksi tukevia etteivät kynttilät pääse kaatumaan vahingossa ja ettei lähistöllä ole helposti syttyviä materiaaleja. Muista olla tarkkana myös kodin ulkopuolella, sillä liian lähelle talon seinustaa asetetut ulkotulet saavat aikaan pahaa jälkeä. Esimerkiksi oven lähistölle ja terassille olisikin turvallisempaa laittaa ledikynttilöitä ja -valoja. Elävää tulta ei pitäisi koskaan jättää ilman valvontaa.
 3. Tupakka voi tappaa myös nopeasti – älä tupakoi sohvalla tai sängyssä
  Tupakka suussa sohvalle tai sänkyyn nukahtaminen aiheuttaa helposti tulipalon, joka leviää nopeasti, kun ympärillä on paljon syttyvää materiaalia. Juhlahumussa, ja toki muutenkin, turvallisinta olisi polttaa ulkona, sammuttaa natsat huolella ja käyttää kunnollista tuhkakuppia.
 4. Malttia joulukoristeiden ripustamisessa – älä häiritse hälytinlaitteiden toimintaa
  Kodin koristelu on osa juhlaan valmistautumista, mutta koristeiden sijoittelua kannattaa hieman harkita. Kannattaa huomioida, että kameroilla varustettu hälytinjärjestelmä reagoi herkästi ilmavirrassa heiluviin himmeleihin ja muihin koristeisiin. Helposti syttyviä koristeita ei kannata myöskään sijoittaa lähelle kynttilöitä tai sähköpattereita.
 5. Ennakoi ja huomioi pari muuttujaa
  Tärkeintä paloturvallisuuden lisäämisessä on oma huolellisuus ja tarpeeksi monta, toimivaa palovaroitinta. Kaikille perheenjäsenille tulisi olla selvää, mistä hätätilanteessa pääse ulos ja alkusammutusvälineiden pitäisi olla helposti saatavilla.
  Inhimillisten erehdysten ja vahinkojen varalta lisäturvaa tuo hälytyskeskuksen valvontaan yhdistetty hälytysjärjestelmä. Esimerkiksi Verisuren älykkäät palovaroittimet ovat jatkuvassa hälykeskuksen valvonnassa, joten apua ja neuvoja saa ympäri vuorokauden.