Aurinkosähkö on aurinkoenergiasta peräisin olevaa ekologista sähköä. Tuotantoapoja on monia. Sähkön kilpailutus tarjoaa vaihtoehdoksi myös aurinkosähkön kilpailuttamisen

Aurinko on noin 5 miljardia vuotta vanha tähti ja arvioiden mukaan sillä on elinikää jäljellä vielä toiset 5 miljardia vuotta. Energia, jota aurinko säteilee, on lämpö- ja valoenergiaa. Auringon tuottama energia perustuu fuusioon, jossa vety muuttuu heliumiksi. Tämä fuusio tuottaa valtavasti energiaa. Auringon energiasta vain pieni osa pääsee maapallolle asti. Suomessa auringon energian määrä neliömetriä kohden on noin 200w. Tämä määrä voi kuitenkin nousta moninkertaiseksi varsinkin keväällä. Aurinkoenergia on uusiutuvaa, puhdasta ja ympäristöystävällistä energiaa.

Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää sekä aktiivisesti että passiivisesti. Passiivisen säteilyn ja lämmön hyöty saadaan suoraan auringosta ilman mitään erillisiä laitteita. Auringon valo ja lämpö voidaan ottaa huomioon esimerkiksi jo talon rakennusvaiheessa, jolloin talon suuret ikkunat suunnataan etelään päin ja näin pystytään hyödyntämään mahdollisimman paljon auringon valoa ja lämpöä.

Aurinkopaneelit

Tyypillisin ja varmasti myös tunnetuin aktiivinen aurinkosähkön tuotantotapa on aurinkopaneelit. Aurinkokennot muodostavat paneelin, johon auringon säteet osuessaan tuottavat sähköjännitteen. Suomen ilmaston viileys on erittäin otollinen aurinkopaneelien tehokkaalle toiminnalle. Mitä kylmempi ilma sen suurempi on tuotetun sähkön määrä. Mikäli paneelin pinta kuumenee hyvin kuumaksi, sen teho samaalla laskee. Myöskään lumikuormat eivät ole mikään ongelma, sillä aurinkopaneelit kestävät niitä hyvin.
Suomessa esimerkiksi julkisivuihin kiinnitetyt aurinkopaneelit tuottavat hyvin energiaa talvellakin. Auringon ollessa matalalla se paistaa juuri oikeasta kulmasta rakennusten seinään. Aurinkokennot tuottavat tasasähköä, jota ei sellaisenaan voida kytkeä sähköverkkoon eikä myöskään kodinkoneita voida käyttää tasasähköllä. Mutta paneeleiden sähkö voidaan helposti muuntaa sähköverkkoon sopivaksi 230 voltin vaihtovirraksi. Ensimmäiset aurinkokennot keksi amerikkalainen C.Fitts vuonna 1883. Silloisilla kennoilla hän muutti auringon säteilystä 1-2 % sähköksi. Nykyään aurinkopaneeleilla pystytään muuttamaan auringon säteilystä sähköksi noin 15 %.
Tekniikka aurinkoenergian ympärillä kehittyy valtavaa vauhtia ja nykyisin on olemassa ohutkalvopaneeleita joiden sähköä tuottavan osan paksuus on tuhannesosamillimetriä. Saatavilla on myös jo orgaanisia ohutkalvopaneeleita, joita voidaan käyttää ikkunoissa tai kankaissa. Nämä paneelit ovat läpinäkyviä ja taipuisia.

 

Aurinkokeräimet

Aurinkokeräin ei tuota sähköä kuten aurinkopaneeli vaan lämpöä. Aurinkokeräin on myös huomattavasti tehokkaampi kuin samankokoinen aurikopaneeli, sillä aurinokeräimellä auringon säteilystä voidaan muuttaa lämmöksi 25-35 %. Aurinkokeräimien tuottamalla energialla lämmitetään yleensä käyttövesi sekä rakennuksia. Aurinkokeräimien toiminta perustuu nesteen kiertoon putkistossa. Neste koostuu veden ja glykolin seoksesta, joka lämpiää keräimen tummaan, kuumenevaan pintaan osuvien säteiden ansiosta. Pinnan materiaalina käytetään yleensä joko muovia tai metallia. Putkiston nestettä kierrätetään pumpun avulla ja se kuljetetaan lämmönvaraajaan, josta se siirtyy lämmittämään vettä tai lämpö johdetaan talon lämmitysjärjestelmään. Lämmitykseen voidaan käyttää aurinkokeräimen ohessa jotain muuta lämmitysjärjestelmää kuten esimerkiksi lämpöpumppua, jotta voidaan taata toimiva lämmitys koko talven ajan, myös sen pimeimpinä aikoina.

 

Aurinkoenergian tulevaisuus

Aurinkopaneelit ja –keräimet ovat nykyisin edullinen tapa tuottaa energiaa, sillä aurinko luovuttaa energiansa ilmaiseksi. Laitteiden hinta, joilla aurinkoenergiaa voidaan muuntaa sähköksi tai lämmöksi, on laskenut viime vuosina huomattavasti teknologian kehittyessä ja tämän kestävän ja päästöttömän energiantuotannon kasvaessa. Kuitenkin Suomessa aurinkoenergia on ainoa ympäristöystävällinen energia, jolla ei ole valtion tukea. Yhdessä tuulivoiman kanssa aurinkoenergia on erittäin ympäristöystävällinen ja näiden energialähteiden käytön lisäämisellä on suora vaikutus kasvihuonepäästöjen vähenemiseen ja ilmastomuutoksen torjumiseen. Vielä muutamia vuosia sitten aurinkopaneelit miellettiin usein ratkaisuksi energian saantiin kesämökeillä, saaristossa ja muissa paikoissa, joissa verkkosähköä ei ole saatavilla.
Nykyisin Suomessa on useita suuria aurinkovoimaloita, jotka tuottavat aurinkosähköä. Suurimmat näistä voimaloista ovat Sanomalehti Kalevan Oulussa sijaitseva voimala, jonka teho on 420 kWp (huipputeho kilowatteina), sähköyhtiö Helen Oy:n (teho 349 kWp) omistama voimala Helsingissä ja Salossa sijaitseva Astrum-liikekeskuksen voimala (teho 322 kWp). Tällä hetkellä aurinkoenergian suurin ongelma on energian varastointi. On olemassa akkuja, joihin energiaa voidaan varastoida muutaman päivän käyttöön riittävä määrä. Mutta ratkaisu aurinkoenergian tuottaman sähkön tai lämmön suurien määrien varastoimiseen on vielä keksimättä. Kun vastaus varastointiin saadaan, ei ole enää pienintäkään syytä olla lisäämättä suuressa määrin aurinkoenergian käyttöä.