Uuden asunnon hankinta on jokaisen kohdalla aina merkittävä asia.  Olipa kyseessä muutto kokonaan uuteen asuntoon tai asunnon vaihto, aina tulee eteen muutamia asioita joita olisi hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään. Kaikissa ongelmissa ja onnettomuuksissa on aina yksi yhteinen nimittäjä – ne eivät juuri koskaan varoita etukäteen, vaan syntyvät hetkessä ja yllättäen. Yleensä on kyse asioista, jotka ei vaadi mitään suurta asiantuntemusta. Monesti pienellä pohtimisella voidaan tiedostaa ja ennaltaehkäistä useita ongelmia.

Kun muutetaan asuntoon, jossa on joku jo asunut aikaisemmin, on hyvä selvittää keille kaikille asunnon avaimia on luovutettu ja onko ne kaikki saatu takaisin. Ongelma on se, että asuntoon muuttava uusi asukas ei voi millään tietää, kenelle kaikille avaimia oikeasti on annettu. On tietysti hyvin harvinaista, että joku käyttäisi avaimia myöhemmin väärin, mutta sitä vaan on oppinut tässä maailman varrella, että ihmiset ovat kauhean kekseliäitä. Jos itsellä on yhtään epävarma olo avaimien suhteen, halpa ratkaisu on sarjoittaa lukot uudelleen. Hyvä on myös opetella laittamaan ovet takalukkoon.

Kuinka moni oikeasti tietää, mihin terveyskeskukseen pitäisi mennä, jos sellainen tarve tulee? Tai missä on lähin apteekki? Yleensä etenkin terveyskeskuksen tarve syntyy nopeasti ja varoittamatta. Pieni asia, mutta tarpeen vaatiessa saattaa olla se ratkaiseva tieto.

Selvitä myös, palovaroittimien sijainti ja kunto. Milloin paristot on viimeksi vaihdettu?  Onko varoittimien sijainti järkevä? Onko niitä riittävästi? Selvitä myös asunnon muiden sammutuskalusteiden sijainti ja  kunto. Missä sijaitsee sammutuspeite? Milloin viimeksi jauhesammutin on huollettu? Tarve käyttää sammutus välineitä syntyy nopeasti ja yllättäen. Siinä vaiheessa ei ole aikaa muistella, minkä laatikon pohjalla se sammutuspeite nyt olikaan. Valitettavasti ehkä yleisin syy palovahinkoihin on ihminen itse. Jätetään kynttilä vartioimatta. Unohdetaan jotain uuniin tai hellalle. Edelleenkin kaikista varoituksista huolimatta laitetaan kiuas päälle ja siinä kuivatellaan märkiä jalkineita tai vaatteita.

Ota selvää, mistä saat katkaistua tarpeen vaatiessa veden tulon nopeasti.  Ei ole yhtään liioittelua katkaista pääkytkimestä vesi kokonaan, kun lähdetään matkoille. Pieni toimenpide, mutta voi pelastaa todella isolta vahingolta.

Samoin selvitä, missä sijaitsee sähkötaulu ja mistä saa katkaistua tarpeen vaatiessa sähköt kokonaan.  Selvitä myös itsellesi eri sulakkeiden käyttötarkoitus. Mikä sulake vaikuttaa mihinkin pistorasiaan ja valaisimeen.

Suomi on turvallinen paikka elää ja olla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi olla asioiden suhteen sinisilmäinen tai hyväuskoinen.  Ihmisellä on täysi oikeus suojata kotiaan vesivahingoilta, palovahingoilta ja kutsumattomilta vierailta.  Tänä päivänä asunnon suojaaminen hälytysjärjestelmällä, joka valvoo puolestasi kaikkia edellä mainittuja asioita, on luonnollista ja arkipäiväistä. Eikä se ole enää edes kallista. Vajaalla neljälläkymmenellä eurolla kuukaudessa suojaat tärkeimmät asiat elämässäsi.

Kun muutat uudelle alueelle, niin teepä jotain täysin poikkeuksellista ja ennen kuulumatonta. Mene ja soita lähinaapureidesi ovikelloa ja kerro, että olet muutamassa alueelle. Tulet yllättymään vastaanotosta, jonka saat. Kaikesta yleisestä käsityksestä huolimatta, me suomalaiset olemme varsin puheliasta ja positiivista väkeä, johon ainakin toisen suomalaisen on helppo tutustua.  Olen saanut kokea sen omakohtaisesti alueella, missä nykyisin asumme. Menimme rohkeasti tutustumaan lähinaapureihin ja meistä on tullut varsin hyvät ystävät kaikkien heidän kanssa. Naapurisuhteet ovat tärkeä osa turvallisuutta. Eikä muuten maksa mitään.