Kilpailuta edullisin sähkösopimus:

 
 
 

Tee edullisin sähkösopimus 6 minuutissa!

 

Käyttäjämme säästävät kilpailuttamalla keskimäärin 107€/vuosi! Sähköntoimituksesi jatkuu keskeytyksettä ja laskut vain tulevat eri sähköyhtiöltä. Suuri säästö 6 minuutin työstä!

 

Sähkönsiirron kilpailuttaminen

Voiko sähkön siirron kilpailuttaa? Tähän usein kysyttyyn kysymykseen vastaus valitettavasti on ei, sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa. Ainoastaan sähkön kilpailutus onnistuu. Tyypillisesti sähköenergian hinta on noin 40-50 % sähkölaskusta. Eli voit halutessasi kilpailuttaa sähkön hinnan, ja vaihtamalla sähköyhtiötä saatat saada todella mukavan säästön vuotuisesta sähkölaskustasi. Kuluttajana olet oikeutettu ostamaan sähköenergian valitsemaltasi sähkönmyyjältä, joten täytä ihmeessä yllä oleva kilpailutuslomake. Selvität vaivattomasti ja maksutta muutamassa minuutissa, mikä on sinulle edullisin sähkönmyyjä ja kuinka paljon voit säästää kilpailuttamalla sähkösopimus. Muistathan, että voit Helppohinnan kautta kilpailuttaa sähkön lisäksi myös puhelinliittymät ja mobiililaajakaistat, kuten esimerkiksi operaattori Elisan hinnat.

Miksei sähkön siirtoa voi kilpailuttaa?

Sähkönsiirtoyhtiö määräytyy paikkakunnan mukaan, jossa asut ja ainoastaan paikallisella jakeluverkonhaltijalla on oikeus sähkön siirtoon tällä alueella. Joten tätä palvelua ei voi kilpailuttaa, koska samalla alueella ei voi toimia useita sähkönsiirtoyhtiöitä. Perusteluita sähkön siirron yksinoikeuteen ovat mm. kustannukset, jotka aiheutuisivat useiden sähköverkkojen ylläpidosta samalla alueella ja tasapuolisuus hinnoittelussa sähkönsiirtoyhtiön alueella. Myös ympäristön suojeleminen on yksi syistä, miksi sähkönsiirtoyhtiöllä on monopoli omalla toiminta-alueellaan. Verkonhaltijalla on velvollisuus rakentaa lisää verkkoa, ylläpitää sitä ja varmistaa, että jakeluverkko toimii myös poikkeusoloissa. Siirtomaksuilla katetaan sekä uuden sähköverkon rakennustyöt että jo olemassa olevan verkon ylläpito. Myös sähköverkon käyttökustannukset rahoitetaan siirtomaksuilla. Sähköverkkoluvat myöntää Energiavirasto ja se myös valvoo sähkön siirron hinnoittelua.

Sähkön siirtohinta

Siirtohinta koostuu yleensä sähkölaskussa kuukausittain maksettavasta perusmaksusta, joka on kiinteä sekä maksusta, joka riippuu kulutetusta sähköenergiasta. Sähkön siirron hinta muodostuu paitsi itse sähkön siirrosta myös kulutuksen mittauksesta ja taseselvityksestä. Sähkön siirto tarkoittaa käytännössä sähkön kuljettamista sähköverkkoa pitkin tuottajilta asiakkaille. Kulutuksen mittaus eli sähkömittarin lukeminen ja kulutuksen ilmoittaminen sähkönmyyjälle kuuluu sähkönsiirtoyhtiön velvollisuuksiin. Nykyisin suurin osa sähkömittareista on etäluettavia älymittareita, joiden avulla on mahdollista laskea jopa sähkön tuntiveloitus. Myös mittareiden asennus ja ylläpito on sähkönsiirtoyhtiön vastuulla. Taseselvitys erittelee sähkön määrän, jonka eri sähköyhtiöt myyvät verkkoa pitkin. Näitä tietoja käytetään esimerkiksi tuotantoennusteiden pohjana, jotta sähkön saatavuus voidaan taata kaikissa tilanteissa. Siirtohinnan lisäksi laskun mukana veloitetaan aina sähkövero ja arvonlisävero, jotka siirtoyhtiö tilittää valtiolle.

Miten sähkön siirto tapahtuu käytännössä

Vuonna 1995 voimaan tulleen Sähkömarkkinalain mukaisesti sähkön siirto ja myynti piti erottaa erillisiksi liiketoimiksi. Näin syntyi Suomen Kantaverkko -niminen yhtiö, jonka nimi vaihdettiin muutamia vuosia myöhemmin ja siitä tuli Fingrid Oy. Suomen valtio on yksi yhtiön omistajista. Fingrid on vastuussa valtakunnallisen, suurijännitteisen sähkönsiirtoverkon eli Suomen kantaverkon kehittämisestä ja sen ylläpitämisestä. Tämän kantaverkon kautta kulkee suurin osa Suomessa käytetystä sähköstä. Kantaverkon kautta sähkönmyyjät kuljettavat voimaloissaan tuottamansa tai ostamansa sähkön omiin jakeluverkkoihinsa ja edelleen asiakkailleen.Fingridin kantaverkon kautta sähköä voidaan siirtää myös muiden maiden välillä, siirtoyhteys toimii Suomen ja Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron välillä. Sähköä voidaan tarpeen mukaan sekä ostaa että myydä kantaverkon kautta Suomen ja muiden maiden välillä.

Miten taataan sähkön riittävyys

Sähkönkulutuksen uusi ennätys saavutettiin Suomessa torstaina 7.1.2016! Kulutus nousi yli 15 000 MW:n talven kovien pakkasten vuoksi. Kantanverkkohaltijan Fingridin tietojen mukaan sähkön riittävyys oli taattu uuden kulutusennätyksen aikana. Yksi Fingridin tehtävistä on ylläpitää tehoreserviä, joka takaa sähkön toimituksen poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa kulutus ylittää tarjolla olevan sähkön. Tehoreservin muodostaa kaksi voimalaitosta. Mutta tammikuun paukkupakkasten aikaansaaman uuden kulutusennätyksen aikana ei ollut tarpeen ottaa tehoreserviä käyttöön. Kantaverkonhaltija myös päivittää ennusteen sähkön tuotannolle ja kulutukselle vuorokausittain, jotta sähkön tuotanto ja myynti pystytään takaamaan asiakkaille. Tuotantoennusteet perustuvat eri sähkönmyyjien ilmoittamaan tuotantosuunitelmaan.