Suurin todennäköisyys joutua asuntomurron kohteeksi on perjantaisin kello 12-15, kertoo Poliisin tuore tilasto. Lue, milloin ja miten murtovarkaat toimivat pientaloissa ja kerrostaloissa.

Milloin murtovarkaat iskevät?

Tänä vuonna tehdyistä yli 1800 asuntomurrosta lähes puolet on tehty päiväsaikaan asukkaiden ollessa usein töissä tai koulussa. Asuntomurtoja tehtaillaan erityisesti puolenpäivän ja kello kolmen välisenä aikana. Varkaat iskevät kuitenkin myös öisin: noin 25 prosenttia asuntomurroista tehdään yön hämärässä iltayhdeksän ja aamukuuden välillä.

– Murtovarkaat pyrkivät tekemään murrot silloin, kun ketään ei ole kotona, mutta on myös tapauksia, joissa väki on ollut nukkumassa huoneissaan, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Murrot jakaantuvat melko tasasaisesti eri viikonpäiville – lukuunottamatta yhtä päivää. Perjantaisin tehdään noin 20 prosenttia kaikista asuntomurroista.

Miten tekoa suunnitellaan?

Murtovarkaat tarkkailevat pientalokohteita usein päiviä etukäteen tarkistaakseen, milloin asukkaat ovat poissa kotoa tai ovatko he lomalla.

Varkaat asettavat esimerkiksi pienen esineen oven ja karmin väliin ja käyvät myöhemmin tarkastamassa, onko se pudonnut.

Kerrostaloasuntoihin saatetaan puolestaan yrittää murtautua kokeilemalla. Soitetaan ovikelloa ja jos kukaan ei avaa, tiirikoidaan ovi auki.

Mistä mennään sisään?

Ulkomaalaisryhmät iskevät asuntoihin usein röyhkeämmin. Asukkaat saattavat olla esimerkiksi takapihalla viettämässä aikaa, ja murtovarkaat menevät samaan aikaan etuovesta sisään.

Yleisin kulkureitti pientaloon on kuitenkin katseilta suojassa oleva takaovi, joka on etuovea heikommin suojattu.

–  Talon takana on usein ikkunallinen ovi, ja murtovaras yrittää sisään rikkomalla oven ikkunan, kertoo kodin turvapalveluja tarjoavan Verisuren hälytyskeskuksen osastopäällikkö Jarkko Tilli.

Mitä varastetaan?

Murtovarkailla on tavoitteena kerätä vähin äänin arvokas ja helposti kannettava tavara mukaansa, kuten korut, lompakot ja elektroniikka. Varkaat haluavat harvoin tehdä asukkaille pahaa ja yllätettyinä yrittävät usein paeta.

Miten varaudut murtovarkaiden varalle?

  • Pidä kotisi aina asutun näköisenä. Jos lähdet matkalle, pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja jätä pihalle puutarhavälineitä tai lasten leluja.
  • Ajasta ulkovalot syttymään pimeän tullen tai toimimaan liiketunnistimella.
  • Hanki kodin sisävalaisimiin ajastin tai älypistorasia, jonka avulla voit ajastaa valot syttymään iltaisin myös silloin, kun et ole kotona.
  • Hälytyskeskukseen liitetyt hälytysjärjestelmät ehkäisevät murtoja jo ennalta. Pidä huoli, että kodin suojaamisesta kertovat oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat ovat näkyvillä.

Haluatko tietää lisää, miten murtovarkauksia ehkäisevät hälytysjärjestelmät toimivat? Lue Verisuren blogista

Lähteet: Poliisi, Verisure Oy